Jorieke123 Geplaatst: 26 maart 2017 Geplaatst: 26 maart 2017 Ik maak al een tijd af en toe een meikaas. Niet alleen in mei, gewoon het hele jaar door Het recept komt uit het boekje 'Kaas je kaasje'. Zorg dat je melk 30 graden is, en voeg 1% zuursel (kaasferment) (of 2% karnemelk) toe. In het recept gaat dat tegelijkertijd. Maar ik laat het zuursel altijd even inwerken, zoals je ook met Goudse kaas doet. Of welke kaas (behalve camembert) dan ook... Daarna stremsel toevoegen. In het boekje gaan ze er van uit dat je 100 liter melk gaat verkazen, dus dan moet er 15 ml stremsel in Ik doe 3 a 4 druppels per liter, net hoe het me uitkomt en drupt Wachten, tot het goed dik is. En dan snijden. In grote stukken, formaat luciferdoosje. Daarna voeg je warm (geen heet) water toe, tot de temp. van het geheel 31 graden is. Voorzichtig roeren steeds, je luciferdoosjes zullen kapot gaan maar dat geeft niet. 5 minuten lang. Daarna even een half uurtje met rust laten. En na dat half uur zoveel mogelijk wei afscheppen. Dan voeg je eventueel kruiden toe, wij zijn gek op Italiaanse kruiden in onze meikaas. En dan schep je alles in een kaasvorm met kaasdoek. Dat kan ook zo'n camembertvorm zijn, als je er maar wel een volger (o.i.d.) op kan leggen om nog wat te persen. Ik maak meestal meikaas van 1,5 tot 2 liter melk, en dat gaat net wel/net niet in zo'n kaasvorm van 650 gram. (Edam?) Gisteren van 2 liter hele volle melk was het wat teveel proppen (en het valt niet te proppen, daar is het te zacht voor). Maar het is wel gelukt. Laat het dan een uur staan zonder te persen (ik ben gisteren bijna meteen gaan persen bedenk ik me nu, ik weet niet waarom ik die stap over heb geslagen?) Probeer de kaas daarna te keren, al is dat best een kunst. Het plakt nu nog wat aan het kaasdoek en is een hele zachte bol. Dus misschien een huub-huub-truuk met 2 vormen en 2 doeken? Nou ja, succes Dan pers je een uur met een gewicht dat niet zwaarder is dan de kaas zelf. Ik doe meestal een kilo, dat past makkelijk op de vorm en op dat moment weegt de kaas ook best nog wat. Houd even in de gaten of niet alles scheef zakt enz. Doordat de kaas heel zacht is, kan dat makkelijk. Daarna gaat hij in de pekel, meestal een dik uur. Gisteren deed ik 1,5 uur. Noteer wat je doet, dan kan je een volgende keer bijstellen naar eigen smaak. Daarna spoel ik em even snel af (niet gaan poetsen ofzo, maar gewoon dat er geen echte pekel mee in het bakje in de koelkast gaat) en gaat hij in de koelkast. Hij zakt nog wat uit, en er zal nog wei uitkomen. Na 2 dagen ofzo, kan je hem aansnijden. Eerder ook wel, maar dan is hij nog wel heel vers. Na een paar dagen krijgt hij wat meer smaak door het zuursel en de kruiden die smaak afgeven. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Charly Geplaatst: 27 maart 2017 Geplaatst: 27 maart 2017 Kijk! Daar is ie! Super dank voor het toevoegen. Wij (of nou ja, ik) maken hem ook regelmatig.Ik maak ze met kaasdoek in een camambert-vorm, die ik dan in een soepbord zet, om het leksel op te vangen. Werkt erg goed.We persen em wat zwaarder. Net wat steviger. Wordt hier meer gewaardeerd. Oh en ik spoel de pekel niet af, ook niet van de Goudse kazen bedenk ik me nu.Tot nu toe geen klachten Quote wees bevriend met kleine dingen
angela († maart 2025) Geplaatst: 28 maart 2017 Geplaatst: 28 maart 2017 Kunnen we die ook proeven op de MTFD? Quote
Jorieke123 Geplaatst: 29 maart 2017 Auteur Geplaatst: 29 maart 2017 Niet die van mij, die is dan al op (en te oud tegen die tijd). En ik ga geen nieuwe maken Misschien iemand van hier? Ik had trouwens 2 gram kruiden toegevoegd, op 2 liter melk. En dat was een zelfgemaakte mix van 0,5 gram tijm, 0,5 gram oregano (wilde marjolein), 0,5 gram bonenkruid, en 0,5 gram basilicum. Lekker hoor Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
impy101 Geplaatst: 5 mei 2017 Geplaatst: 5 mei 2017 Uitstekend recept. Makkelijk en tot nu toe heel goed resultaat. Ben benieuwd hoe het zal smaken over een paar dagen. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 5 mei 2017 Auteur Geplaatst: 5 mei 2017 Ziet er goed uit Over een paar dagen is ie inderdaad al eetbaar, en vooral lekker met bijv. tomaat enz. op brood. De dagen daarna wordt de smaak wat sterker, friszurig ook. Met kruiden er door is hij ook erg lekker. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Charly Geplaatst: 7 oktober 2017 Geplaatst: 7 oktober 2017 Jippie! Gisteren mijn eerste kruidenmeikaas gemaakt, met - hoe raad je het - de pepermix. Hemeltjelief wat smaakt dat lekker. Had ook een gewone gemaakt ter vergelijk. En zeker dat de kruidige bij mij in ieder geval veel meer gewaardeerd werd Dat komt natuurlijk goed uit. Want ik heb nog wel wat kruiden te gaan. Hahahaa Quote wees bevriend met kleine dingen
appelvrouw Geplaatst: 8 oktober 2017 Geplaatst: 8 oktober 2017 O dat ziet er ernstig lekker uit. Ik ga eerst proeven van Jorieke om te zien of ik het wel lekker vind..ik ben niet zo van de jonge kazen. Maar met peper is misschien juist wel erg lekker..hoeveel gram peper had je hier in? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Charly Geplaatst: 8 oktober 2017 Geplaatst: 8 oktober 2017 Ik ben ook geen bijzondere fan van van die hele jonge kazen. Maar wel een groene peper fan. Kan me voorstellen dat de echte meikazenfans zeggen dat je de meikaas niet meer proeft. Want het is wel een sterke smaak. Maar goed. Ik vind em dus lekker Ik vond het percentage kruiden lastig te berekenen. Je gaat uit van 1% van t eindgewicht van de kaas. Maar die wist ik niet zo goed. (Ik maak meikaas doorgaans van restjes melk en dus zijn ze iedere keer anders van gewicht). Ik heb uiteindelijk 5 gram gebruikt op een kaasje van, wat later bleek, een dikke 600 gram. Het voorweken had eigenlijk een nacht lang gemoeten. Heb ik 3 uur gedaan. En steeds een beetje bijgewarmd in de magnetron (laagste stand) Dat heeft goed gewerkt zo. Meikaas is ook vrij nat natuurlijk. Dus toen ik hem de dag daarna proefde, kan het ook zijn dat eea in het kaasje nog verder geweekt is. Quote wees bevriend met kleine dingen
Jorieke123 Geplaatst: 8 oktober 2017 Auteur Geplaatst: 8 oktober 2017 Je kunt de mix ook wat malen, vrij grof met een koffiebonenmolen ofzo. Dan hoeven die grote korrels minder lang te weken en verdeelt het misschien ook wat beter als je een klein kaasje maakt (en er maar een paar peperkorrels in gaan ) Het ziet er goed uit iig! Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Charly Geplaatst: 5 april 2018 Geplaatst: 5 april 2018 Deze keer de meikaas (7 liter melk) niet gepasteuriseerd. A) omdat ik zo aan het einde van de dag best een tikkie moe wasB) omdat hij niet hoeft te drogen en nauwelijks hoeft te rijpenC) omdat we, wat we niet binnen een week eten, de vriezer in doen. Ik ga kijken of ik verschil bemerk mbt houdbaarheid etc. Maar moet zeggen dat het het werkproces inderdaad aangenaam versneld. Quote wees bevriend met kleine dingen
Charly Geplaatst: 28 september 2018 Geplaatst: 28 september 2018 Ik trap het kaasseizoen af met wat meikaas. Die kan je natuurlijk het hele jaar door maken feitelijk, maar dan ben ik te druk met moestuinzaken. Nu ff tijd, en dus... heb ik een heel blij lief als ie straks thuiskomt Quote wees bevriend met kleine dingen
Jorieke123 Geplaatst: 2 maart 2022 Auteur Geplaatst: 2 maart 2022 Zo, ik ga weer eens meikaas maken. Heb ik al even niet gedaan, dus ik kom hier even lezen hoe het ook alweer moet 1 Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Geplaatst: 4 maart 2022 Auteur Geplaatst: 4 maart 2022 2 Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.