Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Slakkenborstels


Recommended Posts

De regenachtige dagen die gelukkig achter ons liggen brachten helaas ook een explosie van slakken teweeg. Ik probeer slakken op een zo natuurlijk mogelijke manier te bestrijden. Slakkenkorrels - ook al zijn ze eco - probeer ik te vermijden. Bier drink ik liever zelf dan op te offeren aan de slakken.

 

Recentelijk kreeg ik lucht van een nieuw product: slakkenborstels. Geproduceerd door een borstelfabriek uit Hoogeveen, dus als Drent was mijn nieuwsgierigheid snel gewekt. Na een goede twee weken experimenteren met de borstels ben ik er redelijk tevreden erover. De 'ultieme' oplossing tegen slakken bestaat natuurlijk niet maar de borstels deden redelijk goed hun werk.

 

Kleine naaktslakken houdt het niet tegen. Die kruipen moeiteloos tegen de haren van de borstels door. Maar Segrijnslakken en de grootste veelvraten, de grote naaktslakken hebben er een fors probleem mee. Ik heb een vierkantje 'opofferkervel gepoot. Op een of andere wijze zijn Drentse slakken connaisseurs die een zware voorkeur voor kervel hebben: voor de gewone pluksla halen de heren en dames hun neus op.

 

Zonder de borstels was de kervel al rap kaalgevroten, ondanks het feit dat ik elke avond braaf met een zaklamp slakken ging plukken. Maar met borstels bleek dat de kervel weer een beetje overeind kon komen.

 

IMG2015062807493570641435471808.jpg

Een teleurgesteld afdruipende naaktslak.

 

 

Met de borstels luistert het wel ongelofelijk nauw: een paar millimeter te hoog op je bak en de slakken kruipen er onderdoor. Maar daarnaast ontstond er een nieuw fenomeen: intelligente slakken. Omdat ze niet meer 'rechtstreeks' bij de planten konden merkte ik dat de slakken ongelofelijk creatief waren met het vinden van nieuwe wegen. Op plekken waar ik nooit slakken vond vind ik nu slakken. Betekent dat de strijd tussen mens en slak onverminderd voort gaat.....

Link to comment
Share on other sites

tsja, waar vond je trouwens die slimme slakken?

 

Voordat ik de borstels had kwamen ze ongegeneerd rechtstreeks vanuit de gemeentelijke border, nog net niet zingend: waar is dat feestje... Nu komen ze via de tuin van de buren die overigens voor een groot deel uit tegels bestaat. Daarnaast grenst er een klein betonnen funderingsrandje aan de border. Voorheen nooit slakken gevonden, nu wel.

 

Een ander bewijs dat de borstels werken: ik heb achterin de tuin 3 mm bakken staan. Twee daarvan zijn uitgerust met borstels. Geen slakken meer. De meest verre van de border had ik niet gedaan in de veronderstelling dat ze daar niet zouden komen. Vanochtend 3 grote segrijnslakken uit de stekelige bladeren van de rettich gevist. Gaan we dus ook maar borstels op aanbrengen.

Link to comment
Share on other sites

Wat goed! Dat van die borstels had ik al eens ergens gezien, leuk dat het werkt. Wat ik me afvroeg: zou je hiervoor ook gewoon pijpenragers kunnen gebruiken? (in de juiste maat dan)

 

Ik denk het wel. Je zal inderdaad op de maat moeten letten. Als je de foto ziet dan weet je ongeveer hoe dik het moet zijn. De borstels zijn trouwens niet duur: ik heb bij Tuinland in Assen 10 euro betaalt voor 5 meter. Nu ken ik de prijs van pijpenragers niet maar ik vond 10 euro een schappelijke prijs. En voor de rest is het vooral experimenteren waar ze het beste werken. Ik heb al ontdekt dat je ze niet moet plaatsen op plekken waar de slaken kunnen overklimmen' van andere voorwerpen zoals een regenton of een steen. Dan kruipen ze er subiet over heen. Maar dat heeft ook weer een voordeel: ze laten een zilverkleurig slijmvlies achter op de borstels waardoor je heel gemakkelijk kan ontdekken waar ze zitten. Een soort van signaleringsysteem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...