Jump to content

Daniel

Members
 • Posts

  49
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Daniel

 1. Momenteel is er een wachtlijst van enkele personen. Het e-mailadres van de vereniging is: [email protected]
 2. Om terug te komen op zowel je eerste als laatste vraag: als je een groenbemester zaait die zeer vorstgevoelig is, is dan hoef je het waarschijnlijk niet onder te spitten. Of desnoods schoffel/knip je het even kapot als het dreigt te gaan bloeien, maar dat zal nu in augustus niet snel meer gebeuren. Phacelia kan nu nog net of anders gele mosterd die je tot in diep september kunt zaaien volgens sommige websites. Met gele mosterd wel opletten met vruchtwisseling omdat het lid vd kolenfamilie is. Japanse haver vind ik ook erg goed (veel organische stof en ook t/m september inzaaibaar). Alleen moet het dan wat serieuzer vriezen om zelf dood te gaan. Winterroge kan t/m oktober ingezaaid worden maar is winterhard en moet derhalve ondergewerkt worden. De opbrengst organische stof is volgens mij ook lager dan bij Japanse haver.
 3. Ik zou mij vooral zorgen maken om zware metalen (bijvoorbeeld van remschijven). In het verleden heb ik eens een artikel gelezen over gif en stadstuineren geschreven door wetenschappelijk tijdschrift EOS (jaargang 2014, nr. 4). En je vraag lijkt inderdaad terecht. 10-50 meter van een drukke weg is kritiek. Tussen 100-300 meter vinden onderzoekers meestal geen vervuiling meer. Verder dien je rekening te houden met: - Windrichting - Staan er objecten tussen - De ene groentensoort neemt meer zware metalen op dan andere. Tomaten kunnen bijvoorbeeld 11 keer zoveel cadmium bevatten als 'gewone' supermarkttomaten. Pompoenen, komkommers, paprika's, bonen en erwten nemen dan weer weinig zware metalen op - Fruitbomen neemt minder zware metalen op - Het meeste fijnstof was je van je groenten af of je poept het weer uit, maar jij ademt het wel in... Op deze website staat samengevat wat in het aangehaalde artikel staat: http://www.ademloos.be/nieuws/snelwegen-en-vervuiling
 4. Ik heb het 3 weken geleden gezaaid. Binnen 1 week was alles opgekomen. Eerst de grond fijngemaakt en daarna de Japanse haver licht ingeharkt (ik denk minder diep gezaaid dan jij). Vooral de eerste week geef ik bijna dagelijks water. Mijn ervaring is wel dat Phacelia en gele mosterd sneller opkomen. Meestal leg ik er een fijn (bouw)net over om te voorkomen dat vogels het opeten. Zie je daar toevallig sporen van? Zitten de zaden nog in de grond? Naast de vogels uit je zaaibed houden heeft zo'n net als voordeel, als je het platlegt tenminste, dat het uitdroging en harde kortstvorming voorkomt. Mijn Japanse haver is 2 jaar oud en komt dus nog goed op. Ik zou het gewoon opnieuw proberen.
 5. Ik geef ze wat meer water en top ze waar nodig af
 6. Ik heb neusrot bij mijn paprika's. Het betreft vooral het ras Earliest red (deze beginnen ook als eerste te kleuren). Ze staan buiten in de volle zon en helaas zit er ook een actieve mol in hetzelfde bed te graven. Verder krijgen ze om de week water. Na de watergift trap ik de mollengangen weer dicht. Nu staat er een stinkend brouwsel van knoflook en vlier te gisten om de mol te verjagen. Wat de oorzaak is weet ik niet precies. Misschien een combinatie van factoren. Heeft het zin om calcium toe te dienen om van neusrot af te komen? Ik heb zeewierkalk liggen. Het zal wel eerst vloeibaar gemaakt moeten worden, anders lost het met de droogte niet op. Kan ik nog iets anders doen? Foto is van midden mei. Het plastic heb ik helemaal opgerold
 7. Het valt mij op dat dit jaar de meeste groenten, en het fruit al helemaal, vroeger zijn dit jaar. Zowel de pompoenplanten als de vruchten die eraan komen groeien erg hard. Het lijkt wel augustus. Wat zijn de gevolgen voor het pompoenseizoen? - Is het eerder klaar of gaat het net zo lang door met meer pompoenen tot gevolg? - Moet er extra (meer dan normaal) bemest worden (ze hebben in mei DCM 6-3-12 + bloedmeel en mulchlaag van 5cm compost gekregen) Deze soorten heb ik staan: Blue Kuri, Table Ace, flessenhals en Solor/Fictor staan. Ik stel deze vraag ook omdat ik wil bepalen of het lukt om nog een nateelt te doen (e.v.t. met groenbemester als het te laat wordt).
 8. Dit jaar heb ik voor het eerst King Cole tomaat. Het schijnt een van de vroegste te zijn. En dat klopt, want zo vroeg heb ik ze buiten nog nooit gehad. De plant ziet er zielig uit (struiktomaat die je volgens de instructie op de verpakking niet moet opbinden, maar ik kon het niet laten..). Er was er eentje gescheurd door de zon denk ik, want water geef ik niet als er rode tomaten aan de plant hangen. De smaak: een vlakke smaak met weinig aroma's en suiker en waterig. Eet wel makkelijk weg. De Oekraïense vleestomaten doen het goed dit jaar: Net zoals de resistente tomaten:
 9. Dank je voor de tip. Het ruikt hier volgens mijn moeder al naar een Reformwinkel dus dat kan er nog wel bij[emoji28]
 10. Ik heb ook nog (opnieuw) contact met Vreeken gehad. Die denkt aan een virus dat meegekomen is met het zaad. Wel een beetje zuur zo.
 11. Dit jaar heb ik 2 lichtingen New Market f1 komkommers van Vreeken gezaaid. Beide keren gebeurde hetzelfde: komt op, groeit iets trager dan normaal tot het eerste echte blad begint te ontwikkelen en valt daarna terug. Het groeit nauwelijks meer en het 3e blad/eerste echte blad ziet er ziekelijk uit. Daarna volgt het plantje. Bij een ervaren tuinvriend van mij gebeurt hetzelfde. De laatste lichting is van 3 weken geleden. 2 weken geleden ook Magnum komkommers van Oranje Band gezaaid die wel goed groeien en gezond ogen. Ze stond tot vandaag binnen op een bureau dat op het zuiden staat. De temperatuur van de laatste lichting zal gemiddeld 25 graden geweest zijn. Grondmengsel: Fleurella potgrond + 20% metselzand. Andere jaren geen opkweekproblemen gehad met o.a. de rassen Akito en Tanja. Wat kan de reden zijn?
 12. Uiteindelijk hebben we zondag deze constructie gebouwd tegen de felle zon. Dit geeft net wat extra bescherming tegen de middagzon. Morgen of donderdag ruimen we het weer op.
 13. Sinds afgelopen donderdag staan de tomaten en pepers buiten af te harden op ons terras (ZZW gelegen). Ondanks dat ik het afharden voorzichtig opbouw wat betreft temperatuur en zon/schaduw, is hier en daar al wat zonnebrand zichtbaar. De meeste tomaten komen onbeschut in de vollegrond te staan. Omdat de zon nu zo sterk staat kunnen ze dan de tuin in of is het beter om te wachten na woensdag als het kouder en bewolkter wordt? Of moet ik ze afschermen als ik ze uitpoot? En met wat dan?
 14. Ik heb ook zo’n kas gehad, maar dan van 6x3x2,5. Condens was ook een groot probleem en ik had daarom standaard de voorkant openstaan. Soms besloeg zelfs mijn bril. De teelten onder afdak lukken bij mij eerlijk gezegd beter dan in de tunnelkas. Dus goed dat je nu al maatregelen neemt. Misschien dat mulchen met stro een optie is om de verdamping te verminderen?
 15. Ik zag toevallig in het boek van Velt staan dat ze adviseren 6 weken tussen het onderwerken van de groenbemester en opnieuw zaaien te laten. Het zal vast ook uitmaken welke groenbemester het betreft. Phacelia is in jong stadium nog niet houtig. Ik heb het bovengronds afgeknipt en op de grond gelegd om het als mulch te gebruiken. De wortelen heb ik omgewoeld.
 16. Ongeveer een maand geleden heb ik Phacelia gezaaid. Op die plek moeten eind mei, en als het weer het toelaat vanaf half mei, de paprika's en pepers komen. Deze zet ik dan in een plastic tunneltje. Vorig jaar heb ik hetzelfde gedaan, maar dan met gele mosterd. Aan het begin groeiden de paprika's en courgettes slecht. Misschien dat het kwam door de lage bodemtemperatuur (het was toen wel warm) of doordat de gele mosterd nog aan het verteren was en daardoor stikstof onttrok. Hoeveel weken voor het poten van de paprika's en pepers zal de Phacelia ondergewerkt moeten worden? Ik laat de Phacelia het liefst zo lang mogelijk doorgroeien. Het staat nu 20cm hoog.
 17. Daniel

  Tuin Daniël

  Net voor de laatste vorstperiode had ik Phacelia gezaaid (het stuk meer achteraan, vooraan is recenter gezaaid). Ze waren net aan het ontkiemen. Voor de bescherming had ik wel een laag stro aangebracht. 2 weken voordat de buitenpaprika's en pepers op die plek komen spit ik de Phacelia onder. Op het tweede bed staat spinazie. Daar komen later o.a. de PHR-tomaten. De knoflook is ook goed door de winter gekomen. Er staan meerdere soortjes van Van der Wal. Vooraan staan de Snowball winteruitjes. Onder de overkapping in het stro had een eend een nestje gemaakt. Een ander dier heeft de eieren eruit gehaald. Daar komen eind mei de wat minder sterke buitentomaten te staan. De aardbeitjes (3 jaar oud) zijn hard aan het bijkomen van de vorst. Even goed in de gaten houden hoeveel kilo het dit jaar opbrengt. Vorig jaar hadden we 25-30 kilo. Als het duidelijk minder wordt, dan gaan ze eruit. Vorig jaar hadden we een Opal pruim, Concorde peer, James Grieve en Pinova appel gepoot. Deze gaan zo te zien dit jaar al vruchten geven. Bij het nieuwe fruit, Ecolette en Rajka appel, peer Triomphe de Vienne en Vranja Kweepeer, verwijder ik de meeste bloesems. Ik probeer sinds vorig jaar de kruisbessen en sinds dit jaar de aalbessen te leiden (ze hebben gelukkig weinig last vd de vorst gehad). Ze staan op volgorde van rijpheid gepoot. Dus bij de aalbessen eerst Jonkheer van Tets en dan te eindigen bij Rovada en bij de kruisbessen van Remarka naar Reflamba. De paprika's en tomaten staan thuis op de vensterbank lekker te groeien. Een erg goede opkomst dit jaar. Alleen peper 'Ring of Fire' doet het niet zo goed. Dit is niet alles hoor: Dan ga ik nu lekker verder met houtsnippers uitrijden op de paden.
 18. Nee. Alleen op de website van De Nieuwe Tuin, waar ik het dus gekocht heb, staat een korte beschrijving en op Tuinadvies 5 korte zinnen.
 19. Heeft iemand ervaring met het ras King Cole? Het is een erg vroege struiktomaat die eind juni/midden juli vruchten moet geven. Ik heb deze besteld bij De Nieuwe Tuin (en vorige week gezaaid), maar er is niet zoveel info over te vinden. De zoekfunctie op het forum geeft ook geen resultaat. Verder zaai ik eind maart: - Mountain Magic - Defiant - Crimson Crush - Mountain Merit - Eventueel nog een grote Oekraïense tomaat
 20. Als variant op het modem als bodemverwarming: het ~storingsvrije~ kastje van Ziggo. Op 25 februari deze paprika’s gezaaid. Rechts en midden van het kastje zorgt voor een temperattur van 25-27 graden. Links wat minder. Af en toe dus het bakje draaien voor een gelijkmatige opkomst. Dit staat nu gezaaid in het bakje: - King of the North (komt wat minder goed op) - Karamel - Sweet banana - Earliest red (2 rijtjes) - Lipstick En nog wat pepers + reserve paprika’s gezaaid in het raamkozijn: - Hungarian hot wax - Rezha - Ring of fire
 21. Net bij Lidl geweest. Daar hadden ze de volgende fruitstruikjes (€2.99): Rode bes: Rovada en Jonkheer van Tets Witte bes: Witte parel Zwarte bes: Titania Framboos: Malling promise en Schönemann Braam: Black satin en Thornfree Aardappels: Charlotte, Hansa en de rest ben ik vergeten Ui: Stuttgarter riesen (geel), ui rood (Karma) en witte Geen fruitstruikjes gekocht hoor, want ik had geen nieuwe nodig en ik twijfel soms aan de soortechtheid
 22. Hoi, Ik ben al een tijd een trouwe lezer van het forum, maar reageer haast nooit op berichten. Het lijkt mij leuk om dat vanaf nu wel te gaan doen! Sinds 2010 heb ik 2 moestuinen. Allebei iets van 160m2 per stuk. Bit is trouwens mijn overbuurman. Ik ben begonnen zonder ervaring. Een goede vriend van mij is fervent (moes)tuinier en na een paar meegekeken te hebben, ook maar een tuintje genomen (of is het vuurtje toen ontstoken?). Samen gaan we ook een keer per jaar naar Vreeken op bedevaartstocht (het meeste heb ik dan al wel elders besteld). Het experimenteren is misschien nog wel leuker dan het tuinieren zelf ( ). Nieuwe dingen, andere soortjes en nu proberen bessen langs draad te leiden, etc. Het is meestal niet zo opgeruimd doordat er hier en daar wat open of nieuwe projecten liggen. Tuin 1 (sorry voor de gare foto's): Op deze tuin met verhoogde bakken teel ik vooral groenten: Dit jaar zet ik vooral in op pepers, paprika’s, tomaten en knoflook. Nog veel andere groenten hoor, maar van deze heb ik nieuwe soortjes en ben erg benieuwd wat het wordt. Vorig jaar is het goed gelukt om paprika’s en zoete pepertjes buiten onder plastic te telen. Er staan ook nog wat fruitboompjes op en veel aardbeien. Appels: Ecolette, Pinova, Rajka en James Grieve. Peer Concorde, Pruim Opal en Kweepeer Vranja. Dit alles bij Fruitbomen.net gekocht. Binnenkort komen er nieuwe snippers op de paden als de beschoeiing en verhoogde bedden klaar zijn. Op de bedden mulch ik, indien mogelijk, met stro. Tuin 2 (vanaf de lage afscheiding, dus met die berg houtsnippers): Bestaat uit een grote variatie aan vooral kleinfruit. Door de jaren heen ben ik dit leuker gaan vinden dan groenten. Er staan: aalbessen, frambozen, kruisbessen, blauwe bessen, honingbessen, bramen, druiven, rozenbottels en wat andere dingen. Op een aantal plekken mag Oost-indische kers lekker woekeren en na de bessenpluk zaai ik wat goudsbloemen en afrikanen tussen de struiken.
 23. Ik ben een trouwe lezer, maar geen reageerder. Omdat ik afgelopen jaren meerdere technieken heb geprobeerd om de tuin onderhoudsvriendelijker te maken dan toch een keer een reactie. Voor op de paden het volgende geprobeerd: Stenen: moet goed strak liggen, anders krijg je alsnog onkruid. De afwatering wordt slechter. Houtsnippers: mooi en je grond wordt er uiteindelijk ruller van. Nadeel is dat je eraan moet kunnen komen, je af en toe een nieuwe laag moet aanbrengen en uitkijken voor vermenging met toplaag van je teeltbedden. Stro + evt onderlaag karton: makkelijk aan te brengen en te verwijderen. Blijft wel een seizoen goed als je het aanbrengt in het voorjaar. Je kunt de oude (half verteerde) lagen gebruiken om de grond van je bedden te verbeteren. Worteldoek: makkelijk aan te brengen en te onderhouden. Is alleen erg lelijk en kan glibberig zijn. De bedden: Het hout om de bedden te maken is deels gekocht en deels gratis hardhout (iemand ruimde zijn oude beschoeiing op). Stro: is als onderbedekking voor veel groenten geschikt. Je kunt ook gehakseld stro gebruiken voor tussen de fijnere groenten, zoals wortelen. Voordeel: mooi, makkelijk en goede vochthuishouding. Je ruimt het ook zo weer op. Nadeel: slakken (zachte groenten als sla) en niet elke groente leent zich voor deze methode omdat het te klein en fijn is (spinazie, etc). En je kunt het niet altijd gelijk aanbrengen, omdat het plantje te klein is. Champost: kun je soms goedkoop krijgen. Dit heb ik jarenlang tot grote tevredenheid gebruikt als onkruidvrije toplaag totdat helaas de champignonkweker ermee stopte. Verhoogt de PH. Compost: is al eerder aangehaald. Worteldoek: ik heb afgelopen jaar een brede baan van 2 meter gelegd met langs de randen pompoenen en komkommers. Eventueel uit te breiden met courgette. Nadeel t.o.v. van hierboven beschreven methoden: je grond wordt eerder slechter dan beter.
 24. Interessant topic. Ik zat ook na te denken over hoe ik veel minder tijd kwijt zou kunnen zijn door minder onkruid trekken. Tussen mijn bessenstruiken ga ik een klaver zaaien. M.b.t. dat grondzeil tussen groeten: heb ik idd ook in mijn overweging meegenomen, maar ik ben bang dat ik tuinieren dan niet meer leuk vind, dat ik meer het gevoel krijg op een vliegveld (asfalt) aan t verbouwen ben.
 25. Heb nog gemaild naar Vreeken (haal ik meestal mijn zaden). Die zei dat ik ook t beste klaver kan zaaien of gras (maar dat moet je dan wel maaien).
×
×
 • Create New...