Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Yakon recepten


appelvrouw

Aanbevolen berichten

Gevonden op internet ( engelstalige sites..vertaald met microsoft..daarna een beetje aangepast, want het woord jurk ( dress ) is wel een beetje mal

 

Yakon/sperzieboonsalade

 

SAP van ½ citroen

1 middelgrote-grote yacón

300g bonen, 15g sesamzaadjes

250g gekookt kip filet, in lange flarden gescheurd

Klein handvol Vietnamese of gewone koriander (Vietnamese koriander heeft een iets warmer, meer peppery smaak), stengels verwijderd en grof gehakt

Klein handvol munt, stengels verwijderd en grof gehakt

 

Voor de dressing:

2 eetl chunky pindakaas

1 eetl Chinese rijstazijn

1 eetlepel sojasaus

1 theelepel sesamolie

1 kleine rode Spaanse peper, gehalveerd, ontpit, membraan verwijderd en fijn in blokjes gesneden

SAP van 1 kleine limoen

 

Om op te dienen:

Juweeltje sla bladeren (optioneel)

 

Vul een kom met water en voeg het citroensap. De yacón schil en snijd het in wapenstokken, ongeveer 5 mm x 5 mm x 50 mm bedragen, gooien ze in dhet citroen water en roer om om het bruinen te stoppen. Breng een pan van gezouten water aan de kook, voeg de bonen en kook ze slechts ongeveer 2 minuten . afgieten en afkoelen onder de koude kraan. Pat droog met keukenpapier.

Warm in een kleine koekenpan, de sesamzaadjes op een matig vuur totdat ze net beginnen te draaien gouden. Tip hen op een bord om het verder bakken te stoppen.

 

In een kleine kom, zwaai samen alle ingrediënten voor de dressing tot glad.

 

Laat de yacón uitlekken en combineren in een grote kom met de groene bonen, kip, sesamzaad, koriander en munt (behalve enkele van de kruiden en zaden voor garneren de salade). Giet meer dan de helft van de dressing en gooi de salade met je handen totdat alles is goed gecombineerd. Dienen op een schotel, druppelde met de rest van de dressing en de overige zaden en kruiden of wikkel in slablaadjes en dienen als een starter.

 

Yacón en blauwe kaas salade

 

Het is niet gemakkelijk te verbeteren op de beroemde fantastische combinatie van walnoten en blauwe kaas, maar de toevoeging van yacón, met haar sappige zoete crunch, echt lichter en frist dit heerlijk verschillende lunch.

 

Voor 4 personen als een starter

 

Klein handvol geschilde okkernoten of pecannoten

SAP van 1 citroen

1 middelgrote-grote yacón

Handvol salade bladeren

180g blauwe kaas, zoals Dorset blauwe vinney, roquefort of gorgonzola

 

Voor de dressing:

 

1 eetlepel appel balsamico azijn

Mespuntje vlokkig zeezout

3 eetlepels extra vergine olijfolie

 

Verwarm de oven tot 180C/Gas 4.

 

Verspreid de okkernoten of pecannoten uit op een bakplaat en toast in de oven voor 8-10 minuten, halverwege, schudden tot licht gekleurde-Houd een oogje op hen om ervoor te zorgen zij niet branden.

 

Vul een kom met water en voeg het citroensap. Schil de yacón, snijd in plakjes en gooi in de lemony water om te voorkomen dat ze verkleuring.

In een kleine kom, zwaai samen de azijn met het zout voordat u toevoegt de olijfolie een beetje op een moment, al die tijd te zwaaien tot vlot. In een kom, dress de salade, bewaar nog een beetje dressing en verdeel over 4 borden.

Garneer met de gesneden yacón op bovenkant, brokkelen erover de blauwe kaas, dangiet over de rest van de dressing. Verstrooien van de noten over de bovenkant en serveer onmiddellijk.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Gisteren heb ik de laatste salade gemaakt met de drie dunste Yakonknollen..ze waren de helft korter en dunner dan een flinke komkommer.

De salade viel niet tegen. De knollen waren nog lang niet helemaal aangezoet, maar ik las dat je ze prima ook niet zoet kan eten. Dat klopt dus!

 

Ik had geen blauwe kaas en heb schaafsels Parmezaan gebruikt..verder er toch ook een fijngehakt sjalotje doorgedaan. Het is wel lekker dat, als je de yakon zo rauw eet, je er wat zoutigs of sterk smakends bij gebuikt. Met de noten en de kaas was het lekker.

Ik had trouwens toch nog wel last van flatulentie..maar lang niet zo erg als bij de topinamboer..

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 years later...

Heb nog genoeg Yakon liggen dus die kon er voor het Paasgebeuren mooi bij. Gingen toch al in Japanse sferen eten dus vond ik bij Mergenmelz:

:

JAPANSE YAKONSALADE

 

Yakon, schillen, wassen en drogen.

In dunne plakjes schaven.

Mengen met sesamolie en klein beetje soja.

24 uur in de koelkast.

Voor het opdienen:

Sesam roosteren.

Wat extra soja bij de Yakon doen en mengen. Proeven.

Op schaal draperen en de sesam eroverheen strooien.

 

Eventueel ook lekker met wat Wakame of lente-ui erdoor?

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...

www.tastyyacon.be/#recepten  Die wokschotel eten we in de winter (bijna...) elke week wel een keer. Met steeds weer wat andere zaken er door, en dan laat ik bijv. wat anders weer weg. Maar die yakon/yacon gaat er wel altijd door. Ook lekker met 'jouw' ingemaakte paprika's, ipv de verse die je dan niet meer hebt uit eigen tuin. 

De muffins zijn ook lekker, ik laat de peer dan weg en doe er dubbel zoveel yakon in. 

 

 

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...