Jump to content

Mai Pensato

Members
 • Posts

  198
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Mai Pensato

 1. Nee trips zijn hele kleine zwarte insecten, je kunt ze wel zien in de bloemen. Google anders maar even naar foto's
 2. denk niet dat het door droogte komt. lijkt wel op trips-schade
 3. De Sonja in mijn kas gaat erg goed. Intussen drie stuks jong geoogst (die toch geen toppers zouden worden) voor consumptie. En zojuist Sonja nr 4 gesneden voor de wedstrijd. De foto's: vlak voor de oogst: gewicht: 1238 gram maar liefst! en dan de lengtemeting: @HuubvG 36,5 cm noteren svp 😊 Deze is niet meer geschikt voor consumptie
 4. Oh dan moet ie toch nog zowat verdubbelen 😉
 5. @Jorieke123 die onderste ziet er veelbelovend uit qua vorm, hoe lang is die nu al?
 6. @ijsselg ik heb jarenlang ervaring met stekken van de meest uiteenlopende tuinplanten en ik raad het je echt af (net zoals de anderen). Neem stekken van 10-15 cm en laat daarvan dan na beworteling de top of 1 okselscheut doorgroeien tot de gewenste hoogte (waarbij je dan de zijscheuten steeds weghaalt).
 7. Zonder foto en zulke "vage" omschrijving kunnen we je niet helpen
 8. Zijn dat geen mieren op de eerste foto?
 9. Het zijn maar 12 matten van 100 cm lang ieder jaar. Na dat jaar haal ik het folie eraf en versnipper ik het en kweek ik er aardbeien en diverse kruiden op in bakken en potten. Daarna gaat het bij het groenafval. Er zit dan veel organisch materiaal (wortels) in en feitelijk is steenwol een natuur product. Voor de professionele telers is er een duurzame recyclingoplossing. Daarover heb ik recent wst geschreven hier op mtf, ik denk in het paprika topic
 10. Oke maar dan zet je ze in de winter binnen in huis, waarschijnlijk met lampen erboven?
 11. @Lia56 wil je nu nog gaan zaaien dan? M.i. is dat echt te laat, zelfs in een kas.
 12. 22+11=33 Daar ga je dan nog niet mee winnen hoor 😀 *****spoiler*****
 13. De twee hete dagen met 32-34 graden ruim een week geleden bij ons hebben toch wat negatieve gevolgen gehad voor de vruchtzetting, waar ik al bang voor was. Bij veel planten toch 1-2 vruchtjes die niet of veel slechter gezet zijn. Duidelijk te zien op deze foto's: Maar we krijgen meer dan genoeg tomaten, dus zeker nog geen reden tot klagen. Ik laat de tomaten altijd zo lang mogelijk rijpen aan de struik, dan zijn ze het lekkerste. Foto vandaag voordat ik eerste keer geplukt heb (zie ook de Tomberry yellow met enorme trossen met honderden tomaatjes): En dit is de eerste oogst vandaag. 15 van de 23 soorten zijn nu voldoende rijp:
 14. De Sonja geeft dus in verhouding meer mannelijke dan vrouwelijke bloemen en zover mijn ervaringen tot nu toe 1 bloem per oksel. Ik weet niet welk ras snackers je hebt maar mijn ervaring is dat die vaak meerdere bloemen per oksel geven, tot wel 5 toe. Ik gebruik F1 hybriden dus alleen maar vrouwelijke bloemen.
 15. Jazeker ik zie al diverse dieven op je laatste foto. Een tomaten plant (ik bedoel de opgaande soorten indeterminate in het engels) maakt eers 6 tot 10 bladeren en dan komt de eerste bloemtros. Vanaf dan is het meestal steeds 3 bladeren en dan een tros. Het is gebruikelijk om alle scheutjes in de bladoksels (dit zijn de dieven) weg te halen en alleen de top van de hoofdstengel door te laten groeien. Een optie kan zijn om bewust wel 1 scheut door te laten groeien, je teelt dan op 2 stengels (meerstammig). Dit gaat dus allemaal niet op voor de struiktomaten!
 16. @Frans netjes! Ik verwachtte al dat die over de 30 cm zou gaan. Ik verwacht dat ook die 33,8 cm van mij niet de winnaar gaat worden.
 17. De steenwolmatten worden inderdaad voor meer dan 95% gerecycled. Na verwijderen van de folie wordt het versnipperd tot granulaat. Dat moet dan een tijdje drogen (maar geen 3 jaar...) en gaat dan inderdaad naar de baksteenindustrie. De baksteenfabrikanten zijn er blij mee: door een deel steenwolgranulaat te gebruiken in plaats van klei wordt een meer poreuze steen gemaakt met een hogere isolerende waarde. Ideaal voor binnenmuren.
 18. ook hierbij een opmerking: dit betreft substraatteelt op steenwol. De buffer aan water en voeding is dan veel kleiner dan wanneer je in de grond teelt. Daarom is het ook veel beter om dan veel en kleine druppelbeurten te geven zeker als het zonnig is. Zelf teel ik ook op steenwolmatten. Tijdens de hete dagen vorige week gaf ik 28x water tussen 8.00 en 19,00u iedere keer 80-100 cc. Je komt dan op meer dan 2,5 liter per plant uit.
 19. Ik lees dit bericht nu pas. Toch wel een opmerking: deze professionele paprikakweker plant al in november. Begin januari (of soms nog iets eerder) komen er al de eerste bloemen in en dat is gewoon te vroeg: er is dan nog te weinig licht om goede paprika's te krijgen. Daarom halen deze kwekers de eerste bloemen eruit en willen ze pas vruchtzetting hebben op zijn vroegst 2e helft januari. Dit is dus niet te vergelijken met planten in april/mei. Zelf zie ik er geen voordeel in om dan de eerste bloemen weg te halen. Er is dan voldoende licht en de planten kunnen het makkelijk aan.
 20. Hier inmiddels ook de eerste paprika's geoogst. Het zijn de mini-snack paprika's Lubega Mini Orange, Mini Bell Chocolate en Oda. Daarnaast heb ik nog 2 zoetepunt paprika (Oranos en Palermo) en een oranje blokpaprika (Milena) die er echter uit ziet als een puntpaprika (?). Deze laatste drie hebben al grote vruchten hangen maar die zijn nog niet rijp. Ik heb ze gezaaid op 2 februari binnen en ze zijn eind april in de kas geplant op Grodan steenwolmatten. De Oda is erg apart: normaliter zijn paprika's eerst groen en verkleuren dan naar rood, geel, oranje en nog vele andere kleuren. De vruchten van Oda zijn eerst lichtgeel en verkleuren dan snel naar paars. Foto's (alle 4 van 19 juni). Meer foto's op mijn instagram post van vandaag. kleurrijke eerste oogst: Oda Mini Bell Chocolate: Lubega Mini Orange:
 21. Kijk maar eens in het topic teeltwedstrijd 2022 komkommer. Daar zie je diverse fotos van mannelijke en vrouwelijke bloemen
 22. Zojuist Sonje nr 3 geoogst. Van deze had ik gehoopt de 35 cm te halen maar dat is niet gelukt. Toch iets langer dan de vorige. Nu gemeten 33,8 cm. @HuubvG deze mag je dus noteren! Deze zal ook wel in de soep belanden, niet meer lekker om als saladegroente te eten. Gelukkig geeft de snack-komkommer enorm veel lekkere "snackers" De foto's: vlak voor het oogsten: 1052 gram schoon aan de haak en dan de lengtemeting
 23. Nee totaal niet, In een kas is de kans op Phytophthora zo wie zo al klein. Daarnaast teel ik op steenwol, dit is generatiever dan in de grond telen. En bovendien pluk ik ook veel blad hoor en ik dief altijd netjes 1x per week. De foto's zijn van gisteren, zo meteen ga ik weer bladplukken, dieven en laten zakken. Dan ziet het er weel heel anders uit. UItdaging die ik heb is om bij sommige soorten zo weinig mogelijk neusrot te krijgen. Vooral de San Marzano en sommige (mini-) pruimtomaten en ook wel de Coeur de Boeuf hebben hier snel last van. Bijna onmogelijk om hier helemaal geen neusrot in te krijgen.
×
×
 • Create New...