Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Is deze compost klaar?


Letsgo

Aanbevolen berichten

Hoi allemaal,

 

Ik ben ongeveer een jaar geleden begonnen met mijn compostvat en nu heb ik het eerste deel van onder eruit gehaald om in mijn moestuin te verwerken.

Ik zie echter dat er nog best wel wat blaadjes en takjes in zitten. Ik ben begonnen met laagjes stro en paardenmest en daarna steeds mijn groenafval erbij gedaan en ik heb het 1x helemaal omgegooid en gemengd.

Wellicht is de temperatuur toch niet hoog genoeg?

 

Kan ik dit gewoon gebruiken of gaat dat energie wegnemen uit mijn grond omdat er nog allelei blaadjes en takjes inzitten die toch nog niet gecomposteerd zijn?

 

IMG_7540.jpg

 

Hopelijk kunnen jullie helpen. Bedankt alvast!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Moeilijk te beoordelen vanaf een foto vol reflecties (door de flits?), dus ik reageer met enig voorbehoud.

 

Ik denk dat ze niet goed is. Wat ik zie is erg compact en nat en niet kruimelig. Dat de houtstukjes niet echt zijn verteerd is normaal, maar hier en daar zie ik blaadjes die er nog wel vrij vers uitzien.

 

Een probleem zal zijn dat je steeds bent blijven bijvoegen. Beter stop je op een gegeven moment en laat dan alles rijpen.

Hoge temperatuur is niet nodig voor goede compost. Die temperatuurstijging waar over gesproken wordt, verkrijgt men door veel vers groen in een groot volume te brengen, dan stijgt gedurende 1 a 2 weken de temperatuur in dat groene deel en komt er door zeer actieve bacteriën snel ammoniak (vorm van stikstof) vrij, waardoor ook de vertering van het overige materiaal sneller gaat Daardoor wordt composteren versneld, maar waarschijnlijk niet verbeterd want een minder evenwichtig en stabiel resultaat.

 

Mijn tip voor jouw vat is: schep wat er nu inzit nog eens om, meng wat droog bruin materiaal erdoor (stro, gevallen bladeren, houtzaagsel of haksel....naar gelang wat je hebt) zodat het wat droger wordt en laat het staan tot in het voorjaar. Niet van alles blijven toevoegen en zorgen dat het lekker vochtig, maar niet zo kletsnat is als het op de foto lijkt.

 

Als iemand nu gaat zeggen dat je compost ook half-verteerd kunt gebruiken, weet ik dat dit ook wel wordt geadviseerd. Bij bepaalde gewassen (m.n. vruchtgroenten) kan dat eventueel wel, omdat er een direct-voedende werking van uitgaan. Ook mulchen met vers materiaal of halfrijpe compost (het verteert van zelf wel op of in de bodem) om zogenaamd hetzelfde te bereiken als met goede compost is een minder effectieve en milieuvriendelijke weg voor in een moestuin. Om meerdere redenen:

- In plantaardig afval dat nog verteert zitten andere microorganismen dan die je juist in de bodem nodig hebt (en met goede compost probeert te vertroetelen)

- Het verteren zelf werkt groei en kieming van gewassen tegen: door stoffen die worden afgescheiden en omdat de processen ook voeding vragen.

- Het resultaat van vertering op de bodem heeft zelden de kwaliteit (humusvorming, stabiele verbindingen) van compost

Deze vermeld ik als indruk die ik van verschillende kanten hoor en zelf ook zie, maar er bestaat bij mijn weten geen echt onderzoek naar.... : Mulchen met niet verteerde materialen geeft een ideale leefomgeving voor naaktslakken. Als je mulcht met rijpe compost lijkt dit het slakkenprobleem juist minder te maken.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klopt ja dat het redelijk vochtig is (nat niet echt) en niet kruimelig.. De blaadjes inderdaad zitten er nog gewoon tussen.

Bedankt voor het uitgebreide antwoord dat maakt het een stuk duidelijker!

Ik ga het nog eens omgooien met wat stro en niks meer bijvoegen hopelijk kan ik het dan in het voorjaar gebruiken

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 maanden later ...

Bijna een half jaar verder en het lijkt nog steeds nergens op

Sommige stukken lijken ok maar er zitten nog zoveel takjes in en er beginnen zelfs dingen in de groeien

 

Geen idee wat ik er nog mee kan doen.. het zit wel vol met beestjes.

 

874D342F-BF03-4980-9DEE-797BCB68978D_1.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Toch ziet het er al bruiner en meer verteerd uit op deze nieuwe foto!

Wat voor een beestjes? (Zijn een indicatie voor wat er goed of fout kan zijn!) Op zich zijn beestjes vaak geen enkel bezwaar....ligt een beetje aan welke misschien.

Kun je ook de geur beschrijven?

Als je er flink hard in knijpt, druppelt het dan?

 

Ik snapte trouwens niet waarom je nog nieuw stro toevoegde bij het omzetten?.....weer niet-vergaan materiaal erbij, maar dat terzijde want geen echte verklaring voor evt. niet goed lukken...

 

Mocht het niet goed zijn gegaan...zelfs na een paar extra maanden.....dan kun je het wel nog opbrengen als organisch materiaal ergens in de tuin. Beetje afhankelijk van wat het vooral is......waar dit dan het beste kan. Ik heb de indruk (niet meer dan indruk!) dat er veel "bruin" inzit...koolstofrijk materiaal en weinig "groen" ( = materiaal dat relatief meer stikstof vrijgeeft). Is het een niet goed vergane (en weer opgebouwde tot stabielere verbindingen...want dat maakt compost zo bijzonder!) hoeveelheid vooral "bruin", dan kun je er mee mulchen tussen bijvoorbeeld fruitstruiken.

Zou het een onverklaarbaar en onduidelijk "goedje" zijn dat echt niet op compost lijkt...en inderdaad bestaan uit ongekookte plantenresten zonder vet + evt. mest van plantenetende dieren, dan kun je het evt. als mulch gebruiken bij vruchtgewassen als courgette, pompoen of tomaten , die verdragen ook onrijpe en zelfs half verteerde compost. ....of ergens in de siertuin.....waar wat vaste planten, struiken of bomen net wat extra voeding kunnen gebruiken.

 

Ik hoop dat je het niet opgeeft....eigenlijk is het echt niet moeilijk en het resultaat is zo enorm nuttig!

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat er dingen op groeien lijkt mij een goed teken. En wat weknow zegt, ik zou er eens aan ruiken. Goeie compost ruikt naar bosgrond, hoe rijper hoe sterker die geur (is tenminste mijn ervaring met mijn eigen compost, ik vind gekochte compost aanzienlijk minder lekker ruiken).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als het composteerproces hier stilvalt meng ik er vers gras onder om het weer op dreef te brengen. Als je dan net koolstof toevoegt vertraag je het proces nog meer.

Ik zou het zo gebruiken als mulch (niet onderwerken dus) bij pompoenen en courgettes, zoals weknow zegt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het lijkt me erg veel grof bruin materiaal wat er in is gegaan, daar is niks mis mee, maar dan duurt het wel lang.

 

Ik ben afgelopen herfst ook met een compostbak begonnen op een toen net verkregen tuin. Veel bladeren erin, want ik had weinig anders. Het is nooit warm geworden en veel blad is nog altijd niet verteerd. Ook bij mij groeien er dingen in, want zaden zijn niet verbrandt. Maar mijn verwachting is dat ik vanaf deze tijd ongeveer aan grasmaaisel kan komen en dat dat de zaak wat meer in beweging zal brengen. Ik geloof dat de bacterien ook wat actiever worden bij een hogere temperatuur, alhoewel ook in de winter compost heet kan worden.

Mijn bedoeling is om er alleen nog gras of heel fijn materiaal bij te doen, en dan denk ik dat het volgend jaar prima spul zal zijn. Ik ga het zo niet gebruiken; vruchtgewassen krijgen oude stalmest.

 

Het grootste nadeel wat ik zie is dat ik een nieuwe compostruimte moet hebben voor nieuw materiaal, maar dat is nou eenmaal zo met compost maken; een enkel compartiment werkt niet goed.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Aha dat zijn al wel veel verklaringen weer! Bedankt.

Er zitten erg veel pissenbedden in en ook veel wormen. Geur.. *gaat vanavond eens goed ruiken*

 

Ik heb geprobeerd om het heel gevarieerd te maken met alleen ongekookt keuken afval en geen aardappelen/tomaat/brood/vlees etc.

Er zit redelijk veel paardenmest met stro in en een beetje gemaaid gras en veel bladeren ook.

Misschien in verhouding dat ik er toch teveel bruin in heb gedaan zoals takjes en droge bladeren. Zeker toen ik dus nog toe heb gevoegd..

 

Ik ga het zeker niet opgeven maar zou nu wel graag opnieuw beginnen met een verbeter plan ga er sowieso geen (dikke) takjes meer in doen wat ik vorige keer wel heb gedaan en eerst goed sparen met mijn keukenafval.

 

Ik ben wel van plan om courgette en pompoen te zetten dus wellicht gebruik ik het dan daarvoor en begin ik lekker opnieuw. Gras maaisel dat heb ik hier helaas niet veel.. Paardenmest wel dat kan ik misschien beter de volgende keer meer toevoegen als groen en minder stro.

 

Heb weer veel bijgeleerd, bedankt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Weknow: in jouw 1e bericht in dit topic zei je dit: "Mijn tip voor jouw vat is: schep wat er nu inzit nog eens om, meng wat droog bruin materiaal erdoor (stro, gevallen bladeren, houtzaagsel of haksel....naar gelang wat je hebt) zodat het wat droger wordt en laat het staan tot in het voorjaar. "

 

Dat leek mij ook wat vreemd, en in je 2e bericht hier vraag je je af waarom topicstarter dat heeft toegevoegd. Misschien lazen wij (ik en topicstarter) je 1e opmerking verkeerd? Zou je dat nog eens na kunnen lezen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goed dat je kritisch leest, Jorieke en mij vriendelijk op inconsequenties wijst.

 

Als ik terugkijk denk ik dat ik als volgt dacht.

 

Bij de eerste post leek het allemaal heel nat. Te nat werkt niet goed. Bruin geeft structuur en absorbeert dat.

 

Vraagsteller zegt dan dat het niet echt nat is.....dan is nieuw bruin toevoegen niet zo nodig......

 

Ben geen helderziende hoor...probeer juist mee te denken met de info die gegeven wordt....

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...