Jump to content

MartienTUIN

Members
 • Posts

  15
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by MartienTUIN

 1. Dank je ik had ook gegoogled maar helaas kwam deze site niet bovendrijven, helemaal duidelijk!
 2. Ik kreeg afgelopen week een aardbeienkweeksetje van de HEMA van iemand cadeau, volgens de gulle gever zat er een gebruiksaanwijzing bij maar dat was niet zo en hij is nu voor een paar weken op vakantie. Het is een potje ter grootte van een bloempot, een zakje met zaadjes en een viertal turf-achtige ringen. Heeft iemand een idee hoe ik dit moet gebruiken ? (Helaas heb ik een defect aan mijn fototoestel dus kan geen foto plaatsen)
 3. Dank je bedoel je met dat afharden gewoon buiten laten staan ?
 4. Hallo deze hortensia kreeg ik een paar weken geleden met mijn verjaardag, omdat het toen erg mooi weer was heb ik hem meteen buiten gezet maar al snel werden de bloemen dor. Bloemen eraf gehaald maar nu zie ik ook dat veel bladeren op een of andere manier aangetast zijn. Iemand een idee wat dit is en wat ik er aan kan doen? Alvast bedankt!
 5. Ok er kwam toevallig even iemand binnen die ze ook wel eens kweekt en ze allemaal "gekeurd" heeft.. inderdaad verwerken als ze nog niet helemaal volgroeid zijn en ze zijn mss niet zo lekker als de volgroeide pompoenen maar prima in een soepje in combinatie met wat andere groenten, dus zo ga ik het doen, bedankt!
 6. Weer even over mijn pompoenen: sommige nog kleine exemplaren voelen wat slap aan en weer een aantal daarvan krijgt bruine plekjes op de schil. Ik heb er eentje afgehaald en opengesneden en eigenlijk ziet het vruchtvlees er nog redelijk uit. Een volgroeide pompoen is natuurlijk lekkerder maar ik vraag me af: als ze al vroeg wat slap aanvoelen betekent dat dan dat ze voortijdig zullen gaan rotten? In dat geval oogst ik ze dan liever wat eerder, maar misschien heeft iemand de ervaring dat zich dit nog herstelt, ik ben benieuwd!
 7. Ik kweek een beperkt aantal groenten in potten en bijvoorbeeld ook opengesneden potgrond-zakken, het is momenteel heel beperkt, alleen pompoenen en Oostindische Kers, maar nu komen er op een klein aantal bladen van beide planten rare vlekken, het lijkt wel of een deel van het blad is uitgedroogd. Het ziet er niet uit als een schimmel of iets dergelijks, iemand ideeën wat het kan zijn en wat ik er aan kan doen?
 8. Met het weer van de afgelopen dagen blijft het wel leuk om ze te zien groeien, de kleinste zijn nu al even groot als tennisballen, nog steeds veel uitlopers, de planten zien er goed uit, het enige wat ik zie dat enkele bladeren dicht bij de wortel (maar niet alle!) beginnen af te sterven. De grond in de potgrondzakken voelt nog steeds wat vochtig aan maar de bladeren hangen er wat slap bij en leven op als ik ze water geef. Ik blijf het al met al een leuk experiment vinden!
 9. Dank voor de reactie, hebt u enige tips voor wat ik zou kunnen gebruiken om bij te mesten?
 10. Bedankt voor de tips! Overigens... ik heb al eens wat berichten geplaatst over het kweken van groenten in potten en bakken, de pompoenen heb ik gekweekt in opengesneden potgrondzakken en het gaat prima! Alleen had ik een paar (goedkope) zakken bemeste tuinaarde gekocht en om een of andere reden groeien ze daar wat minder goed in maar over het algemene ziet het er prima uit. Hier een foto van zo'n uitloper, in veel gevallen zitten er aan een zo'n stengel inmiddels toch al drie kleine vruchtjes, wat gisteren op een erwt leek is nu al een olijf
 11. Hallo allemaal, Ik heb op dit moment flink wat pompoenplanten in mijn achtertuin. Het ras is Pompoen Red Kuri (Hokkaido Orange) . Aan bijna elke uitloper of rank zijn al een tweetal kleine vruchtjes zichtbaar, ongeveer ter grootte van een erwt. Nou heb ik in het verleden een keer gelezen dat je de ranken het beste af kunt knippen om meer vruchten te krijgen maar ik kan de info niet terugvinden. Heeft iemand ideeën daar over? Alvast dank.
 12. In de hoop dat ik geen dubbele posting plaats omdat ik, gezien het grote aantal reacties, mogelijk een berichtje over het hoofd gezien heb, maar dit vond ik een van de meest interessante opties, helaas kan ik de internetpagina niet meer terug vinden dus hoop dat het verhaal begrijpelijk is. Je neemt een grote regenton, maakt onderaan een paar gaten voor de drainage, vult de ton met een laagje aarde van ongeveer 10 cm, en daar leg je een aantal aardappelen op, een stuk of vijf, op de normale plantafstand. Je bedekt je aardappels met een laagje aarde zoals je met poters in de volle grond zou doen, maar nu komt het: als het loof een centimeter of tien hoog is, bedek je dat opnieuw met wat aarde zodat er nog een paar blaadjes nét boven staan.. je herhaalt dat tot je regenton vol is en dan heb je een vijftal aardappelplanten waaraan de aardappelen zich als een soort lange verticale streng hebben ontwikkeld. Ik heb het een keer geprobeerd, helemaal naar wens verliep het niet maar het was ook zeker geen mislukking, helaas heb ik er geen foto's meer van, zeker de moeite waard zelfs op een balkon als je bereid bent af en toe wat grote zakken potgrond naar zes hoog te versjouwen
 13. Hallo ik ben Martien, ik ben 59 jaar en kom uit Beek en Donk. Ik heb veel belangstelling voor moestuinen maar helaas wil de hooikoorts soms nog wel eens wat roet in het eten gooien het ene jaar meer dan het andere. Vandaar heb ik de binnenplaats toch maar volledig laten betegelen maar als het een seizoen wat beter gaat, experimenteer ik graag met het kweken van groenten in potten en bakken dus ook de postings van de balkontuiniers lees ik graag. Verder houd ik me zoveel mogelijk aan de zaaikalender van Maria Thun, ik heb het idee dat het wel een bepaalde gunstige invloed heeft en anders is het altijd ook nog: baat het niet, dan schaadt het niet.
 14. Je kunt ze inleggen of inmaken hoe je dat noemt als zuurkool, klein beetje zout (hou je aan de zelfde verhouding als bij zuurkool, heb het recept even niet bij de hand) en je krijgt een heerlijk friszuur product dat lang houdbaar is.
×
×
 • Create New...