Jump to content

braam met rode vruchten ziekte en schimmel snoeien


krab

Recommended Posts

Mijn braam doet en goed en niet goed. Ik denk dat ik rode vrucht ziekte heb, al worden de vruchten niet hard, maar schrompelen ze eerder. Ik herken de foute vruchten wel, maar vaak zitten ze aan een tros met goede. En andere schimmelen. dit is elk jaar zo. Toch aardige opbrengst gehad, 2 emmers vol zeker.

 

De remedie staat op deze interessante site:

http://www.wilfriedrobert.be/FRUIT/ziekten.html#Rodevruchtziekte

aangetaste delen weghalen en afvoeren. Naast allerlei preventieve zaken die ik volgend jaar zeker ga doen, zoals zijtakken snoeien op 2 ogen. Dan komt er meer lucht.

 

Maar nu:

ik ben aan t snoeien, heel zorgvuldig, omdat ik weet dat ik dan nog tot de nachtvorst vruchten heb. Dus elke tros bekijken, de goede eraf, de rijpende laten hangen en de slechte wegsnoeien. Als de hele tros opgegeten is, snoei ik terug tot op t hout, want deze stengel gaat over 2 maanden toch terug geknipt worden.

 

Geen vervelend werk, in de zon, maar wel heeeeel tijdrovend. Ligt dat aan mij, is er een betere manier, waarbij ik toch tot aan de nachtvorst bramen hou? Iemand ervaring?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Niet direct een antwoord op jouw vraag, maar ik heb tussen de frambozen ook wel een rare scheuten zitten met frambozen die per vrucht 5 of 6 dikke bolletjes hebben (veel dikker dan de gewone framboos). Die zijn ook niet echt lekker.

 

Ik volg die takken tot aan de wortel waar ze vandaan komen en merk die. Op het najaar haal ik die er dan helemaal uit. Dat zet ik op het voorjaar nieuwe voor in de plaats (de goede frambozen maken namelijk uitlopers zat die niet in de "rij "staan).

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

In het voorjaar spuiten met 100 gram spuitzwavel per 10 liter water, als de scheuten een lengte van 5 - 15 cm hebben.Tweede bespuiting vlak vóór de bloei. Vroeg insnoeien en snoeihout verbranden.

 

Bericht oorspronkelijk geplaatst door gebruiker: hmgjehea. Door een databasecrash zijn alle registraties in de periode van 29 juli tot en met 14 augustus verloren gegaan. Registreer aub opnieuw hier: ucp.php?mode=register Excuus voor het ongemak

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...