-
-
Nog even..
Nog even en dan kunnen we beginnen Deze week begint de lente toch al een beetje te knipogen in Zweden met overdag de hele week temperaturen net boven het vriespunt Tijd dus om wat verder te gaan puzzelen aan alles wat er gedaan moet worden. Zaailijst 2015: Artisjok (Green globe) Andijvie Aubergine (Violetta Lunga 2) (kas) Augurk (Delikatess) (kas) Bietjes (kugel 2) Bleekselderij Bloemkool Boerenkool Butternut Chinese kool (Pak Choi) Courgette (diamant) Erwt (kelvedon wonder) Knolselderij Komkommer (kas) Koolrabi (white Vienna) Lente ui Paprika (punt) (kas) Paprika (mini bell) (kas) Pastinaak Peul (sugar snap) Pompoen (big max) Radijs Savooiekool D'Aubervilliers Sla (ijsberg) Sperzieboon (ferrari) Spinazie (viking) Spruitjes Suikermais (golden bantam) Tomaat (kas) Venkel(knol) Wortelen (nantaise 2) Wortelen (Parijse markt) = Nog nooit eerder geteeld Interessant hoe de Mais het gaat doen. Ik zie het niet veel hier, hoewel het graag gegeten word. We zullen zien Het word ook het eerste jaar voor de kas/serre. Al twee jaar zetten we plantjes buiten die er niet echt voor geschikt zijn. Dat is dan ook te merken aan hun groei (paprika, tomaat etc) We hebben echter wel altijd een goeie en ook lekkere oogst ervan gehad, maar om alles een beetje uit te breiden en ons seizoen langer te maken toch ervoor gekozen om een kas te plaatsen. (de sneeuw smelt )
-
Hallo uit Zweden
Meeste hekwerk trekken ze zich weinig van aan Dit jaar hopen we wel een groter en misschien meer effectief hekwerk aan te leggen maar veel vertrouwen heb ik er niet in dat ze daarmee eruit blijven. Heerlijk ja de bosbes en lingon, altijd weer leuk om met z'n alle rond de tafel te zitten en de bergen aan besjes schoon te maken. Tegen het einde van het seizoen hangen we zowat iedere dag op de vaste stekjes voor besjes en paddenstoelen.
-
Project Keyholegarden Maart 2015
Leuk project! Handig zo'n boer die even een schepje komt brengen Toen ik mijn verhoogde bakken had gemaakt (90 cm hoog) hadden we ook het probleem dat het gevuld moest worden, we hebben toen ook opgevuld met takken en stro. Toen een laag snippers en dan de aarde erover en het werkt goed moet ik zeggen.
-
Hallo uit Zweden
Oh bedankt voor de tip! Zal eens opzoek gaan naar zo'n bak! Zou inderdaad kunnen zijn dat het de temperatuur is, het kwik daalt hier met gemak tot de -30 (lang leve de thermo/ski kleding) Finland lijkt me ook erg mooi, ook veel bos daar niet? Twee jaar geleden (misschien alweer drie, ah doet er niet toe) hadden we een halve meter sneeuw op midsommar, en vorig jaar was het kouder met midsommar dan met nieuwjaar Frankrijk! heerlijk appelvrouw! Altijd mijn favoriete land geweest, jammer genoeg een Zweed tegen gekomen en geen Fransman haha Wil hem al jaren meenemen naar het Jura gebied, maar helaas. Ja sneeuw in overvloed maar het is wel heerlijk! Nee daar heb ik geen angst voor. Misschien (zeer waarschijnlijk!) heel naïef. We lopen door het bos rond het huis maar dieper in het natuurgebied gaan we niet. Ik denk dat je daar alleen maar een confrontatie mee veroorzaakt en dat is niet nodig. Er zijn zoveel bossen waar je de grotere dieren niet hebt, en voor de bosbes/paddenstoelen etc hoef je het niet te doen De dieren zijn vaak een stuk sneller bij al dat eten en zo hoort het ook In de moestuin tot dusver zijn vooral de herten en elanden het grootste probleem. Ze eten niet alles, maar echt specifiek bepaalde planten. Vooral wortels en boerenkool. Ook tulpenbollen zijn in trek, vooral de rode en paarse. Gele raken ze niet aan. Maar ach het hoort erbij. Het begint nou zo erg te kriebelen om te gaan beginnen, vooral als je hier op het forum al de lente ruikt
-
2015 t/m 1-maart
Heerlijk al die zaailingen, het jeukt me zo om te beginnen! Mag ik vragen waar je dat wasabi plantje hebt gekocht? Het ziet er inderdaad goed uit!
-
De appel en peren bomen
Dat ziet er mooi geordend uit! Dat zal lekker smullen worden
-
Hallo uit Zweden
We hebben een bruine beer hier., voor zover ik weet is het een vrouwtje en ze is tot nu toe het meest zuidelijk. We zijn omringd door natuurreservaat en 1 keer per maand word een telling doorgegeven. Gevaarlijk? hmmm ben de verkeerde persoon dat te vragen. Veel mensen zouden ze liever dood zien dan levend maar tot dusver hebben we er geen 'overlast' van. Je houd je gewoon aan bepaalde regels, zoek nooit contact, bedreig ze niet etc.. Behalve de eland, herten en kraanvogels komen de roofdieren nooit dichter bij het huis dan één km (op sporen afgaande) De compost, al ik dat wist zou het beter gaan Het breekt niet af, en dat zal voornamelijk aan mijn verhoudingen liggen van bruine en groene materie als ik het tot dusver heb begrepen. Ik dacht vorig jaar goed bezig te zijn, alles ging mooi laagje over laagje, mooi keren maar toch is het een grote stinkboel geworden. Misschien niet vochtig genoeg gehouden?
-
Nieuw hier ... dus voorstellen maar FOTO UPDATE
Welkom Ziet er allemaal mooi uit! Heb hier ook last van een 'tuinder' kat
-
dromen
Yep Het is een slechte foto door het raam genomen maar het geeft een idee. Normaal komen ze meer rond de schemer tijden. Zijn vooral gek op wortels en boerenkool
-
Hallo uit Zweden
Ja we hebben hier een hele lading Hjortron. Ik persoonlijk vind het heerlijk vooral met wat ijs nam nam. Het is wel een heel apart besje, afgelopen seizoen wilde ze maar niet rijpen wat er dus in resulteerde dat we elke ochtend en avond daar stonden. Helaas was de beer ons iets te snel af Hier is het inderdaad al vroeg donker, we hebben ongeveer 4 uurtjes aan zon in midden winter. Al is dat op de meeste dagen alleen maar schemering. Maar je went er een stuk sneller aan dan je denkt Daartegenover staat dat we in de zomer 1 uur nacht hebben Mijn vriend is Zweeds vandaar gerritr Maar inderdaad de rust en ruimte zou ik in ieder geval niet meer in kunnen leveren. Een compost ben ik ook al 2 jaar aan het proberen, maar nog zonder succes. Ik zal het proberen bij te houden hoe het gaat in m'n blog. Is misschien wel interessant. Maar ik heb zeer zeker compost hopen gezien hier dus het moet te doen zijn. Het korte seizoen vind voornamelijk IK moeilijk, de planten misschien niet zo zeer. Je zaait later maar door de uren aan licht gaan ze ook in rap tempo als het er eenmaal tijd voor is. Bepaalde groente moeten nou eenmaal onder glas, tomaten, aubergine pepers etc. Zelfs de meeste bloembollen kunnen niet blijven zitten. Afgelopen jaar hadden we zo'n warme zomer dat de tomaten en pepers wel buiten hebben gestaan en het ook goed hebben gedaan, maar die stonden dan wel op het zuiden met de hele dag door zon. Het waren geen geplande plantjes maar overgebleven zaailingen van familie daar die wel een kas hebben. Zodra je kan beginnen is het behoorlijk aanpoten wil je wat hebben aan groente. In mei kunnen we hopelijk beginnen met de grond voorbereiding (al voorgewerkt in september) maar dat is toch wel even duimen. We hebben makkelijk tot in juni/midden juni nog nacht vorst (-5 )
-
Hallo uit Zweden
Tack så mycket We zitten op de grens tussen Dalarna en Gävleborgs län, maar dan ook echt op de grens. 45 minuten van gävle (oost kust) en ongeveer 1.5 tot 2 uur van stockholm. Op de kaart is het in het Midden van zweden maar voor zweedse begrippen zitten we in Norrland. Welke regio gaan jullie heen?
-
Hallo uit Zweden
dank je, het blijft elke keer weer erg mooi om het te zien ja
-
dromen
Half verdwaald reden we rond, opeens stond daar een afvalbak. In heinde en verre geen huis te zien. Lachen natuurlijk! Zonder het te weten zijn we daar omgedraaid en weer richting huis gegaan. Niks bijzonders voor mijn vriend en mij. We stappen graag in de auto om te toeren, vooral om nieuwe plekjes te vinden voor cantharel en bosbes. We waren toen al een tijdje opzoek naar een huisje. Iets in de natuur, wat in Zweden niet zo moeilijk is. Helaas zijn er in de zomer veel mensen met hetzelfde idee en word je al snel overboden. Toen werd er ons een tip gegeven, een huisje wat nog niet op de markt was. Adres gevraagd en hup in de auto. Tot onze verbazing waren we weer op die lange weg met niks eromheen. En daar stond de container weer. Beetje huiverend erin gereden, want het was toch wel erg ver van alles af. En de kans dat er water stroom en internet was, was erg klein. Na een lange laan kwam er een klein rood huisje tevoorschijn, boven op zijn eigen bergje. Meteen verliefd! Daarna is alles snel gegaan. Dezelfde avond werd er een bod gedaan paar dagen erna hadden we de sleutel. Tja en dan komt de realiteit! Twee appartement wonende mensjes die geen een plant in leven kunnen houden, hadden nu een overgroeide tuin waar al tig jaar niks meer aan was gedaan. Het huis is omgeven door 5000m2 'tuin' daaromheen twee weides van een paar hectare en dan omringt door bos, bos, bos en nog meer bos. Oh en een klein beekje (dit was eind augustus, begin september 2012 ) De 'tuin' was ooit eens prachtig (volgens de boer die ons de velden maait) met veel bloemen en een heg van spirea. Helaas is naar het overlijden van de toen eigenaar de tuin helemaal in verval geraakt. We zijn nu dus eigenaar van een kleine 3000m2 aan spirea en 500m2 framboos Prioriteit had het huis, alles moest nieuw. Toch wilde ik graag mijn eerste eigen groentjes oogsten. Maar tijd en geld was er niet voor de aanleg van een moestuin, tenminste niet waar we het wilden hebben. Dus tijdens de lange koude winter nagedacht en besloten met bakken te werken tot we de tijd hadden om het groter aan te pakken. Voorjaar 2013 werden de bakken gemaakt, genoeg voor wat boontjes en sla dacht ik. Al werd dat al snel wat meer (juni 2013) Op zich was het eerste jaar niet geheel mislukt, we hebben ontzettend veel geleerd. Een hele grote les was dat als je geen tijd hebt ziet het er opgegeven moment zo uit: (juli 2013) 2014 had ik besloten het wat anders te doen, '13 was ok maar we hebben veel te veel niet gebruikt. (we hebben allebei vergietjes als geheugen ) Veel dingen geweckt en ingevroren. We zijn nu pas op het einde en dat terwijl we er toch elke dag van eten. Ook onze eerste spruiten gegeten en aan de boerenkool kunnen we niet tegenop eten. Van vorig jaar geen foto's (denk ik, moet eens goed zoeken) behalve van de eerste aardappeltjes hé hé eindelijk bij 2015 , mijn excuus voor het hele verhaal. 2015, hét jaar! We hebben wat meer tijd en kunnen eindelijk de groente gaan zetten waar we ze willen hebben. In de tuin staat een grote stal, achter de stal ligt een stuk grond, lekker vlak en géén rotsen (als je ooit in Zweden bent geweest weet je dat rotsen overal zijn!!!) Een ander voordeel is dat de stal de noordenwind tegenhoud en alles een beetje meer beschut staat. Het is dan ook het eerste stuk dat ontdooid na de winter en de laatste die vriest. Er zit een groot verschil in met bijvoorbeeld de grond net naast het huis, die is midden tot eind september al steenhard. Terwijl het achter de stal pas midden oktober steenhard is. Elke dagen die mijn seizoen buiten wat langer maken zijn handig Dit is de grove planning, zijn nog niet helemaal uit over de paden maar dat zien we in mei wel. Vanwege de beperkte aantal groente die het hier buiten overleven binnen het groeiseizoen, en vanwege de ruimte hebben we ervoor gekozen het wat meer aan te kleden als een gewone tuin. Beetje in de gedachte van een Potager maar dan minimaal. Ooit misschien dat ik de kolen op kleur zet etc etc maar nu absoluut nog niet. Ook komt er dit jaar een Kas/serre en de kipjes gaan verhuizen richting deze kant. Is allemaal wat makkelijker het bij elkaar te hebben staan, vooral in de winter als je moet sneeuwruimen. Nu op het moment ligt er nog een hele berg sneeuw, maar merk er weinig van aangezien in bij familie op visite ben in nederland wel zo handig. Ik hoop dat ik het een beetje bijhoud hier, tot volgende keer en bedankt dat je mijn geratel hebt gelezen
-
Hallo uit Zweden
Goedemorgen Mijn naam is Diana, 30 jaar en ik woon in Zweden. (Al ben in momenteel in Nederland op visite ^^ ) Lees hier al een tijdje mee als gast en het werd onderhand wel tijd dat ik me voorstel. Dat doel heb ik al langer maar zoals gewoonlijk weer eens vergeten. Dit word het derde jaar alweer voor onze moestuin, maar dit jaar word alles behoorlijk veranderd. We wonen op een paar hectare, midden in het bos met een beekje dwars door de tuin. Afgelopen twee jaar met verhoogde bakken gewerkt daar de tuin zeer zeker niet prioriteit had, er moest van alles en nog wat aan het huis gedaan worden. Dit jaar word de hele moestuin verhuisd naar het vaste stekje, een kleine 150 m2. Ons seizoen is heel anders dan dat van Nederland en het duurt dan ook nog wel een kleine twee maanden voor ik ook maar iets aan de grond kan doen. Gelukkig maken de lange zon uren het dan wel weer goed. Ik hoop een blog bij te kunnen houden, maar ik ben echt een vergiet dus beloof niks. Vriendelijk groet, Diana