Jump to content

hebeentuin

Members
 • Posts

  60
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Goedemorgen allen, Ik zal even een terugkoppeling geven want dat kan anderen wellicht helpen. Mijn ervaring is best positief. Ik heb onze hakselaar nu een keer of zes gebruikt. Dus ik heb niet al het tuinafval langere tijd verzameld en bewaard. Nee gewoon lekker in de tuin aan het werk en dan even een halfuurtje of wat langer of korter hakselen. En dat bevalt mij erg goed. Dat ding is best klein en prima te verplaatsen. Even een snoertje neerleggen en je kunt beginnen. Die flexibiliteit vind ik wel een grote pré! Het hakselen gaat best goed. Na alles op internet gelezen te hebben had ik al wel door dat alle machines problemen hebben, niets was perfect. Dus ik had niet gedacht dat bij mij alles perfect zou hakselen en dat doet het ook niet. Maar de houterige takken gaan prima in stukjes of worden zodanig gesneden dat het gewoon op de composthoop kan. De dunne en slappere takjes worden ook wel beschadigd maar gaan niet echt stuk. Maar ook die kunnen prima op de composthoop. Het enige nadeel is dat het slappere materiaal lastiger eruit komt. En dan moet ik de rotzooi er uit trekken aan de onderkant. Of voorkomen dat het volloopt. Dus niet teveel tegelijk. Een enkele keer moet ik het apparaat de andere kant op laten draaien of uitzetten en dan even op zijn zij leggen. Maar al met al vind ik het eigenlijk wel meevallen. En een groot voordeel is dat dit apparaat geen bak heeft. Dus het valt gewoon op de grond. Even opscheppen en het kan zo weg. Dus geen gehannes met dat de bak niet aansluit en het apparaat vervolgens niet aan gaat. Of dat ik die bak telkens eruit moet halen. Beide zaken die op internet veel frustratie gaven. Dat heb ik gelukkig niet. En dat voor een bedrag van geloof ik 150 euro of zo? Nou ik vind het prima!
 2. dankje, Ik had even gegoogeld op inkuilen en kwam weer op dit forum terecht Dat inkuilen is wel een goede manier. Ik ben nog zoekende naar het opslaan van onder andere mijn aardappelen. Deze heb ik nu op een plank in de zeer natte smeerkelder gelegd. Tot nu toe gaat het wel goed behalve dat de planken beginnen te besschimmelen. Wellicht gewoon inkuilen in de zandbak, die heb ik laatst opgeruimd en afgedekt, heeft die ook nog een functie in de winter Inkuilen werkt tot het vroege voorjaar begrijp ik? Jullie hebben het over vraat. Bedoel je dan muizen en ratten? of larven of insecten in de grond?
 3. Hoi Allemaal, Dien ik de wortelen er ook uit te halen? Tot nu toe heb ik alles laten zitten en trok ik er per week een paar uit de grond. Het loof is inmiddels afgestorven en de temperaturen zitten rond het vriespunt. Kan ik de wortels nog de hele winter in de grond laten zitten? Of moeten ze er op een gegeven moment wel gewoon uit gehaald worden? dankje!
 4. En wanneer is het verstandig om de sierplanten af te knippen en op de compost te gooien? Bijvoorbeeld al die stengels met pluimen/bloemen, dat is nog steeds wel groenig. Die vaste planten die in de winter afsterven en in de lente weer boven de grond komen.
 5. Hallo, Ik hoorde afgelopen week dat de wortels van kolen beter niet op de compost kunnen. Zelf had ik al bedacht dat het blad van de tomaten en aardappel ook beter in de GFT container kunnen. Is er nog meer tuinafval dat je niet op de composthoop mag gooien? Laten we proberen een lijstje te maken met veel voorkomende planten. Ik vroeg mij af of de courgetteplant er op kan. Want die is inmiddels meer wit dan groen. En wat met de giftige bes (weet de naam niet meer) volgens mij ook een nachtschade. Gigantische penwortels heeft het.
 6. Ik ga deze bestellen, ik wacht nog even op een reactie op mijn vragen aan de leverancier maar dan hoop ik dat ik hem morgen binnen heb. Helaas geen winkel in de buurt die het verkoopt. En de bouwmarkten hebben enkel meshakselaars, in ieder geval in deze prijsklasse. https://www.bol.com/nl/nl/p/einhell-elektrische-fluisterhakselaar-2000-w/9200000054509105/?bltgh=jSrLsRakwfJQ9MVGyipAxA.2_9.11.ProductTitle
 7. dankjewel voor de antwoorden. Het zijn juist de reviews die laten blijken dat bij de machines eigenlijk allemaal wel gedoe is. Ik ben er nu wel uit dat het toch een walshakselaar moet worden en ik ga gewoon voor een goedkope eenvoudige. Nu nog beslissen of ik het in een fysieke winkel kan kopen in de buurt, want dat lijkt nog lastig.
 8. Begrijp ik goed dat je bedoeld dat jouw machine dus niet vast loopt? Je hoeft het niet regelmatig open te maken en weer schoon te maken? Ook niet met zachte takken en als het allemaal wat sappiger wordt? Nee, ik begrijp dat gras door geen enkele machine gaat, maar dat lijkt logisch. Ik lees namelijk praktisch overal dat mensen altijd hun machine moeten openen omdat deze vol loopt, het kleine materiaal rond de wals of messen blijft hangen, of dat zacht materiaal gewoon zorgt dat de machine uit zichzelf stopt. Eigenlijk lees ik (ook elders), behalve jouw review, alleen maar gedoe en problemen rondom alle hakselaars. Ik kom er dus niet uit. Ik hoef waarschijnlijk maar een keer een middag of twee in het jaar wat spul te hakselen voor de compost. het liefst met een machine die niet veel meer dan 200 is. Maar als ik dan constant gedoe heb dan wil ik dat ook niet. Maar om dan 400 of meer uit te geven en eigenlijk nog steeds niet zeker te weten dat het helemaal goed is vind ik ook wel lastig. Het voelt nogal als een gok. En dan zijn er nog machines met één of twee messen op de schijf. (mijn indruk is wel dat een mes better werkt met zachter materiaal) Zoals een kleine variant van Stihl. Die heeft één mes, maar is wel stihl. Ook weer richting de 400 euro. Zou zoiets nu werkelijk beter hakselen dan een meshakselaar van de Gamma van 140 euro? Dat vraag ik mij serieus af. Ik denk dat iedereen die zich er in verdiept tegen bovenstaande vragen aanloopt dus ik post het toch nog eenmaal. Ik moet nu wel echt een keuze maken omdat ik aan de slag moet.
 9. Hoi, Onze Désiré aardappelen hebben best geregeld dat ze hol en zwart zijn van binnen. Iemand enig idee wat dat is?
 10. kunnen jullie hier iets over zeggen? Op internet vind ik het model niet. Volgens de eigenaar is het een super goed ding https://www.marktplaats.nl/a/tuin-en-terras/hakselaars/m1753853142-versnipperaar-hakselaar-shredder-compost.html
 11. bedoel je zacht materiaal? lange bloemstengels, zonnebloemen, plantjes en dergelijke? Of heb je het echt over hout? Ik hoor namelijk juist dat messen beter zijn als je meer zacht materiaal gebruikt omdat deze minder snel vol loopt dan een wals. In principe ga ik ervanuit dat ik eentje met messen moet hebben omdat ik meer zacht materiaal heb en maar een beetje takken.
 12. Hoi Allemaal, Volgens mij past mijn vraag het beste in het vraag en aanbod. Ik wil graag een hakselaar kopen om zoveel mogelijk groenafval te kunnen hergebruiken voor de compost. Nu weet ik inmiddels dat zacht tuinafval lastiger is dan hard tuinafval omdat de hakselaar dan vol loopt en vast gaat zitten. En dat je hakselaars hebt met een wals of met messen. Volgens mij is met messen beter. Maar ik dacht ik vraag het eens op het moestuin forum want ik denk dat hier heel veel ervaring is. Ik hoop dat jullie mij wat concreter kunnen adviseren. Ik kom bij deze uit: https://www.makita.nl/artikel/ud2500.html maar ik vraag mij ook wel af of ze niet een stuk goedkoper kunnen terwijl het gewoon prima is. Mijn keuze is nu meer een gevoelskeuze, Het is Makita dus het zal wel goed zijn... bij voorbaat dank Mocht er toevallig iemand zijn goed werkende hakselaar weg doen en die woont nabij Assen, dan sta ik hier misschien ook wel voor open.
 13. Hoi allemaal, Wij hebben de oranje pompoenen en die groene, Crown Prince, geloof ik. De oranje blijven allemaal in een normaal formaat. Deze moet ik oogsten als het steeltje verdroogt, duurt nog een paar weken. Die groene blijven groeien, die zijn al heel groot, wel 40 cm. Ik vraag mij af wanneer ik deze moet oogsten. Weten jullie of dit kan verschillen? dankje
 14. Hoi Allemaal, Op internet vond ik als oorzaak teveel water of een voedingsterkort. Het vreemde is dat de boerenkool die onder het gaas staat amper tot geen geel blad heeft. Wat denken jullie dat het is? En wat zal ik er mee doen? Ik heb hier nog brandnetelgier staan en ook rabarbergier.
 15. nu ik gezocht heb op buxus denk ik eerder dat het Cylindrocladium buxicola is. kijk maar eens.
×
×
 • Create New...