Geplaatst: 11 augustus 201411 j Ik wil graag mijn rode spitskool Kalibos gaan verwerken. Ze hebben het ontzettend goed gedaan.Ik heb 6 hele grote kolen hiervan.Weet iemand of de smaak anders is dan van gewone spitskool? Beetje meer rodekool achtig wellicht? Ik zou er graag rode zuurkool van maken.(Zou iemand mij nog eens willen PBen hoe dat precies moet? Vorig jaar mislukt, bleek vocht bij te moeten, wist ik niet. Dus gewoon de ingrediënten en dan stap voor stap .Ik zou daar erg blij mee zijn. ) http://www.buitenthuis.blogspot.comRien de plus simple, ni de plus beau, qu'un potager.( St. Ignatus 1491-1556 )
Geplaatst: 13 augustus 201411 j wij hadden een andere rode spitskool, soort weet ik niet meer, die smaakte net als gewone spitskool zuurkool maken: simpel en iets minder simpel wij hebben ze allebei geprobeerd en dat gaat prima , netjes en schoon werken, geduld (pot niet openen voordat er een week of 4 voorbij zijn)
Geplaatst: 13 augustus 201411 j Auteur Thnx RobO!Beide recepten duidelijk. Maar nog 1 vraag...de stenen moeten onder water staan, maar er staat nergens dat ik water moet toevoegen. ?Doe ik er nou wel of geen water bij? http://www.buitenthuis.blogspot.comRien de plus simple, ni de plus beau, qu'un potager.( St. Ignatus 1491-1556 )
Geplaatst: 13 augustus 201411 j Dat water komt uit de kolen zelf, het zout trekt het er uit.Door het aanstampen en tegelijk ook kneuzen van de gesneden kool gaat het nog sneller. Na een kwartiertje stond bij mij het water boven de stenen, toen heb ik er het deksel op gezet en het waterslot volgegoten.Al elke keer goede zuurkool gehad.Als er zich een dun wit laagje vormt op het water dan kan dat geen kwaad, het is kaam. Dat er eerst afscheppen voor ge zuurkool neemt. Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.
Geplaatst: 13 augustus 201411 j netjes en schoon werken, geduld (pot niet openen voordat er een week of 4 voorbij zijn) Moet je niet na een week of 2 de eventeel aanwezige schimmel eraf scheppen? of doe jij dat controleren na 4 weken? "Natura non nisi parendo vincitur "
Geplaatst: 13 augustus 201411 j @ Willyklopt, het koolsap is meestal voldoende, water bijvoegen kan geen kwaad hoor, als je er een beetje zout in doetwij doen er alleen wat water bij met 1 % zout als we al uit de pot aan het eten zijn om de kool onder te houden
Geplaatst: 13 augustus 201411 j wat willy zegt.. het vocht komt vanzelf door kneuzen en zout .. het enige vocht wat je toevoegt is weimelk. "Natura non nisi parendo vincitur "
Geplaatst: 13 augustus 201411 j netjes en schoon werken, geduld (pot niet openen voordat er een week of 4 voorbij zijn) Moet je niet na een week of 2 de eventeel aanwezige schimmel eraf scheppen? of doe jij dat controleren na 4 weken? nee, we controleren het nooit de eerste weken, we hebben ook nog nooit kaam gehad
Geplaatst: 13 augustus 201411 j Kan ook witte wijn zijn hé Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.
Geplaatst: 13 augustus 201411 j Ah duidelijk Rob0,ik had het er vorig jaar wel op staan , na wat speuren op het net lees te toch vaak controleren na 10-14 dgn .. vandaar.Laat ik em nu ook 4 wk ongemoeid staan, "Natura non nisi parendo vincitur "
Geplaatst: 13 augustus 201411 j Auteur Ok, bedankt heren.Ik ga komend weekend aan de slag. Straks roze zuurkool stamppot?? http://www.buitenthuis.blogspot.comRien de plus simple, ni de plus beau, qu'un potager.( St. Ignatus 1491-1556 )
Geplaatst: 13 augustus 201411 j Mij doe je geen plezier met zuurkool, maar rode zuurkool maakt het wel aantrekkelijker.Succes met zuurkool maken, graag verslag met foto's.
Geplaatst: 1 september 201411 j Hoe gaat het met de roze zuurkool?? Overnachten nabij het Lauwersmeer.
Geplaatst: 1 september 201411 j Auteur Geen idee, nog niet gekeken. Brubbelt goed, dus zal wel goed gaan?Zal van de week eens kijken. Kalibos kolen gaan heel erg goed trouwens. Lichter qua kleur dan rodekool, heel mooi.Forse kolen.7,5 liter pot vol met 1 kool.. http://www.buitenthuis.blogspot.comRien de plus simple, ni de plus beau, qu'un potager.( St. Ignatus 1491-1556 )
Geplaatst: 1 september 201411 j Geen last van slakken gehad bij deze kool? Overnachten nabij het Lauwersmeer.
Geplaatst: 1 september 201411 j Auteur Nee helemaal niet. Bij andere kolen ook niet overigens. http://www.buitenthuis.blogspot.comRien de plus simple, ni de plus beau, qu'un potager.( St. Ignatus 1491-1556 )
Geplaatst: 22 september 201510 j Hey Gemma, hoe is je verhaal afgelopen? Ik heb hier ook een rode spitskool Kalibos liggen, en weet nog niet wat ik er mee wil doen. Zuurkool kan ook een optie zijn, eventueel natuurlijk. http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.