Ga naar inhoud

Victorus

Members
  • Aantal items

    205
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Victorus

  1. Komt het kleiner worden van de vruchten soms doordat de planten te weinig voeding krijgen? Grotere (oudere) planten zullen wel meer voeding tot zich nemen dan kleinere (jonge) planten. Ik zie nog steeds niet in waarom bij oudere planten de aardbeien kleiner worden. Maar goed, niet alles in de natuur is te begrijpen. Ik zal in elk geval de uitlopers koesteren en de wat oudere planten verwijderen.
  2. Ik heb ergens gelezen dat oude aardbeiplanten beter vervangen kunnen worden door jonge planten. Ik meen zelf eens gelezen te hebben dat de planten maximaal 5 jaar kunnen blijven. Zelf kweek ik een niet-doordragend soort die ik 8 jaar geleden geplant heb. De oogst daarvan is inmiddels op en de nieuwe scheuten vormen zich overvloedig. De planten zien er op een enkeling na nog fantastisch uit. De vraag is eigenlijk of de goed uitziende planten ook vervangen moeten worden vanwege hun leeftijd of moeten alleen planten vervangen worden die zichtbaar achteruit gaan.
  3. Hoe kan je het beste klimop verwijderen? Uitgraven is geen optie want het zit in onder andere in een laurier heg. Ik ben benieuwd.
  4. Het simpelst is tomatenvoeding te gebruiken. Als het lukt met tomaten, dan lukt het ook met pepers. Eigenlijk is de meeste voeding voor planten met vruchten goed (aardbeien mest, citrus mest e.d.) Wat belangrijk is dat de planten eerst moeten groeien en dus een groeizame voeding nodig hebben met relatief veel stikstof en daarna moeten ze juist niet meer gaan groeien maar moet de kracht in de vorming en groei van de vruchten gaan zitten. Dan moet de stikstof gift flink verminderen en moet de gift van alle andere stoffen zoals kalium, magnesium en fosfor omhoog. En die stoffen zitten nou net in tomatenvoeding. Een keer per drie weken besproeien met een oplossing van een theelepel bitterzout ("Epsom salt") per liter water is voeding via de bladeren toedienen en dat zorgt voor een grotere oogst. Ook is een luchtige grond belangrijk. Meng daarom potgrond met kokosvezel, die je in blokken koopt bij bijv. Ikea. Laat het blok in water opzwellen en meng dat 1 op 1 met potgrond.
  5. Victorus

    Bijenraadsel

    Langs mijn tuin staat een laurierheg. U kent het wel, een heg met ovale groene bladeren ongeveer 8 cm lang. Het merkwaardige is dat er een gegons van bijen is terwijl de heg geen bloemen heeft. Er is ook geen harsachtige afscheiding. Wat doen die honderden bijen al zeker een maand daar? Heeft iemand een idee?
  6. Dat de Australiers paprika "capsicum" noemen is eigenlijk merkwaardig. Capsicum stamt af van het woord capsacine, de stof die de hitte aan pepers geeft. En paprika's hebben geen hitte. Dus de vrucht zonder hitte toch de naam van de hitte geven vind ik merkwaardig.
  7. Er bestaan meer dan 10000 verschillende soorten pepers. Het woord Spaans duidt erop (vanuit vroeger) dat het niet de "gewone" peper betreft. De Spanjaarden waren de eersten die de pepers naar Europa brachten na de ontdekking van Amerika door Columbus en in Spanje en Portugal werden ze in Europa het eerst gekweekt. Wat wij doorgaans Spaanse pepers noemen zijn Cayenne pepers, de rode pepers uit de supermarkt. Daar bestaan er ook vele tientallen varianten van die uiteenlopen van nauwelijks heet tot flink heet. De meeste van deze pepers worden niet veel hoger dan 65 cm. Je kan ze wel hoger krijgen door ze flink veel met stikstof te bemesten. Maar dan komen ze maar moeilijk tot produceren van pepers toe; ze hebben het dan te druk met groeien. Voor veel pepers moeten ze mest krijgen waar wat minder N maar meer P, K en Mg in zit, zoals tomatenmest.
  8. Er bestaan ook systemen waarbij een slow release meststof in een reservoir gedaan wordt die in de slang naar de tuin of serre gaat. Elke keer dat er gesproeid wordt komt er een kleine hoeveelheid mest mee. Ik meen het een keer gezien te hebben bij Gardena.
  9. Er bestaat kunstmest, speciaal om selenium tekort aan te vullen. Zie bijv. deze link. http://www.triferto.eu/nl/nieuws/135/selenium-bemesting-in-de-paardenweide In de link praat men over een paardenwei, maar een schapenwei zal er ook wel mee gebaat zijn.
  10. Als de pepers te klein blijven zijn de groeiomstandigheden niet optimaal. Dat kan zijn doordat het te koud is, maar het kan ook zijn dat het te warm is. In het laatste geval verdampt dan het vocht in de grond sneller zodat de wortels moeilijker voeding kunnen opnemen. Er moet dan vaker water gegeven worden, niet per se meer voeding.
  11. Het duurt een jaar of 4-5 voordat je nieuwe boom gaat geven. Het is een beetje afhankelijk van hoe groot de gekochte boom al is.
  12. Er zit inderdaad pectine in de kweepeer, vooral in de schil en het klokhuis. Maar als je geen extra pectine toevoegt moet je veeeel langer koken tot wel 3-4 uur om het vocht te laten geleren. En door het lange koken verdampt er veel vocht en hou je dus veel minder gelei over.
  13. Je moet gewoon wat suiker aangevuld met pectine gebruiken. Probeer maar eens op 1 kilo vocht 250 g suiker en twee zakjes pectine. Roer de pectine eerst goed door de suiker anders krijg je klontjes. Pectine is overal in Frankrijk te koop onder de naam Alsa Vitpris. De gelei gaat opstijven als hij wat rood gaat kleuren. Kooktijden zijn moeilijk aan te geven want dat verschilt nogal bij verschillende rassen kweeperen. Begin maar eens met 20 min koken en beoordeel daarna de kleur. Je kan ook een schoteltje in de vriezer zetten en wat hete gelei er op gieten. Stolt het dan is de gelei goed. Mocht het geleren niet gelukt zijn (dat merk je na een dag als de gelei afgekoeld is) dan giet je de volle jampotjes gewoon weer in de pan en kook nog wat langer door. Agar Agar moet je zeker niet gebruiken. Die geeft de opstijving maar voor een paar dagen. Ik heb het overigens weleens in Frankrijk zien liggen in de oosterse hoek van een supermarkt
  14. In winkels en tuincentra vind je vele soorten mest. Rozenmest, zuidvruchtenmest, tomatenmest, mest voor zacht fruit, noem maar op. Als je wat nader kijkt wat er in zit zie je dat ze elkaar qua verhouding NPK vaak niet veel ontlopen. Het scheelt al een hoop bergruimte als je niet al die verschillende dozen hoeft te bewaren en met een of twee soorten kan bemesten. En je hebt uiteraard meststof die direct oplost in water en slow release, die je om de paar weken geeft. De algemene regel is dat als je snelle groei beoogt je relatief veel N geeft. Als het vooral om vruchten gaat zoals aardbeien, tomaten e.d. dan moet de N omlaag en de P, K en Mg omhoog. In jouw geval zou ik de tweede meststof met 6-4-10 + 2mg kiezen al hoewel de verschillen tussen beiden maar klein zijn.
  15. Ik gebruik Herma labels een een programma dat je gratis van de Herma site kan downloaden. Naast de tekst of en een foto moet je alleen het Herma nummer van de etiketten invoeren. Is nog eenvoudiger.
  16. Van kweeperen kan je drie verschillende gerechten maken; gelei, jam en membrillo. Ik zelf (en velen met mij) vind de gelei het lekkerst. Gelei maak je van het kookvocht. Je zet de peren onder water, eerst afwrijven, in vieren snijden, steeltje en kroontje wegsnijden. Daarna kook je de peren gaar, een minuut of 20. Je laat ze afkoelen, schep de peren er uit en zet apart. Het vocht wordt gezeefd door een zeer fijne zeef of kaasdoek. Je meet de hoeveelheid en voeg evenveel geleisuiker toe (1 l vocht = 1 kg geleisuiker). Dat meng de door het vocht, verwarm en laat 12-15 min zachtjes doorkoken. Koken met gewone suiker kan ook maar dat duurt veel langer totdat het geleert, tot wel 2 uur of nog langer. En dan verdampt er veel vocht en hou je minder gelei over. De gelei is klaar als hij licht rood wordt. Daarna giet je de gelei in schone jampotten. Als je van de peren nog jam wilt maken verwijder je de klokhuizen en eventueel de schil en maal je de peren fijn met een staafmixer. Je weegt de moes en voegt geleisuiker bij (1kg moes = 1 kg geleisuiker). De moes kook je 10 min met de suiker. Voeg eventueel een scheutje citoensap en wat kaneel of een scheutje Grand Marnier toe. Daarna is de jam klaar. Je kan ook de jam indikken tot membrillo. Je neemt een braadslee die je bekleed met vetvrij papier en giet daar de jam in. Zet dit in de oven op 120 graden. Het kan wel 2 uur of langer duren totdat de jam ingedikt is. Prik na 1,5 uur elk kwartier in de drab om te zien of het gat niet meer dichtslibt. Dan is de membrillo klaar, laat het afkoelen en snij het in reepjes of dobbelstenen. Het wordt als versnapering gegeten. Ikzelf vind de jam en de membrillo maar niks en gooi de gekookte kweeperen gelijk weg. Maar smaken verschillen.
  17. Je kan de hitte doseren als je sambal maakt. Door sambal gaat ook ui en tomaat en nog een rits andere ingredienten. Je doet er net zoveel hete peper door totdat de smaak je aanstaat.
  18. Het lijkt de Explosive Ember peper te zijn. Zoek maar eens met deze naam op het Internet; er zijn verschillende foto's van te vinden.
  19. Ge-ente tomaten en pepers groeien ook op grond, waar ze normaal last van hebben, bijvoorbeeld wat zoute grond (als de onderstam daar geen moeite mee heeft). Als je grond goed is heb je waarschijnlijk van het enten maar weinig voordelen. En je kan er rariteiten mee kweken. Bijvoorbeeld als je een tomaat op een onderstam van aardappelen ent. Je krijgt dat een plant die zowel tomaten als aardappelen oplevert.
  20. De plekken waar de beesten knagen en vreten regelmatig insmeren met de heetste peper die je kan vinden, bijv. Ajoema, Habanero of Madame Jeanette pepers. Die zijn o.a. te koop bij Jumbo.
  21. Scheuren kan je practisch altijd doen. Hou de oude en nieuwe plant even in de gaten en geef voldoende water. Na een week of wat is alles weer als van ouds. Probeer ook maar een paar stekken te laten wortelen. Dat kan nooit kwaad.
  22. Planten scheuren
  23. Het is nu 4 - 6 maanden later. Ik ben benieuwd hoe het iedereen vergaan is met de geruilde peperzaden. Ik zelf heb de volgende pepers gezaaid op 2 maart met zaden uit de envelop. Daaarnaast heb ik nog meer pepers gezaaid met andere zaden. Daar zal ik het even niet over hebben. Alle zaden kiemden tussen 7 en 10 dagen in een verwarmde propagator op 26 graden. Apache (miniatuur Jalapeno): 1 plant is ruim 25 cm hoog, twee anderen 20 cm. Aan de grootste plant zijn de pepers omgeveer 3 cm lang, bij de twee anderen zijn ze nog wat kleiner. De pods moeten zo'n 5 cm lang worden dus ik ben al aardig op weg met de eerste plant. Beaver Dam: 40 cm hoog met een stuk of 10 pepertjes, de grootste 3 cm. Ze moeten een centimeter of 12 worden, dus het zal nog wel even duren voordat het zover is. Een tweede plant is wat kleiner en loopt wat achter bij de eerste. Chichimeca: De plant is nu ongeveer 30 cm hoog en de pepers zijn al een cm of 5 lang, ze moeten ongeveer 10 cm lang worden. Een tweede plant is ongeveer even ver ontwikkeld. Padron. Die staan in de tuin, de anderen in een pot. Ze zijn nu een kleine 40 cm hoog. De eerste pepers zijn nu ongeveer 4 cm lang, dus die kan ik binnenkort gaan plukken en eten. Ik kan ze door laten groeien totdat ze hun maximale lengte bereikt hebben, maar ze worden nu eenmaal gegeten als ze 4-5 cm zijn en nog nauwelijks hitte ontwikkeld heb. Al met al ben ik niet ontevreden. Ik lees wel hoe het de anderen vergaan is.
  24. Een beetje kaneel op de schimmel strooien en het verdwijnt dan wel.
  25. Het is uit de omschrijving te zien zgn slow release mest. D.w.z. dat de meststof heel langzaam vrijkomt bij elke gietbeurt of regenbui. Ik zou gelijk na het planten wat mest geven en na een week of zes herhalen.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...