Jump to content

urban gardening

Members
 • Posts

  15
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  amsterdam
 1. Dank jullie wel voor de constructieve feedback!
 2. Hallo, Met verbazing kijk ik naar de groei van de kousenband. Ik heb 8 planten in een bak in een plantenkas staan. Vrij schrale grond. Sinds vandaag zie ik bonen hangen en met de bonen heel veel luizen. Wat kan ik het beste doen? Ik heb gespoten met groen zeep en water. Is er nog iets anders dat ik kan ondernemen om te zorgen dat die luizen de bonen niet opeten? Dank! Marjoleine
 3. Dank je wel Jane Doe voor de tip. Ik heb het schaaltje geïnstalleerd en hiermee al tientallen vliegjes gevangen. Ik denk daardoor dat het fruitvliegjes zijn en geen varenrouwmug.
 4. In de kas heb ik dit jaar heel veel fruitvliegjes. Ze zitten op en rond de aarde van de planten. Het begon bij de gember. Die staat altijd een beetje vochtig. Er staan groenten in de kas. Wat kan ik doen om ze op een biologische manier te vernietigen? Rode peper en zeepsop? Ik ben benieuwd naar oplossingen want het worden er steeds meer. Help!
 5. Dit jaar erg vroeg begonnen met zaaien, Ijsheiligen heb ik dan wel gehaald met geduld. Van de basilicum hebben we al twee keer pesto gemaakt. Dus dat gaat goed. De tomaten in de kas zijn goed bijgetrokken en sinds twee dagen staan de kousenband planten in de kas in een bak. Van een Surinaamse buurvrouw gehoord hoe ik de stokken moet plaatsen. Dat helpt in de groei van de bonen. Ik ben erg nieuwsgierig of het uberhaupt wat wordt met die bonen. De tuinbonen groeien door en hebben heel wat te verduren gehad door regen en wind. Een bak tomaten staat nu buiten en de courgette ook. In de peperplant kwam een ander plantje naar boven. Ik denk dat het de citroen is die uiteindelijk toch is gaan ontkiemen.
 6. De tuinbonen groeien redelijk langzaam. Maar ja, wat weet ik er van; nog nooit tuinbonen gekweekt. Mais staat buiten en binnen. Ben benieuwd hoe lang het duurt voordat er lengte in komt. Paksoi binnen groeit door. Wat is er met dat zielig ogende lupine plantje aan de hand? Is het een kever of een slak? Eerste bloemen op tomaat en aardbei zijn gespot terwijl de camelia lekker doorgaat met bloemen maken. tomaten gaan eindelijk een beetje groeien. Ik heb ze nu aan draden in plaats van aan stokken. De buitentomaten houden de stokken en gaan na 10 mei naar buiten. Sla soorten dit jaar zijn rucola en veldsla. Die heb ik als plantjes gekocht en in een bak gezet. De makkelijke moestuin. Rode en Groen Pepers staan tussen de tomaten en in potten in de kas en nog een setje binnen in huis. Basilicum gaat als een trein. Van de week voor het eerst pesto kunnen maken van een eerste oogst. De hemel op aarde. Buiten heb ik een hele verzameling aan kruiden staan waar ik het dit jaar mee ga doen. Een grote Salvia, munt, peterselie, selderij, Hysop, franse dragon, Thijm, wilde marjolein, origano. Ben ik nog wat vergeten? Gemberplant heeft een groeispurt gehad en heeft meerdere blaadjes gekregen. Ik ben nog steeds nieuwsgierig hoe ik deze plant moet oogsten over twee jaar.
 7. Twee weken staan ze er al in. Volgend jaar toch later gaan zaaien zodat ik die weken niet hoef te overbruggen. Ik zie wel groei, alleen het gaat langzamer.
 8. Hallo, ik heb wel interesse. Even plannen wanneer ik in Hulst ben.
 9. Ik heb wel interesse. Heb je een foto van de kas zodat te zien is wat de status is?
 10. Die van mij staan in de koude kas sinds twee weken. De groei is langzaam. Waarom? Omdat ze in mijn huiskamer te groot werden en zo hard gegroeid waren dat sommige al bloemen gingen ontwikkelen. In de avond bedek ik ze met fleece en zet ik de blower een uurtje aan.
 11. In de nacht is het nog behoorlijk koud in de koude kas. In de avond heb ik een paar uurtjes de blower aan, maar ik vraag mij af of dat wel helpt omdat het daarna gewoon weer kouder wordt. De planten zien er nog aardig uit en vertonen wel kou verschijnselen zoals opgerolde bladeren. In de avond dek is ze toe met vlies. Kousenband bonen gepot binnenshuis en die rakkers komen razendsnel op. Binnen een paar dagen tijd zijn het al hele plantjes en ben ik weer een beetje te vroeg. Die zullen binnenshuis uitgeput moeten worden en daarna overgepot in een bak in de kas. Het is voor het eerst dat ik kousenband probeer te kweken en ben benieuwd of dat lukt in de kas. Basilicum Enkele plantjes bij elkaar gepot om zo een grote plant te kunnen kweken. Ze groeien bijzonder goed vind ik. Tuinbonen Die heb ik buiten uitgeput enkele dagen geleden en deze slaan goed aan in de bak. Heb dit nog niet eerder gekweekt. Om ze steun te geven heb ik stokken in de bak gezet. Gember Opeens kwamen er meer sprieten naar boven uit de wortel. Het is een gek gezicht en ik ben benieuwd of er dan uiteindelijk meer gember onder de grond groeit om te oogsten.
 12. Dit jaar wil ik mijn tomaten via een verticaal touw begeleiden. In de kas zijn er staalkabels gemaakt en vanaf die staalkabels wil ik verticale touwen plaatsen. Welk touw kan ik hiervoor het beste gebruiken? Ik las in deze post over het begeleiden van tomaten en daar wordt over touw gesproken. spiralen-t5627.html Ik vraag mij af of dat groene tuintouw sterk genoeg is. Volgens mij is dat minder sterk als het nat geweest is. Welk touw gebruiken jullie? Hoe dik moet het zijn en wat is juist té dik? Reuze benieuwd naar jullie ervaringen hiermee.
 13. Weken heb ik gewacht. Ik dacht het is nog te koud en heb huishoudfolie over de bovenkant van de pot getrokken zodat het tropisch werd. We geventileerd. Nu heb ik een spriet eruit die behoorlijke groeispurten heeft en ik zie nog twee puntjes groen. Ze houden van lekker warm en vochtig volgens mij.
 14. Sinds vorige jaa ben ik een Pinterest gebruiker en heb daar ook een board over de moestuin. https://www.pinterest.com/marjoleinefoto/veggie-herb/ Daar lees ik artikelen die vertellen dat je bakpoeder bij de tomatengrond kan doen voor sappige tomaten. Is dat bakpoeder die ik ook gebruik bij de bloem om mijn meel te laten rijzen of is het een heel ander product? Ook lees ik over Epsom Salt / badzout. Waarom zou ik dat gebruiken voor tomaten? Ik lees dat het een magnesiumsulfaat is. http://nl.wikipedia.org/wiki/Magnesiumsulfaat Zijn er ervaringsdeskundigen in dit forum en wanneer kun je het gebruiken? Vanaf de eenling of als ze x aantal bladeren hebben? Ik ben reuze benieuwd. Ook naar ervaringen met eierschillen voor kalk en vissenkoppen voor de aarde om de planten op te kweken.
 15. Tja, en dan moet je de consequenties trekken van je handelen uit ongeduld: de tomaten zijn aangetast door de kou en misschien ook door het licht. Ik heb het opgelost door ze in te wikkelen en in de avond even de warmte blower aan te zetten in de kas. Kijken of ze zo zin hebben om door te groeien. Ik heb de bovenste laag van de grond in de bak eraf gehaald, door de rest mest gedaan en een moestuinaarde toplaag erop gedaan. Dit jaar voor het eerst terracotta potten naast de plant geplant om ze via die weg water te geven. Was nog van alles van plan met eierschillen en vissenkoppen, maar misschien volgens jaar. Voor in de woonkamer probeer ik 1 of 2 grote basilicum planten te kweken en als het warmer is een paar buiten, zodat ik de rest van het jaar blaadjes heb voor het maken van pesto. De pepers zijn verpot en staan binnen bij 21 graden en krijgen bij het raam veel licht.
×
×
 • Create New...