Ga naar inhoud

Voorraadje zelf gemaakte likeur... en nu wachten


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Ja, heb het al een paar keer gedaan maar altijd wil ik afwachten tot er ook proevers langs zijn geweest. Tenslotte zou het kunnen dat ik zelf iets te snel tevreden ben.

Wat staat er van 2011:

- witte porto (moet nog in de fles blijven tot kerstmis +/-) maar wit zag hij niet echt toen ik hem op flessen deed maar toen even voorgeproefd en was toch wel veelbelovend. Wat gebruikte ik uit de tuin: groene walnoten. Wat maakte ik zelf: vanillesuiker.

- pepermuntlikeur: 2 verschillende soorten. Uit eigen tuin bij beide soorten: pepermunt.

- cointreau (2 verschillende smaken): niets uit eigen tuin

- braambessen"jenever": 2 verschillende smaken. Vandaag ook één op fles gedaan. Uit eigen tuin: braambessen.

Zie zuinig met eten om te lezen wat ik met de bessen deed.

Wat staat er nog te trekken? Rode porto en nog een andere samenstelling met braambessen.

Heb jij ook op het einde van je loon nog een stukje maand over?

Geplaatst:

Lekker lekker lekker, en nu maar wachten op een feestdag.

Bij mij moet moet hoognodig in de fles de dragonlikeur, appelvrouwtjes favoriet, gemaakt met eigen eau de vie. Ook heb ik hazelnotenlikeur van de rode hazelnoot.

We kunnen wel samen een feestje bouwen

Het recept van die witte porto met walnoten wil ik wel eens lezen.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

De puter is me niet gunstig gezind. Voor de derde keer begin ik het receptje te typen. 't Moet misschien langzamer? Nu blijf ik kijken naar mijn scherm... 't is om te sterven als blijkt dat je gewoon terug op de topic komt en er niets doorgestuurd werd.

Opnieuw: ik heb het recept herleid tot een gebruik van 3 liter witte wijn ipv 10 liter. Ik wou eerst het resultaat wel eens proeven. Nu dikke spijt dat ik niet ineens voor 10 liter gegaan ben...

- 3 liter witte wijn (ik gebruikte Blanc de Blancs, vin d'Espagne van 10% vol)

- 300 cl alcohol van 96%

- 600 gr suiker

- 25 gr vanillesuiker

- 13 groene noten geen al te grote (ik heb gekozen voor de notenboom die wat kleinere noten geeft. Als het er grote zijn, had ik uitgerekend moeten het er zo'n 9 zijn)

Zorg dat er aan de noten geen bruine of zwarte vlekken zijn: eventueel wegsnijden).

Noten inkerven.

Alles mengen.

Regelmatig schudden en 8 à 9 weken laten trekken.

Dan filteren in flessen. De flessen nog een 3-tal maand laten staan.

 

Eigen nota: je moet echt proberen om de flessen die 3 maand te laten staan want met deze hoeveelheid: als je regelmatig eens wilt proeven (want eigenlijk is het al wel lekker), zal er, in mijn geval, tegen Kerstmis niet veel meer te laten proeven zijn aan de gasten...

Heb jij ook op het einde van je loon nog een stukje maand over?

Geplaatst:

- 3 liter witte wijn (ik gebruikte Blanc de Blancs, vin d'Espagne van 10% vol)

- 300 cl alcohol van 96%

Dat zal een pittig drankje worden, met meer dan 50 % alcohol

Ik hoop voor jou en andere drinkers ervan dat je 300 ml (milliliter), of 30 cl (centiliter) bedoelt?

1120183653         2025_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Geplaatst:

Hi(k)lde, proost!(goed gezien Henk)

 

Dit recept kunnen we pas volgend jaar maken dus, als we noten hebben. Hier maakt men ook notenwijn met groene noten, maar met rode wijn en eau de vie..jouw recept lijkt me lekker, horen we hoe je het vind?

 

Ik moet ook nog van de paardenbloemenwijn afblijven, maar voornamelijk omdat die nog in de bonbon staat om het gist te laten bezinken ( dat is ondertussen wel gebeurd). Nu nog flessen schoonmaken en hevelen..

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:
Maakt suiker het geheel ook nog hoger in alcohol?

Nee. Toevoegen van suiker verlaagt het percentage alcohol (de hoeveelheid alcohol blijft gelijk, en door het toevoegen van suiker neemt het volume toe). Alleen bij aanwezigheid / toevoegen van gist kan de nog aanwezige / toegevoegde suiker gaan (her)gisten. Niet bij dit recept. Gistcellen gaan dood bij alcoholpercentages van meer dan ongeveer 15%. Ze kunnen hun zeer nuttige werk (het in de oplossing pissen van hun spijsverteringsafval (=alcohol)) dus niet doen.

1120183653         2025_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Geplaatst:

Leuk, al die zelf gebrouwde alcoholische drankjes! Ik zou dat ook wel wat meer willen doen. Sinds september staan er pruimen met een kaneelstokje en suiker op jenever ( 40 %) Ziet er ondertussen mooi gekleurd uit, suiker is opgelost, en zo half december mag het in een mooie karaf ofzo. ( recept van de site van ruudendiana)

Appelvrouw: op jouw site staat een recept met groene hazelnoten. Ik heb hier een pot met gewone bruin/rode hazelnoten staan, kan ik dat recept daar mee maken? En moet ik de noten dan pellen/kraken? Lijkt me zo leuk om zulke eigen gemaakte drankjes te kunnen presenteren.

Beetje jammer wel dat ik zelf geen alcohol drink ( lust). Maar ik ga mijn pruimenlikeur wel gewoon proeven hoor!

Geplaatst:

Appelvrouw: op jouw site staat een recept met groene hazelnoten. Ik heb hier een pot met gewone bruin/rode hazelnoten staan, kan ik dat recept daar mee maken? En moet ik de noten dan pellen/kraken?

 

Jootje dit recept is echt bedoeld om met rauwe nog niet ingedroogde hazelnoten te maken. Die geven juist die smaak. Je kan het proberen, het zal niet vies zijn, maar misschien minder hazelnoterig smaken, meer naar de sinaasappel en de kaneel.

Ook ik dronk nooit mijn eigen drankjes, ik heb nogal een lage alcoholtolerantie maar de dragonlikeur is echt mijn favoriet, en heerlijk voor de maag!!

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Is het niet veel leuker om iets te maken waar je geen fles bestaande drank voor hoeft te kopen?

Wijn bijvoorbeeld? Daar zit dan ook meteen minder alcohol in (40%??? moet er niet aan denken! )

Ik weet dat er hier al een paar zijn die dat doen (Appelvrouw bijv.)... En volgend jaar gaan wij hier nog meer verschillende wijntjes en bieren proberen te maken. Bijv. van brandnetel, maïs stengels en brembloemen.

 

Ik heb een boekje gekocht, Booze for free heet het. Wel jammer dat er maar een paar recepten in staan die daadwerkelijk 'free' zijn (op de gist na). Want bij de meeste recepten heb je sinaasappels/rijpe bananen/moutextract/etc nodig.

Ook gebruiken ze overschotten van courgettes, pastinaken, bietenblad en nog veel meer.

Geplaatst:

- 3 liter witte wijn (ik gebruikte Blanc de Blancs, vin d'Espagne van 10% vol)

- 300 cl alcohol van 96%

Dat zal een pittig drankje worden, met meer dan 50 % alcohol

Ik hoop voor jou en andere drinkers ervan dat je 300 ml (milliliter), of 30 cl (centiliter) bedoelt?

 

Ben eens gaan kijken naar het originele: daar staat 10 liter witte wijn (normaal is die zelfs nog meer dan 10°) en 1 liter 90°. Dus aan dat laatste heb ik wat gefoefeld want ik heb dus 96° gebruikt. En ook de omrekening heb ik verkeerd opgeschreven maar wel juist gedaan. Het moet natuurlijk ml zijn ipv cl.

Hopelijk zit mijn vroegere wiskundelerares hier niet mee te kijken.

Heb jij ook op het einde van je loon nog een stukje maand over?

Geplaatst:
Is het niet veel leuker om iets te maken waar je geen fles bestaande drank voor hoeft te kopen?

Wijn bijvoorbeeld? Daar zit dan ook meteen minder alcohol in (40%??? moet er niet aan denken! )

 

Een schoonbroer heeft dat vroeger wel eens gedaan maar lekker vond ik het nooit maar wat me nog meer tegenhoudt, is dat als ik het me goed herinner hij daar toch wel wat speciaal materiaal voor nodig had. Of valt dat nogal mee?

Heeft er iemand een foto misschien van een wijnlab?

Heb jij ook op het einde van je loon nog een stukje maand over?

Geplaatst:

Valt mee hoor. Ik heb een mooie grote 5 liter fles gevonden bij de glasbak. Met een simpel waterslot, en een rubberen dop/kapje (brouwmarkt/land) ben je eigenlijk klaar! En dan dus een zakje gist. Ook bij brouwmarkt.

 

Nu we war uitbreiden, heb ik ook wat flessen gekocht, 2 van 2 liter en nog 1 van 5 liter. Maar die kosten ook bijna niets. Verder gebruik ik een hevel, maar kan je ook gewoon heel voorzichtig schenken.

Een trechtertje (sowieso al in de keuken aanwezig) en klaar ben je!

 

Het kan nog simpeler, met emmers en plastic en elastieken.

Geplaatst:

Misschien moet ik er me eens in verdiepen.

 

Hoe bewaar jij de gemaakte wijn dan want moet die niet fris (wat is de goede temperatuur?) en donker staan?

 

En van wat? In mijn kennismakingsronde heb ik verteld wat we zoal in de tuin hebben, is daar iets bij om (liefst lekkere) wijn van te maken?

Heb jij ook op het einde van je loon nog een stukje maand over?

Geplaatst:

persoonlijk hou ik niet zo van die zelfgemaakte wijntjes..maar van mijn buren heb ik verschillende oude Lorraine recepten ,mee gekregen, zoals de vin pissenlit ( paardenbloemenwijn) die verwonderlijk lekker is. Mijn buren hebben veel fruit en maken ook frambozenwijn, (rode) bessenwijn en perzikwijn van de bladeren van de perzikboom ( oei, ik bedenk me nu dat ik hans langgeleden heb beloofd dat ik het recept zou plaatsen )

De laatsten zijn allemaal wat zoetere wijnen, niet zo mijn favorieten. Als ik volgend jaar naar de moestuindag kan zal ik een fles van de paardenbloemen meenemen..dat is nog altijd zo `n 17% ( dat was het in ieder geval de vorige keer, ik heb het nu nog niet gemeten.

Voor de paardenbloemwijn moet je in ieder geval nog gist, sinaasappels en rozijnen kopen...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:
Misschien moet ik er me eens in verdiepen.

 

Hoe bewaar jij de gemaakte wijn dan want moet die niet fris (wat is de goede temperatuur?) en donker staan?

 

En van wat? In mijn kennismakingsronde heb ik verteld wat we zoal in de tuin hebben, is daar iets bij om (liefst lekkere) wijn van te maken?

 

Misschien heb je hier iets aan:

 

http://www.vinimare.nl/contents/nl/d54.html

If you have a garden and a library, you have everything you need. ~ Cicero

Geplaatst:

Ja

Paardebloemwijn en perzikblad vindt ik net als je groene hazelnoten en dat kruiden spul allemaal

dingen die ik een x wil uitproberen.

Bijna kerst en dan gaan die potten met sinasappelschijven/drank van je blog bij me open

Players only love you when they're playing.

Geplaatst:

Van een vriend kregen we ooit zijn wijnkit..een blik vol met -vast verouderde-boekjes, thermometers, zakjes met poeders, slangetjes, etiketten, waterslot etc.

De eerste keer dat ik hier paardenbloemenwijn maakte was uit een Nederlands boekje en het resultaat was verschrikkelijk vies, dit in tegenstelling tot mijn buurvrouw die puur natuur wijnen maakt zonder B vitamines, klaringsmiddelen en voedingszouten. Er gaan wel gewone bakkersgist in.

Sedert dien maak ik de wijnen onder andere naar haar recept, ik het ze al vaak genoemd: mijn buren, maar dat is gewoon omdat zij oude beproefde recepten hebben die al tientallen tot misschien zelfs wel honderden jaren zo gemaakt zijn. Zoals je dat eigenlijk van je moeder had willen leren ( mijn moeder kon nog net jam maken, daar hield het verder op )

In ieder geval die wijnkit met alle ditjes en datjes staat hier nog, misschien moet ik die maar eens inzetten als ruilmiddel.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Onzinnig gewoon. Over klaringsmiddel bedacht ik me dat ik vroeger, toen ik nog bier maakte, het bier klaarde met koude thee. Heb jij _Jorieke_ nog het bier gemaakt?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

We hebben brandnetel bier gemaakt (zonder hop, mout, wat dan ook, dus eigenlijk natuurlijk officieel geen bier) en 2 keer met zo'n kant en klaar blik.

Grondstoffen voor echter bier zijn ook aangeschaft, volgend jaar moet dat zoveel mogelijk uit eigen tuin komen.

Alleen gisten bier en wijn nu niet meer zo lekker, dus wachten we weer tot de lente.

Geplaatst:

 

Misschien heb je hier iets aan:

 

http://www.vinimare.nl/contents/nl/d54.html

 

Dank je voor de tip!

 

Ben eens gaan kijken maar van heel veel van die ingrediënten heb ik zelfs geen benul van wat het is. Bv pecto-enzym, gistvoeding, ...

Hier hebben wij geen brouwmarkt. Natuurlijk zal er hier ook wel ergens zo'n soort van winkel te vinden zijn maar de laatste afknapper is: de koele plaats. In de zomer heb ik hier niet veel van die plaatsen. Een kelder hebben we niet. Binnenkort ga ik mijn kleine ijskast wel als een soort kelder gebruiken - zie: Ijn Nieuwe Aankopen - maar toch alleen voor de 9 liter bramenwijn zouden er dan al 12 flessen in moeten...

Ik denk dat ik hiervoor toch maar ga passen.

Heb jij ook op het einde van je loon nog een stukje maand over?

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...