-
Wat heb je vandaag (of gisteren) in de moestuin gedaan 2025
Gisteren heeft hubby een zak compost omgekeerd op de plek, waar ik de knoflook wilde planten. Vandaag heb ik Morado (18 stuks), Messidor (20 stuks) en biologische Jumbo (15 stuks) in de grond gestopt. Lekker toegedekt met stro en afgevallen bladeren. Die komen de winter wel door.
-
Tonnen met deksel
Ik ben op zoek naar goed afsluitbare tonnen met een deksel van een liter of 50. Ik wil de as uit mijn houtkachel daarin bewaren en ook zakken met vermiculiet e.d. er in doen. Ik wil ze ook gebruiken om pootaarde e.d. in te doen, zodat ik niet meer met die half gevulde zakken zit, waar dan weer rouwvliegjes in gaan wonen. Ik weet dat er bedrijven zijn, die tonnen met deksels ergens voor gebruiken en ze dan wegdoen, maar ik weet niet wat dat voor bedrijven zijn. Ik zag hier laatst iemand, die blauwe tonnen ergens had gescoord, maar die kan ik niet meer vinden. Wie kan mij verder helpen?
-
Wat heb je net (in)gemaakt? (uit eigen tuin)
Ik heb 8 grote potten met boerenkool in de pressure canner geweckt. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen, dat het maar deels uet is. Ik had nog boerenkool in de vriezer, de rest van mijn oogst is door verwaarlozing helaas niets geworden. Maar ik zag plotseling zakken in de aanbieding bij de Aldi, dus die heb ik gescoord en erbij gedaan. En zo is de vriezer weer iets leger.
-
Ik ben bottenbouillon aan het maken
Dankjewel Donald, weer iets geleerd!
-
Wat heb je net (in)gemaakt? (uit eigen tuin)
Ik denk dat dat door de bruine suiker en de rode wijn komt @Dahli . Er zit ook balsamico azijn in, dat geeft natuurlijk ook die donkere kleur. Het smaakt goddelijk trouwens.😋
-
Wat heb je net (in)gemaakt? (uit eigen tuin)
Ik heb 11 potten uiensoep geweckt, alle uien uet die ik nog kon verzamelen en een beetje van de lokale boer. Ik had daarna nog 5 potten runderbotten bouillon over, die heb ik ook maar gelijk geweckt.
-
Ik ben bottenbouillon aan het maken
De uiensoep ga ik in de pressure canner wecken. @Petrasmoestuin . Het vet is eigenlijk gewoon hetzelfde als ossenwit. @Arja Heerlijk om af en toe wat aardappeltjes e.d. in te bakken. Ik heb een grote pot en nog een beetje overgehouden.
-
Ik ben bottenbouillon aan het maken
Ik heb zojuist het vet van de bouillon afgeschept. Er is een heerlijke gelatineuze hoeveelheid bouillon overgebleven en ik denk wel een hele pot vet. En de vijf kilo uien, die ik gisteren heb geschild, gesneden en in de slowcooker gedaan, zijn ook bijna klaar. Het ruikt heerlijk met die rode wijn erbij!
-
Sokken voor in de moestuin
Alpaca weet ik niet, maar Merino kriebelt echt wel...
-
Ik ben bottenbouillon aan het maken
Leuk hè? Bij mij staat er nu 5 kilo uien in de slowcooker te pruttelen met balsamico azijn en bruine suiker. Morgen gaat er nog wat rode wijn bij, beetje tijm en dan maar inkoken. Dan in de mason jars, bouillon erbij en in de pressure canner.
-
Ik ben bottenbouillon aan het maken
Helaas... je kunt een gewone drukpan niet gebruiken om te pressure cannen, omdat je niet weet hoe hoog de interne temperatuur wordt. Maar ik ben van plan om mijn vet gewoon te smelten, goed te zeven en dan in schone potten invriezen. Ze blijven ook wel even goed in de koelkast. Nou ja zeg, het lijkt net of ik heel veel potten heb, maar dat zal wel tegenvallen. Maar vet of boter of olie pressure cannen mag ook niet, dat is ook niet veilig. Er zijn mensen, die dat wel doen, maar op eigen risico. Ik doe het in elk geval niet. Maar jouw vet ziet er mooi uit!
-
Pressure cannen
Sorry @driepinter , ik zie nu dat ik je helemaal niet meer hebt geantwoord. Mooi, dat je die canner al heb gekocht, ik heb ook de Canmate, daar kan je dan, indien nodig, reserve onderdelen bij kopen. Ik heb ook nog een soort Presto uit China, die gebruik ik als extra. Met die goedkope dekseltjes gaat het ook wel, ze geven alleen iets vaker geen goede seal. Ik heb Forjars canning lids gekocht in Amerika, maar dat was al voordat die idioterie van de invoerheffingen ingesteld werd. Als deze op zijn, bestel ik ze wel in Canada. Ik zie net dat ze bij Amazon Ca die Forjars niet meer hebben, ze zullen ze wel boycotten, omdat ze uit Amerika komen. Maar ik heb er nog voldoende en als ik ze er heel voorzichtig en onbeschadigd van mijn potten af krijg, hergebruik ik ze.
-
Ik ben bottenbouillon aan het maken
Ik ga vandaag eens kijken hoeveel liter ik heb. En dan 4 of 5 kilo uien snijden om de uiensoep te gaan maken.
-
Ik ben bottenbouillon aan het maken
Dat ziet er goed uit Mellie. En wat aardig, dat je dat zomaar krijgt!
-
Wat heb je vandaag gekregen?
Vanochtend kwamen @Petrasmoestuin en haar man op bezoek. Ik hoefde zelf helemaal niets te doen, ze hadden heerlijke pompoentaart meegenomen en een grote pan pompoensoep, allemaal zelf gemaakt, uet. Ik heb alleen de kaas-uien broodjes gemaakt en verder ben ik heerlijk verwend! Er is zelfs nog over voor vanavond. Dankjewel Petra!😘