-
Aantal items
1367 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Inhoudstype
Forums
Moestuin Seizoen
Wiki
Kalender
Alles dat geplaatst werd door RvO
-
Ik bewaar ze voor je, maar meer dan eén of twee per week spaar ik er niet.
-
In aanvulling op Geedee Min of meer recente bestemmingsplannen vind je hier: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen En hou vooral in de gaten of er plannen zijn om het bestemmingsplan te wijzigen. Verder bestaat er in NL nog zoiets als een sloopvergunning. Voor een wrakke garage zal dat wel geen problemen geven, maar wellicht toch even informeren bij de gemeente?
-
@Roelie, De vogelgriep varianten ontstaan grotendeels in Zuidoost Azië. Ik probeerde te zeggen dat overdracht van het virus, via trekvogels, direct, in één etappe, van Zuidoost Azië naar NW Europa mij heel onwaarschijnlijk lijkt. Verspreiding in meer etappes kan ik me wel voorstellen. Er zijn inderdaad genoeg vogels die een 'brug' zouden kunnen vormen tussen Noordwest Azie en NW Europa. (Kanoeten, en andere strandlopers, ganzen, sterns, meeuwen en ongetwijfeld nog wat meer.) Als er dan ook nog vogels zijn die in Zuidoost Azië overwinteren, broeden in West Siberië / Nova Zembla en daar het virus doorgeven aan Kanoeten, Ganzen, etc., dan heb je twee etappes Dat is ca. een half jaar, voordat een nieuw virus van ZO Azië hier kan zijn. Maar de afstand ZO-Azië ~ NW Azië is nog altijd een slordige 7000 km 'as the crow flies', en dan zou je ook nog over de Gobi en/of Himalaya moeten vliegen. Zijn er vogels die dat doen? Ik ken de (trekroutes van de) vogels uit zuidoost Azié niet en kan er dus verder niets verstandigs over zeggen. P.S. Mooi hè dat verhaal van de Kanoeten!
-
Ja ik dacht ook dat het zo simpel is. Maar de studie waarna ik verwijs concludeert dat e.e.a. minder "recht toe recht" aan ligt. (https://nioo.knaw.nl/nl/news/over-link-vogelgriep-en-trekvogels-vooral-nog-veel-onduidelijk).Maar ik begrijp natuurlijk heel goed dat ook hier geldt 'better safe than sorry'. En dat geldt voor hobbyboer, professionele boer èn overheid. Wellicht ten overvloede Ik krijg het gevoel dat de term scharrelkip in deze draad wat losjes wordt gebruikt. Officiële terminologie zie hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Eicode#Huisvestingssysteem De twee gevallen vogelgriep in NL betrof het scharrelkippen. Dus kippen die leven in een stal zonder uitloop.
-
Tuurlijk. Ik heb zojuist een paar duizend Grauwe Ganzen naar Aalter doorgestuurd, als ze een beetje doorvliegen komen ze morgenochtend aan. Je vangt ze toch wel op hè. Nee, sorry, ik heb zelf geen kippenhok.
-
Eenden en ganzen kunnen vogelgriep hebben, maar of er overdracht naar kippen is en hoe dat dan eventueel zou moeten werken is nog onduidelijk (bron: https://nioo.knaw.nl/nl/news/over-link-vogelgriep-en-trekvogels-vooral-nog-veel-onduidelijk). Op radio en tv werd wel gesuggereerd dat het virus, via trekvogels, rechtstreeks van ZO-Azië naar NW-Europa komt. Dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk. Ik ken geen enkele vogelsoort die een trekroute volgt die ook maar vaag in die richting komt. Wat er nog een beetje op lijkt: In Siberië en op Nova Zembla is er een kleine overlap in broedgebied tussen ganzen die in NW-Europa resp. West-Azië overwinteren. Iets dergelijks schijnt te gelden voor ooievaars en enkele roofvogelsoorten waarbij de populaties uit Oost Europa en uit het uiterste westen van Azië beide in Oost Afrika overwinteren. Maar ja, van ZO-Azië naar West Azië is nog een heel eind.
-
Bewaren Bij foodlog vond ik een stukje over het bewaren van eieren terug (zijn die grijze cellen toch nog ergens nuttig voor ). Samenvatting: - eieren niet wassen - tot verkoop: droog bewaren bij kamertemperatuur - consument: ze mogen in de koelkast, maar vanaf dat moment niet meer buiten de koelkast bewaren. bron: http://www.foodlog.nl/artikel/waarom-wassen-de-amerikanen-hun-eieren/ Prijzen Hier bij de kinderboerderij betaal ik ongeveer evenveel als Jorieke e.a. zeggen, afhankelijk van de maat. Bij de supermarkt 1,30 (eigen merk) tot 2,30 (bio) per 10.
-
Leuk idee. Bijzondere naam ook. Ooit, lang geleden, toen ik nog een klein RvO-tje was, heb ik een kastanje in de grond gestopt. Die kwam op. Op de een of andere manier was dat toch wel mijn boompje. Ondertussen ben ik verhuisd, mijn ouders ook, dus geen flauwidee of die boom nog bestaat. Ff praktisch, Mocht het niet lukken met zaad, ik heb twee leilindes staan. Die leveren iedere winter een kruiwagen of meer snoeihout. Dus stekken genoeg. Doe maar even een pb als je belangstelling hebt. Ras weet ik niet uit mijn hoofd; moet ik opzoeken. Wel redelijk grote bladeren.
-
Was er niet iets vergelijkbaars gevonden in België? Een paar jaar geleden ofzo. Sorry even geen tijd om het na te zoeken. Misschien weet iemand het nog uit het hoofd?
-
Ik zou alle aardappels gewoon opeten. Ook de aangevreten aardappels. Met in m'n achterhoofd de uitspraak van een kameraad: "de gaten kun je niet eten, maar met wat tussen de gaten zit is niks mis.". Wel even bedenken dat de aangevreten aardappels waarschijnlijk slecht bewaren.
-
@Thea, Dat was ooit wel zo (zo'n 25 - 30 jaar geleden). Wij kochten destijds gereedschap van dat geld. Ik weet alleen niet meer of het een landelijke, provinciale of gemeentelijke regeling was
-
Bit, Helemaal mee eens. Ik formuleerde het wat kort door de bocht. Eens in de vier jaar was de eigenlijke vuistregel. Bij bijzondere situaties (overlast bijvoorbeeld) kan het vaker, zo nodig zelfs jaarlijks. Minder vaak bij slecht/langzaam groeiende bomen. Anders bij problemen in de planning (als er een halve meter water in de uiterwaarden staat ga je daar dat jaar niet knotten, maar doe je andere bomen een jaartje eerder). Bij jonge boompjes is vaker dan eens in de vier jaar vaak wel een goed idee, anders is er een kans dat één tak alsnog de functie van de top gaat overnemen. Maar als het om een paar boompjes in de eigen tuin gaat, dan kun je dat natuurlijk wel voor iedere boom apart in de gaten houden.
-
Vuistregeltjes uit de tijd dat ik nog actief was bij een knotgroep: - pas beginnen als alle blad afgevallen is; - stoppen zodra de sapstroom weer op gang komt (= de eerste knoppen beginnen te zwellen); - niet bij vorst overdag; - eens per jaar tot eens per 6 jaar knotten, afhankelijk van de gewenste grootte. Maar een gezonde wilg kan wel wat hebben, dus heel nauw luistert het dan niet (behalve 2e regeltje). En wilgen met holle stam vooral niet te groot laten groeien. Edit Laatste regeltje kan iets minder door de bocht worden geformuleerd: knotwilgen-wanneer-snoeien-t15757.html#p248671
-
Als je blad gebruikt, bedenk dan dat blad van m.n. beuk, eik laurierkers,meeste naaldbomen nogal langzaam verteren. Beter wilg, linde, berk, es(doorn), fruitbomen, vlier e.d. gebruiken.
-
Lang geleden, toen ik nog in een studentenhuis woonde, maakte een huisgenoot wel eens sambal. Dan moest de brandmelder uit, anders ging die om de haverklap af .
-
Gezocht Omg. Utrecht: Aardperen, Japanse wijnbes
RvO reageerde op sugarlevi's topic in Ruilen en verkopen: vraag en aanbod
Er woonde ooit een wijnbes in m'n heg. Ik snoei hem (haar?) gewoon mee met de heg. Ik zal komend weekend eens zoeken of er nog wat staat. (Help me zo nodig even herinneren via pb bijvoorbeeld.) -
@Erny Vertaling is volgens mij: Extra --> Opties --> Privacy --> Individuele cookies verwijderen Tools --> Options --> Privacy --> Remove individual Cookies De rest lukt vast wel. Succes
-
@Appelvrouw Steriliseer je in een gesloten pot, open pot (en deksel apart), of alleen de appelmoes? De eerste optie is m.i. min of meer hetzelfde als wecken.
-
Stukje woestijn vruchtbaarder maken met beperkte middelen
RvO reageerde op Sjoerd's desert's topic in Bodem en bemesting
Ook ik heb geen praktijkervaring met tuinieren "in de woestijn". Daarom niet meer dan enkele vage ideeën/vragen. Op wat voor grond zit. Wat op puur droog zand lijkt kan er nog heel wat klei bevatten (eigen ervaring aan de noordrand van de Sahara). Zit er veel klei in, dan is mest misschien niet zo nodig, of i.i.g. minder mest. Simpel testje op kleigehalte zie: http://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/de-bodem/ (scrol naar test 2 en test 3). Water heb je wel nodig, gok ik. Telen in de regentijd? Water uit de Niger? Regenwater opvangen? Druppelirrigatie? Mulchen beperkt de verdamping, zoek maar eens op dit forum naar mulchen. Pas op met rassenkeuze. Er zijn legio voorbeelden ("ontwikkelingshulp") dat rassen uit gematigde streken in Afrika volstrekt mislukten. Andersom ook. Maar misschien zijn er hier wel mensen geïnteresseerd om lokale Malinese zaadjes te proberen. Jouw opmerking over compost en ongedierte snap ik ook niet. Kun je dat uitleggen? Waarom kunstmest? Hebben ze in Mali geen dierlijke mest (kamelen, ezels, geiten, ....)? Inaanvullingop Piroska: Als je googelt op gardening mali vind je o.a. organisaties die kleine boeren ondersteunen, misschien kunnen ze je daar ook op weg helpen. -
Nog een linkje. Een site met veel info over allerlei manieren van inmaken: http://weckenonline.eu/
-
Met jam heb ik weinig ervaring, kan ik dus weinig over zeggen. Suggestie: appelmoes maken en dan "echt wecken". misschien is het dan langer te bewaren.
-
Toevallig kwam ik dit tegen, voor wat het waard is. Bron: http://www.weckenonline.eu/Uitleg_werkwijze/Diverse/Melk_inmaken/melk_inmaken.html
-
Vraagje: Heb je de appelmoes geweckt, of ingemaakt zoals jam?
-
Via down to earth liep ik tegen onderstaande aan Toekomst Zaaien in Noord-Brabant [...] Kom je uit de provincie Noord-Brabant? Kom dan op 26 oktober [om 14:00] naar Bio-tuinderij De Kromme Lepel in Bergen op Zoom om zelf te zaaien voor biodiversiteit en bewustwording. Samen met de boer en andere toekomstzaaiers maak je de oeroude zaaibeweging en laat je het zaad in goede aarde vallen. Zowel volwassenen als kinderen zijn van harte welkom! De boer vertelt over zijn bedrijf en legt het belang van goed zaad uit. Aansluitend gaat iedereen naar de akker en wordt de zaaibeweging uitgelegd en geoefend. [...] Meer info: http://www.toekomstzaaien.nl/doe-mee/boeren/toekomst-zaaien-in-noord-brabant Via dezelfde website ook achtergrondinformatie. Cursus zaadteelt voor moestuinders Hebt u een moestuin en lijkt het u leuk om zelf zaad te telen? Geeft u zich dan op voor de cursus eigen zaadteelt van Stichting Zaadgoed via [email protected] [...] De cursus bestaat uit twee middagen; een zaaidag in het voorjaar en een oogstdag in het najaar. Tijdens de cursus leert u hoe zaadvermeerdering in zijn werk gaat en hoe u zaadteelt kunt inpassen in uw vruchtwisseling. U krijgt praktische tips over het telen, oogsten, drogen en bewaren van zaden in de moestuin. De cursusdagen voor 2015 zijn nog niet bekend. [...] U kunt zich ook opgeven met uw volkstuinvereniging. [...] Meer info: http://www.zaadgoed.nl/pagina/gridtabs/Cursussen+en+studiedagen.html
-
Knolook en winterui, misschien nog veldsla. Onder koud glas misschien nog wat meer bladgroenten. Tip: even een zaaikalender googeloeren.
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.