

permanatuurtuin
Members-
Aantal items
741 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Inhoudstype
Forums
Moestuin Seizoen
Wiki
Kalender
Alles dat geplaatst werd door permanatuurtuin
-
Voedselbos Beek zomer
permanatuurtuin reageerde op permanatuurtuin's blog bericht in Voedselbos Beek en Hulsberg
Dankjewel allemaal, we doen ons best. -
We zijn weer op tv geweest. Nu op L1 bij het programma Natuur en Zo. L1 is een locale tv zender. Ze hebben een super leuk filmpje gemaakt. We hebben een natte en vrij frisse zomer gehad. De tomaten waren een ramp en de aardappels waren vroeg gedaan. We spuiten niet dus phytophtora had ze snel te pakken. Gelukkig hebben we met name redelijk resistente rassen. Door het natte weer hebben we wel weinig water hoeven te geven en groentes die meer water nodig hebben hebben het goed gedaan. De kolen bijvoorbeeld waren en zijn super. Nog wat leuke foto's.
-
Wat heb je vandaag gezaaid of geplant? 2021
permanatuurtuin reageerde op Patrijs's topic in Huiskamer
Ligt eraan wat je koopt he. Soms krijg je iets anders dan wat je dacht gekocht te hebben. Soms zit er echter echt iets leuks tussen en soms kun je er ook prima zelf zaden van oogsten. Maar goed ik koop zelf liever niks bij deaflora, want ze lichten je al snel op. -
Wat heb je vandaag gezaaid of geplant? 2021
permanatuurtuin reageerde op Patrijs's topic in Huiskamer
Deaflora. Ze zijn wel duur en de kwaliteit is matig. -
De boompjes moeten minimaal 2 meter hoog zijn. Ik denk zelf wel dat ze zelfbestuivend zijn. Ik probeer ze wel kruis te bestuiven, maar prima bloeit in verhouding eerder dan de andere rassen. Stuifmeel ruilen is denk ik lastig, want volgens mij is het stuifmeel maar kort kiemkrachtig. Verder moet de plant gauw 3-4 jaar staan voordat je een vrucht kunt verwachten en ze moeten niet te droog staan, want dan stoten ze de vruchten ook af.
-
De bessen zijn zuur en ik heb ook grote struiken (richting 1,5 meter hoog), maar ook die zijn niet heel productief. Het zijn niet de hoeveelheden die je er in het buitenland aan ziet hangen. We hebben ook moderne rassen, maar deze struikjes zijn nog te klein om eerlijk te beoordelen. Persoonlijk vind ik Sjef van Dongen soms wel heel positief, wat waarschijnlijk komt omdat hij zijn producten toch meer aan waarschijnlijk kleine en goed betalende afnemers kwijtraakt. Maar goed wanneer deze zouden toenemen dan zie ik ook kansen. Ik zie soms filmpjes op youtube over bv. amandel en abrikoos, waar je een handvol vruchten ziet hangen en dat er wel heel positief over gesproken wordt. De Amandel 'Robijn' is zeker productief, maar het zijn hele kleine nootjes, dus je hebt super veel nodig om een beetje te hebben.
-
Ik blijf het een prachtige toevoeging aan het voedselbos vinden, maar ik denk dat de grote oogste die in koude landen bereikt worden niet realistisch zijn in Nederland. Zeker niet in Zuid-limburg. De winters zijn gewoon te warm en via youtube heb ik gezien dat in zone 7 de bloemtakjes in de winter toch schade oplopen, met als gevolg dat je minder oogst heb. Sommige rassen lijken duidelijk gevoeliger. Je hebt wee types. De meer breed uitgroeiende rassen, met iets breder blad en meer gedrongen dikke bessen. Deze planten lijken bij mij gezonder en productiever te zijn (Zuid-Limburg). En de meer omhoog groeiende rassen, met een iets smaller langwerpiger blad en meer lange bessen. Tenminste bij deze rassen zie ik tot nu toe meer takjessterfte. Als ik zie waar mensen succesvol de bessen telen dat hebben we het over zone 5 tot maximaal 6. In mijn optiek is er genoeg oogst voor eigen gebruik, maar wanneer je ze commercieel wilt telen dan denk ik dat de kans klein is dat dit in Nederland gaat lukken. We hebben dit jaar redelijk wat bessen hangen. Meer dan vorig jaar, maar bij lange na niet zoveel, als wat je er in het buitenland aan ziet hangen. In Canada heb ik gezien dat ze schelpengruis onder de bessen leggen. Dit leek heel succesvol. Ze lijken echt kalk nodig te hebben.
-
Het staat er allemaal mooi bij. Ik vind onsterfelijkheidskruid zoet. Hij smaakt naar komkommer, maar lekker is hij ook niet echt. Bij ons is hij ook niet dood te krijgen, hoewel je wel de juiste plek voor hem moet zien te vinden. Bij ons is dat op een bak op een balkon. In de vollegrond zou hij niet lukken. De Pawpaw heeft een veel diepere pot nodig. Hoewel je hem beter direct in de grond kunt zetten. Je moet dan koper om de stam doen, zodat de slakker er niet bij komen, want hij is nog wat klein. Misschien bescherming geven tegen de zon en veel water geven, zodat hij altijd in vochtige grond staat. Mijn tomaten zijn nog lang niet zo mooi. Het beginnen net mooie plantjes te worden. Ik moet ze eerst nog oppotten en dan optelen. Gezien alles wat we zaaien stel ik tomaten altijd wat uit. Ik trek ze op tot eind mei-begin juni in de kas en plant ze daarna buiten uit (zetten ze bij mij beter vrucht).
-
Wij hebben nog geen regen gehad. Je hebt geluk. Zolang het water er niet langer dan 2-3 dagen staat zou ik me niet te veel zorgen maken. De planten inderdaad beter op een lichte verhoging telen, wanneer je in de zomer ook problemen met water hebt.
-
Voorjaar Beek
permanatuurtuin reageerde op permanatuurtuin's blog bericht in Voedselbos Beek en Hulsberg
Dank je wel allemaal. De zwarte dingen op de bijenkasten zijn sloten, zodat de bijenkasten niet zo gemakkelijk gestolen kunnen worden. We horen toch af en toe dat bijenkasten, met bijen, gestolen worden en dat is met deze sloten en alle andere beschermingen lastig. We hebben toch vaker mensen die inbreken en we zijn al vaker dingen verloren. Soms is het wel een beetje omslachtig, maar ik slaap er wel rustiger door. We genieten er natuurlijk ook van. Ik vind het werk overigens leuk, dus ik haal er ook voldoening en plezier uit. -
We hebben gelukkig de aardappels in de grond. We hebben 110 meter gezet. Vorig jaar hadden we ook zoiets. We eten met 6-7 personen van de aardappels, dus we hebben aardig wat kilo nodig. Hopelijk blijven de woelratten er redelijk vanaf. Om de pootaardappel wat beter te beschermen hebben we ze wel in kippengaas beschermd. Vorig jaar was er toch redelijk wat uitval doordat de woelrat pootaardappel na pootaardappel opat voordat de aardappels gevormd waren. Dat kan nu hopelijk niet meer. De planten zullen er gewoon zonder problemen doorheen groeien. Het oogsten zal wel lastiger zijn, maar dat vinden we niet erg, zolang we maar veel aardappels krijgen. We hebben ze nog lang niet zo mooi staan, zoals sommige foto's die ik hierboven gezien heb. De meeste pootaardappels waren van aardappels van vorig jaar, dat gaat al jaren goed. Die hebben we onder de grond overwinterd. Ik denk dat we ongeveer 50 meter aan gekochten pootaardappels hebben.
-
Sommige rassen lijken wel vorstgevoeliger. De mieren zitten op de nectar. Tenminste ik heb nog nooit bladluizen op jujube aangetroffen (heb toch al ongeveer 8 jaar jujubes).
-
Krulziekte bij perziken en verschil met rassen van perziken
permanatuurtuin reageerde op Yuras's topic in Fruit en noten
Bij mij is Benedicte de moeite waard. Hij krijgt toch vrij heftig krulziekte, maar meestal hebben we toch een aantal hele mooie vruchten. Je moet geen kratten verwachten. Avalon Pride lijkt ook de moeite waard, maar de vruchtzet lijkt tot nu toe minder. Dat gezegd de boompjes staan ook nog niet lang (oudste staat derde jaar). Volgend jaar is hier een beter oordeel over te vellen. -
Ze bloeien op 2jarige takken, maar het duurt ook wel even. Zes jaar is vrij normaal om te wachten. Verder bevriezen de uitlopende knoppen gemakkelijk en dan krijg je dat jaar geen bloemen meer. Op het platteland is oogst niet snel te verwachten, tenzij je kunstmaatregelen neemt. Tot nu toe heb ik nog uitloop met knoppen die goed zijn, maar het duurt nog wel even en meestal krijgen we nog wel een goede nachtvorst voor ijsheiligen.
-
We schieten lekker op. Hopelijk krijgen we wel wat regen, want de bodem begint alweer droog te worden. We hebben ongeveer 110 meter aardappels staan. Hopelijk is dat genoeg om straks even mee vooruit te kunnen. Vorig jaar hadden we ook ongeveer zoveel staan en daar hebben we lang van genoten. Verder al heel wat meters prei en ui staan. Hopelijk krijgen we in de vakantie nog de knolvenkel gezet. De wortels en nog wat zaken staan er ook mooi bij. Verder veel opgepot. Het is vooral nog wachten tot ijsheiligen.
-
Cyphomandra betacea (Boomtomaat, tamarillo)
permanatuurtuin reageerde op Chana's topic in Fruit en noten
Een paar keer gehad en iedere keer viel hij tegen. Veels te plaaggevoelig (met name bladluizen) en de bestuiving is ook lastig. In de warme kas heb ik afgelopen winter vruchten gehad, maar de vruchten rijpen super langzaam af en wanneer het te koud is dan worden ze overigens nieteens meer lekker. Kortom helaas een soort voor warmere klimaten wanneer het tenminste om de vruchten gaat. -
Buiten op het platteland is het mij nog niet gelukt om vruchten te krijgen. In de koude kas wel. Echter ik vind de smaak ook niet heel spectaculair en heb mijn planten deze winter ook allemaal buiten uitgeplant. Ik heb toch liever andere planten in de kas. Een appel is inderdaad lekkerder. Drogen moet in ons klimaar normaal gesproken met een droogoven. Nat fruit drogen lukt alleen met veel suiker en een hele droge en warme zomer. Buiten zijn meestal de nachten te koud en vochtig. Het zou best kunnen dat mieren meehelpen de planten te bestuiven.
-
Winter tot voorjaar Voedselbos Beek
permanatuurtuin reageerde op permanatuurtuin's blog bericht in Voedselbos Beek en Hulsberg
Dankjewel allemaal, Ik teel het liefste in de vollegrond, maar met de huidige droge zomers, geen wateraansluiting en de woelratten-veldmuizen die behoordelijk wat opeten moet je toch keuzes maken. Halve tot volledige rijen verliezen aan droogte of vraat is zonde van onze tijd en energie. Verder teel ik het liefste ook zonder kunstof, maar met maximaal 2 dagen in de week om te beheren, nog wat leuks te doen, te oogsten en verwerken moet je ook keuzes maken hoe je het werk haalbaar houd. Het zijn extra brede speciekuipen (1,5 meter breed). In het midden staat een bak, waarin ik stro met kippenmest doe. We kunnen dan zien wanneer het water te hoog komt te staan en we kunnen dit er dan uitscheppen. Ik vind de geur ook niet aangenaam, maar ik geloof niet dat ze hele gevaarlijke stoffen afgeven. Ik heb hier eens naar gekeken, maar ik geloof dat het goed zit. Daarbij als ik groenten in de supermarkt koop, die veelal met vergif... geteeld worden dan verwacht ik niet dat dit slechter is. Planten nemen normaal gesproken ook niet alle stoffen even gemakkelijk op. We vinden het inderdaad belangrijk dat de kinderen opgroeien in verbinding met de natuur. Dat lukt tot nu toe goed. We hebben Morus macroura in de warme kas in Hulsberg staan. Deze rijpen inderdaad al een paar weken af. Het is vooral leuk, want er rijpen hooguit een paar moerbeien per dag af. -
Winter tot voorjaar Voedselbos Beek
permanatuurtuin plaatste een blogpost in Voedselbos Beek en Hulsberg
We hebben hard gewerkt afgelopen winter. We kunnen veel meer water opslaan en de moestuin zou een stuk productiever moeten worden. De druiven zijn allemaal geleid, net als de bramen, frambozen.... De groententuin aan de haagkant is altijd heerlijk zonnig, maar bij droge zomers groeiden de groenten er eigenlijk niet. Verder is het onmogelijk om genoeg water op te slaan om de moestuin iedere week water te kunnen geven. We zijn daarom bakken aan het plaatsen, waarin we groenten kunnen telen die meer water of bescherming tegen woelmuizen nodig hebben. De bakken hebben geen gaten, dus we moeten wel opletten dat ze in de winter niet volledig vol regenen. Tot nu toe zijn we hier heel tevreden over. Wat alleen al fijn is, is dat we ter plekke wortels kunnen zaaien. We zaaiden deze normaal altijd voor. We hebben het volgende al geplant: knolselderij, wortelpeterselie, pastinaak, knoflook, sla, rode biet, chinese chrysant, radijs, paksoi, tuinboon, rucola, prei en een klaver die eetbaar is. We hebben verder nog erwten gezaaid. Verder hebben we in de kas de paprika's, aubergines, uien en nog diverse andere zaailingen staan. In de kas rijpen ook alweer de moerbeien af. Het voedselbos gaat ook weer lekker ondanks de sneeuw en lichte vorst lijkt de schade tot nu toe heel acceptabel. Veel fruitbomen staan alweer in bloei en we hebben al veel stinsen gehad, zoals narcissen en sneeuwklokjes. Deze zaaien zich beide ook uit. -
De productiviteit van Robijn is wel matig. Veel krakig en weinig noten. Ze zijn wel heel lekker. Ze zijn ook moeilijk te kraken. Bijna ieder jaar heb je wel noten.
-
Zaailijst groenten 2021
permanatuurtuin reageerde op permanatuurtuin's blog bericht in Voedselbos Beek en Hulsberg
Hopelijk krijg je een reactie terug van Vreeken. Kan soms even duren. De ervaring leert dat je ook zaden krijgt die niet kiemkrachtig zijn. Verder mislukt er ook wel wat door ongedierte of droogte. -
We hebben alle groenten en eenjarige zaden... voor komend jaar besteld. De meeste zijn ook al binnen. Bij Vreeken heb ik maar zo min mogelijk gekocht, omdat je ontzettend lang moet wachten voordat je de zaden krijgt. De zaken kiemen ook eerder niet, omdat je toch vaak zeldzamere rassen krijgt. Kortom bij Vreeken vooral wat bijzonderheden gekocht. Verder kweken we natuurlijk veel zaden zelf, want zaden... zijn altijd vrij duur. Hopelijk zit het jaar mee, zodat alles op tijd gezaaid en/of geplant kan worden. Zaaigoed 2021. 1 A. Groenten. 10 a. Wortelgroenten: (65 rijen) 11 1. Bieten 12 rijen. 11 1. 'Chioggia Guardsmark' 2 rijen. 11 2. 'Cylindra' 2 rijen. 11 3. ‘Detroit dark red' 2 rijen. 11 4. 'Forono' 2 rijen. 12 5. 'Kogel 5 Loki' 2 rijen. 12 2. Pastinaken 7 rijen. 12 'Guernsey' en 'Tender and True' 7 rijen (eigen zaad) 12 3. (Knol)selderij 5,5 rijen. 13 1. Knolselderij: Prager Riesen / Giant Prague 3 rijen. 13 2. Knolselderij: ‘Roem van Zwijndrecht` 3 rijen 13 3. Snijselderij ‘Amsterdamse Donkergroene / Westland’ 0,5 rij 14 4. Knolvenkel 6 rijen. 14 1. Summer Early 2 rijen. 14 5. Wortelpeterselie 2 rijen. 15 1. Bardowicker 2 rijen. 15 2. Berliner halflange 2 rijen. 15 6. Wortels 23 rijen (om en om met uiachtigen) 16 1. 'Flakkeese 2' 4 rijen. 16 2. 'Berlikumer 2' 4 rijen. 16 3. Chantenay Red Core 4 rijen. 17 b. Kruisbloemigen: (50 rijen) 18 7-11. Bladkolen 5 rijen. 18 1. Rucola 0,5 rij 0,5 rij 18 2. Amsoi 'King mosterd' Rode bladmosterd 1 rij (eigen zaad) 18 3. Paksoi ‘White pak choi’ 1rij 18 4. Chinese kool ‘Tatsoi’ 1 rij 19 5. Chinese kool Michihili 2 rijen. 19 6. Mizuna 1 rij (eigen zaad) 20 7. Mibuna ‘Early’ 1 rij 20 12 . Boerenkool 5 rijen. 21 1. Kalettes garden mix F1 1 rij 21 2. Westlandse herfst 2 rijen. 21 13. Spitskool 4 rijen. 22 1. 'Kalibos' 2 rijen. 22 2. 'Ossenhart' 2 rijen. 22 14. Spruiten 8 rijen. 22 1. 'Groninger Stiekema' 4 rijen. 22 2. Long Istland improved' 4 rijen. 23 15. Sluitkolen 4 rijen. 23 1. Witte kool ‘Golden Acre’ 2 rijen. 23 2. Rode kool ‘Langedijker bewaar 2’ 2 rijen. 23 16. Koolrabi 4 rijen. 24 'Superschmelz' (super ras) 6 rijen. 24 17. Broccoli 4 rijen. 24 1. 'Early Purple' (Sprouting) 2 rijen. 24 2. Broccoletto ‘Sessantina’ 2 rijen. 24 3. 'Green Sprouting' / 'Groene Calabrese' 2 rij 25 4. 'Summer purple' / 1 rij 25 18. Bloemkool 6 rijen. 26 1. 'Autumn Giant 4' 2 rijen. 26 2. 'Violetto Di sicilia' 2 rijen. 26 19. Koolraap 2 rijen. 26 1. 'Wilhemsburger' / Friese gele 2 rijen. 26 20. Rapen 3 rijen. 27 1. 'Purple Top Milan' 2 rijen. 27 2. 'Veitches red globe' 2 rijen (eigen zaad). 27 21. Rammenas /radijs 6 rijen. 28 1. Cincinatti Market (eigen zaad) 28 2. 'Ronde zwarte winter' 4 rijen (eigen zaad). 28 3. Helios. 28 c. Vlinderbloemigen: (37 rijen) / combineren met de nachtschaduwen. 30 22-24. Bonen en sperzieboon 6 rijen (combineren met courgettes en augurken/komkommers) 30 1. Stokboon: Blauhilde (Spekboon) 1 rij (eigen zaad) 30 2. Stokboon: Blue lake 2 rijen. (eigen zaad) 30 3. Stokboon: Poleschka 0,5 rij (eigen zaad) 30 4. Stokboon: Quedlinburger Speck 0,5 rij (eigen zaad) 31 5. Stokboon: 'Heilig boontje' 1 rij (eigen zaad) 31 6. Stokboon: ‘Marvel of Venice’ 1 rij 32 7. Stokboon: ‘Large Cannellini’ 1 rij 32 8. Stokboon: ‘Mongeta del Ganxet’ 1 rij 32 25. Pronkboon (3 rijen) 33 1. 'Enorma' 1 rij (eigen zaad) 33 2. 'Painted Lady' 1 rij (eigen zaad) 33 26. Zevengetijdenklaver (1 rij) 34 1. Schabzigerklee – Brotklee 1 rij (eigen zaad) 34 27-28. Erwten, kapucijners en peulen (16 rijen) 34 1. Suikererwt: Oregon Giant 1 rij (eigen zaad) 34 2. Meidoppers: 'Eerste Vroege Mei' / 'Meikoningin' / 'Prince Albert' 3 rijen (eigen zaad). 35 3. Reuzenerwt: Ne plus ultra 3 rijen (eigen zaad). 35 4. Kreukerwt: ‘Telefono’/ Aldermann/ Roi des Halles / Floreta 2 rijen (eigen zaad). 36 5. Peul: ‘Carouby de Maussane’ / 'Torta Flor Roxa'. 1rij (eigen zaad) 36 6. erwt: ‘Wonder van Amerika’ 3 rijen. 37 7. peul: ‘Sugar Snap’ 3 rijen. 37 29. Tuinboon mengsel 8 rijen (eigen zaad). 38 1. Leidse hangers. 38 2. 'Red Epicure' 38 3. Driemaal wit 38 4. Witkiem.. 38 5. Superaquadulce. 39 d. Nachtschaduwen: (67 rijen) / combineren met vlinderbloemigen. 40 30. Aubergines (begin januari gezaaid) (kas) 40 1. Black Beauty 1 rij 40 2. Violetta lunga 3 1 rij 40 31. Jaltomata 0,5 rij 40 1. Aguaymanto 1 rij 40 32-33. Paprika en Pepers (begin januari gezaaid) 13 rijen (combineren met basilicum) 41 1. Peper (zoet): Doux trés long 2 rijen (eigen zaad / buiten) 41 2. Healthy 1 rij (buiten) / super ras (eigen zaad). 41 3. King of the north 2 rijen (buiten / eigen zaad) 42 4. Paprika Palermo pointed (eigen zaad). 42 5. Peper: Capsicum pubescens 1 rij (eigen zaad / buiten) 43 6. Paprika: ‘Dumas’ 1 rij (buiten) 43 7. Paprika: ‘Corbaci’ 1 rij (buiten) 44 8. Paprika: Benxi’ 1 rij (buiten) 44 9. Paprika: ‘Bananas’ 1 rij (buiten) 44 34. Tomatillo 1 rij 45 1. Purple 1 rij (buiten / eigen zaad) 45 2. Queen of Malinalco 1 rij (buiten) 45 3. Koroljok 1 rij (buiten) 46 35. Tomaten 10 rijen (combineren met koriander) 46 1. Vleestomaat: First in the field (buiten / eigen zaad) 46 2. Vleestomaat: Mana lucie 1 rij (buiten / eigen zaad) 47 3. Vleestomaat: Skykomish 1 rij (buiten / eigen zaad) 47 4. Vleestomaat Indian Moon 0,25 rij (buiten / eigen zaad) 48 5. Pruimtomaat: San Marzano 2 1 rij (buiten / eigen zaad) 48 6. Vleestomaat: 'Ligure Grosso' 3 rijen (eigen zaad / buiten en kas) 49 7. Kerstomaat: 'Gardeners Delight' 1 rijen (buiten) 49 8. Kerstomaat: 'Grenaille Rouge' 1 rijen (buiten) 50 36. Ananaskers 3 rijen. 50 1. Aztekenkirsche 1 rij 50 2. Sternkirsche 1 rij 51 3. Andesbeere ‘Lori’ 1 rij 51 37. Aardappels 35 rijen. 52 diverse rassen (gekochten en eigen pootaardappels) e. Komkommerfamilie: (24,5 rijen) / combineren met de granen. 53 38. Kiwano 0,5 rij 53 1. Jelly Round 1 rij 53 39. Watermeloen 0,5 rij 53 1. Sweet Siberian 1 rij 53 40. Meloen 0,5 rij 54 1. Honingmeloen: Kiku Chrysanthemum Melon 0,5 rij 54 41. Achocha 0,5 rij 54 1. Achocha (Cyclanthera pedata) 0,5 rij (eigen zaad / buiten) 54 42. Augurk en komkommer 5 rijen (combineren met stokbonen) 55 1. 'Vert Petit de Paris' 4 rijen (eigen zaad / omhoog leiden) 55 2. 'Chinese Slangen' 4 rijen. 56 3. 'Sensation' 4 rijen. 56 4. Augurk: ‘Wisconsin SMR 58’ 4 rijen. 56 5. Augurk: ‘Poinsett 76’ 4 rijen. 57 43. Courgette 1 rij (combineren met stokbonen) 57 1. Cocozelle di Napoli 0,5 rij 57 2. Black 0,5 rij (eigen zaad) 58 3. Gold 0,5 rij (eigen zaad) 58 44-47. Pompoen 8 rijen (combineren met amarant) 59 1. 'Blue ballet' 2 rijen (eigen zaad) 59 2. 'Georgia Candy Roaster' 1 rijen (eigen zaad) 59 3. Sibley 3 rijen (eigen zaad). 59 4. 'Pepita' 20 zaden (eigen zaad). 60 1. 'Musquee de Maroc 20 zaden. 60 f. Ui-achtigen: (40 rijen) 62 48. Prei 7 rijen (om en om met wortels) 62 1. 'Bulgaarse Reuzen Lincoln' 1rij 62 2. ‘Chef’s White' 1rij 62 49. Sjalot 1 rijen (om en om met wortels) 63 1. ‘Bonilla' 1rij 63 50. Ui 18,5 rij (om en om met wortels) 63 1. ‘Ailsa Craig’ 1rij 63 2. ‘Density 4' 1rij 64 3. ‘Stuttgart' 1rij 64 4. ‘White Sweet Spanish' 1rij 64 51. Knoflook 6 rijen. 64 g. Graan: (24 rijen) 65 52. Amarant 2 rijen. 65 1. ‘Coral Fountain’ 2 rijen. 65 2. ‘Mercado’ 2 rijen. 65 53. Mais 10 rijen (combineren met dille en Oost-indische kers) 66 1. Suikermais: Zuckerfee 2 rijen (eigen zaad). 66 2. Earlibird F1 2 rijen (eigen zaad). 66 3. Suikermais: Sweet Red 2 rijen (eigen zaad). 67 4. Bakmaïs 'Nothstine Dent' 2 rijen (eigen zaad). 67 h. Bladgroenten: (23 rijen) 69 54-56. Melde-achtigen (5 rijen) 69 1. Atriplex hortensis 4 rijen (eigen zaad) 69 2. 'Magentaspreen' zaait zichzelf 0,5 rij (eigen zaad) 69 3. Aardeispinazie Blitum virgatum 0,5 rij (eigen zaad) 69 57-60. Andijvie (5 rijen) 70 1. Snij andijvie Agrio Red Stem 1 rij (eigen zaad) 70 2. Snij andijvie ‘Biondissima di Trieste / Triestina’ 1 rij 71 3. Roosjeslof ‘Grumolo Rosso’ 1 rij 71 4. Andijvie ‘Cornetto di Bordeaux’ 1 rij 71 5. Capucienenbaard ‘Catalogna a foglia Frastagliata’ 1 rij 72 6. Roodlof ‘Rossa di Treviso’ 1 rij 72 61. Witlof (4 rijen) 73 1. 'Mechelse middelvroeg' 2 rijen. 73 62. Haviksbaard (0,5 rij) 73 63. Hertshoornweegbree (0,5 rij) 74 64. Sla (3 rijen) 74 1. 'Ice Queen' 1 rij (eigen zaad) 74 2. Twellose gele 2 rijen (eigen zaad) 75 3. 'Australische Gele' 75 4. Mascara. 75 5. 'Blanke Zelfsluitende' 76 6. Black seeded simpson. 76 7. Kropsla: Kagraner Zomer’ 2 rijen (eigen zaad) 77 8. Pluksla ‘Salad Bowl Red’ 2 rijen (eigen zaad) 77 65. Snijbiet (0,5 rij) (eigen zaad) 78 66. Amarantblad (3 rij) 78 1. 'Bayam of Klaroen chaurea' (zaait zichzelf) 2 rijen. 78 67. Malvablad (0,5 rij) 79 1. 'Crispa' zaait zichzelf 0,5 rij (eigen zaad) 79 68. Chrysant (0,5 rij) 79 1. Chrysanthemum coronarium 0,5 rij (eigen zaad) 79 2. 'Grof- of Breedbladig' 1 rij 79 69. Veldsla (1 rij) 80 1. Grote Noordhollandse 1 rij 80 B. Kruiden: (35,5 rijen) 81 70. Berganie (0,5 rij)/ zaait zichzelf 81 71. Goudsbloem (2 rijen) / eigen zaad 81 72. Peterselie (1 rij) 81 1. 'Gigante d'Italia' 1 rij (eigen zaad) 81 73. Citroenafrikaantje (1 rij) 81 'Red Gem' 1 rij (eigen zaad) 81 74. Oost-Indische kers (1 rij) combineren met mais. 82 1. 'Jewel' 82 75. Kervel (4 rijen) 83 1. Commun/massa 2 rijen. 83 2. Brusselse winter/Vertissimo 2 rijen. 83 76. Koriander (10 rijen) 83 1. 'Slowbolt' 3 rijen. 83 77. Basilicum (5 rijen) 84 1. 'Cinnamon' 1 rij (eigen zaad) 84 2. Sweet genovese 2 rij (eigen zaad) 84 78. Mexicaanse dragon (2 planten) 84 Spec. 84 78. Rosella (5 planten) 85 1. Rosella 0,5 rij 85 C. Eenjarige sierbloemen of zaden van vaste planten. 87 1. Cosmos 'Sonate' / bipinnatus ‘Antiquity’ 87 2. Digitalis lanata’ 87 3. Mexicaanse zonnebloem ‘Torch’ 87 4. Muurbloem ‘Fair Lady gemengd’ 88 5. Helianthus annuus ‘King Kong' 88 6. Helianthus debilis 'Geel Stella' 89 7. 'Royal Family Blauw' 89 8. 'Royal Family Rood' 90 9. 'High Scent' 2 rijen. 90 10. 'Old Spice Senator' 2 rijen. 91 11. Zinnia: ‘Redman Super Cactus' 2 rijen. 91 12. 'Zinnia Californische Reuzen' 91 13. Brokaatbloem 2 rijen. 92 14. Slaapmutsjes Mix 2 rijen. 92 15. Siertabak Nicotiana sylvestris. 93 16. phacelia tanacetifolia (Bijenvoer) 93 Artisjok. 94 1. Violet de Provence 4 planten. 94 2. ‘Imperial Star’ 1 rij 94 3. Kardoen ‘White Giant Full leaf’ 1 rij 95
-
Als we het over dat rapport hebben dan zou ik het maar eens lezen, want de schrijvers hebben totaal geen verstand van planten. Het is een waardeloos onderzoek geweest (lees ook de onderzoeksmethode). Ook inheemse planten worden als gevaarlijk voor de volksgezondheid aangegeven, zoals de gewone vlier en uit mijn hoofd de hulst. De vlinderstruik en vijg zijn ook hele risicovolle soorten in Nederland, wat ik gezien onze bodem en bij de vijg vanwege het ontbreken van de bevruchter niet met ze eens kan zijn. Ze houden beide van stenige en warme gebieden , waarbij de vlinderstruik in de Ardennen inderdaad een plaag kan zijn (in Nederland bij industrieterreinen). Maar dit gaat wel te veel van het onderwerp af. Bij ons kun je de olijfwilg gewoon aanplanten. Mocht blijken dat je toch zaailingen krijgt in de vollegrond dat moet je wel kijken of het slim is om de soort te houden. In plantenpotten ontbreekt een goed ecologisch evenwicht en gelden andere microklimaten, dus hierdoor kun je zaailingen krijgen die heel onverwacht zijn. Op het platdak kreeg ik ineens een Boerenjasmijn op en dat zou in onze natuurlijke bodem onmogelijk zijn. Als je iets aanplant dan moet je het ook beheren. Je kunt het niet planten weggaan en gewoon afwachten hoe het er over 10 jaar bij staat. Dit is mijn kritiek op de voedselbosbeweging. Gezien dat het klimaat verandert, beheer verandert, bodems veranderen, ziektes en plagen zich wereldwijd verspreiden, mensen allemaal onnatuurlijke milieu's creëren en plantengemeenschappen vanwege al deze redenen steeds incompleter worden is het niet erg dat je kijkt naar uitheemse soorten als potentiële vervangers. Laatst van een Tuin in Engeland gehoord waar heel veel zeldzame insecten leefden, waarvan sommige al dertig jaar niet meer gevonden waren in de natuur. De tuin bestond voor een groot deel uit uitheemse soorten. Overigens ben ik een groot liefhebber van inheemse, maar ook uitheemse soorten. Ik zie ze wel graag complete plantengemeenschappen en anders een combi tussen inheems en uitheems. Ik heb een E. multiflora gehad, maar deze kreeg geen vruchten, omdat ik geen tweede individu had.
-
Afgelopen jaar hadden we drie rassen van Capsicum pubescens. Ik heb twee planten gekocht, waar niet duidelijk de rasnaam bij stond, maar ik denk Canario (grote gele vrucht) en Rojo (grote rode vrucht). Ik had Rocoto (kleine rode vrucht) buiten staan. De planten deden het goed. De planten in de kas kregen wel last van een schimmelziekte die alle nieuwe topjes eraf liet vallen. Toch vruchten aan beide planten gehad. De planten buiten hadden langer nodig om in vrucht te komen. Ik kweek ze dus dit jaar langer binnen op en plant ze dan buiten uit. Ik overwinter ook een paar planten en dat gaat tot nu toe heel goed.
-
Ik zaai mijne ook niet te vroeg. Ik denk rond eind januari / begin februari, zodat er al wat meer licht is. De kas is verwarmt, dus vooral het te kort aan licht (zeker bij bewolkt weer) remt de groei af wanneer ik eerder zaai. Daarna kweek ik ze nog lang op, dus dan halen ze een eventuele achterstand wel weer in. Ik wil in ieder geval zeker Capsicum pubescens zaaien. Deze peper is heet, maar niet te heet. Verder vind ik hem een hele goede kruidige smaak hebben.
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.