Ga naar inhoud
  • updates
    91
  • reacties
    200
  • bezoekers
    5455

Groentenlijst 2016


permanatuurtuin

23247 weergaven

Van deze groenten heb ik allemaal zaden/plantjes en wil ik gaan telen dit jaar. Ik weet niet hoe succesvol alles zal worden gezien de grond in Beek nieuw voor mij is, maar ik heb hoop dat ik toch genoeg kilo's aan groenten zal krijgen. Ik verwacht dat weer niet alle zaden willen opkomen en verder zal er wel weer wat schade van slakken, vogels en woelmuizen zijn. Er zullen ook nog wat plantjes hier en daar bijgekocht worden over het jaar. Ik heb ook nog niet genoeg pootaardappels.

 

Zaaigoed 2016

Wortelgroenten:

Bieten

'Cheltenham green top' lange rode kroten

Oud ras uit 1905 (of eerder) met lange wortels met uitstekende smaak en unieke textuur. Nog steeds is dit “oudje” qua smaak sterk concurrerend met moderne rassen. Intern is de kleur dieprood. De wortels zijn stevig en taps van vorm en het blad zit stevig verankerd, waardoor ze vrij gemakkelijk geoogst kunnen worden. Het groene blad kan na de oogst lekker als spinazie gegeten worden.

(Early) Crosby's Egyptian' (half februari-eind maart onder glas / 1880 ontstond door kweekwerk uit een Duitse variëteit dit Amerikaanse ras. Platronde, kleine dieprode bietjes gelden nog steeds als een van de vroegst oogstbare, gecombineerd met een zeer goede smaak. De knolletjes groeien bijna geheel boven de grond en zijn dus gemakkelijk oogstbaar. Niet vorstbestendig)

'Egyptische platronde' Zeer vroeg, platrond van vorm, zacht en smakelijk. Dieprode kleur. Zaaien: onder glas (minimaal 15°C) vanaf half februari-eind maart in perspotjes. In de volle grond: april-juni, uitdunnen op 30x7 cm. Oogstbaar: na 35 dagen het jonge blad, na 60-90 dagen de knollen.

'Red crapaudine' / Rouge Ecorce au Crapaudine ' Een ras dat zeker in 1650 al bekend was, maar zelfs zijn oorsprong kan hebben in het oude Griekenland van 320 v Chr. De schil is schilferig en ruw als een boomstam met een zwartrode kleur. Een ideale sterke kroot om in zand in te kuilen voor winterberging. Zaaien: onder glas (minimaal 15°C) vanaf half februari-eind maart in perspotjes. In de volle grond: april-juni, uitdunnen op 30x7 cm. Oogstbaar: na 35 dagen het jonge blad, na 60-90 dagen de knollen.

Dat de Crapaudine een van de oudst bekende rode bietenrassen is mag geen verrassing zijn als je zijn uiterlijk even op je in laat werken. In niets doet hij denken aan al die andere rode en rode variëteiten die menig groentetuin sieren. Zijn lange wortels lijken op die van sommige versies van de strandbiet, de stamvader aller rode bieten.

Maar die misvormde rode bieten blijken heerlijk, donkerrood, stevig en intens zoet te zijn.

'Burpee's Golden' Ronde biet met oranjegele buitenkleur en geel knolvlees. De zachte, zoete bietensmaak is uniek. Liefst op regels vanaf half april in losse, voedzame grond. Let op: Koud weer ( bij een late lente) leidt tot doorschieters. Niet verplanten, maar uitdunnen op 30x7 cm.

 

Haverwortel

'Giant' De wortels van dit zeer oude cultuurgewas worden gegeten als schorseneren en smaken naar asperge en oester. Gebrand leverden ze in schaarse tijden het zogenaamde koffiesurrogaat (evenals pastinaken). De blauwpaarse samengestelde bloemen aan de 1 meter hoge plant openen zich bij warm zonnig weer alleen 's ochtends (foto http://www.genster.nl van René Vonk). Zaaien: maart-mei, oogstbaar: oktober-februari, vorstbestendig. 2 gram is voldoende voor 1,5 m2.

 

Knolkervel

'Altan' / 'Delta' Wie kent nog de knolkervel? Sinds de 18e en 19e eeuw een vergeten groente. Korte dikke penwortels met een zachtzoete iets naar kastanjes neigende smaak. Ondanks de naam is er geen verwantschap met de gewone kervel, sterker nog: het blad is iets giftig. Heerlijk met een vleesstoofschotel of in de purée, in Frankrijk zijn deze knollen veel bekender. We bieden hier een verbeterd Frans ras aan, dat weliswaar duur is, maar een betere en meer gelijkmatige productie geeft dan de wilde variant.

Zaaien: zaden mengen met vochtig zilver- of metselzand in een bakje. Eerst 2-4 weken op een warm plekje dagelijks omroeren (zaad zwelt op), dan bakje (afgedekt) 4-6 weken in de koelkast (de kiemhormonen worden geactiveerd) af en toe omroeren. Vervolgens uitzaaien op rijtjes met 30 cm tussen de rij.

 

Pastinaken

'Tender and True' In Engeland is dit een populair landras. Vrij goed ziektebestendig. slank van vorm en vrij lang. Een goede kiloleverancier met zeer goede smaak. Met enige moeite is er een goede kampioen van te telen.

 

'The student' Nog steeds is deze oude Amerikaanse variëteit een goede concurrent van de huidige moderne rassen. Rond 1860 bracht Prof. Buckman na enig selectiewerk dit ras op de markt, in de hobbywereld is dit een blijvertje!

 

Wortelpeterselie

'Kinga'Vroeg in het voorjaar zaaien op licht beschaduwde plaats. Voldoende vochtig houden. Ontkiemt langzaam. Rij-afstand ± 25 cm. Kan ook goed in potten worden gekweekt.

Kinga is een verbeterd ras uit de ‘Halflange Wortel’, de uniformiteit is verbeterd. Van deze peterselie is het vooral de wortel, die een heerlijk zacht peterselie-aroma heeft. Tip: snij blokjes door de soep; rauwe of gebakken blokjes door de sla… heerlijk! Het blad heeft geen sterk aroma, maar is zeker bruikbaar als snijpeterselie.

Zaaien: april-eind juni in rijen op de plaats van bestemming (vochtig houden) of voorzaaien in perspotten. Groeiafstand 30x15 cm. Zorg voor goed losse of losgemaakte grond!

Wurzelpetersilie Petersilienwurzel Knollenpetersilie

Die Blätter können wie Petersilie gegessen werden und die Wurzeln, die einen süßen unverwechselbaren Geschmack haben, können wie Pastinaken zubereitet und gegessen werden. Enthält viel Caroten Vitamin B2 und Vitamin C. Sehr beliebt in Nordeuropa.

Aussaat: März - Mai

Ernte: Okt – März

 

Schorseneren

'Lange Jan' Lange Jan is een productief ras met lange wortels met een stompe punt. Een heerlijke groente die op goed doorlatende grond gemakkelijk te telen is.

oogsten: nov - feb

Jarenlang een topper op het schorsenerenfront. Zeer weinig gevoelig voor doorschieten. Witvlezige, gladde dikke wortels met een zwartbruine schil. Vanwege de lange wortels moet de grond diep worden losgemaakt. Het schoonmaken kan het beste met tuinhandschoenen, ze geven zwart af en werden daarom vroeger "keukenmeidenverdriet" genoemd.

De smaak vergoedt alles ruimschoots: heerlijk zacht en asperge-achtig.

Schorseneren worden op diep losgemaakte grond ter plaatse gezaaid tussen maart en half mei. Bij te vroeg zaaien kunnen de planten gaan bloeien, maar de wortels blijven wel eetbaar. De afstand tussen de rijen is 20-30 cm en in de rij uitdunnen op 5-10 cm. De oogst begint vanaf begin september. De wortels zijn winterhard en kunnen de hele winter, zolang de grond niet bevroren is, worden geoogst. De wortels kunnen tot 60 cm lang worden. Voor de oogst met de hand wordt er met een ploeg of spade langs de wortels een diepe sleuf gegraven, waarna ze uit de grond in de sleuf kunnen worden geschoven.

 

Wortels

'Burpees Short 'n' Sweet'Voor de zwaarste grond geschikt, heerlijk zoet! De Red Chantenay en al zijn nakomelingen beantwoorden daaraan. Deze Engelse selectie munt uit in deze eigenschappen en is door zijn kleine, dikke wortel ook een ideaal ras voor potten en bakken.

'Danvers 126' / Danvers Half long'

Een populair Amerikaans ras uit de 2e helft van de 19e eeuw. Ruim 15% groter dan de Chantenay, maar toch door de stompe vorm nog goed geschikt voor zware grond. Vroeger werd dit ras altijd gemengd gezaaid met uien: nog steeds een probaat middel tegen de wortelvlieg en luizen. Smaak en kleur zijn intensief, de oogst enorm. Kan goed worden bewaard.

'Parijse Markt 4 / Parijse vroege ronde'

Een heerlijk Frans worteltje uit de 19de eeuw. Deze wortel is, door z’n geringe lengte, uitstekend geschikt voor gronden met een wat minder goede structuur.

'Romeo' / 'Thumbelina' Lijkt op Parijse markt. Extra gladde huid, mooie ronde vorm, goede binnen- en buitenkleur en een compacte loofinplant, waardoor weinig schilverlies. De smaak is uiteraard uitstekend, mits op goede, niet te zure grond geteeld.

'Samurai' (februari-juli / 3 maanden / meer caroteen / Scharlakenrode schil en is van binnen rozerood, vol vitamine A en houdt zijn kleur goed na koken / niet te vroeg zaaien (stressgevoeligheid).

 

 

Kruisbloemigen:

 

Bladkolen

Mini Pak Soi 'Shanghai-type' Dwarf Geen stem' Ter plaatse buiten zaaien vanaf juni tot augustus. Plant- en zaaiafstand 30x5, bij zaaien later uitdunnen op 5 cm. Groennervig, vormt snel dikke stengel, vroeg geoogst worden, Heel klein ras.

 

Rode Tsoi Sim 'Hon Tsai Tai' salade, wok, pittig,

 

Amsoi 'King mosterd' Rode bladmosterd pittig / heerlijk en mooi

Tah Tsai Chinese bladkool, iets pittig

 

Mitzuna 'Chinese bladkool', heerlijk, goede oogst, redelijk winterhard, 10-20 cm.

 

Komatsuna 'Green Boy' Aziatische bladkool, knapperig en fris.

 

'Blauwe groninger' Snijmoes (heerlijke bladkool, pompoen stuk / onder bescherming)

'Georgia Southern Collard' Snijkool/bladkool Dit sterke oude ras van voor 1880 kan zowel tegen kou als hitte en geeft een grote oogst van iets gebobbeld blad. Jong door de sla en ouder in de wok of stamppot. 50x50, maart-augustus / juli-maart /

 

Mosterdkruid

 

Winterkers 'Barbarea verna, synoniem: Barbarea praecox' (Babarakruid wordt steeds meer ontdekt als ideale wintersalade. De pittige tuinkerssmaak (‘s zomers pittiger dan ‘s winters), het hoge vitaminegehalte en de ongelofelijke vorstbestendigheid maken het tot een topper om te mengen met bijvoorbeeld winterpostelein en veldsla. Laat ze het volgende jaar lekker in de bloei schieten: de gele trosjes bloemen zijn erg sierlijk en de plant kan zich eventueel uitzaaien)

'Zwarte mosterd' In het voorjaar in perspotjes of direct op de plaats in rijtjes. De meest probleemloze teelt is van eind juni-september. Zeer koudebestendig. Hier hebben we een stukje historie op koolgebied. De Europese voorloper van de Oosterse Amsoi, die ontstaan is uit een krusing met raapstelen. De zaden zijn zwart en tot mosterd te persen. Het blad is lekker pittig en de plant zeer vorstbestendig.

 

Boerenkool

'Thousand head' Duizendknop of Eeuwig moes Een ras uit ongeveer 1816 met los groeiende donkergroene bladeren. De stengel kan 120 cm hoog worden. Bij milde winters (anders beschermen) gaat de kool jarenlang mee. Deze kool staat wereldwijd bekend om zijn eneorme bladproductie en is dan ook pupulair als betrouwbare voedselbron voor mens en dier. De eetbeleving is die van een pittige boerenkool, waar deze kool ook aan verwand is. Pluk het blad jong (voor een heerlijk hutspotje) en snoei de plant af en toe: Kippen, konijnen, koeien... ze zijn er dol op.

 

'Lerchenzungen' Geliefde halfhoge soort met een goede smaak. Een geliefde, bewezen winterkool met fijn gekruiste, lange, iets hangende bladeren. Heeft een fijn, smaakvolle kwaliteit en is goed bestand tegen vorst.

 

'Lippischer Braunkohl' Boerenkool mei-juli, 50x50, redelijk winterhard, Uit Duitse Historie: een tot 180-200 cm hoge blauwgroene boerenkool met licht gekroesd blad. De oorsprong ligt rond Lippstadt in het oude vorstendom Lippe. Met enige zelfspot wordt deze groep grote bladkolen (vanwege de gelijkenis) wel "Lippische Palmen" genoemd. De milde smaak van de sierlijke vorstbestendige plant wordt beter naarmate de kou er over is geweest. Na het zaaien steeds de gewone groene plantjes scheiden van de roodgroene.

 

'Jagallo Nero' Uit de palmkool, gekruist met andere bladkolen, kwam deze prachtige eigenblad-palmkool te voorschijn. Mooie knapperige en malse koolsmaak. Zeer winterhard.

 

'Zwarte van Toscana' Palmkool Al sinds de 18e eeuw rond Toscana een kool waar veel recepten van beschreven zijn. Overigens werd deze kool al in de Romeinse tijd gegeten en is ws de voorouder van onze boerenkool. Volgens velen de mooiste stengelkool met lange donker- tot blauwgroen geribde bladeren. Het blad is smal en gelijkmatig over de stengel verdeels (als een palm). Lekker mals en zeer sierlijk. De planten zijn goed vorstbestendig.

 

Spitskool

'Hilmar' Van oorsprong uit Duitsland. Geeft zware, zeer spitse kolen met een gewicht tot wel 5 kg. Mooie vaste kroppen met een fijne structuur, vol smaak en heerlijk mels. Spitskool zit bovendien vol met mineralen en vitamine b en c. Zaaien onder glas of buiten op perspotten van 5 cm. Uitplanten in april tot juni in een goed bewerkte en licht bemeste grond uitplanten. Tijdig oogsten, voordat de kool barst. Jaarlijks op een andere plaats telen. De jonge plantjes beschermen tegen koolvlieg d.m.v. anti-insectengaas. 50x50. onder glas zaaien februari-mei / buiten van mei-augustus

'Kalibos' Prachtige historische spitskool met zeldzame rode kleur, of moeten we zeggen: een rode kool met een spitse vorm. De kleine kooltjes worden meestal voor herfstoogst geteeld en zijn mals en smakelijk. Zeer geschikt ook als rauwkost door de salade. Vanaf eind maart uitplanten. Buiten aaien vanaf april. 40x40

 

Spruiten

'Evesham Special' Een populair, traditioneel soort met de mogelijkheid om lang te blijven plukken.

zaaien: feb – april Rijkdragend, harde kleine spruiten, hoge opbrengst. Ze hebben nog de ouderwetse, stevige spruitensmaak.

oogsten: sept - dec 50 x 75

'Groninger Stiekema' Voor het tijdperk van de professionele hybride spruiten was dit een geliefde vroege spruit. Voor de hobbyist is dit een ideaal ras: redelijk vroege oogst, maar niet allemaal tegelijk (dec.-januari). De smaak is opmerkelijk zacht voor een oud ras.

'Roodnerf' (middelhoge, late soort voor de winteroogst. Een soort met een zekere opbrengst die vroeg gezaaid wordt.)

 

Sluitkolen

'Brunswijker' Wittekool Lekker zacht (ook voor zuurkool), Een flinke grote, afgeplatte witte sluitkool. Dit oude ras is van voor 1900 en komt in de oudste datalogi, die ik ken standaard voor. Nog steeds is dit ras gewild vanwege de malse smaak en de goede verwerkingseigenschappen tot zuurkool. Kolen van 5-8 kg komen regelmatig voor. Oogst sept-okt.

 

'Langedijker Bewaar' Witte kool Zeer late ronde kool van ongeëenaarde Noord-Hollandse selectie. Uitstekend geschikt om te bewaren (opstapelen in de schuur). Vraagt een goede bemesting en een vochthoudende grond.

Buiten zaaien op zaaibed tot uiterlijk eind april en na ongeveer 6 weken overplanten op 70 x 60 cm. Tegen de winter op een koele, vorstvrije plaats bewaren, bijvoorbeeld met de wortels eraan in een bak met zand of ophangen in de kelder, buitenblad verwijderen. Onder plat glas kan ook, maar dan wel goed luchten en bij vorst afdekken. Zonodig slecht blad afpellen.

 

'Verza di Verona' Savooiekool Beautiful blue green crinkly tender leaves with a blush in the center. Very striking plant, good for market. Large round heads 5–7 lb. Regional savoy type cabbage from Northern Italy. Mild and pleasant cabbage flavor, young growth can be cut finely and used in salads. Immature flowering stems are cooked like broccol... Een savooiekool, die neigt naar rodekool..., prachtige blauw met rood geblosde, vaste kolen. Dit prachtige, historische ras is dankzij de traditionele eetcultuur in Italië bewaard gebleven. Zaaien: maart-begin juni in pot, zaaibak of zaaibedje. Uitplanten op 40x40 cm in goed bemeste grond.

 

Koolrabi

'Superschmelz' Wit, Een betrouwbare selectie, dieknollen geeft tot 20 cm coorsnee, een reuzekoolrabi, die bij voldoende vocht tijdens droogte (mulchen) toch boterzacht blijft. 30x30, febr-juli / 18graden C

Koolrabi 'Superschmelz' (Brassica oleracea) is een boterzachte koolrabi die in de volle grond gekweekt kan worden. Bij goede bemesting kunnen de koolrabi knollen wel 10 kg zwaar worden! Koolrabi 'Superschmelz' heeft goede bewaareigenschappen. Dit sterke koolrabiras is goed doorschietbestendig en heeft weinig last van ziektes. De teelt van koolrabi is ook eenvoudig. De kool is geschikt voor de herfstteelt, voorjaars- en zomerteelt. Maak heerlijke koolrabi recepten zoals salades of wokgerechten, heerlijk!!

 

 

Broccoli

'Early Purple' (goed oud vroeg ras / veel paarse scheuten/ staat al in de tuin) / Platdak of buiten 'pompoen stuk

'Nine-star Perennial' (Vaste broccoli, goed winterhard / staat al in de tuin)

'Waltham' Standard type, produces 4-8” green heads that are nicely flavored. Compact plants also produce some side shoots. Introduced in 1954. Hele goede smaak. Doet het goed in de herfst.

'Calabria' Februari-maart onder glad, verspenen en in mei buiten planten, of vanaf half april buiten zaaien, verspenen en uitplanten. "Broccoli, ‘Groene Calabrese’ is een bekend en zeer gewaardeerd broccoli-ras dat zijn waarde allang heeft bewezen. De smaak is uitstekend en de ‘kooltjes’ zijn fraai van kleur.

 

Bloemkool

'Alpha' productief ras / nog niet bewezen / vroege en herfstteelt) Onder bescherming / vruchtbare bodem

 

'Snowball' geschikt voor alle teelten / febr-maart koud glas / 50x50 / Dit oude ras is tamelijk betrouwbaar voor alle teelten. Door de vroege rijping ideaal voor extra vroege en late teelt. In de zomer (tjdens droogte) zorgen voor voortdurend vochtige grond (bv. mulchen) en zodra er voldoende blad is, deze over de jonge bloemkool knikken om een witte bloemknop te behouden.

 

'Romanesco natalino' Romanesco Natalino is een bloemkool die ook wat lijkt op broccoli, met een eigen kenmerkende nootachige smaak.

Romanesco heeft een ongewone felle limoen-groene kleur met prachtige, spiraalvormige roosjes. De Romanesco wordt daarom ook wel torentjesbloemkool genoemd.

Stoom de hele roosjes zodat de spiraalvorm en smaak bewaard blijven, of eet ze rauw met een dipsausje. Deze bloemkool is een oude variëteit afkomstig uit de regio van Rome. Ze produceert kolen in de vorm van een piramide en hebben een lichtgroene kleur met een fijne smaak. (5g)

 

'Veronica' De zeer decoratieve, groengele bloemkool, die is opgebouwd uit dicht opeenstaande, kleine "torentjes" is een verbetering van de oude Romanesco. Soms wil deze namelijk niet goed bloem zetten of blijft erg klein. Dit ras is oogstzekerder, hoewel de herfstteelt die boorkeur blijft hebben. Geniet van de zeer regelmatige spiraalvormige opbouw van deze beauty. De torentjes zijn (vooral jong geoogst) ook heerlijk als knapperige rauwkost.

 

 

Macca Lepidium meyenii

Dit familielid van de tuinkers geeft lekker pittig blad en een mooi knolletje die oa een energieverhogende werking heeft. Al duizenden jaren voeden volken rond de Andes zich met deze knol. Ze groeit dan ook tot op 4000 m hoogte! Na de oogst de knollen enkele dagen in de zon drogen voor verse consumptie of lang drogen voor jarenlange opslag. Invriezen is ook goed mogelijk. Zaaien: april-juni, zodra de eerste warmte in de grond aanwezig is. Voorzaaien in potjes kan, kaal verplanten beschadigt de wortel. Plantafstand 30x30 cm. Na de oogst de knollen enkele dagen in de zon drogen voor verse consumptie of lang drogen voor jarenlange opslag. Invriezen is ook goed mogelijk.

 

Rapen

Gele rapen 'Petrowski / Teltower raapje' beter in de nazomer- en herfstteelt Een oud ras uit Oost Europa, zeer breed bruikbaar. Zo heeft ook het blad , gekookt, een zeer goede smaak.

'Jaune Boule D'Or' Een zeldzame gele variëteit met stevige, geurige knollen die gemakkelijk te kweken zijn, in het voorjaar maar ook als nateelt aan het einde van de zomer. Het jonge blad kan als raapsteel worden gegeten.

Lekker om in plakjes te snijden en gedurende een aantal uur te marineren in verwarmde azijn met een beetje zout en een paar eetlepels suiker. Na het marineren afgieten en opdienen.

 

'Platte witte mei'Meiraapje Platte Witte Mei is een platronde knol met wit vruchtvlees. Snelgroeiend knolgewas voor het voor- en najaar. Was vroeger een belangrijk voedingsgewas. Verder kan het blad als raapsteel worden gegeten.

Bemesting is niet nodig. Zaaien in maart/april op een rijafstand van 30 cm en uitdunnen op 10 à 15 cm. De oogst is in mei-juni. Meiraapjes doen het ook goed in de herfst; half augustus zaaien. De knolletjes kan men eind oktober inkuilen en tot in de winter bewaren. 1 zakje voor ca. 15 m².

 

Radijs

'China Rose' (Grote radijs uit china, kan gekookt worden, pot)

Rammenas

'Hild's roter neckarruhm'Rettich Hilds Roter Neckarruhm is de naam van deze zeer oude Radijs-varieteit en heeft mooie, geleidelijk smal toelopende helder-rode wortel-knollen die van binnen wit van kleur zijn met een milde, licht-pikante smaak en een aangename knapperige textuur. Deze oorspronkelijk uit het Middel-landse Zeegebied afkomstige Rettich-soort is jaarlijks vroeg oogstbaar (lente-zomer),

'Ostergruss Rosa 2' Een zeer vroege, makkelijk te telen, snelgroeiende Rettich. Met ovale, spitse donkerroze wortelen met een fijne milde smaak. zaaien: feb - mei oogsten: april – juli

 

'Ronde zwarte winter' Half juni t/m augustus. Uitdunnen op 20 cm. Voldoende vocht, evt. mulchen. De Romeinen brachten de Rammenas in Europa. Pittig knolgroente. Rauw of meng ze door roerbakgroenten. Enigszins zwartrond, knol is zwart, late rijping, goed bewaarbaar, zeer sterk van smaak. Ruwe huid, vast vlees. Noir Gros Rond D`hiver

 

Vlinderbloemigen:

 

Bonen en sperzieboon

'Slangenboon / 'Royal Burgundy' boterzacht, draadloos, goede productie

'Mounteneer Half runner' Stokslabonen Smakelijke ras oorspronkelijk uit Duitsland / 18e en 19e eeuw / bijzonder goede smaak / bonen ranken minder sterk / 1-1,5 m hoog.

'Goldfield' Stoksnijboon 5 per stok mei-juni, 2 m hoog. Gele snijbonen zijn echt iets voor Baltische en Mediterane landen. Heerlijk zachten bestand tegen extreem warme omstandigheden. Goldfield is een sterke veredeling van het traditionele sortiment: zeer goede groeikracht, vroeg oogstbaar met een lang (door)oogsttraject, mooie lange peulen (25 cm) en resistent tegen virusziekten.

'Cobra' Een moderne topper: de boon met de volmaakte vorm! Middenlange, goed gevulde en zeer vlezige boon: 9-11 mm dik en 18-20 cm lang. Oogsten wordt vergemakkelijkt door de opvallend grote trossen, ze dragen lang door. De sterke groeikracht zorgt voor een vitaal gewas, ook als het weer even tegen zit. Deze absoluut draadloze boon is resistent tegen virus 1 en kan ook goed in de kas geteeld worden. Opvallend is de zwarte zaadkleur, de mooie lila bloei en vrij donkergroene peulen en de zeer goede smaak! Zaaien: mei-juni aan de voet van stokken of andere klimmogelijkheid (2 m). Voorzaaien in potten mag ook. 5 zaden per stok.

'Enorma' Pronkboon

'Borlotto Lingue di Fuoco' Kievietsboon

'Heilig boontje' Droogboon

'Ying Yang' Droogboon

Snijboon spec. Goede drager met een goede smaak.

 

Erwten, capucijners en peulen

'Desiree/Solida' (capucijner, relatief laag ras, goede oogst),

'Alderman' (heerlijke kreuk erwt, goede opbrengst, oud ras),

'Hurst Green Shaft' (stamdoperwt, zoet ras, ziekteresistent, Egels ras, 75-100,

'Lage Grijze Roodbloeiende' (paarsbloeiende peul, lekkere peul)

'Voorlopers' / 'Feltham First' (Goed productief ras vroeg tot laat / zaaien sept okt.).

 

Sugarsnap

Suikererwt 'Sugar Sprint' (Laag en vroeg ras, 62 dagen rijp, februari-mei, 50-75 cm hog, draadloos, meeldauwresistent, goed bestand tegen mozaïekvirus)

Tuinboon mengsel

Leidse hangers / bruinkokend / vroeg plukken)', 'Red Epicure' / roodkokend / laat plukken) / Voorzaaien / in het veld zaaien / 10-15 cm één boon / tussen rij 80 cm (15-20 graden Celsius) / Dille tussen de rijen in (tegen bladluis) /Platdak / evt. tussen fruitbomen 3. Express 'Eleonora' (sterk ras, goede productie).

 

Wikkewortel (Hedysarum boreale)

Een smaakmaker van jewelste! De jonge, malse wortels zijn zoet en smaken naar een zoet peentje met een tikje zoethout erdoor... Geef de planten een prominente plaats, want de bloei is uitbundig: vlinderbloemig in lila tinten. Ze zijn meerjarig en zeer winterhard en 10-50 cm hoog. Belangrijk is de behoefte aan zon en goed doorlatende, vochtige grond. Als het lang droog blijft, dan worden de wortels taai

 

 

Nachtschaduwen:

 

Aardappels

'Apache' De minimale plantafstand is 60x40cm, wij adviseren om 70x40cm aan te houden.(1986) Ouders: TSKO x Wiljo. Een bijzondere verschijning: warmrode schil met grote crèmekleurige vlekken rond de ogen. De knollen zijn meestal vrij klein en rond. Schrob ze schoon en kook of rooster ze met schil en al voor een prachtige aardappelschotel! De vrij vaste structuur en uitstekende, bijna zoete, boterachtige, kastanjesmaak verwennen de tong! Middentijds rijpend, Nederlands ras van J.P.G. Könst. Is lekker voor chips.

 

'Fortyfold' (1835 of zelfs ouder) Het oudste Engelse aardappelras, dat we kennen! De schil is purperblauw met witte vlekken (of omgekeerd). Grote oogst, een prettige, zelfs nootachtige smaak en het witte knolvlees is vrij vast in de kook. Het is de voorouder van de populaire Kerrs Pink. Harde schil, redelijk droog. Late aardappel.

 

 

Paprika en Pepers

'Alma' (oud goed dikvlezig ras, zoetpittig, goede opbrengst, in alle stadia eetbaar)

'Cayenne gold' Alle Cayennepepers zijn goed heet en de knalgele langwerpige vruchten van deze peper is een van de heetste onder de gele soorten. Lengte 15 cm, breedte 2 cm. ± 700 HS.

'Yolo wonder' Vanaf half maart in 'n zaaibakje bij 20 gradenC of later buiten onder glas. Na verspenen in potten, in een kas of op een vensterbank zetten. Tamelijk compact groeiend ras, dat ook zeer geschikt is om in een pot op een balkon of een terras te plaatsen. Dit is een zeer ziekteresistente paprikasoort die een overvloed aan zoete, knapperige, groene paprika's produceert. De paprika's worden na rijping diep vuurrood. Deze soort is resistent voor de tabaks-mosaic.

 

Tomaten

Kruisbestomaat (klein geel tomaatje / lekker), middelgrote tomaat spec.

 

'Heart of Orange' (gezonde tomaat, oranje vleestomaat, Rusland) Mediterrane kas

 

Hazelnoottomaat 'ABC Potato-leaf' (ziekte vrij, wilde tomaat, hele kleine rode tomaatjes, 1 meter hoog, oogst vanaf juli tot de vorst/ veel smaak, kruist snel met andere tomaten) (Lycopersicon pimpinellifolium) Balkon

 

Italiaanse vleestomaat 'Costoluto Genovese' Oude Italiaanse vleestomaat met rood gekleurde vruchten. Afkomstig uit de Riviera-regio; wordt met name geteeld in het gebied Piemonte.

In tegenstelling tot de 'Costoluto Fiorentino' zijn de vruchten bij dit ras wel sterk geribd en wat afgeplat van vorm. De vruchten hebben een gewicht van 120 tot over de 200 gram. Goede saladetomaat. Ook geschikt voor pastasauzen. 'Costoluto Genovese' groeit als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

 

'Pêche Rouge' Net als de Garden Peach een vrucht met een donzig perzikhuidje! Deze rode varieteit is iets ovaal, 45 g zwaar en rijpt middenvroeg met sappige, smakelijke vruchten. De buitenteelt bij dit middenhoge soort lukt behoorlijk goed.

 

Vleestomaat 'Hillbilly Potatoe Leaf' Deze prachtige, historische vleestomaat uit Ohio en West Virginia geeft grote vruchten (400-900 g!) in een sierlijke verschijning: oranjegeel met rode en roze strepen, de kleur zet zich voort in het vruchtvlees. De smaak is geweldig, zoals een vleestomaat moet zijn: zalvend, zoet en toch voldoende sappig! Het blad is stevig en groot (potato leaf = aardappelblad)

 

'Uovo Roseo' Vanaf eind februari in 'n zaaibakje bij 20gradenC of later buiten onder glas. Na het verspenen in een kasje of in potten uitplanten. Pink Thai Egg tomaten is een laagblijvend kerstomatenras, dat witte, op eieren lijkende cocktail tomaten geeft. Later kleuren deze kleine witte tomaten via roze naar lichtrood.

 

 

Komkommerfamilie:

 

Augurk

'Vert Petit de Paris' wordt snel bitter, vroeg en klein oogsten

 

Courgette

'Saffron Prolific' rankt niet / landras, vroege rijkdragende courgette, vrij open van groei, gemakkelijk oogstbaar

'Black beauty' Zeer donkergroen tot zwarte vruchten aan compacte planten. Zaaien: april-mei binnen of vanaf half mei in de vollegrond. Plantafstand ± 90x90 cm.

'Vertes des Maraichers' Een mooi historisch ras uit Frankrijk. Middengroen, langwerpig type met lichtgroene streepjes en stippels. Het soort kan groot worden, voor de typische courgette-toepassing zijn alleen jonge vruchten (vroeg oogsten!) geschikt. Oudere vruchten behandel je als een pompoen. Zaaien: april-mei binnen of vanaf half mei in de vollegrond. Plantafstand ± 90x90 cm. Kunnen lang bewaard worden.

'Blanco Medio Largo/Lebanese White Bush' witte courgette, Hongarije, productief en lekker, sappig

 

Komkommer

'Marketmore' Oud, sterk ras, goede smaak (schil bitter) / balkon / gekruist met snackkomkommer

 

'Snack komkommer' kruising marketmore met gekocht snack komkommerras. Kleine komkommers (20 cm groot). Productief, Zoet (heel ligt bitter), mannelijke en vrouwelijke bloemen / goede groei

Meloen

'Early Black Rock' Cantaloupmeloen Echte Cantaloup (Cantalupensis groep) Zeer oude, mooie rassen. Typerend is de ruwe, gebobbelde of wrattige schil. De vrucht ademt een muskusaroma en -geur, het blad is gelobd en (vaak) hartvormig. Het vruchtvlees is oranje of groen en de schil altijd netvormig. Cantaloup (Nederlands: Kanteloep) is de Franse schrijfwijze voor het Italiaanse Cantaluppi, het landgoed van de pausen, waar in de vroege Middeleeuwen meloenen uit de toenmalig bereikbare wereld werden verzameld en geteeld. Een prachtige, zeer donkergroene meloen, die bij rijping geel-beige verkleurt. De geboorte van dit oude Franse ras is ±1750. De middelgrote vruchten hebben lichtoranje vruchtvlees, rijpen vroeg en geven enkele vruchten per plant. Geniet van de complexe, unieke smaak. Zaaien: bij het bezit van een verwarmde kas, vanaf eind januari en uitplanten begin maart. Voor de koude kas: zaaien vanaf eind maart, uitplanten begin mei. Plantafstand 150x50 cm. De planten mogen kruipen of langs touwtjes klimmen. 80 days. A beautiful and rare heirloom from France, and the famous "Black Rock" melon preserved by the Carmelite monks. It was mentioned by Mawe & Abercrombie in 1787. Nearly black in color, the fruit turns orange as it ripens. They are deeply ribbed and have smooth skin. The flesh is orange in color, thick, flavorful and perfumed. Excellent and unusual. The fruit weigh about 3-6 lbs. each.

Meloenkomkommer

'Carosello Tondo di Manduria' Meloenkomkommer (Flexuosus groep) Langwerpige, op komkommers lijkende vruchten met een stevige, frisse, maar wel meloenzoete smaakervaring. Wij hebben ze vanwege de vorm bij de komkommers ingedeeld.

Een Italiaanse lekkernij (vooral in Puglia), deze grote eironde meloenkomkommers! Het vruchtvlees wordt zoeter en zachter naarmate ze afrijpen. Uiteindelijk worden ze oranje geel en zijn dan werkelijk te vergelijken met gewone meloenen. Teel ze in de kas, de teelt vraagt zorg en aandacht! Het zou best kunnen zijn, dat deze soort uiteindelijk met de zijderoute uit China is gekomen, daar zijn ze in bepaalde streken ook populair! Zaaien: binnen vanaf eind maart - eind mei. Meloenkomkommers groeien het beste in de kas, de teelt buiten lukt niet elk jaar. Uitplanten: in de kas vanaf eind april, buiten vanaf eind mei. Niet alleen op de datum, maar vooral op het weer letten!

 

Pompoen

'Berrettina Piacentina' Spaanse variatie van een Italiaanse pompoen, smaakvolle pompoen. De zuiver grijze variant van he oude Italiaanse ras Marina di Chioggia. Prachtig is de stevige glooiend gebobbelde vruchthuid. 6 maanden bewaarbaar.

'Steirischer ölkürbis' (was dit jaar niet erg productief) Half maart / half mei buiten / 100x150 cm, Groeitoppen snoeien (eetbaar), De oliekalebas wordt in Oostenrijk nog veel verbouwd. De zaden leveren een heerlijke olie met nootaroma. Overigens zijn de vliesloze zaden ook heerlijk om te eten: rauw, geroosterd, verwerkt..., Dit ras uit Stiermarken levert grote vruchten van ongeveer 30-40 cm met grote zaden. De kleur begint groen met gele stippels en rijpt langzaam naar oranje met groene vlekken. Vlees is smaakloos.

'Marina' (Cucurbita moschata)50-60 cm grote langwerpige vruchten. Goede smaak en veel vruchten. Dit traditionele soort uit Mallorca is langwerpig met een rond buikje, van het butternuttype. Slank, ongeveer 30 cm lang en 8-10 cm breed. Aantrekkelijke kleur: warmbeige met zachtgroene strepen en stippels. Zaaien: vanaf half maart (binnen) of vanaf half mei buiten op de plaats van bestemming. Plantafstand 100x150 cm. Pompoenen kunnen probleemloos buiten worden geteeld. De groeitoppen moeten regelmatig worden gesnoeid en zijn eetbaar! Oogst tijdens droog weer geeft de beste bewaarbaarheid

'Kabocha pompoen' groen, smakelijk hard vlees

'Sucrine du Berry' (zaden zijn waarschijnlijk niet vruchtbaar) Een oude variëteit uit Midden-Frankrijk, de kleinere versie van de traditionele 'Pleine de Naples'. Het behoord tot de zeer geurige, zoete muskuspompoenen met een donkergroene schil en geel-oranje vruchtvlees

'Sweet Dumpling' / 'Patidou' (klein wit groen gestreept zoet pompoentje, veel vruchten),

 

 

Ui-achtigen:

 

Sjalot

ronde 'Golden Gourmet' Goudgele plantsjalot, de verbeterde Hollandse Goudgele, zeer duurzaam (lang houdbaar en vast. De smaak is mild. Goed bestand tegen ziektes en een goede opbrengst. Maat 7/15.

'Griselle' Franse Grijze Sjalot Voor de fijnproever is de Griselle de enige échte sjalot met een zeer delicate smaak. De -peervormige- Griselle heeft in tegenstelling tot de overige sjalotten een dikke grijsblauwe schil waaronder de unieke smaak schuil gaat.De peervormige bollen hebben een stevige, dikke, grijsblauwe, geplooide schil. Deze beschermt (met enige moeite uitgepeld) een sjalot met een unieke, stevige, volgens velen "hemelse" smaak. De bewaring is matig lang, binnen 6 maanden na de oogst gebruiken of invriezen. Planten: september-januari. Afstand: 30x20 cm. Diepte: net onder de grond.

'Grisor' Franse Geel-Grijze sjalot, Een succesvolle kruising tussen de grijze (voor fijnproevers "enige echte”) sjalot en een langwerpige Jersey-sjalot. De zeer goede smaak combineert deze sjalot met gemakkelijke pelbaarheid. De bolvormige bollen hebben geel-grijze schil met bronzen blosje. De flinke opbrengst en goede bewaarbaarheid maken Grisor tot een goed compromis tussen gemak, kwaliteit en smaak. Planten: september-januari. Afstand: 30x20 cm. Diepte: net onder de grond.

 

'Red sun' (dit jaar niet) De Red Sun sjalot is het rode broertje van de Golden Gourmet sjalot. Dit type heeft een rode vleeskleur en een bruin/rode huid. Sjalot 'Red Sun' is eveneens lang houdbaar met een hoge opbrengst. De smaak van Allium 'Red Sun' is net iets pittige en aromatischer dan de gele. Oogstbaar juli-augustus

 

Ui

'Piroska Red' 250 gram per 2 vierkante meter Rode plantuien waarvan de smaak iets pittiger is dan van de normale plantuien. Niet voor eind april uitplanten, i.v.m. schieten. Dit soort is geen bewaarui. Smaakt iets pittiger dan gele Stuttgarter (Sturon).

'Stuttgarten Giant/Riesen' Plantui 'Stuttgarter Riesen' (Allium cepa) is een grote, diep goudgele ui met stevig, wit vlees. Allium 'Stuttgarter Riesen' is een oud en vertrouwd soort, dat al bekend was bij onze grootouders. 'Stuttgarter Riesen' is lang houdbaar.

 

'Radar' / 'Troy' Plant ze op 20 cm afstand en ze zijn vanaf het voorjaar (als jonge, witte ui) of vanaf juni-september in bruine schil oogstbaar. Het resultaat is een mildsmakende ui, die van herfst tot in de winter te bewaren is.

Geschikt voor zowel overwintering als uitplant in het vroege voorjaar, vanwege zijn hoge schiettolerantie. Planttijd vanaf half oktober t/m April. Sterke groeier, waarvan het loof in de winter en voorjaar ook als bosui kan worden geoogst. Uitstekende huidkwaliteit.

http://www.biologischpootgoed.nl/kleinverbruiker/

 

'Snowball' Helderwitte uien (van binnen en van buiten!) hebben een voortreffelijke, milde smaak. De bewaarbaarheid en ziektebestendigheid zijn opvallend goed.

Worden in het voorjaar ter plaatse uitgeplant op rijen. Afstand: ± 25 x 10 cm. In de zomer oogstbaar, laten drogen en droog en koel opslaan (niet te koud).

 

Knoflook

Diverse soorten door elkaar (spec.)

 

Graan:

Suikermais

'Blue jade' Zaaitijd in mei. Voor de bestuiving minstens 2 rijen naast elkaar zaaien of planten. Afstand 75 x 20 cm. Blauwe zoete maïs is tamelijk ongebruikelijk en leuk om uit te proberen. Dit ras is daarnaast ook compact (1 m hoog) en draagt 3-6 kolven per stengel. Vroeg oogstbaar en heel geschikt voor teelt in de tuin, maar ook heel succesvol in een grote pot! Eet de kolven zo vers mogelijk dan is het zoetgehalte optimaal. Zaaitijd in mei-juni. Voor de bestuiving minstens 2 rijen naast elkaar zaaien of planten. Rij-afstand 75 cm, in de rij 20 cm. Pas op! Andere maïs in de buurt beïnvloedt het zoetgehalte. Oogstbaar: na uitplanten: ± 75 dagen.

 

'Golden Bantam' Zachtzoet ras uit 1902 / late rijkdragende maïs / goed landras

'True Gold' Oud ras, goed ras

 

Bladgroenten:

 

Aardbeimelde

Vergeten en toch zeer decoratieve, eenjarige groente, terug van weggeweest. Het blad is na 6 - 7 weken als spinazie oogstbaar. Groeit de plant door, dan ontstaan na 1-2 maanden de als aardbeitjes ogende vruchtjes! Het verschil met aardbeispinazie (C. foliosum) is de plaatsing van de vruchtjes, die geconcentreerd aan het einde van de stengel is, vooraf gegaan door wat forser blad dan de aardbeispinazie. Decoratief in gerechten, maar ook als sierplant een verrassing. Gebruik de vruchtjes om sappen te kleuren (in de blender) of als decoratie door salade. Van (sec) alleen de vruchtjes heb je weinig plezier, ze smaken tamelijk neutraal.

 

Sla

'Bionda Foglia di Quercia' / 'A Couper Feuille de Chene Blonde a Graine Noire' / 'Krauser Gelber' / 'Australische Gele' (Fris, extra vroege pluksla, kou bestendig / vanaf half januari onder glas / half maart volle grond)

 

'Cerbiatta' (Pluksla, eikblad, productief en smaakvol)

Grandes Lago 118 IJsbergsla / zomer- en herfstteelt / middelgrote kroppen,

 

'Winter density' Compact, extra-dark green heads, avg. 8" tall. Very tightly folded. Best described as a tall Buttercrunch. Flavor and texture are excellent. Suitable for all seasons - a top performer in our Quick Hoops™ trials. Lettuce is hardy and can be planted as early as the soil can be worked. It is a cool weather crop and grows best at temperatures of 60-65°F (15.5-18.3°C). Careful variety selection is important for hot weather plantings. Sow every 3 weeks for a continuous supply of fresh lettuce. Zaaien van augustus tot april.

 

Snijbiet

'Five Color' Goudgeel, Roze, Purper, Rood en wit

 

Spinazie

'Matador' Snelgroeiende, donkergroene spinazie met grote opbrengst / goede normale humusrijke leembodem / zaaien in de lente of herfst

 

Bleekselderij

Giant Red (Rode bleekselderij) Zeer aromatische rode stelen zonder draad, die zowel rauw als gekookt gegeten kunnen worden. Ze zijn knapperiger, minder vezelig en wat aromatischer van smaak dan de zelfblekende rassen. Zaaien van eind maart tot begin juli ter plaatse.

 

Amarantblad

'Bayam of Klaroen chaurea' Chinese en Surinaamse bladgroente, mals klein blad, warm tropische kas / mediterrane kas

 

Malvablad

'Crispa' (mediterrane Dessertblad) (Malva verticillata) Balkon en platdak

 

Chrysanthemum coronarium eetbaar blad en bloem, salade

 

Tuinmelde

'Blonde Belle Dame' / 'Gold Plume' goudgeelbladige tuinmelde / goede smaak / groot

 

Kruiden:

Berganie

Dille

 

Goudsbloem (geneeskracht)

 

'Lemon Gem' Afrikaantje (geneeskracht) Citroen afrikaantje kiemgroente / kruid/ Tagetes tenuifolia

 

Dropplant (wit, kiemgroente, muntachtig, fris)

Oost-Indische kers diverse rassen door elkaar heen

 

Koriander lemige natte grond, niet te warm en schaduwrijk

Basilicum

'Cinnamon' (Kaneel basilicum) heel aromatisch

2 reacties


Aanbevolen reacties

appelvrouw

Geplaatst:

Mooie uitgebreide lijst..vooral voor jezelf natuurlijk. Ik ben opgehpuden met lezen bij de paddenbietjes/crapaudines. Ik had ze ook enkele jaren en ze waren inderdaad lekker aards dar hou ik wel van.

permanatuurtuin

Geplaatst:

Het geeft heel veel houvast. Je weet dan precies wat je hebt, want de pakjes zaad raak je snel kwijt wanneer je de zaden eruit gehaald hebt. Ik probeer altijd zaden van mijn groenten te krijgen, zodat ik steeds meer onafhankelijk van zaadhandelaren wordt. Ieder jaar selecteer ik voor mijzelf de waardevolste groenten eruit die ik wil houden voor de toekomst en tot nu toe probeer ik ieder jaar nieuwe rassen uit. Op deze manier ben ik toch in staat om behoorlijk wat eigen zaden te trekken. Met de beschrijving erbij weet ik ook wat de eigenschappen van ieder ras zijn. Voor zover ze ras vast zijn.

Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...