Jorieke123 Geplaatst: 20 oktober 2010 Geplaatst: 20 oktober 2010 Volgens Vreeken.nl een supergewas, dat Sudangras. We hebben het dit voorjaar gezaaid op ons proefveldje. Tussen de maïs, zonnebloemen en pompoenen. Het leek eerst niet zo op te komen, en groeide vrij langzaam. In de hitte van deze zomer kreeg het weer een voorsprong op de maïs, en het staat nu nog te bloeien. Ik hoop dat de graantjes op tijd gevormd zijn... voordat het echt nat en vies en koud wordt. We telen het om er meel van te maken. Maar je kunt er van alles mee, dus dat ga ik ook allemaal proberen. Ook is het goed veevoer. Dus wie weet telen we het volgend jaar op een groter stuk. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Erik Geplaatst: 20 oktober 2010 Geplaatst: 20 oktober 2010 Volgensmij heb ik hier pas wat over gelezen (nieuwsbrief vreeken of moestuin tijdschrift??). De foto en beschrijving geven een vage herkenning, de naam van het gewas, 'sudangras', niet...Eens kijken of ik het nog ergens terug kan vinden. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 20 oktober 2010 Auteur Geplaatst: 20 oktober 2010 ook wel genoemd: KAFIR, SORGO, DURRA OF KAFFERKOREN Ik weet niet zo goed wanneer het rijp hoort te zijn. Maar het lijkt mij dat de boel dan al lekker bruin moet zijn, en niet meer groen zoals nu Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Geplaatst: 28 december 2010 Auteur Geplaatst: 28 december 2010 Helaas was het sudangras geen succes, de korrels waren (naar mijn idee) veeeel te klein om er iets mee te kunnen. Dat komt er volgend jaar dus niet meer in. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
aardbeijim Geplaatst: 28 december 2010 Geplaatst: 28 december 2010 Jammer misschien is het bij ons een slecht klimaat. Quote Wat is onkruid?Iets wat je niet moet zaaien maar toch uitkomt.
Claudia69 Geplaatst: 2 oktober 2016 Geplaatst: 2 oktober 2016 Al een oud topic, maar toch, ik vroeg me af of de zaden rijp en bruikbaar waren op het einde van de zomer. Ze zijn inderdaad klein, maar aangezien ze geen gluten bevatten zijn ze wel een interessante graanvervanger voor onze oudste. In de winkel zijn ze niet goedkoop. Het zou dus wel handig zijn om ze zelf te kunnen zaaien. Ook al is de opbrengst niet massaal. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 30 juli 2018 Auteur Geplaatst: 30 juli 2018 Dit jaar weer eens een poging gewaagd. Een soort (Sorghum ‘Ba-Ye-Qi’ ) die sneller is met groeien, bloeien en rijpen, dus hopelijk ook wat meer en grotere korrels? Ook is deze zomer ideaal voor dit gewas, ze doen het erg goed en maken nu meerdere zijscheuten die ook al gaan bloeien. Het lijkt me vooral mooi spul om in de varkensvelden te zetten, lekker hoog en zij lusten de hele plant. En dan kan ik er voor onszelf wat rijpe 'trossen' van oogsten voor in de keuken. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Geplaatst: 5 september 2018 Auteur Geplaatst: 5 september 2018 Ze staan er mooi bij! Maar wanneer kan ik oogsten...? Er zijn trossen (volgens mij) zo goed als rijp, een aantal die pas net dikkere zaden krijgen, en alweer nieuwe bloeiende! Elk zaadje/plantje heeft al een stuk of 5 stengels gemaakt: Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Patrijs Geplaatst: 5 september 2018 Geplaatst: 5 september 2018 Op video zie je dat de toppen al aardig op de rijpste van jou lijken. Alleen is op de video ook de stengel verdroogt. Ik zou even wat pellen en kijken of de kern al hard is. Dat is meestal wel een teken dat iets klaar is. Hoe ga je de sorghum pellen? bij een pelmolen? Quote De moestuin van Patrijs
donaldk Geplaatst: 4 mei 2021 Geplaatst: 4 mei 2021 (aangepast) Op 5-9-2018 om 14:12, Jorieke123 zei: Ze staan er mooi bij! Maar wanneer kan ik oogsten...? Bij een soort afhankelijk zetmeelpercentage,bijvoorbeeld 21-25%. Maar voor de grote zaadval. En voor de eerste vorst, dus meestal ergens in oktober is wat ik bij mijn online speurtochtje tegenkwam. Is dit in Nederland? Want ik ben op zoek naar wat zaad. Walter de Milliano had ik al gemailt. DSV is de andere op Nederlandse teelt gerichte veredelaar. Hoe voller en langer hoe beter voor mij, dus het mag ook een qua korrels mindere soort zijn die meer op massa organisch materiaal is gericht. @Patrijs je hebt dus soorten die je kunt dorsen, soorten die je moet pellen en soorten waar je stroop van kookt. 4 mei 2021 aangepast door donaldk Quote https://www.chillipepers.nl Home of the Turbo. De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol.
Jorieke123 Geplaatst: 4 mei 2021 Auteur Geplaatst: 4 mei 2021 Bij Denieuwetuin.be hebben ze meerdere soorten. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
donaldk Geplaatst: 4 mei 2021 Geplaatst: 4 mei 2021 Op 28-12-2010 om 08:36, Jorieke123 zei: Helaas was het sudangras geen succes, de korrels waren (naar mijn idee) veeeel te klein om er iets mee te kunnen. Dat komt er volgend jaar dus niet meer in. 2010, tja pas in 2009 ging Walter de Milliano aan de slag met koude bestendiger en langdagritme rassen/varieteiten uit de bergen van Ethiopie aan de slag want 2008 waren de laatheid problemen nog duidelijk aanwezig. Dus ja 2010 was te vroeg. Geur, smaak is goed in kuilvoer, maar voedingswaarde minder volgens 2018 ervaring van een sorghum telende boer. Er wordt dan ook hard gewerkt minder structuur en meer voedingswaarde. Vertelde DSV veredelaar in een video. Quote https://www.chillipepers.nl Home of the Turbo. De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol.
donaldk Geplaatst: 4 mei 2021 Geplaatst: 4 mei 2021 Ervaring met welke soort het best groeit in Nederland? Scheelt echt veel tussen bijvoorbeeld Frankrijk tot 2,4M en 1,65m in Nederland bij een bepaalde soort die ze testen in die DSV video. Quote https://www.chillipepers.nl Home of the Turbo. De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol.
donaldk Geplaatst: 4 mei 2021 Geplaatst: 4 mei 2021 Sorghum ‘Ba-Ye-Qi’ is volgens die webshop midden tot eind september rijp te oogsten. Hoe groot wordt deze soort? Twee volgende soorten in ijstje worden tot 2,5M maar eind april voorzaaien staat daarbij, dat zijn Mennonite en Sand Mountain. Quote https://www.chillipepers.nl Home of the Turbo. De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol.
donaldk Geplaatst: 4 mei 2021 Geplaatst: 4 mei 2021 Ja gaan zeker tien soorten in Ten minste als Gabe Brown die bolle buik boer uit de VS is wiens zoon de boerderij runt/boer is terwijl pa de hele VS doorvliegt voor praatjes die aak op Youtube terecht komen, beetje de AG tegenhanger van Elaine Bingham? Bodem effect is mooi, maar voor boeren valt voedingswaarde tegen vergeleken met mais. En Dairy krijg je niet de winter door buiten, dus je moet met silage blijven werken. Kijk ik ben overtuigt van de waarde van Sorghum, maar de soorten op die site in Belgie zijn allemaal rietsuikerstengel soorten. Maakt mij niet uit, maar hoogte en winddichtheid heb ik wel interesse in. 20x20 cm is inderdaad die 25-30 per M2, waar de proef verslagen over spraken. Quote https://www.chillipepers.nl Home of the Turbo. De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol.
donaldk Geplaatst: 4 mei 2021 Geplaatst: 4 mei 2021 Zijn er nog meer mensen die Sorghum zaad willen? De Expert betrffende Sorghum in Noord Europa raadt mij Dusormil HD100 aan een zwarte Sorhum, die 230-250 cm word wanneer gezaaid in Mei (bij grond temperatuur van 12 graden of hoger). Wil iemand delen in de bestelling? Quote Deze Dusormil HD100 maakt ook eetbaar graan. Je kunt het kafje met een rijstpeller verwijderen. https://www.demolenaar.nl/2021/02/26/czav-zet-sorghumproeven-voort/ https://www.facebook.com/pg/Dusormil-France-108972591287231/posts/ Quote https://www.chillipepers.nl Home of the Turbo. De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol.
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.