Geplaatst: 1 mei 201411 j Een woensdag maar eens de 2 stukken buikspek die ik nog in de vriezer had liggen van ons laatste bezoekje aan Jorieke er uit gehaald en in het zout gelegd. Het zout dat ik gebruik is zeezout, ongeveer 3/4 en 1/4 nitrietzout. Daardoorheen wat versgemalen zwarte peper, wat verkruimelde laurierblaadjes en wat fijngeknepen jeneverbesjes. Er nog wat bruine suiker er door. En met dit zoutmengsel de stukken spek flink ingewreven. Was vergeten om daar een foto van te maken, maar vandaag zag dat er zo uit Vandaag het vocht afgegoten (was behoorlijk wat) en het spek weer flink ingewreven met het zoutmengsel. Omdat de stukken niet zo dik zijn haal ik ze morgen uit het zout en spoel ze schoon waarna ze mogen drogen. Dan gaan ze zaterdag de rookoven in. Ik ben van plan ze koud te roken, minimaal 8 uur maar misschien langer. Ben benieuwd of dat lukt. Zal jullie op de hoogte houden.
Geplaatst: 2 mei 201411 j Lekker! We zijn benieuwd naar het eindresultaat! Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 2 mei 201411 j Auteur Vandaag het spek afgespoeld, er lag alweer behoorlijk wat vocht in de bak De stukken afgespoeld en drooggedept. Nu kan het verder drogen.En morgen kan ik dan beginnen met roken
Geplaatst: 4 mei 201411 j Auteur Na een nachtje drogen in de koelkast het spek in de wind opgehangen Het was al droog genoeg maar toch maar even opgehangen terwijl ik de rookketel klaar zette en het rookmot aan het roken kreeg.Ik wilde perse koud roken dus dat betekend lang roken op een temperatuur die niet boven de 25 graden Celsius uitkomt Dat lukte me aardig Na 12uur roken ligt het spek nu te rusten zodat de smaak verbeterd. Morgen maar eens proberen Beantwoord dit je vraag Jane?
Geplaatst: 7 mei 201411 j Prachtig!! Dat bak je dan op? In dunne plakken of als blokjes? Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 7 mei 201411 j Auteur Allebei goed Jorieke. Het is zelfs zo te eten maar dat moet je niet te veel doen. Is nogal zout. Maar als je het bakt b.v. met eieren is het HEERLIJK. Ook heb ik blokjes in de Nasi en Spaghettisaus verwerkt. Is een heerlijke smaakmaker.
Geplaatst: 7 mei 201411 j PRACHTIG!!! http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Geplaatst: 7 mei 201411 j En hoe zit het met de houdbaarheid? Ziet er goed uit Vriendelijke groeten, Holland
Geplaatst: 8 mei 201411 j Auteur Tja Hoe lang je dit goed kunt houden weet ik eigenlijk niet. Maar weken tot een paar maanden zeker. Maar meestal is het dan al op
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.