thea Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 Als je yacon heb geoogst na de eerste nachtvorst,moet hij eerst liggen om aan te zoeten.Dat kan je doen in de kas in de zon.Mag niet vriezen.vorst vrij laten rusten kan wel 3 tot 4 weken duren. In weck ze altijd in :met ander fruit -bessen-abrikosen-druiven-pruimen.vorig jaar heb ik ze in sinaappelsap geweck met stukje vanille stokje.Als je yacon gaat schillen moeten ze meteen in citroen water tegen verkleuring.Vorig jaar deed ik ze meteen in sinaappelsap en met deze sap en suiker siroop geweck.siroop gemaakt 400 gram suiker op 1 liter water ingekookt.weckpot vullen met fruit/yacon deze met 1/3 vullen met de sinaappelsap en dan de suikersiroop.En een stukje van 3cm vanille stokje erin. Zonder sinaappelsap maar met helemaal suikersiroop dan de verhouding (300gram suiker/1lt water/5 gram citroenzuur of halve citroen).Dan 1/2 uur op 80 graden wecken.Klaar is kees. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 Dank je wel Thea! IK ga dit zeker proberen. Van één plant heb ik een afwasbak vol met knollen..teveel om zo te eten.Weck je de Yakon alleen samen met andere vruchten of ook wel de Yakon alleen?In de vriezer heb ik nog witte en zwarte aalbessen en kwetsen..dat zou dus allemaal kunnen begrijp ik.O, ja dat sinaasappelsap heb je dat uit pak of vers? En de abrikozen? Weet jij misschien of de Yakon ook aanzoet in een donkere koele zolderkamer? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted November 14, 2013 Author Share Posted November 14, 2013 Ik doe het alle twee met andere vruchten en alleen yacon. Ken je de blik tropisch fruit??nu daar zit onder in yacon. Sinaappelsap van appelsientje. abrikozen gedroogd mijn boom is heen gegaan. Aanzoeten van de yacon -Licht-zon- Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 OK, dan leg ik de Yakon in de koude beneden keuken..of overdag in de kas..`s-nachts te koud nu.En die gedroogde abrikozen leg je die er geweekt bij? Ja die blikken ken ik, dan zijn dat die gele vierkante blokjes..leuk om te weten Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gemma Posted November 16, 2013 Share Posted November 16, 2013 Oh, heb me inderdaad altijd afgevraagd wat dat nou was inderdaad.dacht peer ofzo.. maar yakon dus.Leuk hoor!Ga het zeker maken nadat ze lang genoeg gezoet zijn!Bedankt Thea! Quote http://www.buitenthuis.blogspot.comRien de plus simple, ni de plus beau, qu'un potager.( St. Ignatus 1491-1556 ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted November 16, 2013 Author Share Posted November 16, 2013 Ik doe de gedroogde gewoon gedroog in.In de pot weekt het wel. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted November 29, 2014 Share Posted November 29, 2014 Heeft iemand wel eens het blad of ook de stengel gegeten? Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted November 29, 2014 Author Share Posted November 29, 2014 Ik dee soms het blad in de thee,als zoet middel.Maar vond het niet zoet. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted November 29, 2014 Share Posted November 29, 2014 Aha! Ik heb vandaag die knollen uitgespit, en de plant (blad en stengel) op het groentenbed gelegd als mulch. Misschien straks nog even een blad ophalen om te proberen in de thee?Als het zoet zou moeten zijn, is het niet echt geschikt als een hartig groentegerecht, neem ik aan... Ik heb al hierboven gelezen dat ik de knollen nog 3 a 4 weken moet laten uitrijpen, dat ga ik dan maar doen... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted November 29, 2014 Share Posted November 29, 2014 Ik heb ook wel thee van de bladeren gemaakt..lekker, inderdaad niet speciaal zoet.Nog een ander ding: voor wie de yakon als diabeet wil gebruiken..de suikers die de yacon maakt nadat de plant zichzelf onder invloed van licht heeft gezoet zijn net zo slecht als andere suikers voor een diabeet. Voor diegene is het aangeraden de yakon meteen te consumeren..voordat die suikers zich ontwikkelen. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.