Jump to content

Liekie

Members
 • Content Count

  589
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Mierlo

Recent Profile Visitors

616 profile views
 1. In de kas: korte rijtjes radijsjes, rucola, lente uitjes, pluksla.
 2. Wat een supermooi brood!!! En wat een fijne foto's van onderweg, echt heel erg informatief. Mijn deeg is inmiddels gemengd en staat na 8x vouwen terug in de kom op het aanrecht met een folietje erover. Dit vouwen ging trouwens prima met natte handen. Ik ben heel benieuwd hoe het er morgen uit ziet. Mijn desem zag er namelijk bijzonder inactief uit... We zullen zien!
 3. Goede tips weer dankjewel! Maar er hoeft dus niet tot een vliesje gekneed te worden...? Goh, dat is echt wel heel anders dan ik dacht hoe dit zou moeten, maar joh, hoe minder ik hoef te doen hoe beter (echt lui ;-)) Ik ga zometeen weer beginnen met voeden van de starter zodat ik aan het eind van de middag kan mengen en vouwen e.d. en dan laat ik hem op het aanrecht rijzen tot morgen en dan bak ik het af op zondagochtend. Nu dan eens zonder kneden proberen. Ik ben benieuwd! Met mijn deeg kon ik overigens helemaal niets op spanning brengen, het plakte en zakte tussen mijn vingers door als ik het oppakte. Mijn respect voor de broden van mellie (en iedereen hier trouwens) is inmiddels NOG groter!
 4. He das balen, hopelijk wordt de volgende versie beter. Het voordeel van iets wat mislukt is, is dat daar snel verbetering in gemaakt kan worden!
 5. Ik had de verhouding in het recept van mellie aangehouden: 200 gr starter (50/50 roggemeel/water) voor het voordeeg met 50 gr bloem en 50 gr water. Dag later gemengd met 500 gr 4granenmeel en 300 gr water, 9gr zout. Het deeg heb ik eerst in de machine gemengd en gekneed en na 10 minuten op het aanrecht gekwakt en gekneed (voor zover je dat gewrijf echt kneden kan noemen...) totdat ik een vliesje kon trekken. Daarna terug in de kom en na iedere 1,5 uur getrokken en gevouwen totdat ik het in de avond buiten heb gezet. Was ongeveer 10 graden buiten denk ik. Misschien de ochtend was hij dubbel zo groot en zo in de hete pan gekwakt en afgebakken. Misschien is het toch overrezen, maar het deeg is eigenlijk nooit hanteerbaar geweest, ook niet voor het rijzen. Desniettemin was de smaak echt dikke prima en ook redelijk luchtig. Ik zal eens proberen om te mengen met bloem. Kijken wat dat doet. Ik ben ook wel benieuwd naar het resultaat bij @rorror
 6. Of het recept was voor een te groot brood Ik heb 4granenmeel gebruikt van de molen. Hetzelfde meel als het langwerpige brood wat ik al eerder gepost had hier. Ik vind dat wel echt lekker meel. Het deeg was wel echt moeilijk te hanteren zo slap. Bij mij was het niet te doen om er een boule van te maken dus toen maar gewoon in het mandje gekwakt. Ging blijkbaar ook gewoon goed. Het in de pan kwakken ging dan weer minder goed, dus bedankt voor de tip @mdubbelm!!
 7. Die van mij is klaar en al geproefd ook! Baktijden waren: oven voorverwarmd op 250gr incl pan, ongeveer 20min. bakken 10min op 240, daarna 20min op 210 en daarna nog 10min zonder deksel. Positief: De bovenkant is lekker crunchy, de smaak is goed, licht zurig, de echtgenoot is helemaal enthousiast! Voor verbetering: de bodem is heel stevig, tussen hard en taai in. NU nog goed te eten, maar ik vrees voor morgen. Weet iemand waardoor dit komt? Niet heet genoeg? Te lang te warm? Bij het omkiepen van het deeg in de hete pan kwam het deeg tegen de rand terecht waardoor hij heel scheef is geworden. Iemand DE tip om dat handig te doen? En van mij mag het nog wat luchtiger, dus de desem mag nog wel wat actiever zn best doen van mij. Nog in het rijsmandje, vlak voordat hij de oven in ging: Zo kwam hij eruit Lekker opeten
 8. Planken voor de bak in de voortuin een tweede beitslaag gegeven. Nu zijn ze echt diep zwart. Gaat er echt supermooi uitzien met groenblijvende planten erin. Echter de buurman vroeg of ik een graf aan het maken was 😇
 9. Wauw wat een fantastische beauty!!! Is dit het brood van het recept hierboven? Ziet er echt heel lekker uit, maar walnoten (of hazelnoten en eigenlijk heel veel soorten noten) krijg ik buikpijn van. Zou ik de noten ook gewoon kunnen vervangen door vruchtjes of rozijnen of cranberries ofzo? Net mijn brood buiten gezet. Ik ben benieuwd hoe hij er morgen uit ziet!
 10. Bij een gazon waar veel mos in zit groeit het mos dus harder dan het gras (logica). Je kunt het beste zorgen dat wanneer je het mos eruit hebt dat het gras vervolgens wel optimaal groeit dmv voeden. Dat begint bij je grond en meten is goed, maar het is ook vooral van belang om na te gaan wat voor soort grond je hebt om te weten wat je moet doen. Ik heb een tuin op het zuiden, hele dag zon, maar geheel op klapzand. Voordat ik het gazon inzaaide heb ik dan ook eerst veel organische stof ingewerkt in de vorm van molmmest. Daarop ingezaaid en het ligt er nu mooier bij dan de gelegde graszoden van de buren waar gele stukken in zitten en waar veel mos in groeit. Daarnaast laat ik het afgemaaide gras ook altijd liggen. Dit is ook organische stof waar de zandgrond echt veel baat bij heeft. Ik heb DCM Speel- & sportgazon ingezaaid vanwege voetballende mannen.
 11. Wat een toeval! Hier ook precies zo bezig!! Mijn deeg is ook slap en ik haal het voor het uitrekken en vouwen niet uit de kom want het plakt ook nog behoorlijk. Maar meel toevoegen ga ik niet doen omdat je dan weer een andere verhouding krijgt. Over een uurtje doe ik de laatste vouwactie en gaat hij in een rijsmandje en met een zak erom naar buiten. De koelkast is vol (boodschappendag), maar ik denk dat het buiten ook best koel genoeg is.
 12. Een paar pagina's terug in dit topic
 13. Ik denk dat ik morgenavond eens start met jouw recept @Mellie. Hoe lang rijst jouw deeg nog op de bakdag? En ik heb keuze uit verschillende soorten meel (ik kon me echt niet beheersen bij de molen) dus het kan uit tarwemeel, speltvolkorenmeel, 4-granen, 5-granen, rogge en het roosdonckmixmeel (vernoemd naar de molen zelf). Keuzes keuzes @rorror als jij nou ook met dat recept aan de gang gaat geven we allebei onze recensie van het 'Brood a la Mellie' Leert iedereen weer van!
 14. Wauw @Mellie wat een fantastisch brood!! Jaloersmakend hoor! Ik wil ook ooit zoiets bakken. Vandaag bij gebrek aan actieve desem een 4-granen brood met gist gebakken. Gisteren meel gehaald bij de molen in Nuenen. Hij stond ook te draaien, mooi gezicht altijd. Het brood is eigenlijk wel heel goed gelukt. Luchtig, smaak prima, knapperige korst. Dus helemaal niet ontevreden eigenlijk. Ik had een Volkorenbrood recept van Levine haar site genomen. En vanmorgen bij het brood bakken ook de desem weer gevoerd en nu net deze foto genomen. Het lijkt er toch op dat er iets moois aan het komen is. Nog steeds niet verdubbeld maar we gaan nu toch echt de goede richting op!
 15. Nee dat van mij was juist heel dik! Dat kon je niet gieten, dikkige elastische langgerekte delen. Maar dat heb ik nu niet meer. Nu is het papperig en kun je het wel gieten maar is zeker niet waterig. Ruikt ook helemaal niet slecht, echt als yoghurt of kwark. En ik hoef er ook zeker niet van over te geven. Het rijst alleen heel erg weinig jammer genoeg. Echt maar een beetje. Op de foto zie je hoeveel het gegroeid is (boven de bovenrand van het papiertje) sinds vandaag middaguur op kamertemp.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...