Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Het blijft toch gewoon goed zolang het in het vat zit. Vorig jaar heb ik er tot in februari van gegeten. Gewoon op kamertemperatuur bewaard. Jammer dat het op was. De smaak wordt steeds beter.

Met vriendelijke groet,

Wim.

Geplaatst:

Dan maar eens uitproberen dit jaar, we hebben een ruime koele kelder die nu voornamelijk wordt gebruikt voor zaken als piepers, wortelen, rammenassen e.d. Oh ja, en niet te vergeten een paar kistjes onvolprezen Barbar-bokbiertjes uit 2014 die nog een paar jaartjes de tijd krijgen..

Geplaatst:

Rode zuurkool.... tja beetje vreemd. Hier in Frankrijk kon ik geen zaad vinden van witte kool, ik heb ernaar gevraagd in een tuincentrum. Meneer gaf mij een pakje zaad mee van een kool die hier gebruikt wordt om zuurkool mee te maken. Het zijn zachte kolen geworden een beetje groen wit, en een beetje plat. Ging wel, maar met het pletten ging er veel stuk. Nou zal toch wel lekker smaken. Maar volgend jaar wil ik zaad uit Nederland dit jaar gaat de club weer Elzasser zuurkool maken, zal ik wel weer mee gaan helpen en dan vraag ik eens precies hoe of wat.

Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke.

Geplaatst:

Ik heb het vorig jaar voor het eerst gedaan. Het is niet moeilijk en ik vond het zeker de moeite waard.

 

Is in Frankrijk ook geen spitskool als zaad verkrijgbaar? Met spitskool gaat het ook prima. Dit jaar heb ik Filderkraut gebruikt. Deze werd me aanbevolen door degene waar ik zuurkoolpot en schaaf had overgenomen. Filderkraut heeft een kleiner hart, waardoor ook minder afval.

Met vriendelijke groet,

Wim.

Geplaatst:

Ja Spitskool zaad wel. Maar de kool gaat hier zoiezo moeilijk. En Spitskool die blijven heel klein. Daarom zet ik heel veel kool neer om toch te kunnen oogsten. En van de Spitskool hebben wij drie keer kunnen eten op z'n Indisch. In de winkels vind je Spitskool ook niet.

Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke.

Geplaatst:

Hooooi

Ben hier lang niet geweest. Tuintje had een slecht jaar, we hebben m zeer slecht verzorgd. Ik ben zwanger (hier moet een smiley staan die feest viert en stuitert van blijdschap ) en er moest dus verbouwd worden(lees: volksverhuizing).

 

Maargoed, zuurkool. De kolen hebben het wel goed gedaan dit jaar, met als gevolg dat ik m'n keulse pot met waterslot die ik op moederdag gekregen had kon gebruiken.

Ik heb er behalve kool, zout, kruiden en water ook een scheutje karnemelk in gedaan en een scheut witte wijn.

Nu stond er op het waterslot groene en witte schimmel. Is dat erg? Het water was ook bruin(in slot en ook in pot).

Vorig jaar heb ik ook zuurkool gemaakt, maar dan zonder karnemelk en in een vaas met plastic erover. Dit water werd niet bruin en er kwam ook geen schimmel op(is toen erg lekker geworden). Nu weet ik dat witte schimmel normaal is, maar groen? En dan de combi met dat bruine water?

Tja op de geur kun je niet af gaan, dat stinkt sowieso hihihi.

Ow ja en hij staat vanaf 16-9, dus 2 weken nu.

Grtjssss

Als het gras altijd groener is bij de buren, wordt het tijd je eigen tuintje water te geven.

Geplaatst:

Dat hadden wij verleden jaar ook toen we karnemelk gebruikt hadden.

Toen maar kolen gekocht nieuwe gemaakt die was prima!

Drie weken geleden weer zuurkool gemaakt zonder karnemelk, ziet er goed uit en ruikt prima

Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen...

 

Groetjes! Meekje

Geplaatst:

ja, dat klinkt niet goed

ik zou opnieuw beginnen met alleen kool en 1% zout en wat kruiden eventueel

dat gaat hier altijd goed en andere smaakjes voegen we wel toe bij de bereiding voor de maaltijd

Geplaatst:

Ik zou me er niet meer aan wagen. Ik gebruik ook karnemelk in mijn recept voor zuurkool. Geen problemen. Vorig jaar rook de zuurkool niet echt lekker maar kleur en smaak waren goed. Dit jaar iets minder karnemelk en nu een fles witte wijn toegevoegd. De geur is nu beter dan vorig jaar. De smaak weet ik nog niet. Het vocht ziet er goed uit.

Met vriendelijke groet,

Wim.

Geplaatst:

ja, als ie tegen zuur kan (zoutverglaasd)

deksel afsluiten met iets ondoorlatends en af en toe optillen om het koolzuurgas eruit te laten

 

je kunt ook fermenteren in plastic emmers of andere potten, als je maar kan afsluiten en af en toe ontgassen

 

een zuurkoolpot met waterslot is wel praktischer en gezelliger vanwege de blupjes

Geplaatst:

Vraag... vorig jaar heb ik al de zuurkool in een keer uit de pot gehaald en ingevroren. Dit jaar wil ik de zuurkool in de pot laten en dan steeds per portie gebruiken. Maar laat je dan steeds de bovenste koolbladeren en de stenen in de pot zitten?

groet.

Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke.

Geplaatst:

Ik gebruik geen bovenste koolbladeren. Ik heb een kaasdoek en stenen. Deze leg ik elke keer weer terug nadat ik er zuurkool uitgehaald heb.

Met vriendelijke groet,

Wim.

Geplaatst:
ja, als ie tegen zuur kan (zoutverglaasd)

deksel afsluiten met iets ondoorlatends en af en toe optillen om het koolzuurgas eruit te laten

 

je kunt ook fermenteren in plastic emmers of andere potten, als je maar kan afsluiten en af en toe ontgassen

 

een zuurkoolpot met waterslot is wel praktischer en gezelliger vanwege de blupjes

 

Hij is van glas?

Emmer heb ik ook nog wel.

Ik heb al gekeken voor een pot maar die zijn aardig aan de prijs en ik wil het gewoon eerst een keer proberen, iedereen zegt dat als ik heb gezien hoe de zuurkool gemaakt word ik hem niet meer lust

Geplaatst:
ja, als ie tegen zuur kan (zoutverglaasd)

deksel afsluiten met iets ondoorlatends en af en toe optillen om het koolzuurgas eruit te laten

 

je kunt ook fermenteren in plastic emmers of andere potten, als je maar kan afsluiten en af en toe ontgassen

 

een zuurkoolpot met waterslot is wel praktischer en gezelliger vanwege de blupjes

 

Hij is van glas?

Emmer heb ik ook nog wel.

Ik heb al gekeken voor een pot maar die zijn aardig aan de prijs en ik wil het gewoon eerst een keer proberen, iedereen zegt dat als ik heb gezien hoe de zuurkool gemaakt word ik hem niet meer lust

 

nee, het zoutglazuur is niet oplosbaar door de zure kool, vandaar (in sommige andere glazuren zit wel eens een metaalverbinding die wel kan oplossen)

 

in een plastic mayo emmer gaat het ook prima; wij hadden potten van keukenkeramiek maar die gingen lekken

 

de eerste twee weken (bij 20 graden) zou ik de pot niet openen, dan ruikt het niet fijn, daarna wordt de geur steeds beter tot hij rijp is

daarna af en toe kijken of er geen witte schimmel op komt, kaam, dat kun je wegscheppen

als er groen bij komt is het foute boel en ruikt hij steeds slechter

 

wij houden de zuurkool in de pot en halen de kool bij gebruik onder het blad vandaan, en leggen alles terug

de rest moet wel onder water blijven staan en wordt langzaam zuurder; als het te zuur dreigt te worden vriezen we het in

Geplaatst:

klopt, die lucht is koolzuurgas, en die moet weg kunnen

maar je kunt een emmerdeksel af en toe optillen en als de druk binnen heel groot zou worden ontsnapt het gas toch wel

 

ik doe de wijn er pas bij als we het klaarmaken voor de maaltijd, kun je beter op smaak maken (slokje voor de pot, slokje voor de kok )

en dan neem ikzelf liefst een goede zoete Riesling, maar droog kan ook natuurlijk, ff apart proeven

Geplaatst:

Ik gebruik altijd platic emmers om mijn zuurkool in te maken.

Heb er zojuist weer een van 5l volgestampt

Gewoon (in mijn geval) een paar rode kolen heel fijn snijden, beetje zout erop, flink aanstampen tot ongeveer 5cm onder de rand, een bord erop, deksel erop. Twee weken in de woonkamer, twee weken in de hal, twee weken in de schuur. Eenmaal per week even de deksel op een kiertje im het gas te laten ontsnappen en na 6 weken voorzichtig een plukje proberen

Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig!

  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
Geplaatst:

hallo wie was diegene die laatst om het recept van de Elzasser zuurkool vroeg? Was dat Rob O?

 

http://www.coquinaria.nl/recepten/02.1recept.htm

 

Bovenstaande is ongeveer het recept dat nu op onze club staat te sudderen. Alleen onze vriend maakt het voor 80 man dus beetje moeilijk voor mij om precies uit te leggen. Vandaar bovenstaande link. Echter onze vriend zegt op een kilo zuurkool een fles wijn. Ook koot hij een paar uien en wortels mee niet te veel en daar vind je later niets meer van terug. En als einde kookt hij de aardappels in het vocht van de zuurkool en ondertussen houd hij de zuurkool warm... lekker hè? En natuurlijk een lekker glaasje riesling erbij....

Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...