Ga naar inhoud

Bit's Heaven

  • updates
    208
  • reacties
    522
  • bezoekers
    6804

11 januari Administratie druiven


Bit

5514 weergaven

Administratieve update druiven voor mezelf. Op volgorde van standplaats.

 

1; Felicia. Wijn /tafel

2; Franziska. Wijn/tafel

3a; Solaris. Wijn/tafel

3b; Solaris. Wijn/tafel

4; Carl ( fantasienaam, gekregen stek, wit onbeduidend ) eventueel verwijderen

5; Alff / Jet ( fantasienaam, gekregen stek, wit )

6; Königliche Esther. tafel

7; Lakemont. tafel

8; Evita. tafel

9; Katharina. tafel . enigste met mini-lichte meeldauw aantasting in september

10; Sophie. tafel

11; Eddy's Blue Wonder. tafel

12; Vanessa. tafel

13; Solaris. Wijn/ tafel

14; Rondo, Wijn/tafel

15; Suffolk red ? Fragola. nader uitzoeken - labels verdwenen

16; Hera. tafel

17; Black Seedless. tafel

18; Königliche Esther. tafel

19; Himrod. tafel.

20; Nero. Wijn/ tafel.

21; Leon Millot. Wijn/tafel

 

22; Palatina. Wijn/ tafel. staat als stek klaar.

23; Golubuk. Wijn Staat als stek klaar 3x.

 

Gezocht wordt naar de druif 'Kyoho' voor tafel.

edit: inmiddels stekken Cabernet cortis aanwezig. Meerdere planten Léon Millot en Cabertin in bestelling

3 reacties


Aanbevolen reacties

henkg

Geplaatst:

Maar liefst 21 soorten!

Zou je aan dit lijstje ook een smaakwaardering kunnen toevoegen, alleen een cijfer van 1 - 10, of iets va een vraagteken als nog geen oogst?

 

En: staan ze allemaal op onderstam, of zijn er ook bij die op eigen wortel staan (en zijn ook die lekker)?

Reden vraag: druiven zijn iets van de lange adem, je steekt er in de jaren veel tijd in. Het zou jammer zijn als pas na drie jaar blijkt dat ze echt niet lekker zijn. Voor de gemiddeld "slechts" 6,- per druivenstok wil ik dat risico bij druiven niet lopen.

Edit: deze vraag is meer iets voor een druiventopic.

Bit

Geplaatst:

Smaakwaarderingen; ga ik later nog eens uitgebreider op in, deze ( voor mij alleen administratieve ) update was daar niet voor bedoeld. Denk dat van de soortjes ik er nu een 9-tal herhaald heb geproefd, een aantal pas 1x ( laatste oogst ) en meerderen nog helemaal niet omdat ze nog niet gedragen hebben, ik óf de vruchten verwijderd heb ( te jonge stokken ), óf ze überhaubt nog niet gedragen hebben.

 

Je vraag over onderstammen wel of niet is wel een goeie. Moet ik apart gaan noteren.

Of dit ook in de smaak uitmaakt, vraag ik me af. Heb nog nooit iemand daar gewag van horen maken. Het is bekend dat bij appels de onderstam wel degelijk iets van smaakaanpassing geeft. Vraag ik me af hoor, of dat bij druif ook zo is. Ik weet het niet, maar ik ken het gegeven niet nee.

 

Wél is zeker, dat er tal van andere factoren zijn die de smaak bepalen he ? Zaken die ook niet zo makkelijk te vangen zijn en het geheel van beoordelen ook erg arbitrair maken. Wat dacht je van het moment van plukken / proeven. Standplaats. Soort seizoen / weer/ zon. Weersomstandigheden tijdens de bloei, tijdens de oogst, de weken vóór de oogst ( de belangrijkste ). Dan het werk aan de stokken zelf door de bezitter : dun je, dun je nauwelijks, zijn er ziektes, snoei je verkeerd, welke oogst ( in kwantiteit ) streef je na ? Dan de standplaats kwa grondsoort en ook erg belangrijk : de leeftijd van de stokken..... och men. er is zoveel.

 

En dan de laatste : het klinkt niet aardig, maar wat heb je er aan als ik zeg dat de Solaris de lekkerste was ? Die was zó zoet, en toch met dat lekkere lange zuurtje, de schil was niet te dik, maar het was ook geen slappe hap. Wat weet jij dan ? : dat ik hem lekker vond.

 

Sugar, van ons forum, toch niet de eerste de beste, beweert echt eerlijk, dat Tulameen een topper is onder zijn frambozen. Ik vind het prima, maar de Tulameen heb ik een aantal jaren gehad en nog nooit heb ik er echt van kunnen genieten. Bij mij is ie al weg ( stond in Frankrijk dan he ) en zal nooit weer terugkomen.

 

Niet dat smaaknotities helemaal niks zeggen, maar ze zeggen maar in heel beperkte mate iets. Maar ik zal het zeker gaan doen, gewoon voor mezelf ( hier )

 

Königliche Ester moet een echt goede druif zijn. Bij mij, nu 3 oogsten later, denk ik er over die stok te verwijderen. Heb wel een stek gemaakt, en is ook al weer gepoot, omdat ik hem als stek ook nog wil gaan uitproberen. De ( ge-ente )moederplant krijgt ook nog 1 jaar de kans.

 

Ik had het ( net weer even een variant van hetgeen jij aanhaalt ) met een gekregen stek van Jet. Die stek van Jet ( jaren terug al weer ) geeft geen lekkere druiven, groeit niet echt lekker, doet het gewoon niet zo best. Stek van die plant gemaakt en afgelopen seizoen voor het eerst geproefd. De stek van die stek groeit goed, doet het prima en heeft dus gedragen en was héél redelijk. Das toch gek. Tja. en wat daar dan de reden voor is ? Enige wat ik echt anders heb gedaan is de 1e stek werd gesnoeid als cordon, en nu staat ie als Guyot in de rijen.

Bit

Geplaatst:

@Henk;

Inmiddels meneer Lorsheijd ( boek wat jij ook hebt ) gesproken, ook ivm jouw vraag. Antwoord is nee.

Wél is het zo dat met een aantal rassen de groeikracht afneemt/toeneemt, en dat is voor die rassen al voldoende om ook effect te hebben in het resultaat, vanzelfsprekend. Niet in smaaktype en smaak zélf, maar wel ( vanzelf ) in concentratie, mogelijke Oechsle/Brix waardes ed. Ook hij gaf aan, dat heel ándere variabelen daar echter veel meer de dienst uitmaken.

 

Rassen als Rondo, Cabernet Cortis, Golubuk en nog veel meer andere rassen zijn prima als stek in te zetten in Nederland ( tot zover we nú weten trouwens, zonder intrede van de druifluis hier ), een ras als Solaris zou dat veel minder zijn.

 

Was ik afgelopen vrijdag dus op de wijngaard van dhr Lorsheijd. Helaas had hij niet de Cabernet Cortis of de Cabernet Cantor voor mij. Wél nog een paar Solaris en een paar Golubuks gekocht. De Golubuk is stek bij hem.

Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...