Jump to content

Veldjesgraaf

Members
 • Content Count

  152
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Alblasserwaard
 1. Dank je wel Patrijs! Wat een enorme machines. Mooi om te zien
 2. Een geweldige opbrengst aan Frieslanders dit jaar. 2,5 kg liters werd 140 kg heerlijke piepers.
 3. Ah, dat is een handig ding. Maar werkt de akkerbouw machine op hetzelfde principe?
 4. Erwten pellen is een arbeidsintensief karwei. Gisterenavond ben ik 2,5 uur bezig geweest om een emmer erwten te doppen. Netto opbrengst 1,4 kg. Rauw in de vriezer in ijsdozen. Na een uurtje nog een keer schudden en het blijven goed los van elkaar. Al lekkend vroeg ik me af hoe de boer dit aanpakt. Er zijn machines voor weet ik, maar hoe open je de peul zonder de erwten te beschadigen. Weet iemand hoe dat gaat?
 5. Stoeptegels in de grond stoppen is niet handig. Ooit gaat er weer iemand graven en komt al dat puin tegen. Niet fijn. Je bak is niet heel groot. Opvullen met grond zou mijn voorkeur hebben. Is ook veruit de goedkoopste oplossing. Grond bestel je bij een loonbedrijf of zand- en grondhandel. Vaak kan die een mengsel van grond en compost leveren. Heb je meteen een behoorlijk basis om te starten. 4 kuub is 50-55 kruiwagens. Flinke jongens regelen en het ligt er met een paar uurtjes in.
 6. Hier een handvol pepers die ruim over de 20 cm gaan. Nog geen spoor van roodkleuring te zien. Ze kunnen nog lekker doorgroeien.
 7. De pepers groeien uitstekend. Kan niet anders of de winnende peper hangt hier aan de plant.
 8. Gisteren zijn de wedstrijd pepers definitief de grond in gegaan. Ze stonden al een paar weken met pot en al in de broeibak. Ze hebben een warm hoekje samen met de paprika's. Op de foto hieronder rechts in de hoek. De selder ernaast is nog een overblijvers van vorig jaar. Nog een keer snijden en dan er uit. Heeft de peper wat meer ruimte.
 9. Ik tuinier in de Alblasserwaard,omgeving Gorinchem. Dus redelijk westelijk. Ik heb ook twee stuks JvT staan. Eentje draagt nu voor het tweede jaar geheel niet. De andere heeft alleen onderin wat trossen. Mijn Rovada daarentegen hangt vol met trossen.
 10. Van der Wal verkoopt een compostzeef volgens mij. En je kunt zelf iets knutselen met voliere-gaas of iets dergelijks.
 11. Vandaag de "Marietjes" verloot uit een P9 potje naar een grote pot. De wortels waren goed ontwikkeld. Ik heb er 3 in een pot en laat die als een bosje opgroeien. Van de week zagen ze er even beroerd uit. Slap en verschrompeld blad. Toch te droog geworden achter het raam. Na ze een paar keer wat water gegeven te hebben werd de grond goed nat en knapten ze op.
 12. Hier lag twee weken geleden al her en der een fikse berg met compost. In de ene kern is het met een paar dagen verdwenen, elders ligt nog meer dan genoeg. De tuinders zijn nog niet overal uit de winterslaap.
 13. Drie wedstrijdzaden gezaaid samen met de andere pepers en paprika's. De gloednieuwe propagator moet zich nu bewijzen.
 14. Wanneer je grasland omzet in moestuin is de aanwezig van ongewenst bodemleven onvermijdelijk. Mijn moestuin was decennia lang een akkertje met gras, distels en mierenhopen. Omgespit, opgehoogd met tuingrond en begonnen met tuinieren. Het eerste jaar waren alle aardappels aangevreten door de ritnaalden. Piepers zaten vol met soort speldeprikken en gingen snel rotten. Ook emelten kwamen in grote aantallen voor. Remedie daartegen.:Sla en andijvieplantjes poot ik in een P9 potje en dan op de tuin. Kunnen de emelten er niet bij. Het tweede seizoen was de overlast al veel minder. En nu zie ik zelden nog een emelt. Kortom, niet over in zitten. Het gaat allemaal over.
 15. Gisteren wezen shoppen bij van der Wal. Voor mijn werk kom ik regelmatig in Hoogeveen. Sinds een paar maanden is het nieuwe pand van Van der Wal geopend. vlak naast de afrit van de snelweg. Al diverse keren langs gereden en gisteren eens even naar binnengestapt. Prachtig mooi pand. ruim opgezet! Ondanks de drukte met alles voorjaarsbestellingen werd ik uitstekend geholpen. Grote Propagator met warmtemat aangeschaft en een groeilamp. De pepers en paprika's kunnen nu veilig gezaaid worden in de schuur. buiten het bereik van onderzoekende kleinkinderen. Zaterdag alles in elkaar knutselen en zaaien.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...