-
Aantal items
740 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Inhoudstype
Forums
Moestuin Seizoen
Wiki
Kalender
Alles dat geplaatst werd door jos
-
Leuk initiatief Henk. Nav jouw resultaten kan men meer gefundeerde besluiten omtrent zaai-moment tomaten nemen. De discussie wordt al jaren gevoerd. En iedereen heeft zijn eigen ervaring. Vooral ongeduld zorgt voor te vroege zaai-momenten. Werkt het weer mee dan heb je mazzel, maar zoals in voorgaande berichten gemeld zorgt koude voor groeistoornis, erger nog een jaar of 5 geleden hadden we in het zuiden nog nachtvorst rond eind mei. Belangrijkste argument echter is nog steeds dat de planten bij te vroeg zaaien zelfs na 2x om potten te lang binnen moeten blijven en te groot/zwak worden voor ze naar buiten kunnen. Gelukkig verjaart mijn vrouw op 15 maart en heb ik geleerd te wachten tot na haar verjaardag. Na 15 maart zaaien, opkweek 6/8 weken dus na 15 mei buiten planten. Veel succes met je experiment zal het zeker volgen. gr. Jos
-
Mijn laurier is inmiddels ruim 2 meter groot. Heb ik jaren geleden ook gekocht als pot met tig stekken en direct uitgeplant. In de volle grond heeft hij wellicht de beste overlevingskans, als hij tenminste een beetje beschutting heeft als jongeling. Ze zijn niet altijd winterhard. De mijne overleefde onder een berk en tussen andere struiken die ik naderhand verwijderd heb. Zijn ze eenmaal groot dan is het een genot en zeker niet alleen vanwege het blad. Hij staat nu toevallig in de bloei, best mooi. Zeker de moeite waard om een poging te wagen.
-
Uit de vele reacties om mij heen en uit eigen ervaring denk ik wel aan een muizenplaag op dit moment. Wellicht ook een gevolg van de zachte winter. Probleem bij de vroege teelt is dat allerlei beesten hun kostje bij elkaar aan het zoeken zijn en dan bij het vers gezaaide spul uitkomen. Zijn we een maand verder dan is er meer voer en hebben onze zaailingen meer kans te overleven. Ik ben geen gifmenger maar ben toch al flink aan het voeren, verantwoord in een buis onder het worteldoek. Zo niet dan zullen de vroege aardappels het ook zwaar te verduren krijgen.
-
Else, Ik dacht dat Borsalino het al ergens heeft aangegeven. De netste manier is de gaten erin branden, dan zijn ze allemaal gelijk en het geeft geen rafels. Ik heb al eens de onderkant van een ijzeren pijp verhit met een gasbrander, gaat redelijk goed. Je kunt natuurlijk verschillende maten pijp of pijpjes gebruiken voor diverse planten. Succes Jos
-
Oei, foutje ik heb nog een jaar respijt. De voorlaatste categorie is t/m 60 zie ik. Begrijpend lezen wordt op die leeftijd ook steeds moeilijker
-
Helaas Jet. Sinds afgelopen november behoor ik ook tot de laatste categorie. Ondanks het feit dat ik niet ben "opgeschoven". De werkelijkheid achterhaald je wel degelijk.
-
Al klaar ! Aangevuld en dichtgeplakt. Klaar voor Borderrose.
-
Massam, wacht even tot maart dan heeft de duitse Lidl de zaden in de aanbieding. Je zal vanuit Nijmegen ook vlug even de grens over kunnen. De standaard zaden hebben ze voor een prikje. Het meeste heb ik in huis maar neem toch elk jaar weer een heel pak mee. Als het zo goedkoop is is het ook niet zo erg als je wat zaden opnieuw moet leggen of zoals meestal het geval is je er veel te veel hebt.
-
De knofloken kunnen prima in de tuin hoor. Normaliter mag/moet je ze voor de winter buiten uitplanten. Ik heb dit jaar voor het eerst wat broedbolletjes uitgeplant (ongeveer 1 maand geleden) De teentjes hebben buiten ook al ongeveer 5cm groen.
-
Das ook toevallig wilde net een foto van de rijpe vijgen up-loaden die van de week tot jam zijn verwerkt. Enkele jaren geleden hebben we al eens een discussie gehad over vijgen op het forum kan het nu alleen niet meer terugvinden. Niet elke soort is geschikt voor ons klimaat. Je moet gewoon geduld hebben. Ik heb verleden jaar een behoorlijke stek van mijn schoonbroer gekregen die nu al meer dan een jaar in een pot staat zodat hij deze winter nog naar binnen kan. Volgend jaar gaat hij de volle grond in. Hij is bestand tegen ons klimaat en doet het in Den Bosch al jaren prima. Afgelopen week heb ik wat (over)rijpe vruchten geplukt, heerlijk. Ik kan niet wachten tot ze bij mij ook gaan dragen, maar dat zal wellicht nog enkele jaren duren.
-
ik sluit me aan bij de voorgangers. De Brandywine Pink is een aanrader. Mooie egaal ronde tomaat van fors gewicht (omstreeks 300 gram) Fijne structuur en een goede smaak. Nog even een foto van de oogst van gisteren, zonder recensie, de meeste soorten heb ik al jaren en komen steeds terug. De een voor de leuke vorm, de ander voor de kleur en de derde voor de smaak. Dit laatste zal altijd moeilijk blijven want smaken verschillen. Dus hoe meer soorten hoe meer kans dat er voor elk wat wils is. Trouwens voor de liefhebber op http://www.tomaten-atlas.de , staat soms naast duidelijke foto's (en verwijzingen)ook nog info over smaak.
-
-
Zeker niet alleen in de kas. Naast de heirlooms zet ik elk jaar enkele Harzfeuer enkel om ook wat "gewone" tomaten te hebben. Bij twee struiken hebben de tomaten het niet maar de ander (direct ernaast)wel, ik heb er geen echte verklaring voor. Kan alleen zeggen dat het F1 tomaten zijn die dus misschien toch hier of daar een schoonheidsfoutje hebben. Ik kan me niet herinneren het ooit in de heirlooms gezien te hebben.
-
Niet vergeten het vliesje eraf te schrapen, dit remt het ontkiemen. Gewoon met een mesje heen en weer schrapen op het keukenpapier dan gaat het er wel af. Andere manieren zoals drogen in zand zijn al een keer eerder besproken op het forum.
-
Misschien een leuk idee voor de MTD. Een tomatenproeverij. Als iedereen wat tomaten meeneemt, liefst bijzondere natuurlijk, lijkt me dat een een aardige aanvulling. Ik moet toegeven dat op dit moment pas enkele soorten aan het rijpen zijn, behoorlijk laat dus. Maar ja, het is nog lang tot 21 september.
-
Voor de liefhebbers zal ik de komende mtd wat zaad meenemen. Mijn schoonvader was vroeger zo enthousiast toen hij zag dat deze look "zomaar" in het wild groeide dat we wat zaad hebben meegenomen. Ze woekeren al enkele tientallen jaren tussen de bloemen.
-
Meld me ook weer aan. Maakt mij niet uit wanneer. Wellicht verstandig hem weer per regio te laten rouleren. Scheelt in de verzenkosten en kan ook nog eens gezellig zijn. Gr. Jos
-
Framboos zaaien ? Lijkt me zinloos geweld. Als je 1 plant hebt staan moet je na enkele jaren al alle zeilen bijzetten om hem binnen de perken te houden. De ondergrondse uitlopers steken letterlijke overal hun koppen op. Voor de liefhebber afsteken met een stukje wortel (liefst in het voorjaar) en je kunt weer iemand blij maken. Even terugkomend op die harde stukjes vrees ik toch dat het aangetaste delen van de framboos zijn. Ik heb verschillende soorten staan. Rond mijn watervat ( als camouflage ) zijn de frambozen vrijwel allemaal aangetast. De vruchtdelen waar de eitjes in zijn gelegd hebben een donkere (dode) kleur. Een eind verderop staan andere rassen die helemaal niet aangetast zijn. Volgend jaar dus vervangen.
-
Mooie bloemkool Martin. Verleden jaar kon ik daar ook mee pochen. Nu heb ik ze gisteren tot mijn spijt moeten weghalen. In enkele dagen tijd van mooie kleine kooltjes naar een losse bloem. Na enig ge-google kwam ik op een site die stikstoftekort aangaf als mogelijke reden voor de vorming van losse kolen. De volgende series hebben inmiddels wat extra bemesting meegekregen. Is alleen jammer van al het werk. Maar ja al doende leert men.
-
Een constante temperatuur is wel belangrijk bij het maken van wijn. Met te hoge temperatuur heb ik geen ervaring want wij maakten altijd wijn in het najaar en begin winter. De gisting in buikflessen vond meestal plaats op een (niet gebruikte) slaapkamer dus omstreeks 15 graden. En zoals Danuta aangeeft is er wel enig verschil in gist. Sommige gisten sneuvelen al bij 10 graden anderen kunnen tot 14/15 graden(oa port). Je zou dus even het alcohol gehalte moeten meten. Stoken (ook al is het illegaal) is een logisch vervolg op het maken van wijn. Bij men eerste cursus wijn maken werd ons gevraagd het bezinksel vooral niet weg te gooien maar mee te nemen voor de cursus leider die had een kennis in Belgie etc. Voor een handige klusser is een koperen keteltje met een spiraal (en een beetje ijs in de winter) al snel aanleiding de resten en vooral ook de mislukte wijn om te zetten in iets drinkbaars. Maar pas op, zoals eerder al een keer op het forum besproken, zonder kennis van zaken kan het gevaarlijk voor de gezondheid zijn.
-
Ik ben het helemaal eens met jouw zienswijze Carsten. Probleem is echter dat de ideale situatie bijna nergens bestaat. Als voorbeeld de aanwas van de sperwer/buizerd/valk en andere roofvogels in de laatste decennia. Aan het werk in de tuin kijk ik met plezier naar deze jagende vogels. Desondanks vreten de hout en/of bosduiven met groot gemak de onbeschermde koolplantjes helemaal kaal. Egeltjes zie ik met regelmaat (rond schemering) bij de volkstuinen rondstruinen en toch vreten de slakken er nog lustig op los. Ik troost me met de gedachte dat zonder bovengenoemde hulp de schade nog veel groter zou zijn. Nog een klein en vooral kostbaar voorbeeld waar zelfs de deskundigen zich hebben verkeken op deze "balans" in de natuur. De herintroductie van de korenwolf in een landbouwgebied binnen 1 kilometer van mijn woonplaats. Volgens krantenberichten in het verleden een miljoenen kostend project. Loopt trouwens nog steeds, de beestjes worden in een beschermde omgeving gefokt en dan in het wild uitgezet. Zodra er een zijn kopje nieuwsgierig boven de grond uitsteekt heeft de vos hem bij zijn kladden. Zegt zo'n slimmerik we moeten jagers de opdracht geven de vossen uit te roeien. Hebben deze geleerden geen idee van hoe het werkt in de natuur. Binnen een mum van tijd neemt een andere vos het territorium van zijn verleden soortgenoot over. Hoe zoo verstoring van de balans.
-
Dat is een prima opmerking Willy. Ik heb eigenlijk ook weinig problemen met mollen. Soms zijn teveel molshopen natuurlijk niet leuk. Maar het verlossen van engerlingen en andere beestjes , naast het "luchten" van de grond is een reden ze te waarderen. In tegenstelling tot de groen vretende, gangen gravende woelratten/muizen die verleden jaar de helft van mijn aardappels en mijn gehele winterprei veld hebben leeggeroofd. Dit voorjaar hebben ze al een heel pak ( belgisch ) woelratten gif geroofd, gna, gna dat zal ze leren.
-
Een kwartier geleden nog lekker in het zonnetje door te tuin gelopen, genieten van de oplopende temperatuur. Nu in een mum van tijd een pak hagel, niet te filmen. Ik ben blij dat ik de tomaten nog niet in de tuin heb gezet, waarschijnlijk zouden ze flinke schade hebben opgelopen. Zal dus voor na het week-end worden als de "deskundigen" goed met de weergoden hebben overlegd tenminste.
-
Moestuinniers zijn per definitie ongeduldig. Alleen de natuur wil niet altijd meewerken aan onze "zekerheden" zoals de ijsheiligen. Ik heb het zelf al een drietal keren mogen ervaren in de afgelopen jaren. Twee jaar geleden nog nachtvorst aan de grond op 19 mei. En heel wat van mijn liefdevol opgetrokken tomaten plantjes hebben toen het loodje gelegd dan wel een heftige groeiachterstand gekregen. Ook nu weer heb ik de kous op de kop gekregen. Mijn moeizaam in de kas voor- gekweekte peulen en erwten zijn in mijn tuin nu net zo groot als die van mijn buurman tuinnier. Het verschil is dat de mijne er al een week of 5 staan en de zijne een dag of 10 ter plaatse (onder plastic) zijn gezaaid. De mijne hebben door het koude weer gewoon een flinke groeistop gekregen. Maar afharden is natuurlijk een must nu anders heb je straks letterlijk van die zwakke lange planten. Mijn tomaten staan sinds een week dag en nacht buiten (beschut onder een afdak)
-
Wat is er mis met dit blad van komkommer en tomaat?
jos reageerde op Sanne2's topic in Problemen in de moestuin
Mijn eerste gedachte was ook kijken naar super kleine spinnetjes. De bladverkleuring lijkt op aantasting door spint. Die dingen zijn zo klein dat je ze haast met een vergrootglas moet zoeken. (op de onderkant van de bladen) In mijn ervaring is het wel al een erg vroege aantasting. Ik heb het meestal laat in het seizoen. Ik zou de onderkant van alle bladeren (niet alleen de aangetaste) goed nat spuiten met een spuitmiddel tegen spint.
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.