Korte definitie van fermenteren: een proces waarbij micro-organismen worden gebruikt om stoffen in voedsel om te zetten, waardoor dit van smaak, geur en uiterlijk verandert, beter houdbaar en makkeljker verteerbaar wordt.
Inmiddels ben ik al weer een tijdje coach in de wondere wereld van het fermenteren. Vroeger ook al eens gedaan, dus ik weet dat ik het kan, Pippi.
Er zijn nogal wat manieren om iets te fermenteren. Als coach zorg je dat de gewilde micro-organismen sneller zijn dan de ongewenste. Een wedstrijd wie het eerste is. Huphup!
Gisten, schimmels en bacterieën spelen de eigenlijke wedstrijd, maar je moet ze wel een beetje sturen. En andere wat op afstand houden.
Als je wijn maakt, wil je er geen azijnzuurbacterie bij. Maar als je azijn wilt maken, juist wel.
![]()
Schone potten en deksels, wel of geen zuurstof, zuurgraad, temperatuur, zout en/of suiker zijn allerlei zaken die daarbij helpen. Hoe warm of koud moet iets dan staan? Moet het ook in het donker staan of kan het op het aanrecht?
In een aantal gevallen vormen meerdere micro-organismen zelf een symbiose, waarbij ze wederzijds een voordeel hebben, zoals bij kombucha en kefir. Die zijn eigenlijk vrij simpel om op gang te krijgen. Als coach krijg je dus een al bestaand team, dat weet wat het moet doen.
Bij andere wedstrijden heb je wel een aantal spelers (ingrediënten, zout, temperatuur en dergelijke), maar moet je de opstelling nog maken. Het is soms wat onzeker of iedereen op de goede plek staat en soms verlies je de wedstrijd en kan alles op de composthoop 🫤.
Al met al probeer je als coach alle voorwaarden te creëren om een goede fermentatie op gang te brengen. En dat je de wedstrijd wint!
![]()
Ik heb al een paar vriendschappelijke partijen gewonnen! De kombucha en waterkefir staan knus warm op een warmteplankje (die ik normaal gebruik voor het opkweken van zaailingen) Ietsje warmer dan kamertemperatuur vinden ze wel fijn. Bovendien staat de verwarming niet altijd aan.
De waterkefir doet het super! Ik heb al liters opgeleukt met fruit uit de diepvries bij een tweede fermentatie. Zwarte bessen, frambozen en geraspte gember. Wel openmaken boven de gootsteen; champagne is er niks bij, zoveel koolzuur.
Ook de kimchi en de laatste peperoogst zijn op gang. Het waterslot bubbelt, de Ph wordt steeds zuurder.
Het is ook gelukt om glazen deksels van een gat te voorzien. Langzaam boren met een diamantboor in een boorstandaard en de deksel onder water.
![]()
![]()
Dus ik heb extra pluggen besteld, want het ging super. Extra potten en deksels had ik al binnen. En kunststof deksels voor op de potten in de koelkast. Rode zuurkool wordt de volgende. En polderkimchi. Vuurcider, misschien ooit wel Stinky tofu......
Boekenlijstje:
![]()
aangepast door woldistel
Aanbevolen reacties