Jump to content

netraam

Members
 • Posts

  39
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by netraam

 1. Wat doen jullie met pepers en paprika's in pot, nu de herfst eraan komt? Hoe kan ik de mooiste het beste laten overwinteren?
 2. netraam

  Komkommer 2020

  Grappig inderdaad! Ik snap 't ook wel hoor, ik vind zelf dat waterige ook wel lekker! De supermarkt komkommers zijn ook wel wat zoeter. Maar ik vind dit ook heerlijk smaken, het is gewoon anders En dat het nog eens in je eigen tuin groeit is helemaal te gek. Die Iznik komkommertjes van jou zien er ook top uit! Heb je die gewoon buiten staan? Ook met die hevige buien van de laatste tijd?
 3. netraam

  Komkommer 2020

  Hier net de eerste komkommer (marketmore) geoogst, van de plant die oP het raamkozijn staat! Echt gaaf! De planten die buiten staan gaat er 1 niet lekker van, ik denk stikstof tekort. De andere plant groeit nog hard en begint ook komkommers te maken! De smaak is goed. Steviger en minder waterig dan een supermarkt komkommer.
 4. netraam

  Komkommer 2020

  Tof hoor!! Mijn kKomkommer in pot in het raamkozijn heeft nu 1 komkommer van een cm of 15. De komkommers buiten hebben het wel zwaar gehad met de harde wind en de kou van vorige week. Zijn wel ruim 1.8m hoog en hangen wat kleine komkommers aan, maar gaat nog niet heel hard. Nu het weer wat warmer is gaan ze weer volop groeien en bloeien, dus hopelijk komt dat toch nog goed.
 5. netraam

  Komkommer 2020

  Misschien moet je wel even de experts afwachten hoor...ik ben ook maar een groenevingersn00b.
 6. netraam

  Komkommer 2020

  Daar verschillen de meningen een beetje over voor zover ik heb gelezen. De een zegt om de zijscheuten na de 2e bloem te dieven, de ander zegt de plant gewoon z'n gang te laten gaan. Ik merk zelf dat mijn komkommers op dit moment nog veel energie steken in 't groeien van de hoofdstengel en de zijscheuten. Bij de komkommer waar ik de hoofdstengen getopt heb en de zijscheuten gediefd groeien de komkommers een stuk harder.
 7. netraam

  Komkommer 2020

  Die gaan er al top uitzien !!
 8. netraam

  Komkommer 2020

  @CelineK Ik zou het helaas ook niet weten. De bladeren van mijn komkommers zijn zo raar van kleur door zonnebrand vermoed ik. Vandaag eens goed opgelet, en het zijn precies de bladeren waar de zon de hele dag op staat.
 9. netraam

  Komkommer 2020

  Op mijn komkommer welke buiten staan ontdekte ik vanmorgen wat scheurtjes in de stengel. Ook zijn de onderste bladeren een stuk geel groeniger dan de nieuwe bladen. Sommige ranken worden een beetje touwachtig. Dit is vooral bij de plant die al de meeste komkommers maakt, de andere plant heeft het een stuk minder. De echte kleur van het blad fotograferen is lastig, maar een goede vergelijking kan je maken met de nieuwere bladeren achter de gefotografeerde. Is dit normaal bij een komkommer en hoe komt dit (kou? hitte? wennen aan de volle zon?), of moet ik actie ondernemen?
 10. netraam

  Komkommer 2020

  Ik heb inderdaad hetzelfde gedaan en voor mij lijkt dit tot nu toe goed uit te pakken
 11. netraam

  Komkommer 2020

  Mijn komkommers staan inmiddels 2 dagen - op 7 hoog - op het balkon in de harde wind. Heb ze 2 dagen geleden verplant (wel afgehard), maar had het weerbericht beter moeten bekijken....Ze zijn ongeveer een meter hoog nu schat ik en zijn lekker aan het klimmen. Tot nu toe houden ze zich overigens goed! Had ik niet verwacht. Als backup heb ik er nog 1 in pot binnen staan....veilig achter glas:)
 12. Nee yoh totaal niet erg, gaat hier ook helemaal goedkomen! Veel en goed contact met buren die zeker ook wel wat komkommers lusten en we zijn er zelf ook dol op. Dat drankje klinkt super! Mijn vriendin maakt vaak een soortgelijke variant! Inderdaad echt heerlijk!
 13. netraam

  Komkommer 2020

  @TomP Super! Onwijs bedankt voor je input! Voor een totale beginner als ik echt heel fijn. Ik lees veel op allerlei sites, maar ervaringen en kunde van anderen is echt onmisbaar!
 14. netraam

  Komkommer 2020

  @JessicaL hier zie je volgens mij precies wat @D_SDennis bedoelt; het mini komkommertje (nu nog een beetje gelig) zit al gelijk voor de bloem. Ja klopt, ik heb er al een zooitje! Blijkbaar geen bestuiving nodig dus, zoals @TomP mij ook al geleerd heeft. Toch schijnen er ook soorten te zijn waar wel bevruchting nodig is? Zonder bevruchting wordt de komkommer anders geel en valt eraf?
 15. netraam

  Komkommer 2020

  Weer bedankt voor je hulp! Ik ben echt een totale beginner en moet nog veel leren😁 ik ga de mannelijke bloemen wegknippen! In eerste instantie ook al gedaan maar daarna las ik opeens weer dat een aantal soorten wel bestuiving nodig hadden. Ik durf het haast niet te zeggen, maar ik heb zelfs 3 komkommers....ik had niet verwacht dat alle 3 de zaden uit zouden komen en heb er eigenlijk ook niet over nagedacht dat ze zoveel komkommers geven🙈 Dat wordt door eten!
 16. Weer bedankt voor je hulp! Ik ben echt een totale beginner en moet nog veel leren😁 ik ga de mannelijke bloemen wegknippen! In eerste instantie ook al gedaan maar daarna las ik opeens weer dat een aantal soorten wel bestuiving nodig hadden. Ik durf het haast niet te zeggen, maar ik heb zelfs 3 komkommers....ik had niet verwacht dat alle 3 de zaden uit zouden komen en heb er eigenlijk ook niet over nagedacht dat ze zoveel komkommers geven🙈 Dat wordt door eten!
 17. netraam

  Komkommer 2020

  Ik ben dit jaar voor het eerst bezig, en heb zojuist mijn Komkommers (Marketmore) uitgeplant. Gezaaid op 4/4/2020 op Cocos stek/zaai potgrond op de vensterbank. Echt gaaf dat Komkommer zo hard groeit! Waar ik nog niet helemaal achter ben is of ik bij deze komkommer soort de mannelijke bloemen nou moet wegknippen of niet. Ik las dat de marketmore een "ridge" soort is en geen "Greenhouse" soort, en dat ridge soorten wel bevruchting nodig hebben terwijl je dit bij Greenhouse soorten niet wilt. Kan iemand mij hier wat meer over vertellen? Kan ik de plant verder nu lekker zijn gang laten gaan of is snoeien toch aan te raden? Ik lees hier en daar hele systemen, maar lees ook weer dat veel mensen de plant gewoon laten groeien.
 18. De eerste plantjes geplant! 2x Marketmore komkommers en 2x tomato maskotka (pottomaat). De komkommer heb ik de laatste tijd al laten harden, de tomaat af en toe. Nog een komkommer in pot en nog 4 tomatenstruikjes die ik even achter houd en binnen laat staan voor als het toch niet goed gaat
 19. Hoi Tom, Bedankt weer voor je reactie! Ja heel tof. Dit is mijn eerste wat serieuzere moestuinplantjes jaar! Normaal vooral aan 't hobbyen met IT en Elektronica, dit jaar weer eens iets totaal nieuws leren en ontdekken. De komkommers (marketmore's) groeien al super en moeten snel de bak in omdat ze in pot onhandig worden. Weten jullie toevallig of je bij Marketmore komkommers ook de mannelijke bloemen moet wegknippen? Ik ben er al achter dat het gaat om een "ridge" type komkommer, dus geen "geen house" type. Ik geloof dat ik ergens heb gelezen dat bij "Ridge" type komkommers het niet nodig is om de mannelijke bloemen te verwijderen, maar geheel duidelijk gekregen heb ik dit nog niet.
 20. Bedankt voor de tips en ervaringen @TomP en @acpronk! Vanmorgen tuingaas gehaald en de boel afgemaakt! Uiteindelijk gekozen voor tuingaas in plaats van kippengaas/voillieregaas. Dit is toch wel aanzienlijk dikker en minder scherp, leek me de beste optie! Nu nog de plantjes erin!
 21. Hoi Square foot gardeners! Ik heb een moestuinbak gemaakt van gevonden onbehandeld steigerhout en een gevonden pallet en moet nu alleen nog het klimrek afmaken zodat komkommers en tomaat de hoogte inkunnen. Nu heb ik de keus om te kiezen voor netten of gaas. Tuinnet, bijvoorbeeld tuinnet van de gamma (https://www.gamma.nl/assortiment/bindingfix-tuinnet-primo-zwart-5x4-meter/p/B580034) of van de action (https://www.action.com/nl-nl/p/tuinnet-/) Gaas, bijvoorbeeld zoiets: https://www.gamma.nl/assortiment/handson-tuingaas-60-cm-hoog-rol-10-meter/p/B536789 verticale touwtjes (zoals ze in kassen gebruiken) De tuinnetten (zowel van gamma als van action) lijken mij nogal scherp voor de planten. Prijstechnisch wel fijn Overleven planten dat wel als eea een beetje wiebelt in de wind? Of is Gaas met wat grotere openingen een betere optie? Zo staat mijn moesbakje erbij. Het gaas of het net wil ik rondom het hout gaan spannen.
 22. Wederom bedankt voor het meedenken! Uiteindelijk heb ik toch maar besloten om nog 100L vermiculiet te kopen, ik denk dat ik dit in de verhouding 1/3e vermiculiet (100 liter) met 2/3e potgrond (200 liter) ga mengen. Ik denk dat ik daar langer plezier van ga hebben dan vermengen met tuinaarde of brekerszand. We zullen zien in hoeverre vermiculiet met potgrond mengen ook goed werkt of dat het een slecht idee was
 23. Ik heb een paar jaar terug zo'n 1m2 bak gehad, toen zonder enige vorm van inlezen gewoon mee aangeklooid (AH moestuintjes periode). Ook potgrond erin, en dat was inderdaad na een tijdje 1 brok steen en heb ik na de winter weggegooid omdat het niks meer waard was. Kan ik het gewoon vermengen met brekerszand van de bouwmarkt, bijv deze: https://www.gamma.nl/assortiment/gamma-brekerzand-25-kg/p/B432351 ? En aan wat voor een verhouding moet ik dan denken?
 24. @geert h en @nick86, bedankt voor jullie reacties! @geert h Ik had hier en daar inderdaad al gelezen over de toevoeging van vermiculiet en het klinkt inderdaad heel logisch om dat in bakken toe te passen ivm het geringe volume en dus sneller uitdrogen van de aarde. Ik heb hier en daar inderdaad betaalbaar vermiculiet gevonden, alleen helaas nog niet hier in de buurt. @nick86 Super interessant. Ik ben heel benieuwd hoeveel verschil het maakt! Voor nu heb ik bij de gamma voor een leuke prijs (120L voor ongeveer 10 euro) potgrond gekocht, mogelijk ga ik dat nog met vermiculiet vermengen. Of gewoon op de potgrond planten, en dan zie ik wel! Scheelde wel onwijs veel geld met de moestuinmix.
 25. @rorror Klopt inderdaad! Bij ons gewoon een prima afvoer. Zou zelfs een regenton kunnen neerzetten bedenk ik me, wij zitten op de bovenste verdieping en het regenwater vanaf het dak wordt via ons balkon afgevoerd. @acpronk Je hebt helemaal gelijk! Ik ga de bak inderdaad 30cm hoog maken, en dan afvullen op 28cm oid. Bij de gamma hadden ze een leuke aanbieding voor fleurella potgrond (120 liter voor ongeveer een tientje) dus daar heb ik vanmorgen 12x 40 liter van opgehaald. Voor dit jaar ga ik het gewoon in potgrond doen, volgend jaar misschien eens kijken of ik de oude potgrond kan bemesten en nog met vemiculiet kan mengen. Kwa kosten was dit wel een aantrekkelijke optie voor nu.
×
×
 • Create New...