Ga naar inhoud

rdenk

Members
  • Aantal items

    58
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Emmen

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. Ik kan me je ergernis goed voorstellen. Bij ons op het complex zijn er ook een paar die het niet zo nauw nemen. Gelukkig is onze tuincommissaris wel snel van handelen en hij spuit desnoods zelf de besmette percelen. Wellicht dat het zinvol is om het bestuur eraan te helpen herinneren dat het een wettelijke verplichting (Wet van 3 Juli 1947, tot wering en verdelging van de Coloradokever (Coloradokeverwet 1947), Staatsblad nr H220) is om te spuiten. Indien een perceeleigenaar in gebreke blijft dan kan de burgemeester over gaan tot ruiming van het perceel en vernietiging van het plantmateriaal op kosten van de eigenaar. (art 3. )
  2. Wat ook voor de deur open argument pleit is dat op die manier ook bijen, hommels en zweefvliegen makkelijk je kas in komen en dus helpen bestuiven. Ik heb de deur sinds weken dag en nacht open. Maar mijn kas staat redelijk beschut dus de temperaturen komen bij mij niet onder de 18 graden. Mijn tomatillos en augurken en tomaten groeien lekker door
  3. In het artikel lees ik echter het volgende: “Door de bladeren van aardappelplanten met een niet-giftig en goedkoop stofje dat de plakkracht van het blad weghaalt, konden we de infectiegraad met zo’n 65 procent doen dalen. Bij een geoptimaliseerde proef op kunstmatige oppervlakken ging het effect zelfs richting de 100 procent.” De zin is krom maar ik ga er vanuit dat ze bedoeld dat de bladeren behandeld worden met een niet-giftig en goedkoop stofje. De beste oplossing is in mijn ogen toch echt om de aardappelplant resistent te maken. En die zijn er: De Alouette en de Carolus van Jalving (Zie: https://www.aardappelspeciaal.nl/) zijn resistent. Sterker nog; we hebben op dit moment een Coloradokever-plaag bij ons op het complex. Ik heb 4 aardappelsoorten staan: de Vitelotte Noirs, de KIng Edwards en de bovengenoemde twee. De Vitelotte en de King Edwards heb ik moeten behandelen, de andere twee niet. Zij lijken dus ook nog een keer niet aantrekkelijk te zijn voor de Colorado kever. Er staat in Trouw een zéér interessant artikel. Het blijkt dat indien op een aardappelveld hommels aanwezig zijn dat een dramatisch effect heeft op schimmelinfecties. Zie: https://www.trouw.nl/nieuws/hommel-helpt-aardappelboer~b189bc6b/ Die conclusie wordt ook nog eens een keer bevestigd door onze Belgische vrienden van van Yggdrasil. Alleen zij stelden dat vast op basis van aanwezigheid van bijen. Zie: https://yggdra.be/waar-een-lezing-bijen-al-niet-goed-voor/ Voor mij is de belangrijkste conclusie: Steriele aardappelrassen zijn erg vatbaar voor Phytophthora infestans. Vruchtdragende rassen ( in combinatie met insecten) niet. Beide rassen van Jalving zijn bij mijn weten vruchtdragend.
  4. Het enige wat je met frezen/spitten bereikt is dat je de zaden van pioniersplanten de kans geeft om te ontkiemen. Je kweekt dus eigenlijk nog meer onkruid. Bovendien gooi je de aerobe en anaerobe aardlagen door elkaar. Resultaat: een verstoord bodemleven. De beste methode is verwijderen c.q. bedekken. Grond daarna beluchten met een woelvork en schoffelen. Je zult vanzelf merken dat na een paar keer schoffelen het onkruid letterlijk verdwijnt en bijna niet meer opkomt. En dan wordt de moestuin heel erg leuk!
  5. In theorie: ja. Geruststellend is dat er in Nederland slechts 4 op de 1.000.000 mensen daadwerkelijk klachten krijgen van een listeria besmetting. Die besmettingen vinden meestal plaats door het eten van rauwmelkse producten of file americain. Zelf eet ik dat laatste daarom al jaren niet meer. Dat is namelijk meestal de bron. Als je groenten 'vers' eet uit de tuin, van te voren onder de kraan wast, dan is de kans erg klein. Zeker als je na het bereiden van de groenten je handen grondig wast en eventueel ontsmet. Iets groter is de kans op besmetting bij langdurig gekoelde producten uit de supermarkt. Maar ook daar is de kans op besmetting (erg) klein. Of je het risico wilt nemen is aan jou. Ik zou eerder geen camembert en file americain eten om besmetting te voorkomen dan dat ik groenten uit eigen tuin zou laten staan. Kan me nog een discussie herinneren op deze site over knoflook en botulisme. De clostridium botulim groeit namelijk (ook) op knoflook. Soms kan kennis ook een last zijn
  6. Dit jaar ga ik beginnen met een langgekoesterde wens: de in Engeland bekend staande Christmas potatoes. Met dank aan levenvanhetland. Al jaren was ik op zoek naar dit ras.( King Edward) Het lijkt me ontzettend lekker om met de Kerst verse aardappelen uit eigen moestuin te kunnen eten. Daarnaast zet ik ook weer de alouette. Heb ik zeer goede ervaringen mee. Zelfs afgelopen jaar heb ik daar een goede opbrengst van gehad. En een klein beetje carolus.
  7. Dag Dennis, Gefeliciteerd! Zeker in deze tijden is een moestuin een van de mooiste dingen om te hebben. Lekker buiten en nuttig bezig. Voor wat betreft gereedschap kan je het zo bont maken als je zelf wilt. Ik ken tuinders met een waar arsenaal aan schoffels, spaden etc. Zelf ben ik in de loop der jaren steeds minder gaan gebruiken. De boeren in Afrika bijvoorbeeld gebruiken alleen maar een hak. Let wel, een hak is wat anders dan sommige schoffels die ook een hak genoemd worden in Nederland. Ik gebruik zelf alleen maar een hak, een schop en een schoffel. En uiteraard een klein schepje, Als je een hak goed leert gebruiken dan kom je tot de conclusie dat het een verbazend veelzijdig instrument is. Perfect om snel onkruid te verwijderen zonder de bodem te erg te verstoren. Dat brengt me op het volgende punt: spitten. Ikzelf ben er een tegenstander van, Het verstoort de bodem, het is zwaar werk en je maakt alleen maar ruimte voor nieuw onkruid. Maar ik ken er genoeg die nog altijd traditioneel twee steeks diep spitten. Ieder zijn keuze. Het klinkt tegennatuurlijk maar ik denk dat als je even op Charles Dowding zoekt op youtube dat je voldoende inspiratie krijgt. Voor wat betreft groentes. Begin met de basis. Aardappelen ( Wel de phytoftora resistente rassen; scheelt een boel teleurstelling) ,uien, wortelen, sla; dat soort zaken. De gewone 'Hollandse 'kost. Leer je tuin kennen. Jouw tuin heeft andere grond dan de mijne. Je hebt wellicht schaduw op sommige plekken; kortom een moestuin is een grote ontdekking. Op klei groeien weer andere groentes beter dan op zand en op leem. Heel belangrijk is dat je accepteert dat er soms zaken goed gaan en soms niet; ik heb te veel beginners teleurgesteld zien afhaken omdat de oogst tegenvalt of omdat ze te snel te veel willen. De perfecte oogst bestaat niet. Ieder jaar mislukt er wel iets. Tip: luister naar de 'oude mannen en vrouwen' op het complex. Die weten verbazingwekkend veel. Je hoeft het niet altijd met ze eens te zijn maar ze weten perfect wat op jullie complex groeit en niet groeit. En het is nog gezellig ook. Maak een composthoop ergens in de hoek van de tuin. Je krijgt er na verloop van tijd prachtige compost voor terug. Wel de graspollen ondersteboven op de hoop leggen. Anders groeit gras rustig verder. Mijn bedden zijn maximaal twee armlengten breed met aan beide kanten loopruimte. Zo hoef ik nooit in een bed te staan en kan ik toch onkruid wieden. Lengte verschilt. Wat heel fijn is om te lezen is de website van Dianaś mooie moestuin. Geeft veel voorpret en er staat ongelofelijk veel nuttige informatie op. Succes!
  8. Je moet het inderdaad wel een tijdje laten besterven. Als de temperatuur hoog genoeg is ( > 65 graden meen ik) dan worden gelijk de onkruidzaden niet meer actief. Charles Dowding legt dat mooi uit in een van zijn filmpjes. Vers aanbrengen kan ook, maar dan moet je de paardenkeutels eruit verwijderen. Doe ik met een spitvork. Gaat prima.
  9. @ RobN: is er wellicht een manage in de buurt? Die maken eens in de zoveel tijd de stallen schoon. Dan heb ik het wel over de manages die stro als bodembedekking gebruiken. Voor hun is dat afval maar voor ons is dat prachtig spul om mee te mulchen. Rabarber en Aalbessen doen het daar geweldig op.
  10. Eeuwig moes kan prima in halfschaduw. Roomse kervel, sla , spinazie, rucola, andijvie, brave hendrik. Keuze te over voor een (half)schaduwplek.
  11. Is dat woekeren dan een probleem? Mijn Marokkaanse tuinbuurman heeft munt per ongeluk laten woekeren vanuit zijn tuin naar de mijne. Nu hebben we daar een perfecte oplossing voor: het heeft iets met een glas heet water te maken. Ook goed voor de sociale contacten: ik pluk de munt, hij maakt het water heet. Iedere keer als ik dat drink denk ik tevreden aan het feit dat ik enige tijd geleden in de Albert Heijn munt in een plastic bakje zag liggen: 3 takjes voor 1,95........ Munt groeit oppervlakkig horizontaal en laat zich vrij gemakkelijk verplaatsen c.q. verwijderen. Ik heb persoonlijk liever munt dat woekert dan dat dekselse zevenblad....
  12. Oke, Nasuada, ik ga het eerlijk zeggen: ik ben stikjaloers op je. Wat een prachtige beesten! En zo vanuit het raam elke dag koeien-tv....
  13. IK ga meestal voor dit soort klussen naar de Welkoop. Daar hebben ze zakken potgrond van 70 liter. Op dit moment 3 voor 20 euro. Met 320 liter aan volume dat in je bak gaat kunnen je plantjes een behoorlijke tijd mee als het gaat om voedingsstoffen. Ik haal in Duitsland - niet voor iedereen een optie - bij de Marktkauf een fles plantenvoeding van 1,5 liter voor 2,99. Daar kan ik de rest van de zomer extra voeding toedienen aan de bakken.
  14. Het zal inderdaad de witte vlieg zijn. Spruzit-R spuiten helpt daar prima tegen.
  15. rdenk

    Stormy weather

    Ik heb voor mijn kas Filoform paalvast gebruikt. Werkt evengoed als 10 kilo beton. Heb het op alle vier de hoeken zitten.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...