Jump to content

redzebra

Members
 • Posts

  785
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by redzebra

 1. Alle respect @appelvrouw met wat je probeert en uiteindelijk moeten we allen die weg op, de omzetter dc/ac zal helaas wel uit Azië komen zelfs al staat er een Europees label op, ik denk gewoon dat je de correcte keuze hebt gemaakt naar je gevoel en hoe je in het leven staat, je hebt natuurlijk extra elektriciteit nodig in de winter (ook op momenten dat het bewolkt en windstil is) en dan zit je vrij safe in Frankrijk (ook al verfoeien we die kernenergie). Nederland is een geval apart nu met de salderingsregel, dat gaat nog een probleempje worden zeker nu met die hoge gasprijzen. Om een je een ideetje te geven in België gaf Octa+ (wel in discussie nu) zonnepaneelhouders een extra meerkost op de elektriciteitsfactuur nu om te compenseren tussen de afname avond/nacht (hoge prijs) en het injecteren overdag (lage prijs).
 2. @rorror ja dat is al een mooie 140Lumen/Watt, en je hoeft er weinig aan te doen, gewoon in stopcontact steken, driver wordt blijkbaar geleverd met aansluitsnoer en eurostekker. edit: @Qwerty toch ook even opletten bij die battens, daar heb je ook verschillende uitvoeringen, het is altijd wat afwegen van ofwel goedkopere aanschafprijs of minder verbruik, het is wat je verkiest. Zie vroeger in dit topic: oorspronkelijke battens Henk : 20 Watt / 1660 Lumen 83 Lumen/Watt : Dus als Henk tevreden was met de resultaten, ga je dat ook zijn met dat ledpaneel van 90 Lumen/Watt dat geeft in verhouding tot de oppervlakte evenveel licht als zijn battens. battens Sander : 15 Watt / 2400 Lumen 160 Lumen/Watt : die heb ik vorig jaar gekocht (en een aantal andere in deze thread) , ze hebben het voordeel dat ze 25% minder verbruiken en 45 % meer Lumens geven, maar zijn ook wat duurder . Idem als Henk ben ik ook zeer tevreden van deze. /- 15 euro maar muls80 had ze blijkbaar ergens voor 12 Euro gevonden.
 3. @Qwerty die heeft een opbrengst van 90 Lumen per Watt, die batjes 160 Lumen per Watt, dus het verbruik is stuk meer voor dezelfde lichtopbrengst wel handig zo'n paneel voor uniforme lichtverdeling. Deze heeft https://www.lightexpert.nl/led-paneel-30x120-36w-6000k.html bv 125 lumen per Watt maar is al een stuk duurder, nog altijd minder als die batjes.
 4. Beterschap ! Hier zijn ook al wat tomaatjes gezaaid, o.a dwerg kerstomaatjes met het excuus thuis : die blijven klein en nemen niet veel plaats in binnen 😁.
 5. oeps nog erger dan, had nog niet doorgeklikt. Is echt promotie voor een webshop.
 6. Dat is wel reclame voor zijn YouTube kanaal, maar hij verkoopt niks en geeft wat info met zijn methode . Ik mis wel de voordelen en foto's van eventuele vorige seizoenen in deze blog, maar dat kan nog komen 😀, ik heb de indruk dat hij dit de eerste maal toepast en de titel wat misleidend is. Niks op tegen om via filmpjes je blog te vullen, we zien wel de progressie in de jaren en dat is alleen maar aan te moedigen. Nu even teruggekeken en vorig jaar was ook een blog met maar 1 entry zonder opvolging, als je ervoor gaat voor een blog, misschien toch wat meer tijd in moestuinforum steken. Zo lijkt het wel sterk op wat @fre3ke zegt.
 7. We gebruiken geen menselijke uitwerpselen/resten omdat dat te gevaarlijk is ter verspreiding van ziektes, bacteriën en parasieten, degene van een paard zijn (zo goed als) niet gevaarlijk voor ons, degene van een andere mens wel. Het zal dan niet bij 1 pandemie blijven. (resten van antibiotica, andere geneesmiddelen, ... spreken natuurlijk ook niet in het voordeel). Wetenschap is vooruitschrijdend inzicht, telkens in vraag durven stellen en onderbouwd een antwoord zoeken via kennis van het heden, maar zoals gezegd in een ander topic verschillende wegen leiden naar Rome en verschillende situaties geven andere oplossingen. Het stukje van commercieel belang, het groot belang van lobby werk daar volg ik je wel, dit geldt voor zowat alle sectoren.
 8. Hier wordt wat verdere uitleg gegeven - Bodemmoeheid bij tomaten – GroentenInfo (plantaardig.com) en een methode met veel compost/plantaardig materiaal (die gebruiken al meer als 25 jaar +/- dezelfde plaats en grond met succes zelfs met monocultuur) Tomaten en vruchtwisseling? | De Lusthof (wordpress.com) Ik hou het dus op een combinatie van deze, met liefst geen graafwerk en ook al lang geen problemen, heel veel vroeger ook het systeem met potten geprobeerd maar dat was bij mij niet zo'n succes.
 9. Dat is ongeveer hetzelfde wat ik per plantgat gebruik in combinatie dan met enten + nog een kleine toplaag compost 1cm of zo (toplaag blijft dan vochtig in combi met afdekkking en een druppelslang, wortels palmen dan de hele oppervlakte in), maar ja verschillende wegen leiden naar Rome. Dit is wat voor mij het beste werkt, de planten moeten de week door komen, ik ben alleen in het weekend in de serre, ik merk wel dat de grond jaar na jaar beter wordt, gestart van pure zandgrond, ik probeer wel preventief te werken wat ook niet altijd lukt
 10. Dat topic (kurkwortel, de reden waarom mensen hun grond in de serre vervangen) is hier inderdaad al verschillende keren voorbijgekomen, hier worden een aantal mogelijkheden opgesomd. Kiezen voor Tomaten op steenwol (hydroponics) zoals Mai Pensato gebruikt is natuurlijk ook een optie. Als je nog geen last van hebt, is de serre volledig afgraven zeker niet nodig .
 11. Nee, hoeft niet , als je je U waarde door isolatie en ook de oppervlakte sterk verkleint kan water op lage temperatuur al werken, eventueel om die via buizen door broeicompost te sturen, de volledige serre verwarmen zonder isolatie is echter geen optie tenzij je zwemt in het geld , of we moeten een hele zachte winter hebben. Om een voorbeeld te geven, wegens het hele koude voorjaar vorig jaar heb ik mijn tunnelserre verwarmt met een blazer 2kW en stond gemiddeld 10 uur aan (20 kWh/dag) en kon nauwelijks het vriespunt houden terwijl er overdag genoeg instraling was om op te warmen, zo hard gaat dat.
 12. Gezaaid ondertussen hier qua pepers alleen gewonnen zaden van vorig jaar van hot prairie en een Spaanse peper, en drie paprika's
 13. Dat ligt aan de soort, koeler wegzetten kan zeker helpen (ik denk zoals @Patrijs ook aan eerst te warm), maar als de soort bedoeld is om onder dekgrond op te groeien gaat koeler zetten zonder dekgrond niet veel uitmaken. Ook al groeien ze los op, je kan ze nog altijd gebruiken, trager groeien zou wel minder bitter zijn, maar ook dat is weer afhankelijk van de soort. Witloof bedoeld voor groei in dekgrond vormt een open roosje zoals bij jou zonder. witloof in grond in serre, gaat hier iets sneller als verwacht ( het is ook nog niet echt koud)
 14. zie voorgaande, er zit toch nog even een foutje in de berekening 1m3 water bevat maar 1,163 kWh per graad, je straalt via de ramen op 1 vorstdag bij gemiddeld -5 graden (bv -2 overdag - 10 s'nachts). 24 uur * 85 oppervlakte * 5 temperatuurverschil * 5,8 (U waarde) = 59,160 kWh Je kan een serre niet met een huis vergelijken, een serre heeft zero isolatie. De laatste opmerking is veel beter, planten lokaal isoleren en een kleine verwarmingsbron aanbrengen of toch bijkomende isolatie en maar een deeltje van de serre gebruiken zodat je zowel de oppervlakte als de U waarde verkleint.
 15. Je kelder is eigenlijk een grote thermosfles. De grond eromheen heeft een temperatuur zoals aangegeven in het grafiekje van Edura. Als je een slangenpakket eromheen legt voor een warmtepomp koel je die grond af, je onttrekt warmte (daarom ook het gebruik van antivries), afhankelijk van de isolatie van die kelder zal die eventueel ook kouder worden. Hoe meer warmte je wil onttrekken (zwaarte warmtepomp) en hoe efficiënter je wil werken hoe groter het oppervlakte van je slangenpakket, vergeet niet dat de efficiënte van een warmtepomp afhankelijk is van de temperatuur. Nog even op voorgaande bericht, warmtecapaciteit wordt niet uitgedrukt in Watt maar in Joule per gewicht per graad, bv J/g.K of in Wh per gewicht per graad of in calorie per gewicht per graad. Voor water is dit 4,1868 J/g per graad of 1 calorie/g per graad of 1,163 mWh/g per graad, 1 m3 water bevat dus 4186800 Joule per graad of 4186800 /3600 Wh = 1,163kWh per graad
 16. @Ton D 5, 8 Watt is wat we hier vroeger de K waarde noemen van enkel glas, nu U waarde. Dat wil zeggen 5,8 Watt/m2 per graad. In Watt zit de tijdseenheid al in : Watt = Joule/sec. Misschien komt de verwarring met kWh dit wil gewoon zeggen dat als je een apparaat hebt dat 1kW of 1000 Joules per seconde verbruikt en dit 1 uur laat aanstaan je 1kWh verbruik hebt. Zoals Edura aangeeft moet je al minimaal 5m diep zitten om een redelijke temperatuur te hebben in de winter om zonder warmtepomp te werken, als je echt stabiel wil zit je al op 15/30m, op lagere dieptes ( bv halve meter) heb je ook een veel groter oppervlakte dan je serre nodig om warmte te onttrekken.
 17. Swamp cooling : dus je onttrekt energie door verdamping, moet je wel nog een systeempje hebben om continu water toe te voeren en je verhoogt dan ook de luchtvochtigheid. Als je langs een grote vijver of klein kanaaltje woont zou je ook het warmtereservoir daarvan kunnen gebruiken eventueel met een kleine warmtepomp, het blijft toch altijd een redelijke investering hier in de lage landen, als je 10 vriesdagen wil overbruggen lijkt me de oude methode (broeicompost) iets goedkoper', wel veel werk. Het probleem is je moet ten alle tijden in de winter ervoor zorgen dat de temperatuur hoog genoeg blijft anders is je gevoelige teelt eraan.
 18. De petitie ondertussen ook ondertekend, ik ondersteun wel Europa om via een aantal wegen op een redelijke manier verspreiding van plantenplagen tegen te gaan, maar dit is redelijk ongenuanceerd en lijkt zoals weknow zegt, sterk op een stuk hevig lobbywerk van heel grote bedrijven, consortiums, deze manier leidt tot verarming van soorten.
 19. Gewoon proberen, maar @Saalk86 heeft wel gelijk het is een van de gevoeligste voor neusrot , ik had hem vorig jaar ook staan. Het helpt een pak om de grond rond de plant licht vochtig te houden ( bodembedekking rond de plant), en af te schermen bij hevige instraling, eigenlijk te behoeden voor teveel extremen zowel in bewatering en temperatuur (in een serre kunnen die soms vrij hoog oplopen, wat neusrot bij gevoelige soorten in de hand werkt).
 20. @Anna3 moeilijk te zeggen natuurlijk wat de echte oorzaak is, tenzij er een camera opzit. Ook hier worden niet alle kastjes gebruikt en de buren hebben er ook een pak hangen. Dus ik denk dat ze ook de plaatsjes uitkiezen, die ze het liefst verkiezen.
 21. Dat klopt wel van spechten maar zou het toch niet echt overroepen, ik gebruik houten kastjes voor mezen die komen van hier: https://www.natuurhulpcentrum.be/e-shop/#!/Nestkasten/c/22662662 . Dat ligt hier een paar honderd meter vandaan in vogelvlucht, hoor vaak de geluiden wanneer ze de dieren gaan voederen, zeker als er leeuwen zijn. Er zit een bonte specht rond mijn tuin, al een paar keer van dichtbij gespot, bij sommige kastjes zie je inderdaad schade en vergroting opening. Maar over het algemeen gaan die best lang mee en het is ook niet zo'n groot bedrag om ze af en toe te vervangen en tegelijkertijd steun je een vereniging die instaat voor het behoud van natuurleven.
 22. Tot halverwege/eind maart ga ik niet kunnen wachten voor tomaten dat zal eerder eind februari worden, dit weekend ga ik alvast een definitief lijstje maken van de soorten voor 2022. Wel ga ik nu- al paprika's en pepers zaaien, misschien dat er toevallig ook een verdwaald tomatenzaadje tussen zit voor de fun 😄
 23. Wat @Patrijs zegt, die groeien flink uit, als je te dicht zet zal je ook wat blad snoei moeten doen om het luchtig te houden maar het kan, bv. https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/ Diana o.a. zet ze vrij dicht, ik zet ze een pak ruimer anders heb ik teveel last van ziektes. Bij mij staat er nu winterui en witloof. Een kas/tunnel biedt ook wat voordeel in de winter en het voorjaar.
 24. Ja klopt, heeft hij hier heel uitgebreid beschreven, @muls80 heeft onderaan het topic ook een handig houdertje gemaakt voor dat genre lampen.
 25. Die indruk heb ik ook als je ze over de grond laat groeien, iets gedrongener vruchten / vaak minder recht en bleek aan onderzijde. Ik gebruik touwen mijn schoonbroer een stuk gaas tussen 2 palen, dat lijkt ook heel goed te werken, bij een touw met je wel opletten dat het geheel niet inzakt/afglijdt onder het gewicht van de komkommers die eraan hangen.
×
×
 • Create New...