Jump to content

redzebra

Members
 • Posts

  1,158
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by redzebra

 1. Dat gespleten komt van die prei mineervlieg, wel eerder eind augustus @Patrijs, september zijn de nieuwe maden weer aan het vreten. Het geluk met knoflook is dat die anders groeit dan ui, de made is al verpopt van de eerste vlucht alvorens de tenen echt groeien, maar de buitenste vliezen zijn evenwel beschadigd, waardoor deze barsten als de tenen groeien. In de solo's kunnen ze evenwel intern aanwezig zijn te zien aan plaatselijke verkleuringen/barstjes aan de buitenzijde.
 2. Blij te horen dat die opgekomen zijn !, ik was niet zeker van die zaden. Voor je tomaten best toch vermijden dat die tegen het afdakje aangroeien, op die plaatsen blijven de bladeren door condens veel langer nat en in tegenstelling tot de warme landen moet je hier de boel luchtig houden, wat soms betekent van je hart een steen maken en vroegtijdig toppen of hele stengels weghalen als je niet kan laten zakken, die achterste moet je echt wat intomen.
 3. https://farmer-online.com/all-about-fusarium-wilt-of-cucumber/ De eerste foto's zijn in een ver gevorderd stadium, als je wat verder doorscrolt zie je wat initieel gebeurt, verslappen bladeren onderaan, bruinverkleuring/krullen blad en aantasting stengel. De vatenbundels verkleuren ook bruin en de plant kan geen vocht meer opnemen, uiteindelijk droogt de stam in. Het beste volgende jaren geen komkommer op die plaats telen of een met een resistente onderstam.
 4. Ik gok magnesium tekort (veroorzaakt door een echt tekort of door onbalans in voeding, bv te veel en te kaliumrijke bemesting), sommige tomaten bv CDB vertonen dit snel en kan je eigenlijk daar negeren, tenzij je dit ook in de jongere bladeren krijgt. https://www.allotment-garden.org/vegetable/how-to-grow-your-own-tomatoes/tomato-troubles-diseases-causes-cures/tomatoes-magnesium-deficiency/
 5. Sry misschien voor de een beetje harde reactie gisteren maar uitgaande van de dikte van de stam, moet dat eigenlijk al een serieuze boom zijn, was een beetje droevig om te zien hoe hij erbij staat . Weet je welke "ziekte" hij zou hebben ? , bij de meeste schimmels was hij na een aantal jaar er al aan geweest bv loodglans, gomziekte etc. Bv infectie door loodglans gebeurt vaak door op het verkeerde moment te snoeien (wat je op zich al zo weinig mogelijk wil doen). Ook wil je bij een beginnende infectie alleen de zieke stukken er ruim en zo snel mogelijk uitsnijden, dus niet geheel kortwieken zoals hier. Hoe verder, kan ik niet echt vertellen misschien @weknow of een aantal andere hier, die hebben meer ervaring met fruitbomen en hoe eventueel dit te herstellen.
 6. Sry maar die is niet ziek, gewoon te sterk geknot/gesnoeid geweest, ik kan me inbeelden dat hij zich niet lekker voelt, je krijgt dan sterke groei met heel veel sappige loten kort opeen, ideaal voor luizen. Ook het tijdstip van snoeien is heel verkeerd, steenvruchten snoei je bij voorkeur in een warme droge periode. Ik kan je alleen maar aanraden de volgende keer eerst hier of elders even te zoeken ivm snoei pruimenboom alvorens zo drastisch te handelen.
 7. redzebra

  Kersendag

  mooi gekleurde handen 😄
 8. De preimineervlieg of Phytomyza gymnostoma kent bij ons 2 generaties per jaar, één in de lente en één in de herfst. De eerste vlucht begint vanaf april tot half juni, de tweede vlucht vanaf eind augustus tot begin november. De poppen van de eerste generatie preimineervliegjes gaan gedurende de zomer in diapauze, ze doorlopen hun popstadium in de aanwezige preiplanten of in de bodem. Ze komen als vlieg pas terug tevoorschijn aan het eind van de zomer. De nieuwe larven (maden) zijn vanaf eind september tot eind november actief. cfr biogroei Dus in principe zou je er nu geen last van hebben.
 9. Ja zag ik ook, maar ging er vanuit dat die er zitten omwille van de luizen die goudsbloempje2 vermeldt, moeilijk te zien op de foto
 10. @MrWahloh die vlekken daar durf ik niet echt op antwoorden, op die manier heb ik dat hier nog niet gezien. Septoria bladvlekkenziekte geeft zwarte vlekken verspreid over het blad, maar ik zou ze dan eerder rond verwachten.https://content.ces.ncsu.edu/early-blight-of-tomato Alternaria linariae kan ook een gelijkaardig beeld geven (onderaan die pagina staan de verschillende om eventueel te vergelijken). Geef je veel voeding bij ?, onbalans/teveel zouten kan soms ook leiden tot vlekken. Misschien herkennen andere hier waardoor de vlekken komen. Bij twijfel toch best de planten uiteenhouden en gereedschap dat je gebruikt om te dieven of toppen ontsmetten alvorens te werken aan de niet aangetaste plant. Voor het toppen 2 bladeren houden boven je laatste tros ( de trossen gebruiken de bladeren boven hun), eventueel bij een dief die dan verschijnt kan je ook nog een aantal bladeren aanhouden. Je hebt er wel al mooie trossen hangen. Ook opletten de bladeren hebben nog een andere functie, ze beschermen de tomaten ook tegen te felle zon. Als het in de zomer echt warm wordt zorg dat je trossen dan niet in volle zon hangen of je krijgt zonnebrand/groenkraag
 11. Het is afwachten nu, de bloemetjes worden tomaten. Als je tuin heel beschut is (weinig wind), kan je de bevruchting een beetje helpen door op de middag even tegen de bloemetjes te tikken, Ze staan zoals Lia56 zegt er goed bij, elke dag water geven hoeft niet, teveel is ook niet goed. Later als de tomaten beginnen rijpen moet je nog veel minder water geven anders is de kans op barsten te groot. Zo'n tomatenplant kan van zichzelf niet recht blijven staan daarom moet je ze inderdaad ondersteunen, ik denk dat je later ook nog achter langere stokjes moet gaan zoeken, indien nodig kan je die er gewoon langszetten.
 12. oh ik had hem langer ingeschat, maar zo zie je maar de iele plantjes van in het begin zijn nu al stevige rakkers geworden.
 13. @Arja hoe lang is die al ?, ziet er al een mooie plant uit.
 14. 😄, ik zou wel al zeer tevreden zijn moest die de 30 cm halen en dan met de regel van @Frans elke volgende komkommer een centimetertje erbij, wie weet.
 15. De dieven zitten in de oksels van de bladeren (tussen stam en aanzet blad), degene die zichtbaar zijn op de foto zijn rood omcirkeld. De bladeren onderaan (blauwe lijn kan je ook best verwijderen), ze zijn beschadigd en hangen dichtbij de grond. Hier vind je uitleg hoe te dieven met foto's (doorscrollen naar topic dieven) https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/tomaten-teeltzorgen/ Hier kan je een testje doen of je het doorhebt. https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/tomaten-teeltzorgen/test-tomaten-dieven/
 16. Ze beginnen hier ook redelijk te groeien, nog +11cm te gaan 😄, binnen nu ongeveer 22cm, buiten 20cm.
 17. Die van jou is toch buiten @Lia56, normaal sta je daar nu op nummer 1 😄 edit: @HuubvG kan je eventueel een ander kleurtje gebruiken voor de buitenkomkommers in het overzicht.
 18. 🤣, tja ik kan het helemaal niet weten, dat wordt even afwachten dan.
 19. Hier vind je een goede uitleg hoe je trips kan herkennen, trips kunnen ook verschillende kleuren hebben. En verschil trips/spint. https://www.biogroei.be/plagen/trips. Ik volg wel meer de uitleg van @rorror maar schadebeelden zijn niet altijd even duidelijjk : verbranding kan bv ook niet alleen door zon maar ook door te snelle opname van zouten (meststoffen) aanwezig in de potgrond. Vaak aan de randen van het blad, maar ook vlekken in het blad.
 20. Ja, elk jaar wel wat, in een enkele van de andere knoflook hier zat ook wat preimineervlieg (dat zijn nu poppen en komen pas einde zomer terug), met heel beperkte of geen schade voor de bol. Het gekrulde blad bij deze is uit 1 van die nieuwe bijbolletjes, de rest van het blad is gewoon aan het verdrogen. De broedbolletjes hebben echter een geheel andere vorm als degene die ik hier zie bij olifantenknoflook, die hangen zowat los van de bol ze horen ook nog geen bladgroen aan te maken. De andere knoflook had ik vroeger geoogst, omdat met de extreme regen een paar weken geleden alles had ondergestaan ivm met kans op rotten. Ik had ook een solo verwacht dit jaar met eventueel enkele broedbolletjes niet een cluster zoals bij oerprei. Deze foto's zijn van vorig weekend, zal een betere posten dit weekend, met het geheel opgesplitst. Voor de zekerheid ga ik ze nu voor volgend jaar hier bestellen https://www.vers-bestellen.nl/a-53394921/knoflook/reuzeknoflook-olifantenknoflook-1-bol/#description dat zijn volledige olifantenknofloken en de naam "de gezonde apotheker" zag dacht ik hier meermaals voorbijkomen in het olifantenknoflooktopic. (daar wordt dan wel weer gesproken over wit/gele bloemen ? )
 21. De olifantenknoflook is hier een afknapper. De olifantenknoflook vorig jaar onder die naam als dacht ik broedbollen gekocht in de webshop van moestuinweetjes maar blijkt volgens mij geen olifantenknoflook te zijn (variant oerprei ? of zoiets), ze lijken geheel niet op de beschrijvingen (o.a. hier) van olifantenknoflook. Ze worden niet echt groot (minder hoog als de andere knoflook hier), verdrogen nu al, krijgen veel bijbolletjes welke soms ook al loof geven (bij enkele zelfs een extra bloem). Sommige hebben een bloem andere gedragen zich als egyptische ui en moet de bloem niet rozig zijn ? Iemand een idee welke soort dit echt is ?
 22. Die vrouwelijke bloemen komen wel, ik zie ze hier ook meer en meer verschijnen (o.a. ook op de zijtakken)
 23. @fre3ke omstandigheden zijn hier waarschijnlijk wat anders (ook overdekt). Maar ik ga ook die bloemtrossen extra ondersteunen, dat zie ik anders niet goedkomen. Die laatste een spontane zaailing van vorig jaar ?
 24. Er zijn toch wel 2 verschillen, advies op langer termijn is inderdaad weinig snoeien, weinig of geen bemesting en bekijken of de boom er in goede omstandigheden staat. Zwakke of bomen met te snelle groei zijn nu eenmaal meer vatbaar. Op korte termijn was de vraag kan ik er nu nog iets aan doen zonder gevaar voor de rest, het laten gedijen als de aantasting zeer ernstig is zorgt immers voor nog meer verzwakking van de boom (minder bladgroen = minder fotosynthese), er is geen tijdig evenwicht gevormd in zijn pruimelaars tussen luizen en belagers. Daar was het antwoord lieveheersbeestjes, aangezien de boom buiten staat kan je alleen werken met jonge larven (die kunnen niet wegvliegen) en daar wordt aangeraden als je dat gebruikt, je er ook tijdelijk voor moet zorgen dat er geen mieren de boom ingaan anders werkt dit veel minder efficiënt. (in tegenstelling tot volwassen lieveheersbeestjes worden ze succesvol aangevallen door mieren) https://www.biogroei.be/larve-van-lieveheersbeestje-tegen-bladluis Een pruimelaar heeft 2 luizen als belager, De kortstaartluis, 2mm nauwelijks zichtbaar (degene die o.a. zorgt voor de gekrulde bladeren, verdrogen, bloemval) komt het eerst en nadien de melige pruimenluis (daar blijft het blad meestal vlak, maar produceert veel honingdauw en nadien bijhorende roetdauwschimmel) de laatste is populair bij mieren (de eerste weet ik niet) en wordt actief verdedigd en verplaatst/verspreid naar de beste plaatsen. De meeste mieren in Nederland melken trouwens vaak heel specifieke luizen (hetzij in planten/bomen of onder de grond wortelluizen). Sommige brengen zelfs luizen naar hun nest om ze daar te laten overwinteren en vervolgens in de lente weer naar de waardplant te brengen. In dit geval overwinteren beide luizen via eitjes die in het najaar op de takken worden gelegd, de kans dat ze er volgend jaar terug opzitten is vrij groot. Hier achter het bedrijf en ook thuis staan gezonde bomen en toch zie ik elk jaar beide luizen in meer of mindere mate verschijnen, er ontstaat evenwel snel een evenwicht en lieveheersbeestjes en soms gaasvliegen zijn talrijk aanwezig. De boom heeft er in dat geval buiten wat gekrulde bladeren en beetje roetdauw op enkele bladeren geen last van en men moet inderdaad niks zelf doen. Deze is +25 jaar Op elk blad met luizen zit wel een lieveheersbeestje/larve/pop.
×
×
 • Create New...