Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Rillette van gans of eend

Featured Replies

Geplaatst:

Maandag ga ik enkele loopeenden slachten en de bedoeling is om er rillette van te maken, een soort smeersel/broodbeleg/paté-achtig lekkernijtje gemaakt van de hele eend en varkensvlees. Kan zeker op toast of met stokbrood en augurkjes als voorgerecht gegeten worden.

 

Het volledige recept/werkwijze zal ik hier bijwerken, ik ben nog in de ontdekfase van het bereiden.

Ik gebruik het recept van mijn buurvrouw, haar rillette vind ik erg lekker en het is een manier om ook wat varkensvlees tot broodbeleg om te toveren.

 

Ingrediënten

1 kilo eend of gans in kleine delen

1 pond speklappen

1 pond mager varkensvlees in kleine stukjes

reuzel of saindoux of ganzen/eendenvet

30 gram zout ( maar mijn buurvrouw begint met 20 gram en gaat eerst proeven)

5 gram zwarte peper

5 gram quatre epices

 

Hak de eend in kleinere stukken.

Vermeng het vlees met het zout, peper en quatre epices en laat een nacht staan.

Laat de in repen gesneden speklappen heel zachtjes smelten voeg de rest vd ingrediënten erbij en zet alles op heel laag vuur..laat 3 tot 5 uur zo gaar worden dat alles van zijn botje valt.

 

Laat wat afkoelen, stort het geheel op een groot dienblad oid en haal met schone handen ieder botje uit het vlees en trek alles goed uit elkaar.

 

Het boek van mijn buurvrouw spreekt dan over eventueel bewerken met een deegroller om het zeer fijn te krijgen, ik ga het door de worstmolen van de buurvrouw draaien is de bedoeling...

 

Bewaren in kleine bakjes, (bv plastic bekertjes oid als je het gaat invriezen..in weckpot als je het snel gaat opeten) met een laagje vet erop ter conservering.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Klinkt goed, maak je foto's?

" laag je vet erop " wat voor het gebruik je?

Bedoel je dan een laagje reuzel of zo?

Ik ga 20 december aan de slag.

Geplaatst:
  • Auteur

Ja..ik zal wel een fotootje maken. Ik heb nu de eend in stukken met de kruiden een nacht laten trekken en ga zo alles opzetten..

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

Is het gelukt, en was het lekker? Ik heb op 21 december gans met dadels en heel veel kruiden gemaakt (gans op Middeleeuwse wijze) ,het resultaat was echt super! Dat ga ik vaker maken.

Geplaatst:
  • Auteur

Heel erg lekker! Ik vind het wel wat vet.. Zoiets als paté iets waar je niet aan denkt bij eend. We hebben meer dan de helft al op.. We hadden iets van 6 bekertjes ingevroren.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Ik sla je recept even op, het lijkt mij wel wat.

Geplaatst:
  • Auteur

Van gans wordt ook veel gedaan hier.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.