Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Kleine kersenboompje op sterke onderstam.


Yuras

Aanbevolen berichten

Ik ben daar zelf ook mee bezig , maar het is te vroeg om er veel over te zeggen;

 

Ik gebruik colt als onderstam.

Gisela 5 erop ge-ent als tussenstam , maar dat is in 1 groeiseizoen al 2 meter hoog en duimdik.

Deze lente heb ik een aantal rassen ge-ent op een goeie halve meter tussenstam gisela 5 , wat ik zie is dat die rassen nu ook al scheuten van ruim 1 metr hebben /hadden , sommige zijn al gezomersnoeid.

 

Het kan uiteraard dat de bomen stil gaan vallen als ze iets volwassener worden , maar op het eerste zicht is de groei erg sterk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

helaas heb ik een slecht bericht voor jullie: het lukt niet om kleine boompjes te kweken met wilde of colt onderstam. de onderstam bepaalt voor een groot gedeelte de groeikracht.

Meer dan 180 rassen abrikozen, perziken en amandelen te koop .

De kleinste met de grootste keuze.

http://www.windindewilgen.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

helaas heb ik een slecht bericht voor jullie: het lukt niet om kleine boompjes te kweken met wilde of colt onderstam. de onderstam bepaalt voor een groot gedeelte de groeikracht.

Weet je dat uit eigen ervaring, of van betrouwbare bronnen? Want, lijkt, niet wortelstelsel alleen groeikracht bepaalt, maar ook de geleidingssysteem van de wortelstelsel naar de kruin.

Maar, ik ben geen specialist in dit

Het is gewoon een idee...

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Sorry windindewilgen , maar tussenstammen kunnen zeker en vast wel voor groeiremming zorgen , ik weet niet waarop jij je baseert ? welke testen heb je gedaan ?

 

Bij Gisela 5 raden mensen met kennis ter zake aan om minders een halve meter gisela te nemen om voldoende groeiremming te hebben.

 

Wat de groeikracht in jeugdige staat betreft , het kan echt wel stilvallen na een tijdje.

 

Ik denk hierbij bvb aan VVA1 voor pruim. Als je die stekt , dan kan je VVA1 op 1 jaar ook makkelijk anderhalve meter halen.

Maar zodra je er een ras op ent valt die meteen stil. bij mij zelfs te stil. na enten zit er bijna geen groei meer in. Voor mijn grond is VVA1 geen goeie optie voor pruim.

 

Voor kers start ik deze winter met proeven op VSL2 , die groeien hier ook goed.

Gisela 5 op eigen wortel doet het hier voor geen meter. Die gaan hier gewoon kapot op mijn zand , zelfs zonder dat ze al ge-ent zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

er zijn een aantal factoren die wat invloed hebben op de groeikracht. de voornaamste is de onderstam. maar ook het ras zelf draagt iets bij, net zoals hoog veredelen, en evt tussenstam en groeikracht van de grond. maar je kan niet van colt of wilde kers een klein boompje maken, of je moet allerlei kunstgrepen gaan toepassen, zoals bastringen, wortelsnoei, uitbuigen en veelvuldige zomersnoei. je kan ze zelfs schuinzetten en daarna schuin leiden. ook dit geeft groeiverzwakking.

als het wel kan zouden we geen 3€ gaan betalen voor een gisela 5 onderstam. wilde kriek kost 0,50 cent p.stuk.

en,zoals ik het gelezen heb, was de vraag: kan ik van een wilde kers onderstam een klein boompje maken. die kunstgrepen die ik noemde zou ik niet toepassen.

zelf heb ik ook kersen vermeerderd maar gewoon op gisela 5, en dat bevalt mij prima. er zijn nog zwakkere onderstammen beschikbaar.

abrikozen doe ik voornamelijk op de vrij nieuwe onderstam wavit vermeerderen, bevalt prima. perziken gaan op st.jul A, of op wavit met tussenstam, ivb onverenigbaarheid. wavit geeft een groei verzwakking, ten opzichte van st.juul, van 20%.

je kan enorm veel truuks uithalen, maar wil je dat ook?

Meer dan 180 rassen abrikozen, perziken en amandelen te koop .

De kleinste met de grootste keuze.

http://www.windindewilgen.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Even een duit in zakje voor wat het waard is

 

Ik was afgelopen zaterdag bij een kersenkweker in Moerkerke bij een kersenkweker onder glas (Kersenkwekerij Jomajole) met rondleiding.

Al zijn onderstammen van meerdere hectaren en 14 rassen waren Gisela 5. De bomen waren alle rond de 2 meter hoog, plukken zonder ladders e.d., en zagen er vreemd uit...smalle onderstam en dan 3x zo dikke boom daarop.

 

Snoeien was daar een soort "bomenmishandeling", gericht op vroege en grote opbrengst. Takken werden gewoon doorgebroken, zodat ze gingen hangen (weinig risico van loodglans e.d, onder glas) en schuin naar beneden weer dichtgroeiden, en om de bomen tot veel vruchtzetting te stimuleren ging de kettingzaag er af en toe in...grote oude takken en de top er helemaal uit (voor jong hout) en op 2 plaatsen boven elkaar met een halve meter tussenruimte een snee van 60 % van 2 kanten door de stam. Bomen zagen er niet uit....maar blijkbaar ging de kweek zo heel goed. Ook rigoreuze wortelsnoei was een gewone praktijk.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@weknow

Het is industriële teelt, die heeft andere aanpak dan van liefhebbers.

En nog, wat ik zie bij tuincentra en kwekerijen als de batterijen, zgn patioboompjes zijn geënt met meerjarige hout op meerjarige, dikke onderstammen, die vaak smaller zijn, dan de enthout...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...