jootje Geplaatst: 31 mei 2011 Geplaatst: 31 mei 2011 Iemand die intresse heeft in dit boekje? Ik heb het een paar maanden terug gekocht, maar vorige maand ook nog eens voor mijn verjaardag een exemplaar gekregen. Dus ik heb hem dubbel. Quote
appelvrouw Geplaatst: 1 juni 2011 Geplaatst: 1 juni 2011 Ik heb wel belangstelling. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
jootje Geplaatst: 1 juni 2011 Auteur Geplaatst: 1 juni 2011 Appelvrouw: Mail je adres maar even prive, dan stuur ik je het boek toe! Quote
appelvrouw Geplaatst: 13 juni 2011 Geplaatst: 13 juni 2011 Hey Jootje, je boekje is ondertussen in Frankrijk gearriveerd!! Echt heel hartelijk bedankt..nu kan ik het echt gaan doen..vooral voor de winter als de tuin een beetje stil ligt. Er staat veel in dat ik nog niet wist. Als ik eens iets voor jou kan doen hoor ik het wel!! Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
dennislp Geplaatst: 13 juni 2011 Geplaatst: 13 juni 2011 Nog speciale tips er in om te delen met ons? Quote > Planten kopen? Doe het bewust!
appelvrouw Geplaatst: 13 juni 2011 Geplaatst: 13 juni 2011 Ik heb nog lang niet alles gelezen, maar een tip zal ik je alvast geven Dennis: Géén groente kiemen van de nachtschadefamilie ( aubergines, aardappels, tomaten, paprika's, pepers + courgettes behoren tot de nachtschade plantenfamilie) deze kiemen zijn giftig Ik heb trouwens wel eens ergens gelezen dat spinazie ook nachtschade is, maar waag het te betwijfelen. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
RvO Geplaatst: 14 juni 2011 Geplaatst: 14 juni 2011 schreef appelvrouw: Ik heb trouwens wel eens ergens gelezen dat spinazie ook nachtschade is, maar waag het te betwijfelen. Nee zeker niet. Spinazie behoort tot de amarantenfamilie, net als o.a. biet, allerlei soorten melde, quinoa, e.v.a.. Laat maar eens een plantje spinazie schieten, je zult zien dat dat de bloem echt heel anders is dan die van de planten uit de nachtschadefamilie. Courgette behoort tot de komkommerfamilie. Kijk maar naar de bloemen. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 14 juni 2011 Geplaatst: 14 juni 2011 Volgens mij is de regel: kan je de plant eten als hij volwassen is? Dan kan je de kiem ook eten. Het is toch een minivorm van de plant.Er zijn natuurlijk een paar uitzonderingen... zoals de erwten-, zonnebloem- en taugé kiemen. Maar die verhit je dan ook meestal. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
appelvrouw Geplaatst: 14 juni 2011 Geplaatst: 14 juni 2011 @Jorieke Ik vind dat wel een goede tip. Er wordt ook in het boekje wel aangeraden om boonkiemsoorten geblancheerd of in soep te gebruiken. Zonnebloemkiem schijnt heel apart te zijn, die heb ik nog nooit gegeten. Ook heb ik geleerd waarom kiemen als tuinkers het niet zo goed doen op een glazen bakje met zeefje erop..omdat de kiemen een slijmlaagje krijgen verstopt het zeefje en gaat het rotten. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 14 juni 2011 Geplaatst: 14 juni 2011 Inderdaad, dat slijmlaagje... Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
RvO Geplaatst: 14 juni 2011 Geplaatst: 14 juni 2011 Inderdaad, dat slijmlaagje...Vaak spoelen, met veel water, dan lukt het wel. Maar inderdaad veel andere soorten zijn gemakkelijker. Quote
geedee Geplaatst: 3 september 2011 Geplaatst: 3 september 2011 Tijdje geleden dit topic..... Hebben jullie intussen nog meer leuks uit dat boekje uitgeprobeerd De zonnebloempit kiemen? Enne.... de zaadjes voor tuinkers...komen die uit een hele oude bloeiende tuinkersplant of uit iets anders? ( heb 5 minuten geleden geleerd dat alfalfa uit luzerne komt dus ik loop een beetje stage in de kiemgroentenspecialiteitenopleiding.....pfff woord voor galgje ) Quote
appelvrouw Geplaatst: 3 september 2011 Geplaatst: 3 september 2011 Nee nog niets, maar dat gaat in de aankomende maanden komen! je hoort er nog van! Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 4 september 2011 Geplaatst: 4 september 2011 Tuinkers komt van de tuinkers plant Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
geedee Geplaatst: 4 september 2011 Geplaatst: 4 september 2011 Dank Jorieke alweer wijzer... Heb nog even het inet afgestruind en dit gevonden: * Kerssoorten: De kerssoorten (ook wel cresses genoemd) teel je op de manier van tuinkers. Je strooit de zaden uit in een plat schaaltje of bakje op een laagje potgrond en geeft ze een beetje water (e.v.t. met de plantenspuit). Dan wacht je enkele dagen (afhankelijk van de soort) tot ze ontkiemen en een paar centimeter groeien. Daarna knip je ze gewoon vlak boven de grond af. Of je trek wat plantjes met wortel en al uit de grond en knipt de worteltjes eraf. Op de lege plek kun je gewoon weer wat bij zaaien. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: tuinkers, brocollikers, rode koolkers, gele mosterdkers, basilicumkers, rucolakers, diakonkers (radijskers), boragekers (komkommerkruid), shisokers, prei- of uienzaad .Iemand van jullie ervaring mee? Voorkeuren? Tips? Ps heb enorm veel zaden van de goudsbloem....zou je die ook kunnen eten, gekiemd?? Quote
Jorieke123 Geplaatst: 4 september 2011 Geplaatst: 4 september 2011 Hoofdregel: Als je de plant kunt eten als hij groot is, kan je de kiempjes ook eten.Daar zijn natuurlijk weer uitzonderingen op, kiemen van bonen kan je WEL eten, de plant niet. Je moet die kiemen dan alleen wel verhitten.Luzerne (van alfalfa) kan je (naar mijn weten) niet eten als plant, wel als kiem/micro plantje. Zonnebloem net zo. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
geedee Geplaatst: 22 oktober 2011 Geplaatst: 22 oktober 2011 Denk hierbij aan bijvoorbeeld: tuinkers, brocollikers, rode koolkers, gele mosterdkers, basilicumkers, rucolakers, diakonkers (radijskers), boragekers (komkommerkruid), shisokers, prei- of uienzaad .[/size][/i][/b] Nu er buiten steeds minder te zaaien valt, ben ik met bovenstaande maar eens aan de slag gegaan. De plastic koekjesverpakkingen gaan niet meer weg, maar worden omgebouwd tot kiemgroentenplantage Mijn eerste tuinkers-oogst was veel te weinig( in een soepkom gezaaid) en was op een broodje op. Meteen nieuwe gezaaid. zo ook wat radijs zaad, rucola, en mosterd(gele) Ook liggen er zonnebloem pitten te weken tussen keukenpapier want ik weet niet of die ook op grond moeten kiemen (ben intussen wel benieuwd hoe ze smaken en dan kan ik appelvrouw vertellen of ze lekker zijn ) Quote
appelvrouw Geplaatst: 22 oktober 2011 Geplaatst: 22 oktober 2011 Ja ik ben benieuwd. Ik ben nog niet met kiemgroente begonnen, maar het boekje ligt al naast mijn bed, nu heb ik nog teveel groentes uit eigen tuin.. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 22 oktober 2011 Geplaatst: 22 oktober 2011 De zonnepitten deed ik in een glazenpotje, met een doekje er overheen met elastiek. En dan 2 of 3 keer per dag goed spoelen en weer leeggooien. Ik heb echt ontzettend veel tuinkerszaad geoogst, heb vandaag weer wat 'losgeslagen' uit het (2 persoons)dekbedovertrek vol met gedroogde planten. En dan ligt er nog zo'n 'zak'! Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
geedee Geplaatst: 22 oktober 2011 Geplaatst: 22 oktober 2011 Gooi maar in de carrousel doos! Heb jij al eens mais laten kiemen? Ik heb er een handvol in een bakje met water gelegd vanmiddag....kijken of dat gaat lukken en lekker is. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 22 oktober 2011 Geplaatst: 22 oktober 2011 Ik lees dat gekiemde maïs gemixt, gekookt en gezeefd moet worden...? Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
appelvrouw Geplaatst: 22 oktober 2011 Geplaatst: 22 oktober 2011 Dat klopt dat staat in het boekje van P Bauwens ook, maar waarom staat er niet bij, wel iets dat het anders vezelig is.. Dat mixen en dan koken en zeven??..beetje apart. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
geedee Geplaatst: 23 oktober 2011 Geplaatst: 23 oktober 2011 da's weer meer gedoe dan tuinkers dus...... weet niet of ik dat allemaal ga doen dan......'t was ook nog voedermais voor dat testje ....gelukkig hebben we kippen Quote
geedee Geplaatst: 24 oktober 2011 Geplaatst: 24 oktober 2011 .... in mijn ijver om genoeg tuinkers te zaaien voor 2 a 3 broodjes, heb ik te dicht op elkaar gezaaid, denk ik learning all the time!! Hele kluwens zaad liggen op de gekiemde plantjes (die tuinkers gaat echt als een trein...heb ze eergisteren gezaaid!!) Quote
geedee Geplaatst: 24 oktober 2011 Geplaatst: 24 oktober 2011 Ik las net iets over kiemtoren...maar kan t ff niet meer vinden Hoe werkt zo'n kiemtoren? zonder aarde??? had m ff gegoogeld...is mij niet geheel duidelijk....wie gebruikt er hier zo'n ding? Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.