Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Aanleg van hakbosjes


Jorieke123

Recommended Posts

(Dit bericht staat ook hier: overleven-op-je-eigen-km2-t10768.html? maar ik wil dat topic niet teveel volgooien met updates van onze eigen bomen en bosjes. Vandaar dit nieuwe topic. Hopelijk kan ik over vele jaren laten zien wat er er van kunnen zagen en stoken)

 

Ons nieuwe hakbosje. Het zijn nu nog lullige stokjes. Maar we laten ze een jaar of 2 groeien, en zagen/knippen ze dan op kniehoogte af. De uitlopers die zich daarna vormen, laten we 7 (voor snelle groeiers als wilg enz.) tot 10 á 15 jaar (voor de wat langzamere groeiers) groeien voordat we ze weer allemaal af zagen en voor de kachel kunnen gebruiken.

De meerdere soorten staan kriskras door elkaar, wel enigszins op rij (en dan verspringend, zodat je er niet dwars doorheen kunt kijken), zodat we zeker het 1e jaar nog even onkruid kunnen maaien.

Een aantal van de bomen laten we nog langer staan, want hakbosjes schijnen het ook goed te doen onder/naast grote bomen. Die je dan straks als soort van back-up hebt als blijkt dat de takken van je hakbosje nog niet dik genoeg zijn dat jaar. Die back-up werkt natuurlijk pas over vele vele jaren, als je al een paar keer hebt kunnen oogsten van die andere takken. Maar we hebben ondertussen al veel meer bomen, dus we komen vanzelf een keer op dat punt

 

Edit: We hebben een apart bosje gemaakt met eiken, en een bosje met o.a. tamme kastanje, veldesdoorn, gewone esdoorn, zwarte els, haagbeuk, es.

 

IMG719893371480421392.JPGIMG720055721480421397.JPGIMG720156061480421405.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Oh sorry voor mijn late reactie. Deze 2 hakbosjes meten samen zo'n 200 m2. 1 van 120 en een kleinere, die nog moet worden aangevuld.

 

Daarnaast hebben we dan op vele andere plekken al oudere boompjes staan, ook al voor houtkap. We planten al een jaar of 6 tot 7 hier en daar wat boompjes/wilgenstaken.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Leuk project, Jorieke! Allemaal* soorten ook die makkelijk te zaaien zijn of spontaan zaaien en dus ergens jong uit te steken en ertussen te planten.

 

Al de ze soorten reageren goed op snoei...ook drastische snoei...alleen die eiken*..... Ik dacht ook nog aan hazelaars als snelle groeiers met goed stookhout. Bijvoorbeeld tussen de eiken...want ik vrees dat je lang kunt wachten op wat stookhout daarvan, ze groeien echt niet snel. Een soortje dat ik ook mis en in je rijtje past is witte abeel. Ook al eens over sering en cornus alba gedacht? Meidoorn?...maar misschien heb je liever geen stekels?

 

Wat ik zelf zeker zou doen is jaarlijks of om het jaar met de snoeischaar een rondje maken en koppensnellen. Daardoor stimuleer je vertakking en hergroei...de bomen worden breder, voller en blijven lager waardoor je houtopbrengst toe zal nemen en je oogst grotendeels of geheel vanaf de grond kan gebeuren...wel zo efficient. Het gezegde: "Snoeien doet groeien" gaat ook op voor dit soort planten.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Ik zit ook te denken ok een hakbosje aan te leggen over de breedte van ons perceel, ongeveer 110 meter, langs een sloot en daarna een weg.

Nu is het nog weiland.

Mijn plan is het volgende:

Het gras Freezen en dan Om ploegen en vullen met champignonmedt en bemeste tuinaarde dan van alles poten.

Misschien ook de eerst rij de knoflook die ik gekocht heb en daarna allerlei boompjes en struiken.

Heb al 20 takken vlinderstruiken van mijn vorige huis daar gepland en die lijken helemaal aan te slaan.

Ik hoop dan na de verbouwing struiken en planten over te zetten naar een definitieve plaats.

Iemand nog aanvullende tips?.

Gr nas

Link to comment
Share on other sites

Ja Weknow: We knippen ze straks af op kniehoogte en dan hopen we op een aantal vertakkingen die we dan jaren later kunnen zagen. En daarna zullen er nog meer uitlopers volgen, etc.

 

In het eikenhakbosje staan vooral Amerikaanse eiken, die groeien al wat sneller. Maar ze staan dus in een apart stuk, niet bij de zaken die nog net even wat sneller gaan denk ik.

 

Witte abeel hebben we ook staan ja, al eerder aangeplant en niet in het hakbosje. Maar wel met als doel hem voor brandhout te gebruiken ja. Groeit als een malle hier Ook vogelkers gaat super. Meidoorn ook, maar die stekels maken het hakken/zagen straks minder tof. Dus daar planten we er nog niet echt meer van voorlopig. Alleen voor beschutting, vogels en windkering

Cornus Alba... hebben we ook staan, maar daar komen nou niet echt dikke stammen aan toch? Is meer struikvormig met dunnere takken?

 

Hazelaar hebben we ook veel uitgeplant, en alleen de rode variant lijkt zich hier fijn te voelen. De groene 'normale' soort niet. En andere kweekvormen al helemaal niet. Dus dat leek ons nog even niets voor in zo'n hakbos.

 

 

@Nasuada: strak plan, alleen al als windkering en beschutting en voor vogels en insecten Ik zou de boel alleen niet gaan frezen en ploegen, want dan moet je het daarna ook netjes gaan houden. Schoffelen? Ook voedt je al het onkruid als je er bemeste aarde en champignonmest door doet.

Wij hebben het gras in het najaar heel kort gemaaid. En toen steeds gaten gegraven voor de boompjes, en in elk plantgat wat goeie grond gedaan. En dan zou je er tussen kunnen maaien de 1e jaren. Wij doen dat niet, we hebben er nu ook nog druppelslangen tussen liggen omdat zaken op onze droge zandgrond echt moeilijk aanslaan anders. En dat maait weer lastig.

We hebben de boompjes dus wel op regels gezet, dat maait handiger als dat zou moeten.

 

Knoflook zou ik poten in een verhoogde bak op dat stukje grond. Zoals wij hier doen (maar dan met jonge boompjes, geen knoflook) :

IMG077841691503219363.JPG

 

Dat zijn palletranden of gewoon aan elkaar geschroefde planken. Bovenop het gras, wel even wat losgestoken met een schep. En dan opvullen met goeie grond (geen bemeste tuinaarde) en dan kan je dat heel gericht bijhouden.

Wij zijn ook begonnen met het poten van van alles in omgespit grasland, en als je dan even geen tijd hebt door verbouwen aan je huis o.i.d. dan is alles weer gras!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Als je het toch wilt frezen, zo je er ook meteen na het planten een mengsel van graan met bloemen langs kunnen zaaien. Geeft beschutting tegen de zon en onkruid voor het eerste jaar zonder dat de jonge bomen worden overwoekerd. Wordt bij ons op het werk (natuurbeheerorganisatie) wel vaker gedaan bij het aanplanten van hagen en houtwallen.

Oudholland

 

Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?

Link to comment
Share on other sites

Ons bos is nu iets meer dan 4.5 jaar jong. Een baby nog dus. Maar vooral bomen als wilg, els, linde, vlier, meidoorn en populier doen het geweldig.

Hazelaar en berk doen het ook vrij goed. Om van de naaldbomen maar niet te spreken, zwarte den groeit met 80 cm per jaar. Taxus heeft voor het eerst besjes, mmmmjummie... Duindoorn idem dito. Verder hangen de tamme kastanjes vol.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Ik por in een oud onderwerp, maar ik kon het toch niet laten .

 

Ik heb er ook een keer naar gekeken en.. het is leuk voor erbij (en dan bedoel ik: zeker doen!), maar tenzij je meerdere hectares hebt waarvan je er een paar als hakhout-bos kunt gebruiken heeft het te weinig opbrengst om een jaar lang als kachelhout te voorzien of je gas-CV te vervangen (zelfs bij het gebruik van een gesloten hoog-rendement bio-kachel).

 

Je kunt dat berekenen met de hoeveelheid kuub hout wat nodig is om een winter te stoken.. gemiddeld schijnt dat zo'n 11 losgestorte kubieke meter te zijn als ik me niet vergis, en om die opbrengst elk jaar te hebben is er veel oppervlakte nodig.

 

Maar zoals ik al een beetje aangaf.. toch doen, ook al is het maar voor erbij.

 

Toen wij ons huis kochten stonden er al een 5-tal knotwilgen met gigantische groeikracht. Daar heb ik het 2e jaar na aankoop reeds stammen vanaf gehaald van been-dikte en deze winter had 't genoeg gedroogd. Maar.. ja, het brandt snel op, en heeft weinig calorische waarde, en werd mij altijd afgeraden. Maar ik had het toch..

 

Er was echter een andere opmerking die ik ergens tegen kwam, en dat is dat het mengen van houtsoorten in de kachel zorgt voor een algehele betere verbranding.. een paar blokken eiken hout die niet lekker willen branden - daar tussen een paar wilgentakken en temperatuur komt op 't punt waar het moet zijn. Dit jaar geen enkele keer meer het "het brand niet lekker"-probleem gehad, top!

 

En zo is er voor van alles wel een oplossing.. om nog maar een te noemen: geiten, varkens.. het zijn eigenlijk geen grazers (tenzij ze daarop "ontworpen" zijn net als koeien al jaren op diverse aspecten "ontworpen" worden voor bepaalde eigenschappen), maar zoals dat op 't engels heet "browsers", zij passen helemaal in een bos met daartussen struiken waar ze lekker aan de takken en bladeren kunnen knabbelen, zo kun je ze gebruiken om een stuk vrij te maken en ongelooflijk hoe goed ze dat doen.

 

Dit jaar plant ik zelf dus een aantal zwarte els, een boom die op beide nederlandse als ook belgische forums aangeraden werd als snelgroeiend brandhout, en net als de knotwilg ook te knotten is - die zet ik er dan ook naast de reeds aanwezige knotwilgen netjes op de rij . Hazel kan ik nog weinig over zeggen, die hebben we flink wat, maar wat ik deze winter heb afgezaagd gaat de grond in maar ik overweeg inderdaad om elke jaar een stam weg te pakken van de hazels die ik heb, en aan elke hazel een stuk of 3 groot laat groeien daarvoor.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Hier ook!

Het bos van 1 Ha staat er nu zes jaar en sommige bomen zijn al zes meter hoog, wilgen, populieren en elzen zijn koplopers

Komend najaar staan de eersten op de nominatie om gekapt te worden en dan maar zien of het goed hakhout wil worden.

Ik denk dat het wel goed gaat komen.

P101016586801560403935.JPG

P101016765651560403971.JPG

DSCF272735831560404313.JPG

DSCF274457761560404476.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 2 years later...

Ik zal dit weekend eens wat foto's maken en posten. Ik heb nog wel deze foto's van dit voorjaar. De achterste boompjes deden het echt minder goed dan die vooraan... en dus hebben we die langer laten groeien dan de overige boompjes voordat we ze op kniehoogte af hebben gezaagd. 

 

IMG_4055.jpg

 

IMG_4063.jpg

 

De voorste bomen zijn flink gegroeid, zeker de tamme kastanjes doen het super. Die hadden ook al wat vruchten, wat dan dus dubbel winst is :) (of eigenlijk veel meer dan dubbel, want de bomen zorgen ook voor schaduw, remmen de wind, de ossen eten graag van het blad, de varkens hebben er zelfs gewoond deze zomer, en er leven natuurlijk ook van allerlei insecten en vogels en konijnen enz. in dat 'bos') 

 

Edit: hier nog een foto van bovenaf!

Ik heb het dan vooral over dat stuk rechts. Links staan vooral eiken, en zelf-opgekomen appels. 

DJI_0830.JPG

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...