greetje11 Geplaatst: 1 mei 2015 Geplaatst: 1 mei 2015 Is dit smeerwortel?Staat bij mij aan de overkant bij de sloot Dan wordt het dus blaadjes plukken om gier te maken. Foto op zn kant maar toch duidelijk genoeg Quote
Raquette Geplaatst: 13 mei 2015 Geplaatst: 13 mei 2015 Ja, dat is smeerwortel. Ik heb vandaag ook m'n eerste emmertje gier stiekem in de hoek van de tuin gezet . Mijn vriend is bang voor stankoverlast voor de buren. Maar staat in de uiterste hoek van de tuin - waar zij uberhaupt nooit komen, ze gebruiken de tuin haast niet - en er zit een deksel op. Dus ik ga pas overstag als mijn vriend de emmer op eigen houtje kan traceren aan de stank:). Op de buurtmoestuin waar ik soms werk bleek het spul gewoon rijendik als onkruid te staan...ik vind 't wel mooi eigenlijk! Quote Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com
noedel Geplaatst: 14 juni 2015 Geplaatst: 14 juni 2015 zou je ook een concentraat kunnen maken van heermoes, brandnetel,...? Quote
SuusP Geplaatst: 14 juni 2015 Geplaatst: 14 juni 2015 Jazeker! Zie dit overzicht met allerlei brouwsels Quote Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017
Raquette Geplaatst: 14 juni 2015 Geplaatst: 14 juni 2015 Mijn smeerwortelgier is inmiddels klaar. Ik voel me soms wel een beetje een kruidenheks:). Quote Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com
noedel Geplaatst: 14 juni 2015 Geplaatst: 14 juni 2015 bedankt voor de link.maar ik bedoel een concentraat, waar dit topic eigenlijk over gaat, geen gieren enz dat weet ik al Quote
SuusP Geplaatst: 14 juni 2015 Geplaatst: 14 juni 2015 Hmmm concentraat ben ik inderdaad alleen bij smeerwortel tegengekomen. Ook lastig, wat is precies de definitie van concentraat? Een ingedikte gier volgens mij. Maar misschien heb ik het mis... Quote Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017
noedel Geplaatst: 14 juni 2015 Geplaatst: 14 juni 2015 Hoe smeerwortel concentraat makenKnip de smeerwortel terug tot 5 cm boven de grond. Laat de plant terug groeioen tot 60 cm en oogst opnieuw, die 4x per jaar. Concentraat van de smeerwortel wordt gemaakt door enkel bladeren in een ton op te hopen, bij voorkeur met een gewicht bovenop. In het GYO magazine gebruiken ze een stuk regenpijp. Boor onderin een plastic ton (of in de eindstop van de regenpijp) een gat. Zet de ton op een paar straatstenen en schuif er een kom/fles onder. Doe de ton vol smeerwortel, stamp aan en vul bij. Verzwaar het geheel van boven met een paar stoeptegels (bij de regenpijp een frisdrank fles gevuld met water als gewicht). Sluit de ton af met een deksel. De smeerwortel ontbindt langzaam (na 3 tot 6 weken) tot een dikke bruine vloeistof. BemestenHet concentraat moet verdund wordt met water alvorens op de gewassen te gieten. In GYO staat dat je moet verdunnen tot de kleur van een slappe thee. In een aantal boeken en op internet wordt 1 deel op 40 delen water gehanteerd. Bij het voeden van tomaten of paprika’s in potten mag je drie keer per week bij het gietwater toevoegen, bij serreplanten twee keer per week en potten en hangende manden in openlucht één keer in de week. BewarenAnders dan met gier van smeerwortel kan je dit concentraat wel bewaren in een afgesloten fles. ik bedoel zoiets maar dan voor andere planten zoals brandnetel of heermoes. Quote
jasmin Geplaatst: 14 juni 2015 Geplaatst: 14 juni 2015 Een concentraat van heermoes lijkt me nogal moeizaam, er zit niet veel water in die stengeltjes... dan moet je wel heel veel gaan stampen, en dan de oliepers in denk ik, om er vocht uit te persen... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Raquette Geplaatst: 14 juni 2015 Geplaatst: 14 juni 2015 Waarom zou je smeerwortelgier niet kunnen bewaren in een fles? Ik heb dat wel gedaan (oh ooh...) Quote Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com
jasmin Geplaatst: 14 juni 2015 Geplaatst: 14 juni 2015 Ik laat het in de emmer zitten. Gebruik zo nu en dan, en doe ook weer nieuw materiaal erbij. Continu proces, maar ik heb een boel te begieten. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Raquette Geplaatst: 14 juni 2015 Geplaatst: 14 juni 2015 Okee. Klinkt alsof je het wel (even) kunt bewaren dus? Ik denk nog maximaal een maand, zal binnenkort vast nieuwe klaarzetten. Of ik doe zoals jij, jasmin, en houd het spul in de emmer en gooi er steeds wat bij. (wel best goor vind ik die emmer, in een fles is het al iets minder heftig:)) Quote Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com
jasmin Geplaatst: 15 juni 2015 Geplaatst: 15 juni 2015 DEKSELTJE bij??? Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
RobO Geplaatst: 15 juni 2015 Geplaatst: 15 juni 2015 wij hebben een regenpijp voor tegen de stank, bovenin een volle 1,5l petfles aan een touwtje voor afsluiting en wat druk: Quote
Raquette Geplaatst: 15 juni 2015 Geplaatst: 15 juni 2015 Ja hoor, er zit een deksel op, ik gebruik een oude prullenbak met zo'n roldeksel . (haha, anders had Dirk er echt wel een stokje voorgestoken:)) Maar ik bedoelde, als je steeds je gier uit de emmer moet scheppen, dat dat best goor is. En nu heb ik het in een heel ordentelijke fles zitten. En van de buitenkant zie je helemaal niet dat daar devil juice in zit Quote Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com
noedel Geplaatst: 15 juni 2015 Geplaatst: 15 juni 2015 hoelang is het concentraat eigenlijk houdbaar in een afgesloten fles op een koele donkere plaats? Quote
Roseapple Geplaatst: 17 juni 2015 Geplaatst: 17 juni 2015 Gister een emmer gekocht met deksel voor het gier, want het riekt nogal. Zou er nu kans zijn op teveel gisten dat de boel opeens knalt ofzo? Quote
Raquette Geplaatst: 17 juni 2015 Geplaatst: 17 juni 2015 Dat lijkt me erg stug, maar anders leg je het deksel er los op als bang bent voor explosies? Quote Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com
Raquette Geplaatst: 9 juli 2015 Geplaatst: 9 juli 2015 Vraagje: het smeerwortelconcentraat wordt vooral aanbevolen voor vruchtgewassen, maar zou je het ook als algemene plantenvoeding kunnen gebruiken? Bijvoorbeeld voor bloeiende sierplanten of bijvoorbeeld mijn perzik die nu lekker staat te groeien. Of zit er daarvoor te weinig N en P in? Quote Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com
RobO Geplaatst: 10 juli 2015 Geplaatst: 10 juli 2015 comfrey = smeerwortel heeft een relatief hoge procentuele mestwaarde artikeltje maar wel veel minder dan kunstmest npk 12-10-18 het lijkt me lastig te bepalen hoe hoog de procentuele mestwaarde van een eigen concentraat is en dus hoeveel je moet geven ik beschouw het altijd als bijmesting naast een basisbemesting van koemest en compost, ik verdun het concentraat tot de kleur van slappe thee en giet het 's morgens vroeg met wat bitterzout bij mooi weer op het blad van tomaat, aardappel en ga dan snel naar huis om koffie te drinken Quote
simonvb Geplaatst: 10 juli 2015 Geplaatst: 10 juli 2015 Ik veronderstel dat het gebruik van smeerwortel als mulch evenveel voedingsstoffen toevoegt en dat het voor fruitstruiken niet uitmaakt of ik nu gier maak of het als mulch geef?Als mulch is namelijk heel wat gemakkelijker Quote
Raquette Geplaatst: 10 juli 2015 Geplaatst: 10 juli 2015 Dank Rob. Koemestkorrels en compost zijn dingen waar ik ook makkelijk aan kan komen (of die ik heb), dus die ga ik dan als basis gebruiken met af en toe smeerwortel/bitterzout waar nodig. Toch fijn om in de wirwar van alle mestadviezen en -opties een plan te hebben:). Quote Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com
Raquette Geplaatst: 10 juli 2015 Geplaatst: 10 juli 2015 NB. Simon, lijkt me wel, maar mulchen gaat natuurlijk wel veel langzamer. Misschien mulchen a/h begin van het seizoen zodat ze er wat aan hebben tijdens de bloei? Quote Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com
RobO Geplaatst: 11 juli 2015 Geplaatst: 11 juli 2015 Ik veronderstel dat het gebruik van smeerwortel als mulch evenveel voedingsstoffen toevoegt en dat het voor fruitstruiken niet uitmaakt of ik nu gier maak of het als mulch geef?Als mulch is namelijk heel wat gemakkelijker ja, wel makkelijker, maar gaat veel langzamer en is toch een andere omzetting: in de gier doen de bacterien/schimmels de omzetting, als mulch verdroogt het ipv verrotting en ik vraag me af of het eindresultaat hetzelfde is (waardevolle mineralen opneembaar door de wortels) Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.