Jump to content

Mai Pensato

Members
 • Posts

  333
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Mai Pensato

 1. Ook voor @redzebra en @msdg is alles nu geregeld, zaden zijn vanmiddag op de post gegaan. Wat mij betreft kan dit topic nu wel gesloten worden.
 2. Zo die heb je snel binnen, gistermiddag op de post gedaan! Wel slim om het zo te doen, zeker als je meerdere planten per soort wil kweken. Zelf kweek ik zoveel mogelijk soorten en van elk 1. Dus ik zaai altijd 2 of 3 zaadjes per soort, want kieming is niet altijd 100%. Plantjes die ik over heb verkoop ik of geef ik weg aan vrienden.
 3. Sungold heb ik ook een aantal jaren gekweekt, zeer lekkere tomaatjes maar ook extreem gevoelig voor barsten en zacht. Heb jij die ervaring ook?
 4. Ik heb de zaden binnen gekregen en iedereen die (op tijd) besteld heeft een PM gestuurd. @fre3ke @Frans @Jorieke123 @Lia56 @Goldfish @Mellie bedankt voor jullie snelle reactie en betaling. De zaden zijn vanmiddag op de post gegaan. @redzebra en @MSDG zie PM dat ik jullie gestuurd heb. Allemaal bedankt voor het overnemen van een aantal zaden. We gaan komend jaar in het nieuwe tomatentopic 2023 wel lezen hoe de oranje Bolzano (hopelijk beter dan de voetballers van Oranje eerder vanavond .... 😊) en gele Lorenzo het gaan doen. Dit topic kan binnenkort wel gesloten worden.
 5. Ik vraag me af af dit waar is... heb zelf een Prunus avium Lapins (op Gisela 5 onderstam). Deze is zelfbestuivend en dat is ook mijn eigen ervaring. Jaarlijks lekkere zoete kersen en geen andere kersenboom in de buurt. Je krijgt wel meer en dikkere kersen als er wel een andere Prunus avium in dd buurt staat die op zelfde moment bloeit.
 6. Een update, voor eventuele ongeduldigde zaadverslaafden..😀 Helza heeft me gemeld dat de tomatenzaden er binnen 5-10 werkdagen zijn. Zodra hij ze opstuurt ontvang ik de rekening. Zodra ik ze binnen heb meld ik me hier weer.
 7. Het is met name temperatuur die invloed heeft op de uitgroeiduur (zoals de profs dit noemen..). Wat verder ook wel helpt is "generatieve" maatregelen zoals minder blad aanhouden (nieuwe scheutjes zo snel mogelijk wegtoppen, eventueel wat ouder blad onderin weghalen) maar hier moet je niet te ver in gaan tm augustus en wat droger telen (dus niet teveel water geven).
 8. Grote blokpaprika's geven normaliter inderdaad minder paprika's . Zoals Frans al aangeeft ze zijn dikwandig en hebben een hoog vruchtgewicht. Ze vragen gewoon meer assimilaten van de plant. Ik heb het eerder dit jaar denk ik al eens aangegeven in dit topic: als er 2-3 blokpaprikas per stengel hangen stopt de plant met zetten en groeit ook niet veel meer, je moet er dan eerst 1 of 2 oogsten. Zoetepuntpaprikas en ook de snackpaprikas doen het veel makkelijker qua groei en vruchtzetting. Enkele tips om toch een goede oogst te krijgen: zaai vroeg (binnen), op tijd vruchten oogsten en hogere nachttemperaturen (luchtramen op tijd/namiddag dicht in het voorjaar zolang nachttemp buiten onder de 15 graden blijft. En kies een ras dat wat kleinere vruchten geeft. Zelf goede ervaringen dit jaar met ras Oda: een paarse die bij volle rijping roodachtig doorkleurt.
 9. Update: ik wilde dus gisteren de zaden bestellen en toen zag ik ineens dat de prijs een flink stuk omhoog gegaan was. Ik had al van te voren email verkeer gehad met Jan Hellings (eigenaar) met de vraag of ik niet minder stuks zou kunnen aankopen, dat kon wel maar was een stuk duurder. Dus gisteren telefonisch contact gehad. Jan is erg vriendelijk. Hij vertelde dat ze beide soorten niet op voorraad hadden liggen en bij bestelling bij hun leverancier erachter kwamen dat de zaden fors duurder geworden waren sinds juli. Vervolgens heb ik uitgelegd dat ik uitgegaan ben van de prijs van 2 dagen geleden op hun website en de 50 zaden al grotendeels doorverkocht had aan mede-tuinliefhebbers. Hij begreep het en ik kan gewoon de zaden kopen voor de oude prijs. Ik had al gezien dat Helza zaden heel veel positieve reviews krijgt en dat is terecht m.i. Inmiddels staan de Bolzano en Lorenzo voor 24,95/25 st op hun website dit is dus bijna 1 EUR per zaadje! En Jan meldde ook dat per 1 januari er weer een prijsstijging aankomt van bijna 10% op heel veel zaden. Dit zal ook wel voor veel andere zadenshops gelden (behalve die zelf hun zaad winnen). Dus als je nog zaden wilt bestellen zou ik niet te lang wachten.... Degenen die de Bolzano en Lorenzo zaden besteld hebben bij mij: ik heb voor iedereen voldoende zaden behalve voor de laatste: @Oudholland jij staat helaas op de reservelijst: ik wil zelf minimaal 10-12 zaden per soort zelf houden. Als ik de zaden binnen heb en alle eerdere bestellers zijn voorzien laat ik nog wel weten wat ik nog over heb per sort.
 10. Okay, voldoende interesse voor beide rassen, bedankt allemaal. k ga ze allebei bestellen, dan een overzicht maken van al jullie bestellingen en dan handelen we het verder via pm's af. Uiteraard zal ik hier ook aangeven hoeveel zaden er nog beschikbaar zijn.
 11. Dat gaat nog wel lukken als ik beide soorten ga kopen wat ik waarschijnlijk wel ga doen
 12. Bedankt allemaal voor de belangstelling!! Ik ga van de oranje Bolzano 50 zaden bestellen. Met de tot nu toe opgegeven aantallen ben ik er al 29-39 kwijt. Zelf wil ik 10 zaden overhouden zodat ik de komende 3 jaar vooruit kan. Optie is ook nog de gele Lorenzo. Daar heeft tot nu toe alleen Jorieke aangegeven 5 zaden te willen overnemen. Als ik er daarvan ook een stuk of 20-25 kwijt kan dan ga ik die ook bestellen. Ik wacht het nog een paar dagen af.
 13. @fre3ke bedankt! Alle beetjes helpen. Als er nog een paar liefhebbers komen voor 5-10 zaden ga ik denk ik toch bij Helza bestellen. Optie poetschke blijf duur: 9 eur voor 6-1 zaden ... en dan moeten die 5 ook nog naar mij toe.
 14. Ook deze had ik al gezien... Dit staat er bij in de aanvullende info: Tomato - Bolzano F1 - 35 Seeds Package: 35 Seeds Own harvest, cleaned ,and ready for sowing. Iemand die dus zelf zaad gewonnen heeft van een F1 tomaat: dan is de kans heel groot dat je afwijkingen krijgt. Daarnaast is deze prijs te mooi om waar te zijn en zie ik reviews waaruit ik opmaak dat dit van Brazilie afkomt?? Hier ga ik dus zeker niet kopen.
 15. Ja inderdaad. Ik had deze ook gevonden, hier kun je dus wel klein aantal zaden kopen (6 st) maar wel 1 EUR per zaad en ze rekenen maar liefst 12,49 EUR verzendkosten naar Nederland. Ik heb nog een mail gestuurd naar Poetschke (zou er eventueel wel wat meer zaden willen bestellen) maar ze hielden echt vast aan die 12,49 verzendkosten. dus een no go voor mij. Daarentegen heb ik wel flink wat zaden (niet alleen tomaten maar ook paprika, peper, kruiden en andere saladagroenten) besteld bij www.samenhaus.de Die hebben echt een enorm groot assortiment van zaden met interessante prijzen. En waren wel bereid mij flink tegemoet te komen in de verzendkosten naar NL 😊 Maar zij hebben niet deze Bolzano.
 16. Okay dan wordt het dus toch schatten 😀 Ik denk 7288 zaden
 17. Ik ben bezig met het uitzoeken welke tomaten rassen ik volgend jaar ga kweken. Ieder jaar wil ik wel wat nieuwe soorten proberen. Leuk dat speurwerk op diverse webshops en ervaringen met rassen. Ik wil heel graag het ras Bolzano gaan zaaien. Dit is een F1 hybride ook door professionele telers gekweekt. Het is een oranje trostomaat ruim 100 gram moet zeer lekker (zoet) zijn en een extra hoog caroteengehalte. En een gezonde sterke groeier. Is bijna niet te vinden in NL of omringende landen. Helza Hobbyzaden heeft ze maar dan moet je 50 zaden kopen voor 28,95 EUR. Zoveel heb ik er niet nodig. Zijn er hier wellicht tuiniers die een aantal zaden van mij over willen nemen tegen kostprijs (0,60 per st plus verzendkosten) ? Eventueel wil ik ook Lorenzo F1 kopen dit is een gele trostomaat, zelfde kosten voor 50 st. Ik hoor het graag
 18. @henkg hmmm... ik mis een stukje van de rechter foto, kun je mij de hele foto sturen (pm) ?
 19. De zoete paprika's in mijn kas doen het nog steeds goed. Alle 6 planten zijn nog gezond, alleen 1 stengel van de bruine mini-paprika is aangetast door schimmel (Botrytis-stengelrot) dus die heb ik weggeknipt. 10 dagen geleden heb ik er nog flink wat geoogst. En toen heb ik vrijwel al het blad er af gehaald. Water en voeding krijgen ze al 2 weken niet meer. Ik houd wel het vochtgehalte en de EC in de steenwolmat in de gaten. Dit doe ik om de rijping van de laatste vruchten te versnellen. Uiteraard helpt oom het mooie weer hieraan heel goed mee. Foto's: 15 october: zoete punt paprika's (die hebben het erg goed gedaan dit jaar!) 15 october: oranje snackpaprika 15 october: paarse blokpaprika en bruine minibell paprika Oogst van 15 october: Foto van gisteren:
 20. Veel vocht is inderdaad echt belangrijk zelfs als ze weinig uren directe zon krijgen. Dus op tijd genoeg water erbij gooien en vergeet ook niet voeding. Ik weet niet wat de bloemkleur is, weet je dat de roze/rode blauw kleuren bij een lage pH? Turf heeft een lage pH dus dat is positief als je blauwe bloemen wilt. Turf heeft echter als nadelen dat het moeilijk weer nat wordt als het te droog is geworden en het klinkt wat sneller in. Ik zou eerder kiezen voor een mengsel van potgrond en cocos. Je kunt ook aluminium sulfaat toevoegen voor blauwe bloemen.
 21. Zaden en de reapers vruchten (incl een bruine) gisteren in goede orde ontvangen! Nogmaals bedankt 👍 Nu nog even bekijken wat ik met die reapers ga doen. We komen zelf al om in de habanero's en die vinden we al extreem heet. Beloof niets maar overweeg er iets van te gaan proberen.
 22. Met de belangrijke kanttekening dat de buitentemperaturen nu nog zeer aa genaam en bovengemiddeld zijn. Als het nu overdag 10 graden zou zijn en 's nachts beneden de 5 zou je echt wel verschillen gaan merken.
 23. Tja... in het algemeen is het zo dat de kleinere tomaatjes de hoogste brix waarde hebben, dus de beste smaak. Waarbij ik direct maar vermeld dat er ook grote verschillen zijn tussen de rassen onderling: er zijn zeker ook wel lekkere zoete vleestomaten. Persoonlijk vind ik de oranje en rode cherry- en snacktomaatjes (net een maatje groter dan de cherries) en zeker de mini-pruim tomaatjes erg lekker en zoet. De oranje zijn het meest zoet. De zogenaamde honingtomaatjes scoren ook zeer hoog op de smaakladder. Wat betreft te lui,'t is maar net hoe je het bekijkt: de kleintjes pluk je en kun je direct consumeren, de grotere moet je toch zo wie zo eerst in stukken snijden 😊 Ze geven meer trossen en (over het algemeen) wat minder gevoelig voor ziektes. Dus je krijgt er wel veel voor terug. Ik zou je dan wel de bestomaatjes af willen raden, dat is echt heel veel werk....
 24. Lijkt me ook beter om er een apart topic van te maken. Zelf betwijfel ik ook of ik iets van de reaper ga consumeren. Wij vinden de Habanero's eigenlijk al te heet. Als we er 10-15 per jaar consumeren is het al veel. Daarvan heb ik er nu veel over die we ook aan vrienden/familie niet kwijt kunnen... als er hier nog liefhebbers zijn voor habanero's stuur maar een pm. Het gaat mij puur om de uitdaging van het zelf kweken van de Reaper, schijnt een erg lastige te zijn.
×
×
 • Create New...