Jump to content

redzebra

Members
 • Posts

  1,315
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by redzebra

 1. Vorig jaar eind oktober gepoot en de laatste 2de week juni geoogst, een pak eerder kan je al jonge gebruiken. Het hangt natuurlijk ook wat af van het weer in najaar en voorjaar. nadeel is soms wel de gevoeligheid voor bloemvorming., sjalotten bestaan ook in de winter variëteit. https://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/winterui-winterajuin-planten-en/
 2. Een eerste maal bij Vreeken besteld, de manier van betalen was ik totaal niet gewend, eenmalige toelating via Iban nummer zonder ook maar iets te moeten ondertekenen, dat kwam me maar raar over, misschien is dat meer gebruikelijk in Nederland. Na 4 weken wachten toch maar mailtje gestuurd of er iets misgelopen was. Ik moet zeggen direct antwoord van een medewerker en ook antwoord van financiële dienst met de vermelding het wordt deze week opgestuurd en deze manier van betalen werkt normaal in de meeste gevallen ook in België. Uiteindelijk heb ik alles gekregen met uitzondering van1 item wat eigenlijk in voorraad zou zijn. Het is wat je zegt @woldistel ze bieden items aan die je bijna nergens anders kan krijgen, ik had een goede ervaring met hun klantendienst en tja ik wist dat je lang moet wachten.
 3. Dat is wel frapant dat je geen aantasting zag op die tweede pol, zeker ? Op die Chinese knoflook heb ik hier ook zoals jij nog nooit gezien. Ik heb vooraan ook wat plantenbakken staan met de gekende gebruikelijke kruiden en plantjes en die staan dicht bijeen. Waaronder ook salie / Chinese knoflook / bieslook. Wel al op de bieslook stipjes gezien.
 4. ik zie bij Velt ook dit staan, "Veel verwante/wilde/doorlevende ui-achtigen (Alliums) hebben nauwelijks of geen last van de preimineervlieg. Bijvoorbeeld bieslook, grof bieslook, Chinees bieslook en knoflook.". Deze overleven het wel maar zijn een eventuele nieuwe bron voor de rest van je moestuin. Dus laat me die adviezen met een korreltje zout nemen.
 5. winteruien, maar ik heb schrik dat dat dit jaar ook niet gaat werken, dus voorlopig fijnmazig doek als je niet met insecticides wil werken.
 6. uienvlieg lijkt me inderdaad, beschadiging is onderaan en rot, de larve is ook wat groter, bij de preimineer zie je gangen in de schillen en misvorming nieuw loof. Beetje pech helaas, je hebt ze beide.
 7. Ben je zeker dat het de uienvlieg was op je rode uien, hoe zag de aantasting eruit? Als de preimineer aanwezig is op je knoflook en prei dan zit die ook op je ui.
 8. inderdaad @Lia56 zat er wel heel dicht bij, gefeliciteerd !!!!
 9. Maar nog eens de uienvlieg is het minst van je zorgen de laatste jaren, volg het advies van @Jorieke123, de meeste schade komt nu door de preimineer, Bij de uienvlieg gaat de ajuin rotten, bij de mineer zie je beschadiging, in een jonge ui is dit nefast, in een bijna volgroeide alleen de buitenste schil. In look is het vlies aangetast; dus als je wil zaaien en verder opkweken, doe dit onder een doek. Voorlopig werkte het hier nog op een andere manier rekening houdend met de seizoenen, maar ik vrees ervoor dat ik in de toekomst ik ook met bescherming moet werken.
 10. Ik dacht het al dat je er genoeg hebt staan, en dat het prettiger is voor je rug kan ik beamen. 😄
 11. En als je ziet dat je schade hebt van de uienvlieg probeer dan de mades te vinden, ze kunnen ondergronds naar andere doorgaan.
 12. Die komen gewoon op de geur af en de een zou de ander maskeren, daarom ook als je onkruid wil wieden onder een doek, doe dat als het heel winderig is of regenachtig anders heb je de kans dat ze er alsnog in geraken.
 13. ? uienvlieg zou in de war geraken van geur wortelen. ah sry (tegelijk opkomen wortel en ui ). Zelfs dan nog, indertijd ook extra geurextracten gebruikt, dat maakte die uienvlieg niet uit. Ik denk wel als je verlaten uien hebt staan tussen een heel pak andere, een heel gemengde teelt dat het voor de vlieg wat moeilijker wordt. Ik heb ook redelijk wat knoflook gezet en nog wat oerprei op het jonge loof zie ik er en der al de bekende lijn stippen van de preimineervlieg, in een normaal jaar komt dat niet voor bij late uitplant.
 14. inderdaad, dat heeft hier ook nooit goed geholpen, maar hier op zandgrond is de uienvlieg niet het grootste probleem wel de preimineer vlieg, die blijft veel langer actief in het najaar. Ik zet winteruien en daar heb je normaal geen last van uienvlieg, maar met deze warme temperaturen waarschijnlijk wel dit jaar van die mineer. Het zal erop neer komen dat ik ook onder insectendoek, maar dan van die heel fijne zal moeten telen.
 15. zo vroeg geoogst @Amrutten ? en de hele stengel, ze groeien normaal nog wat door, je kan ook eventueel de grootste plukken hoeveel je op dat moment nodig hebt, ze kunnen tot het voorjaar blijven staan en vorst vermindert de bitterheid bij sommige rassen.
 16. lijkt me geen probleem, die lopen normaal uit in het voorjaar, gebruikte wortels in pot die ik dit jaar had buiten gezet kwamen ook op, alhoewel de laatste winters zijn geen referentie. maar hier een overzichtje : https://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/groenten-en-gevoeligheid-voor-vorst-een-overzicht/ en zal misschien ook rasgevoelig zijn, continue vorst (winter) in de tabel lijkt nefast. Als je naar de wilde vorm kijkt, die is gewoon meerjarig in ons klimaat.
 17. Als je er nog genoeg hebt wil ik er ook wel 5 of 10 overnemen.
 18. Ik kwam toevallig nog een andere methode tegen waarbij de zaden gespoeld worden en dan 2 dagen in lauw water https://www.compo.be/nl/advies/plantenverzorging/groenten-fruit-kruiden/tomatenzaden Nu een vriendin kwam dit tegen (foto 10/09), vruchten juist geplukt van de plant bij een gekochte geënte pruimtomaat, daar is nog moeilijk zaad van te nemen. Ik heb dit zelf nog niet voorgehad, iemand hier al wel ? edit: ik zag ondertussen dat @weknow dit hier al vermeld heeft viviparie
 19. Vorige week had ik al een redelijke aantasting gezien bij 027, maar ik heb ze laten staan om te zien hoe dit verder evolueerde, dit weekend was de aantasting enorm bij deze, ook de 077 had nu een lichte aantasting. Bij de andere nog niks maar wel nu alle voor de zekerheid gerooid, eind seizoen en laatste vruchten kregen toch volop barsten. Conclusie is moeilijk te stellen: de 027 is een bijzonder goede groeier + 5m, hij was hier het meest vatbaar maar moeilijk te zeggen of hij door de infectie kon groeien moest die eerder op het jaar gebeurd zijn.
 20. okkernoten en wat kastanjes, het is hier altijd wat haasten vooraleer de eekhoorns er mee weg zijn.
 21. Ook hier de tunnel (buiten nog 2) en overdekking dit weekend leeggehaald, ik kreeg last van barsten en vooral van dauw/vochtigheid. Op sommige buitentomaten ook pyth. Toch nog wat goeie rijpe en een deel uitgegroeide groene geoogst, waarvan ik vermoed dat ze binnen de komende maand nog zullen narijpen. Ze liggen uitgespreid in schalen en het wordt elke week controleren of er geen slechte tussen zitten. Het was ook hier een heel goed tomatenjaar en alhoewel de smaak van deze laatste niet meer hetzelfde is vind ik het zonde om ze weg te gooien. Volgende week gaat o.a. de winterui in de tunnel. Voor volgend jaar ook een deel zaden vooreerst bij Vreecken besteld, ik ben benieuwd.
 22. @Mellie was het recept van de moeder van mijn buurvrouw (Grieks) wat de buurvrouw voor mij vertaald had.
 23. @appelvrouw het is goed gegaan, wel zoet 😄, maar volgens buurvrouw perfect zoals het hoort. recept : Vijgen met suikersiroop 1,280kg groene vijgn - 1,280 kg suiker (gewone) 2 tassen water - zakjes vanillesuiker kleine citroen - (* glucose toevoegen als nodig is) -> vijgen wassen en koken tot ze mals zijn (in veel water) -> laten uitlekken -> ondertussen water (2 tassen) + suiker gedurende 5 min koken -> vijgen erbij doen en nogmaals 5 min koken -> van het vuur halen en laten staan tot de volgende dag volgende dag -> terug op het vuur, laten koken en schuim dat zich vormt wegnemen opm : hoe lang koken staat niet in het recept, maar ik dacht dat ik ze toen toch een tijdje heb laten pruttelen ivm dikte siroop) -> vanillesuiker toevoegen en koffielepel citroen. bewaren in confituurpotten, smakelijk !
×
×
 • Create New...