Zoals iedere dag begint de oogst bij de asperges. Door het frisse weer is er niet zo veel maar dat is geen probleem.
Onder in de koelkast blijven ze wel even goed tot er na een paar dagen genoeg is,
Vanavond wil ik tagine maken en de tijd daarvoor is goed.
Er is voldoende om te oogsten en ik kan een gevarieerde tagine opbouwen.
Bij de bloemkooltjes is de groei er uit. Door voornamelijk de droogte en een beetje de koolvlieg zijn ze erg klein gebleven.
Vandaag is het de dag voor de eerste aardappeloogst. Ook daar valt het tegen door de droogte.
De Anais kwam snel op gang door de warmte in maart maar ik heb ze moeten aanaarden terwijl ze al vrij hoog stonden om ze te beschermen tegen de late nachtvorst. Daarna werd het droog en koud en stopten ze met groeien. Ik oogst drie planten.
Ze staan hier voor de nieuwe aardperen en het loof kleurt van groen naar gelig.
Bij het oosten zie ik dat ze weer gaan groeien en nieuwe aardappeltjes willen gaan maken, maar dat is nu te laat.
Ik heb er in ieder geval genoeg voor in de tagine.
Op de plek van de Anais moeten de pompoenen komen. Die staan al even te wachten in 6,5 Liter potten om de grond in te mogen.
De eerste bloemen zitten er al in.
Achter de aardperen zijn de compostbakken en ik hoop dat de pompoenwortels hier voldoende voeding vandaan kunnen halen.
Normaal geef ik ze een halve kruiwagen mest en compost maar dit scheelt weer werk. De eerste rank zeker ik even met een stukje pvc pijp. Het weer blijft nog even onstuimig.
Er kunnen ook worteltjes door de tagine. Vooral voor de kleur want ze zijn nog klein.
Ook hier het de droogte die daarvoor gezorgd heeft, al heb ik ze wel een aantal keer gegoten om de groei er in te houden.
Anders gaan ze schieten en de eerste gaan al de lucht in. Tijd voor wat meer ruimte dus.
Na de oogst giet ik ze met de gieter zonder broes om de grond weer te laten sluiten en het zo de wortelvlieg wat moeilijker te maken.
Bij de mei raapjes hetzelfde verhaal.
De venkel is ook nog niet klaar maar mogen toch in de tagine voor de smaak en omdat dit geen mooie venkel meer gaan worden.
Dan naar huis voor een warme lunch en om natuurlijk een brood te bakken voor bij de tagine.
Het deeg staat te rijzen en ik moet even wachten tot het buiten droog is om weer terug naar de tuin te gaan voor peultjes, kruiden en een toetje...…..
Dat toetje moet nog gehaald worden, want het bleef zachtjes door regenen.
Dus maar verder met het eten hier de tagine in wording lekker weer alles ut de tuin behalve de olijven, citroen en kabeljauw.
Op het laatste moment vond ik nog de bloemkooltjes in mijn fietstas dus die liggen nu in stukjes boven op.
Bij tagine hoort brood en in Marokko ziet dat er zo uit:
Het moet nog even afkoelen terwijl wij een kopje muntthee drinken.
Bismillah :
Onder een regenboog 's avonds nog even terug voor het toetje.
Links korona's rechts daroyal.
En om weer wat calorieën te verbranden gelijk maar flink wat sla doorgedraaid en wat mest gereden.
Aanbevolen reacties