Ga naar inhoud

Hier een samenvatting van 1,5 week op de moestuin (direct na de vakantie)

De tomaten in de kas beginnen te kleuren en dag na dag komt er meer oogst. Winnaar van 32 soorten tomaten was "First Mate" waarvan ik de eerste tomaat zelf kon proeven. (eigenlijk was "Tiger Striped" de eerste, maar die is geconsumeerd door mijn vader.)

thumbnail_image1 (5).jpg

thumbnail_image3 (4).jpg

thumbnail_image0 (2).jpg

Tot nu to nog geen uitval van tomatenplanten. (Wel af en toe een random tomaatje met neusrot die ik dan meteen weggooi in een vroeg stadium.

Kas ziet er zo van binnen zo uit uit: hier een trosje "oso x blue" waarvan ik zelf onder de indruk ben.

thumbnail_image2 (4).jpg

Daarnaast nog nooit zoveel Pepers op 1 m2 gehad in Juli:

thumbnail_image1 (2).jpg

Een kleine update van 5 overgebleven paprika's die ik 4 weken geleden met zijn hydroponics wortels hybride in 2 potjes had gezet... voor de helft met water... voor de helft met aarde.

Inmiddels hebben ze mooie aardewortels gevormd (zie beneden) en zijn ze inmiddels zelfstandig 'aardeplanten' geworden! Je ziet wel dat het ongeveer 3-4 weken groeiachterstand oplevert! Desondanks toch succesvol.

thumbnail_image0 (5).jpg

De bloementuin staat 'aan' en levert mooie vaasjes op:

thumbnail_image3 (1).jpg

thumbnail_image3 (3).jpg

thumbnail_image2 (3).jpg

thumbnail_image1 (3).jpg

De gladiolen zijn de volgende in de serie.

thumbnail_image0 (3).jpg

Over bloemen gesproken.... ik had vorige week wat artisjokken geoogst.... niet wetende dat deze gewoon rustig doorontwikkelen zonder verdere ondersteuning van de plant zelf... werd ik ineens even verrast door 4 enorme prachtige bloemkoppen op de fruitschaal ;) Toch sneller opeten de volgende keer:

thumbnail_image0 (4).jpg

Wat plekken die jullie op het forum minder vaak hebben gezien:

De komkommers en augurken zetten nu ook hun groeispurt in en ik heb er vertrouwen in dat het daadwerkelijk oogst gaat opleveren dit jaar. Ik ben relatief 'laat' met het zaaien en planten ervan omdat ik in het verleden altijd zag dat mijn komkommers aan het vechten waren tegen de kou... daar hebben we dit jaar duidelijk geen last van :)

thumbnail_image1.jpg

thumbnail_image2.jpg

De 10 extra gekregen aubergines worden ook 'volwassen' en ik verwacht de eerste bloemetjes over een weekje of 2:

thumbnail_image0 (1).jpg

De kolen gaan volgens plan. Venkeloogsttijd en Spitskool oogsttijd!

Iemand trouwens nog een goed recept voor Boerenkool in de zomer? (die liggen een beetje te vroeg op schema)

thumbnail_image0.jpg

thumbnail_image1 (1).jpg

Lente/Stengeluitjes oogst ik altijd naar behoefte om maximaal van de groei te profiteren.... Deze jongens zijn van een flink formaat. Zelf zie ik geen achteruitgang in smaak.

thumbnail_image1 (4).jpg

Mais/pompoenveldje begint te bloeien... Binnenkort afdekken met antivogeldoek. Hier zien we planten van 1 april (achter) samen met 1 mei en 1 juni plantrondes staan.

thumbnail_image2 (1).jpg

De meloenen in de koude bak hebben genoten van het warme weer en willen de links pinda's verdringen ;) Inschattingsfout van mij hoe hard de meloenen dit jaar zouden groeien! De meloenen gaan waarschijnlijk over de pinda's groeien, maar dat probeer ik even af te houden

thumbnail_image2 (2).jpg

De pindaplanten zelf schieten al uitlopers naar beneden om de daadwerkelijke pinda's hopelijk te vormen:

thumbnail_image3 (2).jpg

Verder wordt er naar behoefte geoogst..

Aardappels waren bijvoorbeeld op thuis en ik heb 4 van de 80 plantgaten opgegraven... Relatief vroeg (en daarom wat kleiner) maar desondanks was ik al onder de indruk van de hoeveelheid aardappels van 4 planten.

Waar ik vorig jaar altijd te vroeg was met het poten van aardappels en daarom vorstschade opliep... is het dit jaar zo warm en was ik laat met planten. Daarom weet ik nu al dat dit het meest succesvolle jaar ooit gaat worden met aardappels... ik verwacht 60-100 kg aan aardappels (wat ik nooit kan consumeren)

thumbnail_image3.jpg

Ijsbergsla, Andijvie en nog meer lenteui.

thumbnail_image3 (5).jpg

En de koolrabi's zijn er in overvloed.

thumbnail_image2 (5).jpg

Daarnaast zijn er thuis inmiddels weer 8 zaaitrays met sperzie, snij en doperwten, sla, andijvie, boerenkool, koolrabi, spitskool, bloemkool, lenteui en paksoi gezaaid. Deze komen nu op.

Volgende taken op de to-list:

  • Zakjes over de preibloemen nu ze zijn bevrucht om zaad op te vangen.

  • Eens kijken of de uien en worteltjes geoogst willen worden.

  • Laatste halve tray bietjes even uitzaaien.

  • Laatste onkruid weghalen op de tuin om het 'ideale' plaatje te proberen te creeren.

  • 100en aardbeiuitlopers opvangen in potjes met potgrond zodat ze later uitgeplant kunnen worden! :D

  • Meer PVC schachten rond de prei plaatsen voor extra lange prei

  • De anti-insektenkooien van extra hout voorzien zodat we een aflopend dak krijgen als voorbereiding voor de winter als ze veranderd worden in 50m2 aan plastic broeikasjes.

aangepast door Beukwood

22 reacties

Aanbevolen reacties

Vrouwholle

Members

Geplaatst:

Wat een leuke en voor mij leerzame up date Beukwood 🙏🏻😊

Jalours op jouw tomaten ik moet nog paar weekjes wachten 😕

Prachtig die boeketten!!😍 en brengt mij op het idee dat ik ook mijn enige twee sier ui bolletjes die voor het eerst op mijn dak bijin appelboompje in pot groeien in vaasje beneden kan zetten zodat ik er meer van kan genieten…😊

Wauw die artistjock 😍

🌱Vraagje; dat groen/geel gevlekt blad bij komkommer zegt dat iets over de plant? 🤔

Ik heb wel een recept voor zomerse stoof zal ik later delen oké…😊

Leuk om bij jou ook van die forse lentebuien te zien… ik heb zelfs een vak met bloembollen erin waarvan ik evengoed nog steeds het groen oogst … met snijden lopen de tranen over mijn wangen maar in olie knapperig gebakken ; heerlijk!!😋 gebakken en uitgelekt op keukenpapier laten “ drogen” en kun je ze nog heel lang bewaren om koud over allerlei gerechten te strooien….😋

Zo leuk om die pindakweek van jou te volgen 😍 ben heel benieuwd!! 🤞

Prachtig ook die aardappels…dat word een stalletje aan de weg…😉

Kokers over de prei… ook intressant… Eerst maar eens zien dat ik prei aan het dikken krijg maar ik heb goede hoop…😊

Succes met je to do lijst💪 en knuffel voor jouw hondje😍🌱👩‍🍳🌱🐓🌱🌻🌱

jootje

Members

Geplaatst:

Wat een gave update weer! Jaloers op je bloemenhoekje! Heb ik ook geprobeerd, maar is meer onkruid dan bloemetjes!

Lekker veel oogst joh! Die artisjokken…..zo gaaf! Dan maar niet eten! Er komen er vast nog meer. 80-100 kg piepers ga je krijgen….nou, dat word uitdelen in de familie/ vriendenkring!

Op je vraag over kweeperen, ik maak zelf altijd gelei en/of jam. En ik mik ze door de cake enzo…lekker! Maar je kan er een boel mee, en met een paar kun je algauw wat leuks an gelei maken!

Op het net is er genoeg te vinden als je zoekt op recepten met kweepeer, deze is heel handig:

www.kweepeer.nl

Beukwood

Members

Geplaatst:

1 uur terug, Vrouwholle zei:

Wat een leuke en voor mij leerzame up date Beukwood 🙏🏻😊

Jalours op jouw tomaten ik moet nog paar weekjes wachten 😕

Prachtig die boeketten!!😍 en brengt mij op het idee dat ik ook mijn enige twee sier ui bolletjes die voor het eerst op mijn dak bijin appelboompje in pot groeien in vaasje beneden kan zetten zodat ik er meer van kan genieten…😊

Wauw die artistjock 😍

🌱Vraagje; dat groen/geel gevlekt blad bij komkommer zegt dat iets over de plant? 🤔

Ik heb wel een recept voor zomerse stoof zal ik later delen oké…😊

Leuk om bij jou ook van die forse lentebuien te zien… ik heb zelfs een vak met bloembollen erin waarvan ik evengoed nog steeds het groen oogst … met snijden lopen de tranen over mijn wangen maar in olie knapperig gebakken ; heerlijk!!😋 gebakken en uitgelekt op keukenpapier laten “ drogen” en kun je ze nog heel lang bewaren om koud over allerlei gerechten te strooien….😋

Zo leuk om die pindakweek van jou te volgen 😍 ben heel benieuwd!! 🤞

Prachtig ook die aardappels…dat word een stalletje aan de weg…😉

Kokers over de prei… ook intressant… Eerst maar eens zien dat ik prei aan het dikken krijg maar ik heb goede hoop…😊

Succes met je to do lijst💪 en knuffel voor jouw hondje😍🌱👩‍🍳🌱🐓🌱🌻🌱

Haha ja goed idee om de sier ui bolletjes in een vaas te zetten ;) Stiekem zat ik hier thuis naar de laatste sieruien op vaas te kijken, in de hoop dat ze in het zaad zouden schieten en dat ik ze na de bloei weer voor het zaad kon gebruiken ;) dat is helaas niet gebeurd :P

Over het groen/geel gevlekte blad: in mijn beleving laat het gewoon zien dat de komkommer 'stress' heeft gehad en daarom niet in topvorm was. Voorbeelden van stress: megawarm, weinig water, niet warm genoeg zodat de plant het niet leuk vindt of echt gebrek aan voedingsstoffen) In dit geval vermoed ik dat het aan de hele warme dagen heeft gelegen van de +30 graden van 3 weken geleden. Je ziet dat ze in zo'n toestand niet zo hard groeien als dat je hoopt maar niet het einde van de komkommerplant.

Je kan zien dat het laatste blad dat gevormd wordt bij deze planten wel gewoon weer in goede conditie is en dat komkommerplantjes die ik later heb neergezet (meer naar links op de foto en kleiner) wel helemaal 'groen' zijn en dat ze het meer naar hun zin hebben gehad.

Dankjewel voor alle kooktips!! en ik kijk uit naar het zomerse stoof recept..

Nog even over je prei.... ik zie dat prei in mijn vertaling.... klein blijft, klein blijft, klein blijft en dan ineens dik wordt, dus er is hoop! :)

Mijn filosofie... vroeger probeerde ik altijd prei en ui op te kweken in potten en daarna uit te planten als de prei 'potlooddikte' is zoals het vaak wordt geadviseerd. Mijn prei bereikte alleen nooit potlooddikte omdat volgens mij de voeding van de potten 'op' was en 'grote' planten relatief moeilijk in potten te houden zijn... Vandaar mijn nieuwe aanpak sinds 2 jaar om de prei op warmtemaatje te laten ontkiemen, na ongeveer 6-8 weken (verre van potlooddikte, veel kleiner) de planten al in de volle grond en als ze dan 'potlooddikte' zijn en dan gaat er pvc schacht overheen om nog wat extra wit te creeren (en zodat ik ze niet nogmaals hoef over te potten)

Mijn 'simpele' filosofie rondom plantjes in het algemeen: zo snel mogelijk in de volle grond want dan kunnen ze voor zichzelf zorgen en zo min mogelijk overpotten (want niemand houdt van verhuizen ;))

Beukwood

Members

Geplaatst:

44 minuten geleden, jootje zei:

Wat een gave update weer! Jaloers op je bloemenhoekje! Heb ik ook geprobeerd, maar is meer onkruid dan bloemetjes!

Lekker veel oogst joh! Die artisjokken…..zo gaaf! Dan maar niet eten! Er komen er vast nog meer. 80-100 kg piepers ga je krijgen….nou, dat word uitdelen in de familie/ vriendenkring!

Op je vraag over kweeperen, ik maak zelf altijd gelei en/of jam. En ik mik ze door de cake enzo…lekker! Maar je kan er een boel mee, en met een paar kun je algauw wat leuks an gelei maken!

Op het net is er genoeg te vinden als je zoekt op recepten met kweepeer, deze is heel handig:

www.kweepeer.nl

Dankjewel!

De 5 nieuwe artisjokbloemen zijn al verse geoogst gisteren en staan voor vanavond op het menu ;)

Dankjewel voor de tips voor het koken! Dan laat ik de 20 kweeperen toch doorgroeien dit jaar en ga ik je receptjes proberen! :D

Dahli

Members

Geplaatst:

Wat een prachtige foto’s en oogst weer. Altijd leuk jouw updates!

Van de vroege boerenkool kun je misschien een keer wat chips maken? Wat neutrale olie mengen met wat ketjap manis en sesamzaad. Het blad er doorheen halen en vervolgens in een oven (150 graden) op de bakplaat. Iedere 10 minuten even checken. Als ze afkoelen worden ze nog knapperiger. Met sojasaus kan ook of knoflookpoeder, chiliflakes enz.

Wat ik ieder jaar wel een keer maak met de schillen van de kweepeer is deze likeur. Heel aparte bijna honingachtige smaak. Wel 3 maanden geduld hebben 😊.

https://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/kweepeerlikeur/

Vrouwholle

Members

Geplaatst:

Dank voor de extra info Beukwood… dat is idd voor mij een dingetje… dat mijn voorzaai vaak te lang in de potjes blijft staan…😬 Ik zaai zo ongv heel mijn moestuin voor… en heb dan voorts te weinig van “ moestuintijd” of het weer werkt niet mee om ze optijd uit te planten …

Dus die balans moet ik wel in de gaten houden… maar ook wel een typisch tuinders ding dat teveel voorzaaien denk ik 😅🌱👩‍🍳🌱🐓🌱🌻🌱

hazeltje

Members

Geplaatst:

Er is al veel geschreven over je update, en daar sluit ik me graag bij aan. Genieten al die foto's van wat er groeit en bloeit bij jou.

Zomerse boerenkool: Je kunt er "pasta pesto" mee maken. Je maakt dan pesto van boerenkool. Je blendert dus kaas (geraspte parmezaan of andere oude kaas), nootjes (welke je lekker vindt, bv. pijnboompitten, cashewnoten, amandel) en rauwe boerenkool zonder nerven met een staafmixer. Dat roer je door de gekookte pasta. Allang niet gegeten, omdat ik allang niet zo vroeg boerenkool had.

Echt supersimpel.

appelvrouw

Members

Geplaatst:

Mooie update, fijn groen en bloem.

Boerenkool pesto klinkt goed. Salade van boerenkool kan ook, zeer fijngesneden en met een goede honing mosterd dressing en dan minstens enkele uren voor de maaltijd maken. Kan trouwens idem met rode kool en is bij beide smakelijk met een berg spekjes en wat fijngesneden sjalot . Ook leuk voor een picknick.

Petrasmoestuin

Members

Geplaatst:

Lekker @Dahli Jammer dat ik geen kweeperen heb. Misschien volgend jaar, hoewel ik al een hele lijst heb van dingen die ik nieuw wil proberen. 😍 Ik word hier helemaal hebberig van.

Dahli

Members

Geplaatst:

1 uur geleden, Petrasmoestuin zei:

Jammer dat ik geen kweeperen heb

Ik ook niet, geen plek voor. De enige echt grote boom die ik heb is een forse vijgenboom. Kweeperen koop ik altijd in het najaar bij de Turkse winkel.

Petrasmoestuin

Members

Geplaatst:

Ik heb er ook geen ruimte voor helaas Of ik zou hem voor in de tuin moeten zetten, maar dat geeft dan weer zo veel schaduw in onze werkkamers. En het duurt zeker 8 jaren voordat je de eerste vruchten kunt plukken. Ik weet niet hoe de wereld er dan weer uit ziet. Fruit lukt bij mij toch niet erg, je moet daar echt veel zon in de tuin krijgen.

Beukwood

Members

Geplaatst:

12 uren geleden, Dahli zei:

Wat een prachtige foto’s en oogst weer. Altijd leuk jouw updates!

Van de vroege boerenkool kun je misschien een keer wat chips maken? Wat neutrale olie mengen met wat ketjap manis en sesamzaad. Het blad er doorheen halen en vervolgens in een oven (150 graden) op de bakplaat. Iedere 10 minuten even checken. Als ze afkoelen worden ze nog knapperiger. Met sojasaus kan ook of knoflookpoeder, chiliflakes enz.

Wat ik ieder jaar wel een keer maak met de schillen van de kweepeer is deze likeur. Heel aparte bijna honingachtige smaak. Wel 3 maanden geduld hebben 😊.

https://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/kweepeerlikeur/

Oeh, wat een goede ideeen.... ik proef de boerenkoolchips al.... Thanks voor de tips!

11 uren geleden, hazeltje zei:

Er is al veel geschreven over je update, en daar sluit ik me graag bij aan. Genieten al die foto's van wat er groeit en bloeit bij jou.

Zomerse boerenkool: Je kunt er "pasta pesto" mee maken. Je maakt dan pesto van boerenkool. Je blendert dus kaas (geraspte parmezaan of andere oude kaas), nootjes (welke je lekker vindt, bv. pijnboompitten, cashewnoten, amandel) en rauwe boerenkool zonder nerven met een staafmixer. Dat roer je door de gekookte pasta. Allang niet gegeten, omdat ik allang niet zo vroeg boerenkool had.

Echt supersimpel.

En dit recept gaat ook zeker uitgetest worden!

10 uren geleden, appelvrouw zei:

Mooie update, fijn groen en bloem.

Boerenkool pesto klinkt goed. Salade van boerenkool kan ook, zeer fijngesneden en met een goede honing mosterd dressing en dan minstens enkele uren voor de maaltijd maken. Kan trouwens idem met rode kool en is bij beide smakelijk met een berg spekjes en wat fijngesneden sjalot . Ook leuk voor een picknick.

En dit ook... ik begin nu al bijna te concluderen... had ik maar meer boerenkool nu in de zomer met al dat lekkers om ermee te maken! :) as we speak komen in zaaitray 2 24 cellen boerenkool uit de grond :D

Beukwood

Members

Geplaatst:

10 uren geleden, Petrasmoestuin zei:

Leuke fotos en leuk verhaal! Wat bedoel je met pvc schacht? @Beukwood

Dit:

Zodra de preiplantjes enigszins formaat hebben, gaan ze bij mij de volle grond in... nog wat groter dan gaat er een PVC buis omheen zoals hieronder en die wordt gevuld met aarde.

thumbnail_image2 (6).jpg

Resultaat een paar maandjes later:

thumbnail_image0 (6).jpg

thumbnail_image1 (6).jpg

Dit zijn de foto's van vorig jaar! Mocht je het willen proberen... zorg dan ervoor dat je de buis in de lengte ook doorzaagt zodat je prei niet vast kan komen te zitten in de pvc buis :P ;) Dit jaar zijn alle pvc buizen opengezaagd zodat dat niet meer kan gebeuren (en het is veeeel makkelijker om ze om de preiplantjes heen te zetten.

Beukwood

Members

Geplaatst:

9 uren geleden, Petrasmoestuin zei:

Dat doe je om meer wit te krijgen?

Ja :)

mijn PVC buizen zijn 15 cm in lengte en ik denk dat ik 30 cm aan witte schacht soms heb.

Petrasmoestuin

Members

Geplaatst: (aangepast)

Maar je zet wel meerdere preien in 1 pvc buis zie ik. Watvoor diameter gebruik je? En het kost toch behoorlijk wat als je zoveel buizen nodig hebt.
@Beukwood

aangepast door Petrasmoestuin

Beukwood

Members

Geplaatst: (aangepast)

6 uren geleden, Petrasmoestuin zei:

Maar je zet wel meerdere preien in 1 pvc buis zie ik. Watvoor diameter gebruik je? En het kost toch behoorlijk wat als je zoveel buizen nodig hebt.
@Beukwood

Yes tot Max 4 preien in 1 buis. Buis is 80mm als diameter en deze anthracietkleur kost voor 4 meter 16,50 euro… dat zijn dus 26 buisjes van 15 cm voor die prijs en uiteraard kun je ze jaren herbruiken ;)

Goedkope optie is ff oude regenpijp uit puinbak trekken en verzagen ;) dan heb je hem gratis.

Leuk dat het idee bij je begint te leven ;)

aangepast door Beukwood

MROE

Members

Geplaatst:

Het grote blad op de foto van een augurk of komkommer vertoont de zelfde print als bij mij.

Weet je zo wat dat is?

Beukwood

Members

Geplaatst:

9 uren geleden, MROE zei:

Het grote blad op de foto van een augurk of komkommer vertoont de zelfde print als bij mij.

Weet je zo wat dat is?

Ikzelf vermoed: 2 dagen 35 graden buiten en dan geen water kunnen geven waardoor de plant het even zwaar heeft ;)

Gitta

Members

Geplaatst:

Wat een mooie foto's en wat een heerlijke oogst!

Gast
Voeg een reactie toe