Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Erwtensoep; daslook; stoofperentaart.

Drie verschillende onderwerpen. Erwtensoep daar is het nu echt tijd voor. Daslook is echte voorjaarsgroente. En taart: dit is een moestuinforum, geen Nederland bakt …

 

Waarom erwtensoep: In mijn bladselderijbak stond nogal wat. Dat overleeft de winter niet: actie dus.

IMAG142479171416670983.jpg#

 

Maar liefst 5 liter soep. Staat nu buiten af te koelen. Als afgekoeld en dik, dan porties vacumeren en invriezen.

IMAG142663761416670985.jpg

 

Alleen de bladselderij is eigen teelt. Alle andere ingrediënten: gekocht. Knolselderij wou niet, prei en winterwortel zijn al op, spliterwten heb ik niet geteeld. Varkens ook niet.

 

Dan de daslook. Zaadjes daarvan kwam ik onlangs weer tegen. Zelf gewonnen in voorjaar 2014, niet uit het wild (daslook is een beschermde plant, mag je niet plukken) maar uit een grote tuin. Legaal dus. Daar ga ik maar eens mee aan de slag. Zaaien (beter: opkweken uit zaad) schijnt echter niet makkelijk te zijn. Onderstaande tekst lijkt me plausibel, ik ga het zo maar eens doen. Nu vochtig maken en houden , op keukenrol of zo, binnenshuis. Een maandje daarna: een maandje in de koelkast of direct naar buiten.

 

Ik heb nogal veel zaad gewonnen, uit een veldje van meerdere vierkante meters. Mooie zwarte harde korrels, ongeveer half zo groot als zwarte peper korrels. Hier een van de twee zakjes:

IMAG143297411416671017.jpg#

 

Als je zaadjes wilt, doe me een PB.

 

Terzijde, want niets uit eigen tuin gebruikt: geen appeltaart, maar een voor het eerst een stoofperentaart. Wel wat meer citroensap toegevoegd, ook gewelde pruimstukjes. Stoofpeertjes eerst voorgekookt, maar een stuk minder lang dan normaal. Waar ik een beetje bang voor was gebeurde niet: niet te nat onderin. Lekker, als je een stoofperenfan bent, en dat ben ik.

IMAG142191631416670981.jpg#

 

Van: http://www.cruydthoeck.nl/productdetails/allium+ursinum/11/0/

Zaaiadvies:

Dit is een koudekiemer. Dit zijn soorten die een periode van kou nodig hebben om te kunnen kiemen met meestal vooraf een periode van warmte. Veelal zijn dit zaden die al vroeg in het jaar afrijpen en in of op de grond vallen. Om te voorkomen dat de zaden als kwetsbare zaailingen de winter in gaan, zullen ze niet eerder kiemen dan in het volgende voorjaar. De zaden moeten eerst vocht op kunnen nemen in een warme periode (2 tot 5 weken). Waarna een periode van kou (temperaturen +5 tot -5) de kiemrust doorbreekt. Hoe lang zo'n periode moet zijn is per soort verschillend. Temperaturen lager dan -5 verlengen de periode omdat dan het proces stil komt te staan. De natuurlijke winteromstandigheden zijn meestal het meest effectief voor het doorbreken van de kiemrustperiode.

6 reacties

Aanbevolen reacties

Jane Doe

Leden

Geplaatst:

Daar krijg je trek van, de soep ziet er goed uit maar varkensvlees

De taart ziet er als een plaatje uit, laat het smaken.

appelvrouw

Leden

Geplaatst:

Ik ben benieuwd naar het zaaien van de daslook. Hier zaait het zich vanzelf uit..het zaad valt natuurlijk al vroeger, in de zomer.

Hou ons op de hoogte.

Geplaatst:

Dank Jet. Ik schreef wel "dat ga ik zo maar eens doen". Vergeten. Nu net gedaan.

Eerst een maandje in de huiskamer, dan een maandje in de koelkast.

Meer in mijn volgende blog update. Dan ook over de AH stoombakjes met gaatjesplateau: ideaal voor het voortrekken van boontjes (?). De eerste test loopt inmiddels.

appelvrouw

Leden

Geplaatst:

Dan ook over de AH stoombakjes met gaatjesplateau: ideaal voor het voortrekken van boontjes (?). De eerste test loopt inmiddels.

 

Ah? Die boontjes voortrekken manier van vorig jaar in "chinese bakjes" liep toch eigenlijk prima?

Bit

Leden

Geplaatst:

Hoi Henk.

Zelf heb ik net een weekje terug de Daslook gezaaid. Ik weet niet waarom de info die je hebt gevonden doet denken dat het een moeilijk zaad is: het is een heel makkelijk zaad. Nu buiten zaaien , net onder de oppervlakte van goed doorlaatbare grond ( niet in jouw klei ) leg er wat oud blad op , weinig , niet te veel. Klaar. In voorjaar , in april komen kleine sprietjes boven. Lijkt zeer op gras. De sprietjes worden kleine blaadjes, eerst maar 1-tje laten komt er een 2e. Soms blijft het bij 1-tje. Dit blad verdwijnt in juni of wat later weer, verdort in een paar dagen tijd en is alles weer weg. Jaar daarop komt de plant eigenlijk pas goed op, met meerdere bladeren. Jaar daarop bloeit de plant al en heb je weer zaad.

 

Echt, het is een heel makkelijk te zaaien plant. Stratificeren gebeurt gewoon buiten. Het vocht ook.

Wél belangrijk : de grond en de plek. Het is een bosplant.

Gast
Voeg een reactie toe

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.