De laatste scheuten van de nazomer
Gisteren de tuin nog keer grondig los geschoffeld. Hefstframbozen geplukt. Die blijven uitbundig vruchten geven.
Oktober is begonnen met mooie warme en zonnige dagen. De tuin komt nog even op adem na weken van nat kwakkelweer. De boontjes die eind juli nog gelegd zijn voeren een race tegen de klok. Het zal er om hangen om ze nog boontjes opleveren. Voor het mooi net twee weken te laat gelegd. De stokspekbonen doen het ook nog geweldig goed. Aan de laatst gelegde stokken hangen nu weer mooie bonen. De groei gaat een stuk trager dan in de zomer, maar van de week kan ik nog een maaltje plukken.
De winterkost gaat zich manifesteren, boerenkool, groenlof, pastinaak, winterpeen, rode kool en spruiten. Het zit er allemaal aan te komen. Gemengd met nog wat late zaai van veldsla, winterpostelein, winterspinazie en andijvie.
De aardbeien zijn pas geknipt en geschoren, weer in het gelid gezet voor volgend seizoen. Op de achtergrond de herfstframbozen waar al vier weken van geplukt wordt.

Een rode kool die solliciteert naar een enkeltje keuken.

Vanaf het hoofdpad: een hoekje met aardbeien, daarachter het kolenveld met een rand van afrikaantjes, wat veldbloemen en de koude bak. Links de tomaten die op hun eind geraken.

Het lege aardappelveld is opgevuld met boerenkool, late spinazie en andijvie. Achter de andijvie staat een oerwoud van pastinaak.

De pastinaak heb ik nog niet geprobeerd. Mag nog even door tot eind oktober.

Het late bedje met Novores stambonen. Net wel of net niet.... afwachten maar. Ernaast heb ik pas een rij Ostara doordragende aarbeien geplant. Alweer met het oog op volgend jaar.

Nog een late zaai van eind juli die wel goed aanslaat. Nog een rijtje rode bietjes en zomerworteltjes gezaaaid. Staat er keurig bij.

Veldsla

En dit moet winterpostelein worden. Nog nooit op, geen idee wanneer je dat kunt oogsten.

In de koude bak wordt eindelijk een paprika rood.

En nog wat winterspinazie, dat groeit in de bak toch aanmerkelijk beter dan op de open tuin.

Aanbevolen reacties