Jump to content

redzebra

Members
 • Posts

  668
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by redzebra

 1. Die voegen in dat filmpje leken ook niet zo groot, en ze zaaide opnieuw terwijl je de oude resten nog zag zitten. Zie haar wel een aantal keer in de ton voor water roeren, is dat het secret element ?
 2. Voorlopig geen echte verdere aantasting gezien hier, buiten dan de paar enkele blaadjes. Controle houden kan evenwel ook zonder bespuiten, alleen er kruipt dan ontzettend veel meer tijd in en je moet er heel vroeg bij zijn. Phyto hoeft niet alleen in het eindstadium op de vruchten te zitten, alle plaatsen die voldoende lang vochtig blijven en waar sporen aanwezig zijn kunnen geïnfecteerd worden. De kans is natuurlijk groter op een blad of oksel van de plant en vermeerdert naarmate er meer infectiebronnen zijn. Dus @Gianni1234 op dit moment heb ik hetzelfde resultaat als jij, de methode die jij gebruikt geeft natuurlijk meer kans op succes, maar is voor mij een no go, ik zoek het eerder in preventie en eventueel resistentie. oogst vandaag, in vergelijking met vorig jaar magertjes over de hoeveelheid planten maar begint toch, de smaak is wel goed maar ook weeral niet te vergelijken met die van vorig jaar. Er zitten wel een pak grotere bij nu dus het gewicht telt lekker door. CDB appelvrouw ananas evergreen blue italie Ik had gehoopt op een tomaatje van een kilootje met Brutus of water melon, maar ik vrees dat dat voor dit jaar er niet in zit.
 3. Ik zie dat ook elk jaar, vaak beginnend bij de nieuwste kleine vruchten als er al redelijk wat vruchten aan hangen. Ik ging ervan uit dat dat misschien iets te maken heeft met de maximale belasting van de plant. Ook weinig aandacht aan besteed omdat eenmaal de oudere geoogst zijn de nieuwere terug normaal uitgroeien, een vruchtbeginsel wat zo half ingedroogd is geeft bij mij dan soms een halve misvormde vrucht als het toch verder uitgroeit. Normaal worden er hier maar een paar komkommers per week gegeten, dus het grootste deel is voor de weggeef, die paar die dan niet geschikt zijn is dan niet zo erg. Maar ik heb wel interesse in wat eventueel de echte oorzaak zou zijn, het enige wat ik momenteel vind, is iets in de genre van Mycosphaerella wat iets dergelijk op beginnende vruchten zou kunnen geven. Deze heb ik juist geoogst in de serre (1 plant/ uitgegroeid op 3 stammen), detail van ingedroogde : Er hangen ook alweer normale aan, maar de 2 onderste vruchtbeginselen geven een half uitgegroeide komkommer zoals die erboven of ze sterven helemaal af.
 4. Dat is een keuze die jezelf moet maken, er zijn een pak overwegingen, persoonlijk laat ik liefst de vruchten rijpen aan de plant. o.a. ja, van in het geval heeft de plant al last van phyto (let op: er zijn ook andere ziekten en redenen die ook vlekken op stam en bladeren veroorzaken, niet alles is phyto), staat hij buiten en wordt er veel regen verwacht ook ( de kans op barsten van de bijna rijpe vruchten is dan enorm groot)
 5. De kans is vrij klein dat je via het zaad van tomaten phyto laat overleven er moeten dan ook al een bepaald type sporen gevormd zijn. Toch is het aangeraden om geen zaad uit besmette vruchten te nemen, het wil echter niet zeggen dat als de plant al besmet is dat ook de vruchten besmet zijn. Om zeker te zijn kan je ze dan een paar dagen laten liggen, als er dan nog deuken of bruinverkleuring in komt kan je ze beter niet gebruiken. Over het zuiveringszout, ik ben echt nog niet overtuigd, maar zie toch redelijk wat vermeldingen van positieve effecten. Als het puur voor het zaad gaat, kan je misschien die vruchten ook eventueel daarmee behandelen, zodat de kans kleiner is dat aanwezige sporen de vrucht niet alsnog infecteren. (dit dan voor het geval je de vruchten binnen moet laten narijpen om zaden te oogsten ingeval de plant besmet was) edit : @roeier gebruikt vaak van die lage rassen, ook Russische dacht ik, maar helaas dit jaar nog niks gehoord van hem.
 6. Hier ook juist geplukt, eerste apple bio, CDB geel/rood/bi (daar ga ik al voor de zekerheid voorlopig zaden van nemen, er hangen wel veel grotere vruchten aan), Borghese, eerste damsel en bbq tomaatjes.
 7. Niet echt, toevallig niet Brico of aveve daar verkochten ze er ook, pepers en paprika's stonden er al in het voorjaar op, wat nu overblijft zal wel gedroogd zijn, dan kan je beter de vruchten op de markt kopen dan heb je er meer.
 8. Moeilijk zonder foto, maar gokje : naar de beschrijving variant van https://www.valto.nl/nl/over-v10/symptomen-van-pepmv, symptomen variëren van bijna niks tot ernstig afhankelijk van soort tomaat, belasting en variant. Op de tomaat ronde gele/orange vlekken of in mozaïek vorm, tomaten zijn perfect eetbaar maar voor de commerciële teelt niet verkoopbaar. Ik zie het hier ook wel eens en als je weet wat een tomaat allemaal kan krijgen, het meeste geeft alleen problemen voor het uiterlijk, de verkoopbaarheid of kortere levensduur van de plant in tegenstelling tot phyto , kan ik daar best mee leven. edit: @Goldfishvoor sommige rupsen wordt een UV blacklight lampje gebruikt om ze makkelijker te vinden wel geen idee of dat ook voor die turkse mot werkt.
 9. Gewoon volgend jaar tomaten zetten 😀, veel hangt gewoon af van het weer volgend jaar en dat kunnen we niet voorspellen.
 10. Iedereen probeert wel wat ingeval van nood, maar je mag jezelf niks wijsmaken, preventief helpen ze wel wat, als echter de besmetting er stevig in zit en de omstandigheden slecht blijven en je behandeld een deel wel en een deel niet, dan kan je pas testen of die middeltjes werken. Tot nog toe heb ik nergens daar een bewijs van gezien, tenzij je echt gaat voor de echte fungiciden. Het onderwerp is hier vroeger nog al eens naar voor gekomen. De titel is toen gewijzigd in preventie. Hier lijkt het sterk te minderen, nog een enkel blaadje gisteren, wel in totaal 4 en een halve plant verloren. Damsel en Mountain (F1 Hybride) buiten nog geen aantasting (de vruchten van de onderste tros zijn daar wel enorm gebarsten, omwille van de vele regen en heb ik verwijderd). Damsel onder het afdak had een paar bladeren met een beginnende aantasting. De planten aan de oostkant van de overkapping hadden het meeste last, Brutus, coral queen en Dr Witchy leken het meest vatbaar.
 11. Ik vermoed dat de rups die @appelvrouw heeft tegen dat stofje bestand is : https://www.koppert.be/uitdagingen/rupsen/turkse-mot/
 12. @Saalk86 ik denk dat er ondertussen wel genoeg foto's zijn rondgegaan wat de aardappelziekte is. Je hebt eigenlijk 2 keuzes : of alle besmetting wegnemen, de omstandigheden zo goed mogelijk maken en hopen op het beste of de goede middelen gebruiken om het tegen te gaan, alles ertussenin is wishfull thinking. Vorig jaar was ook niet te vergelijken, als dit nu gebeurt, opnieuw een ontzettend hete periode stopt gewoon alle verdere besmettingen en gaan zowat alle rassen door. o.a. waterstofperoxide ontzettend interessant om o.a. kassen en leidingen te desinfecteren en werkt absoluut desinfecterend, maar bij te sterke verdunning verlies je een pak van de eigenschappen. ervaringen met phytopthora : het werkte wel tot het terug vochtiger werd ????. Je kan je ook afvragen waarom niet alle bio boeren nu niet massaal waterstofperoxide gebruiken.
 13. Wat gebruik Jij @Gianni1234 ? Het probleem is dat dat de huis en tuin middelen meestal maar werken van horen zeggen.
 14. Ik heb voornamelijk tomaten staan en ivm met schimmels wil ik de luchtvochtigheid nu zo laag mogelijk houden. Voor die bonen, geen idee nog niet geprobeerd, maar ik denk dat je je beter af bent met lagere soorten. 42% was de toen geldende luchtvochtigheid, 64% nu, ik heb een meetstation in de serre staan. De grond bij mij is afgedekt om extra verdamping tegen te gaan. Voor de grond gebruik ik normaal de aloude methode, vinger erin steken en kijken of het een aantal centimeters diep nog vochtig is, alvorens water bij te geven. Nu is het bekijken of de planten ok zijn en in het uiterste geval geef ik water bij.
 15. Nee absoluut niet, alles verwijderen wat je ziet. Ik geef het hier ook nog niet op 😀. Beetje geluk dat ik juist verlof heb en regelmatig kan gaan kijken. Ik begrijp ook dat andere hier een andere methode gebruiken, er bestaan effectieve middelen om dit in de hand te houden, als je wil gaat dit niet verder maar dat is voor iedereen een persoonlijke keuze. Maar als je een middel gebruikt pak dan een wat werkt. Ik heb er hier nog een pak meer als jij staan, in de serre zit ook fluvia (omstandigheden zijn ontzettend slecht geweest en wij hebben nog geluk dat het merendeel van de tomaten er nog staat). Het is hier een beetje selecteren welke bladeren ik laat staan, fluvia geeft geen probleem voor de vruchten, phyto wel. Ik heb er een pak grote aan hangen, dus er wordt amper water gegeven, alles om die te laten rijpen, normaal laat ik de planten nog volop verder groeien.
 16. Ja pytho. Cuprex -> CU koper ? (variant bordeauxse pap) Het mag in de biologische landbouw gebruikt worden en werkt wel wat, maar verwacht geen wonderen, de meeste schimmels hebben er geen problemen meer mee. Ik gebruikt het niet maar dat is voornamelijk uit eigen principe. Hoe denkt Velt over kopersulfaat of Bordeauxse pap? | Velt . Nu die compostthee en de bladeren nog eens extra nat maken dat vind ik persoonlijk ook geen goed idee 😀
 17. Dat komt wel naarmate je meer in de kas hebt staan, ik zou er hier voor tekenen voor die lage luchtvochtigheid 😀 . Stokbonen heb ik lang geleden ook al eens geteeld in de serre en dat ging wel, maar in verhouding met buiten wat uitgerekter en minder bonen. Kousenband bv heeft dan wel weer een voordeel met de hogere temperaturen. Je moet er wel rekening mee houden dat stokbonen algauw een metertje of 2 of meer nodig hebben en vertrekken uit een verhoogde bak lijkt me niet ideaal voor die. Waar woon je ?, hier is gewoon buiten de luchtvochtigheid heel hoog geweest de laatste weken met heel weinig zon en met open ramen/deuren heb je dan minimum even hoog als buiten. Nu is het wel aangenaam en droog, de serre krijgt ook nog nauwelijks water (42%) en dat hoop ik zo lang mogelijk laag te houden, dit weekend is het vrees ik weer echter prijs
 18. Het is een beetje afhankelijk van waar je meet en gemiddeld zegt niet veel, de groenten die je normaal ook buiten teelt zijn vaak niet echt geschikt om in de zomer in een kas te telen, wel in het na of voorjaar. Zijn het boontjes op de achtergrond ?, de bovenste bladeren lijken verbrand te zijn (de temperatuur bovenaan is dan ook een pak hoger, daarom zitten ook de dakvensters daar). Vochtigheid gaat omhoog met sluiten van ramen en veel volume van bladeren (verdamping). De hoeveelheid blad regelt ook wat de temperatuur in een serre gedurende de dag (door verdamping daalt bv de temperatuur). In een serre met weinig planten is het altijd een stuk moeilijker.
 19. Verspreid is het al zeker, met die hoge vochtigheid was het ook niet mogelijk om de serre dicht te houden. Droog houden en hopen op hogere temperaturen (de pseudoschimmel is dan wel aanwezig maar woekert niet verder). Voorspellingen geven hier helaas alweer hoge luchtvochtigheid en broeierig weer komend weekend. Barsten vanwege de hoeveelheid regen zie ik ook bij een paar. Ja @Rob, het is helaas niet anders ook geen kersen of peren, hier nauwelijks een paar appels en bij de pruimen dacht ik ook niks maar zie er nu toch enkele hangen. De bomen met okkernoten hangen wel beladen vol, wat weer de vroeger jaren niet het geval was. Met tomaten heb ik in vergelijking met velen nog niet echt te klagen, ik heb al wat kunnen oogsten en denk toch nog redelijk wat te hebben. In vlg. met de laatste topjaren is dit echter ook maar magertjes.
 20. Hier een derde plant onder het afdak verwijderd + nog een pak bladeren. De grotere niet aangetaste vruchten ga ik nog proberen laten narijpen, eraan laten hangen was geen optie meer, de stam was al aangetast. Enkele bladeren van de paprikaplanten vertoonden ook gelijkaardige verschijnselen die zijn blijkbaar ook onderhevig, nog nooit gehad.
 21. zag toevallig deze langskomen, wel passend
 22. dan zal de de besmetting niet via grond gekomen zijn, dus het is nu aan te raden om niks te laten liggen voor volgend jaar.
 23. groeiverkorter klinkt gezond @donaldk, fijn als je zo'n plant koopt
 24. mmm je had hem toch beter vroeger geoogst of in de volle zon gezet, nu hebben we geen kans meer 🤣
×
×
 • Create New...