Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Koud gerookt en gedroogd hammetje

Featured Replies

Geplaatst:

Ik kon lekker wat nieuwe zaken uitproberen, met een groot gedeelte van het varken dat naar de slager is gebracht afgelopen week.

 

Ik heb een stuk (1,5 kilo) ham in een plastic zak gedaan, met water en zout (een pekelbadje), en in de koelkast gelegd. En die moet er over 9 dagen weer uit.. En dan even een dag of 10 ophangen en drogen voordat je hem koud rookt. En daarna nog weer ophangen en drogen. Poeh, moet wel heerlijk worden

 

Dit is het recept trouwens: http://www.rookovens-online.nl/c-1082792/koud-gerookte-ham/

 

Nu ligt ie er in ieder geval zo bij:

 

IMG709954841425062651.JPG

Geplaatst:

vlgns mij worden jullie behoorlijk profi met al die lekkere dingen

Geplaatst:

Oh, je hebt hem gevacumeerd in de koelkast gelegd? Wat is je idee daarachter ipv in een gewone zak en regelmatig even schudden? Hoef je nu niks te doen dan wachten? spannend!

Geplaatst:
  • Auteur

Nou, ik was toch zo lekker bezig met vacumeren, dat ik dit stuk ook op die manier heb verpakt. Zeker omdat het best lang moet zouten. En ik meerdere stukken op deze manier heb verpakt en ze nu dus kan stapelen

Geplaatst:

dit is de mijne Jorieke.

hangt nu te drogen en gaat volgend weekend de rookkast in.

 

ham44671425125917.jpg

"Natura non nisi parendo vincitur "

  • 2 weken later...
Geplaatst:
Tof! Houd ons op de hoogte

 

 

Hier is ie dan .. Koud gerookt. Nu nog een kleine 3 mnd drogen

 

2015030916322040131425916686.jpg

"Natura non nisi parendo vincitur "

Geplaatst:

Gaat goed komen Jorieke. Hoeveel rook sesies ga je doen?

.. ik kan eigenlijks nie wachten hoor maar moe toch hea .. acgh als ik deze kan consumeren maak ik direct een andere

"Natura non nisi parendo vincitur "

Geplaatst:
  • Auteur

Die van jou is wel mooier van vorm Jan, ik had die van mij wel wat mooier mogen trimmen... Maar goed. Hij hangt nu tussen alle andere stukken vlees, te drogen. Van de week moeten we dan gaan roken. Ik weet nog niet hoeveel sessies. Meestal roken we warm, dus met koud roken zijn we gauw verveeld en hebben we geen zin meer

 

IMG728765431426320509.JPG

Geplaatst:

vorm maakt niks uit toch.. het gaat tenslotte om de smaak en die zal ongetwijfeld goed zijn.

 

voor het koud roken van o.a de ham (wat lange tijd nodig heeft) gebruik ik deze .. ideaal, S'morgens aansteken en als ik thuis kom van het werk is ie net aan klaar,ik steek em overigens aan met een brander.

 

rsp80921426334796.jpg

"Natura non nisi parendo vincitur "

  • 2 maanden later ...
Geplaatst:
  • Auteur

Hoe is het met je hammetje Jan Lokman? Ik heb hem uiteindelijk niet eens gerookt, hij hangt nog steeds aan het plafond. Ik heb er wel alvast wat afgesneden, omdat ik nieuwsgierig was:

 

IMG872516121432980074.JPG

 

Nog wat zacht dus, hij mag nog wel even hangen.

 

Ondertussen heb ik 2 nieuwe stukken in het zout liggen, deze keer wel met zwoerd. En in een droge pekel dus, geen zak met water en zout. Die pekel wordt straks wel natter, maar begint droog.

 

IMG884488541432980157.JPG

 

Die ga ik dan toch wel echt roken, of in ieder geval 1 van de 2.

  • 3 weken later...
Geplaatst:
  • Auteur

De 2 stukken vlees hebben dik 10 dagen gehangen, nadat ik ze uit het zout had gehaald. En gisteren hebben we ze koud gerookt. Inderdaad ook met zo'n handig ding als Jan Lokman al liet zien:

http://www.rookovens-online.nl/a-26309447/rookovens-rookkasten/cold-smoke-koudrookgenerator-vierkant-15-x-15-x-4-cm-incl-zak-rookmot-recept/

Ideaal ding, na aansteken rookt ie uuuuuuren! Zonder naar om te hoeven kijken. Ga ik straks ook gebruiken voor knoflook en kaas

 

Nu ziet ie er zo uit, en moet ie nog even hangen. (aan de andere kant zit nog een laagje vet en huid)

 

IMG929639231434812174.JPGIMG929715721434812199.JPG

Geplaatst:

Oh... goed idee! Gerookte knoflook!! Natuurlijk... In mn nieuwe rookreus.

 

en die hammetjes en copa e.d. zien er steeds weer verrukkelijk uit...

  • 7 maanden later ...
Geplaatst:
  • Auteur

Zo, ik heb 1 hammetje (die van juni) nu pas aangesneden. De vleeskant was wat te hard gedroogd nu, na al die maanden. Dus ik heb er wat van weg moeten snijden want dat wordt dan echt draderig en droog.

 

IMG259073531454168954.JPGIMG259673541454168985.JPGIMG259915991454169027.JPG

Geplaatst:

Mjammie (kwijl...)

 

Ik las ergens dat je vlees dat te zeer ingedroogd is, gewoon verder kunt laten drogen. En dan malen, voor door de pasta/soep of zo.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

  • 1 maand later ...
Geplaatst:
  • Auteur

Ik ga dit hammetje weer maken (weer volgens deze werkwijze: http://www.rookovens-online.nl/c-1082792/koud-gerookte-ham/ ) en ik heb nog wat mooie stukken ham voor als er meer mensen zijn die dit willen gaan doen. Van een wolvarken (Mangalitsa) deze keer, dus mooi donker vlees, veel kleine vet-adertjes door dat vlees, en een mooie speklaag aan de buitenkant.

 

Het zijn stukken van zo'n 2,5 tot 3,5 kilo. Er zit geen bot meer in.

 

Foto's van het eindproduct zijn altijd mooier, maar hier een voorbeeld van zo'n stuk ham:

 

IMG311723171456989209.JPGIMG312155891456989214.JPG

 

We hebben er ook nog 2 zonder vet en zwoerd.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.