Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Zuurkool mislukt?


NielsMidde

Recommended Posts

Goede morgen kenners,

Vorige week heb ik 4 kg zuurkool ingemaakt. Iedere kg met 12 gram zout, wat peper, jeneverbes en laurier. Al na een uur of zes bij 20 graden begon de zuurkoolpot te boeren.

Nu, na een week is de pot gestopt met pruttelen. De temperetuur is de hele week gelijk gebleven (20 graden). Ik wilde de pot eigenlijk vandaag verhuizen naar een 16 graden plaats, maar weet niet of dat handig is. Ik durf er ook nog niet in te kijken. Wie heeft er raad?

 

Groet Niels2015-02-02-1183341423463296.302015-02-02-1279401423463322.03

Link to comment
Share on other sites

Het zag er eigenlijk best wel goed uit! Er lag een klein beetje kaam op (denk ik). Het was iig geen schimmel! Naar mijn idee

stonk het wel als de k@$#%e, maar mijn vrouw zei :"dat ruikt gewoon naar zuurkool".

Het vocht was een beetje troebel wittig.

Het begint al wel naar zuurkool te smaken. Nu de pot wat koeler gezet (16 graden). Volgende week nog wat koeler en dan maar gaan proeven en wachten tot dat hij goed is.

 

Groet Niels

Link to comment
Share on other sites

Het zal ws kaam zijn. Ik heb ook steeds een wit laagje op de vloeistof liggen. De geur is idd zoals jij het beschrijft

De smaak wordt steeds beter. Ik heb afgelopen jaar nog nooit zoveel zuurkool gegeten als ooit tevoren.

Met vriendelijke groet,

Wim.

Link to comment
Share on other sites

Het zag er eigenlijk best wel goed uit! Er lag een klein beetje kaam op (denk ik). Het was iig geen schimmel! Naar mijn idee

stonk het wel als de k@$#%e, maar mijn vrouw zei :"dat ruikt gewoon naar zuurkool".

Het vocht was een beetje troebel wittig.

Het begint al wel naar zuurkool te smaken. Nu de pot wat koeler gezet (16 graden). Volgende week nog wat koeler en dan maar gaan proeven en wachten tot dat hij goed is.

 

Groet Niels

 

mooi, wij hebben meestal geen kaam, ik denk toch een kwestie van heel goed schoon werken of geluk...

 

potten uitwassen met hete sodaoplossing, naspoelen, kool erg goed ontdoen van bewoners, schaven met schone spullen en goed gewassen handen

Link to comment
Share on other sites

Dat heb ik zeker geprobeerd (schoon werken), maar og het schoon genoeg was zal moeten blijken...

Hoe snel moet je na het kneuzen van de kool in de pot de deksel erop hebben? Bij mij heeft er geen

vijf minuten tussen gezeten, maar heb je bv de tijd om te wachten tot er genoeg vocht is vrijgekomen voordat je de pot sluit? Ik had niet genoeg uit de kool, dus heb het gelijk aangevuld met zout water, maar ik zag dat het vochtpeil in de pot aardig was gestegen.

Link to comment
Share on other sites

"specialist hier"

 

die korte tijd voor het sluiten is ok, tenzij er bij jou van alles door de keuken waait...

dat terugzuigen is normaal, komt door het opwarmen overdag en weer afkoelen 's nachts (de waterdamp in de pot condenseert en de luchtdruk neemt iets af en daarmee daalt de druk in de pot en duwt de buitenlucht het water naar binnen; het kan ook zijn dat er in jouw keuken af en toe een hogedrukgebied hangt, kun je de zuurkoolpot als barometer gebruiken )

 

je kunt het voorkomen door de temperatuur constant te houden dus, maar ja, lastig en niet nodig;

 

als je de rand iets voller doet blijft het water wel afsluiten (maar niet te vol want dan sluprt ie het naar binnen en krijg je meer water in je zuurkool)

 

en zoals ons mams al zei: keep it luchtig (= maak je geen zorgen)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ik vind hem erg lekker zo. Hij heeft ook niet heel koud gestaan. Zo rond 16 á 17 graden. De volgende keer ga ik hem wel wat langer proberen. Ik was nu ook een beetje bang voor schimmel ofzo, omdat ik de pot geregeld open had om te proeven.

Link to comment
Share on other sites

Inderdaad, ziet er goed uit. Ik vind wel dat hoe langer in de pot, des te beter de smaak wordt. Gewoon (een gedeelte) proberen.

Ik ben nu door mijn zuurkool heen, helaas. 't Was heel lekker (daarom nu ook al op) en zeker voor herhaling vatbaar.

Met vriendelijke groet,

Wim.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Hallo vrienden,

 

een beginner hier, Ik heb mijn waterslot niet continu op peil gehouden en ben er nu achter gekomen dat het vocht percentage omlaag is gegaan en heb dit maar aangevuld met water??? Is dit ok , of moet ik opnieuw beginnen, aangezien ik niet weet hoelang mijn zuurkool droog heeft gestaan.

vriendelijk dank voor jullie reacties.

 

Steve

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...