Jump to content

Winter tot voorjaar Voedselbos Beek


permanatuurtuin

514 views

 Share

We hebben hard gewerkt afgelopen winter. We kunnen veel meer water opslaan en de moestuin zou een stuk productiever moeten worden. De druiven zijn allemaal geleid, net als de bramen, frambozen.... De groententuin aan de haagkant is altijd heerlijk zonnig, maar bij droge zomers groeiden de groenten er eigenlijk niet. Verder is het onmogelijk om genoeg water op te slaan om de moestuin iedere week water te kunnen geven. We zijn daarom bakken aan het plaatsen, waarin we groenten kunnen telen die meer water of bescherming tegen woelmuizen nodig hebben. De bakken hebben geen gaten, dus we moeten wel opletten dat ze in de winter niet volledig vol regenen. Tot nu toe zijn we hier heel tevreden over. Wat alleen al fijn is, is dat we ter plekke wortels kunnen zaaien. We zaaiden deze normaal altijd voor. 

 

We hebben het volgende al geplant: knolselderij, wortelpeterselie, pastinaak, knoflook, sla, rode biet, chinese chrysant, radijs, paksoi, tuinboon, rucola, prei en een klaver die eetbaar is.

 

We hebben verder nog erwten gezaaid. 

 

Verder hebben we in de kas de paprika's, aubergines, uien en nog diverse andere zaailingen staan. In de kas rijpen ook alweer de moerbeien af. 

 

Het voedselbos gaat ook weer lekker ondanks de sneeuw en lichte vorst lijkt de schade tot nu toe heel acceptabel. Veel fruitbomen staan alweer in bloei en we hebben al veel stinsen gehad, zoals narcissen en sneeuwklokjes. Deze zaaien zich beide ook uit.

 

 

2021 pasen (7).JPG

2021 Valentino sneeuwklokje.JPG

IMG_0099.JPG

IMG_5830.JPG

Knoflook.JPG

Narcis boeket (4).JPG

Narcis voedselbos lagen.JPG

Wilde narcis Japans hoefblad (1).JPG

Groentebakken.JPG

IMG_0302.JPG

Peperboompje (1).JPG

Wilg rood katje (2).JPG

  • Like 4
 Share

4 Comments


Recommended Comments

Hoe kan het dat moerbeien nu al afrijpen? Ik begrijp er niets van.

Ik hoop dat het goed gaat met de bakken. Het is een risico zonder afwatering. En de opwarming van de grond daarbij.

Het zijn speciekuipen toch?

Ik heb me wel eens afgevraagd of het wel gezond is om in die bakken te kweken. Ik wilde er zelf waterkers in kweken, maar ze zijn niet van voedsel plastic. Ik werd al misselijk van de lucht toen ze in de auto lagen. Ik weet nog steeds niet of ik het ga doen.

Edited by fre3ke
Link to comment

Leuk te zien hoe je kids genieten, bewonder steeds jullie prachtige tuin met de foto's.

Fre3ke dat kun je gerust doen met de kuipen, ik moest ook met ramen open naar huis rijden en luchten van de stank. Maar dat is zo weg als ze buiten staan en in gebruik zijn, dan ruik je er niks meer van. En niks van kunnen proeven, aardappels, bonen, sla, aardbeien, van alles en nog wat. Voor de zekerheid kun je natuurlijk een labtest doen of weg laten, maar ik gebruik ze nu weer voor de peulen en erwten en later bonen.

Link to comment

leuke fotos en prachtig hoe jullie de kinderen laten groot worden met het besef hoe de natuur is en hoe belangrijk ze is voor ons allemaal.
Ik volg met plezier jullie verslag hier.

Link to comment

Dankjewel allemaal, Ik teel het liefste in de vollegrond, maar met de huidige droge zomers, geen wateraansluiting en de woelratten-veldmuizen die behoordelijk wat opeten moet je toch keuzes maken. Halve tot volledige rijen verliezen aan droogte of vraat is zonde van onze tijd en energie. Verder teel ik het liefste ook zonder kunstof, maar met maximaal 2 dagen in de week om te beheren, nog wat leuks te doen, te oogsten en verwerken moet je ook keuzes maken hoe je het werk haalbaar houd. Het zijn extra brede speciekuipen (1,5 meter breed). In het midden staat een bak, waarin ik stro met kippenmest doe. We kunnen dan zien wanneer het water te hoog komt te staan en we kunnen dit er dan uitscheppen. Ik vind de geur ook niet aangenaam, maar ik geloof niet dat ze hele gevaarlijke stoffen afgeven. Ik heb hier eens naar gekeken, maar ik geloof dat het goed zit. Daarbij als ik groenten in de supermarkt koop, die veelal met vergif... geteeld worden dan verwacht ik niet dat dit slechter is. Planten nemen normaal gesproken ook niet alle stoffen even gemakkelijk op. 

 

We vinden het inderdaad belangrijk dat de kinderen opgroeien in verbinding met de natuur. Dat lukt tot nu toe goed. 

 

We hebben Morus macroura in de warme kas in Hulsberg staan. Deze rijpen inderdaad al een paar weken af. Het is vooral leuk, want er rijpen hooguit een paar moerbeien per dag af. 

Edited by permanatuurtuin
  • Like 2
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...