Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Goede morgen kenners,

Vorige week heb ik 4 kg zuurkool ingemaakt. Iedere kg met 12 gram zout, wat peper, jeneverbes en laurier. Al na een uur of zes bij 20 graden begon de zuurkoolpot te boeren.

Nu, na een week is de pot gestopt met pruttelen. De temperetuur is de hele week gelijk gebleven (20 graden). Ik wilde de pot eigenlijk vandaag verhuizen naar een 16 graden plaats, maar weet niet of dat handig is. Ik durf er ook nog niet in te kijken. Wie heeft er raad?

 

Groet Niels2015-02-02-1183341423463296.302015-02-02-1279401423463322.03

Geplaatst:

klinkt allemaal goed

je kunt best even kijken en voorzichtig ruiken of ie al lekker is; nu naar 16 graden betekent dat hij over een week of 6 lekker is normaal

Geplaatst:

Hallo Niels.

Ik ben benieuwd naar je ervaringen.

Ik vond bij mij de geur niet lekker maar de smaak was erg goed.

Met vriendelijke groet,

Wim.

Geplaatst:

Het zag er eigenlijk best wel goed uit! Er lag een klein beetje kaam op (denk ik). Het was iig geen schimmel! Naar mijn idee

stonk het wel als de k@$#%e, maar mijn vrouw zei :"dat ruikt gewoon naar zuurkool".

Het vocht was een beetje troebel wittig.

Het begint al wel naar zuurkool te smaken. Nu de pot wat koeler gezet (16 graden). Volgende week nog wat koeler en dan maar gaan proeven en wachten tot dat hij goed is.

 

Groet Niels

Geplaatst:

Het zal ws kaam zijn. Ik heb ook steeds een wit laagje op de vloeistof liggen. De geur is idd zoals jij het beschrijft

De smaak wordt steeds beter. Ik heb afgelopen jaar nog nooit zoveel zuurkool gegeten als ooit tevoren.

Met vriendelijke groet,

Wim.

Geplaatst:
Het zag er eigenlijk best wel goed uit! Er lag een klein beetje kaam op (denk ik). Het was iig geen schimmel! Naar mijn idee

stonk het wel als de k@$#%e, maar mijn vrouw zei :"dat ruikt gewoon naar zuurkool".

Het vocht was een beetje troebel wittig.

Het begint al wel naar zuurkool te smaken. Nu de pot wat koeler gezet (16 graden). Volgende week nog wat koeler en dan maar gaan proeven en wachten tot dat hij goed is.

 

Groet Niels

 

mooi, wij hebben meestal geen kaam, ik denk toch een kwestie van heel goed schoon werken of geluk...

 

potten uitwassen met hete sodaoplossing, naspoelen, kool erg goed ontdoen van bewoners, schaven met schone spullen en goed gewassen handen

Geplaatst:

Dat heb ik zeker geprobeerd (schoon werken), maar og het schoon genoeg was zal moeten blijken...

Hoe snel moet je na het kneuzen van de kool in de pot de deksel erop hebben? Bij mij heeft er geen

vijf minuten tussen gezeten, maar heb je bv de tijd om te wachten tot er genoeg vocht is vrijgekomen voordat je de pot sluit? Ik had niet genoeg uit de kool, dus heb het gelijk aangevuld met zout water, maar ik zag dat het vochtpeil in de pot aardig was gestegen.

Geplaatst:

Nog een vraag aan de specialisten,

 

Kan het zijn dat het water uit het waterslot wordt 'teruggezogen' in de pot? Ik heb het vanmiddag

nl nog bijgevuld toen ik de pit verzette en nu was het nagenoeg leeg.

Geplaatst:

"specialist hier"

 

die korte tijd voor het sluiten is ok, tenzij er bij jou van alles door de keuken waait...

dat terugzuigen is normaal, komt door het opwarmen overdag en weer afkoelen 's nachts (de waterdamp in de pot condenseert en de luchtdruk neemt iets af en daarmee daalt de druk in de pot en duwt de buitenlucht het water naar binnen; het kan ook zijn dat er in jouw keuken af en toe een hogedrukgebied hangt, kun je de zuurkoolpot als barometer gebruiken )

 

je kunt het voorkomen door de temperatuur constant te houden dus, maar ja, lastig en niet nodig;

 

als je de rand iets voller doet blijft het water wel afsluiten (maar niet te vol want dan sluprt ie het naar binnen en krijg je meer water in je zuurkool)

 

en zoals ons mams al zei: keep it luchtig (= maak je geen zorgen)

Geplaatst:

top!

is ook wel erg snel, meestal duurt het een week of 6, bij koel wegzetten nog wel langer

als het nog niet rijp is hebben we hier wel last van winderigheid...leuke test

  • 3 weeks later...
Geplaatst:

Ik vind hem erg lekker zo. Hij heeft ook niet heel koud gestaan. Zo rond 16 á 17 graden. De volgende keer ga ik hem wel wat langer proberen. Ik was nu ook een beetje bang voor schimmel ofzo, omdat ik de pot geregeld open had om te proeven.

Geplaatst:

Inderdaad, ziet er goed uit. Ik vind wel dat hoe langer in de pot, des te beter de smaak wordt. Gewoon (een gedeelte) proberen.

Ik ben nu door mijn zuurkool heen, helaas. 't Was heel lekker (daarom nu ook al op) en zeker voor herhaling vatbaar.

Met vriendelijke groet,

Wim.

  • 5 years later...
Geplaatst:

Hallo vrienden,

 

een beginner hier, Ik heb mijn waterslot niet continu op peil gehouden en ben er nu achter gekomen dat het vocht percentage omlaag is gegaan en heb dit maar aangevuld met water??? Is dit ok , of moet ik opnieuw beginnen, aangezien ik niet weet hoelang mijn zuurkool droog heeft gestaan.

vriendelijk dank voor jullie reacties.

 

Steve

Geplaatst:

Of het goed afloopt merk je vanzelf. Ik wil wel het volgende opmerken. Zoet water heeft een lager soortelijk gewicht dan zout water, dus er is wel kans dat zich bovenin nu schimmels of rot gaan vormen omdat het er niet zout is. 

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...