Geplaatst: 23 november 201510 j hallo mede-inmaaksters (m/v)ik zit met een probleempje.heb 12 potten aardbeienjam staan en ben niet tevreden over de smaak en kwaliteit.en ook niet over het uiterlijk!de jam is modderachtig van structuur, terwijl de stollingsproef goed was en ook het eerste potje prima.ook de kleur neigt naar modder, eerder grijzig dan mooi rood/roze.ik heb twee soorten gemaakt, met kruisbessen en met rabarber.rabarber is tricky, dat weet ik, maar kruisbessen?en tot mijn spijt is de jam nu, vier maanden na het inmaken, eigenlijk al niet meer echt lekker iemand tips voor me?
Geplaatst: 23 november 201510 j Niet echt, omdat ik niet weet wat er mis ging. Een paar ideeën wel. Misschien kun je er iets mee?- Niet abnormaal dat aarbeienjam wat bruinig kleurt. Kun je verminderen of voorkomen door citroenzuur of citroensap/pulp als je een biologische met schil en al gebruikt mee te verwerken. Bevordert ook de smaak! (Ik doe citroensap en soms schil standaard bij alle jam!) Bevat bovendien veel pectine en helpt om (snel/veel) te binden.- Jam te lang gekookt....kapotgekookt? Aardbeien bevat zeer weinig pectine (kruisbessen wel!) en dan proberen mensen door lang te koken toch stolling te krijgen door indikken van suiker + vruchten. Ik kook jam zo kort mogelijk...hooguit 1 a 4 minuten. Als ingrediënten dan niet gaar zouden zijn, kook ik die eerst even apart tot bijna gaar. Lang koken maakt structuur en smaak kapot! - Jam is zo lekker als het fruit dat je gebruikt. Over-rijpe of minder smaakvolle vruchten betekent: jam wordt niet zo lekker. Kies alleen echt heerlijk fruit voor heerlijke jam. - De combinatie met kruisbessen en ook rabarber (zelfs de rode soorten) maakt de jam sowieso een stuk fletser van kleur. Maar - zo ver mijn ervaring - smaakt ze dan wel prima....naar aardbei + rabarber of aardbei + kruisbes. In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.