Geplaatst: 12 januari 201213 j De afgelopen zomer viel ietwat nat uit, maar de bramenoogst was enorm en ook de appeloogst was groter dan ooit (1boom). Afgelopen herfst heb ik met veel plezier bramenjam en appelcompote gemaakt en het viel niet tegen. De appelcompote is wel lekker, maar iets te lang gekookt, dus is het meer appelmoes geworden en ietsje teveel kaneel gebruikt.De appelcompote krijgt daarom een 6. De bramenjam had ik dit jaar gefilterd en de jam zonder pitjes is stukken lekkerder. De zelfgemaakte jam viel uiteindelijk toch duurder uit dan verwacht omdat ik een flinke scheut warme bramensap over mijn broek gooide en dat spul is er niet uit te krijgen. Leermomentje=die keukenschorten zijn er om gebruikt te worden Maar de bramenjam is super lekker en een dikke 8. De "bestellingen" van de familie zijn al weer binnen voor de komende oogst. Maar goed, de laatste pot jam is vandaag aangebroken en we hebben nog maar 1 pot compote. Dus het wordt weer hoog tijd dat er weer van alles gaat groeien in de moestuin.
Geplaatst: 12 januari 201213 j haha, tja, ik moet ook nodig een nieuw schort. mijn oude zit onder de vlekken die ik er niet meer uitkrijg...de volgende keer neem ik zo'n plastic schort! de bramenjam heb ik ook gezeefd! vind mijn man een stuk prettiger ook mijn jam is nu allemaal op...de appelmoes zit in pot maar zoals alles wat ik geweckt heb durf ik het nog niet te eten.
Geplaatst: 17 januari 201213 j Auteur De bramenjam had ik dit jaar gefilterd en de jam zonder pitjes is stukken lekkerder. Dat vind ik nu helemaal andersom! Bramen en frambozenjam met pitjes, heerlijk!Zelf heb ik nog wel 20 potten jam, maar die zijn ruim op voor de eerste nw jam wordt gemaakt. Alhoewel, ik heb nog witte bessen in de vriezer..daar kan ik wel een een jammetje mee maken... We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 17 januari 201213 j Zitten er pitjes in frambozen? Pitjes van bramen zijn echt irritant. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 17 januari 201213 j Ja, in frambozen zitten pitjes. Had deze zomer een stuk van een vulling eruit en was toen knap irritant. Toen ik het aan tandaarts vertelde heeft hij maar mijn vulling gemaakt. Nergens geen last meer van. Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu
Geplaatst: 19 januari 201213 j ik had een 'binnenboordbeugel' erg lastig met pitjes...hij is er dit jaar uitgeknapt toen ik een toffe at maar eh jongens (en meisjes)...ik heb een vervelend probleem waar ik serieus hulp bij nodig heb.ik durf mijn inmaak niet te eten!sinds ik allemaal verhalen heb gehoord en gelezen durf ik het niet meer aan...hoe krijg ik dat idee weer uit mijn hoofd?
Geplaatst: 19 januari 201213 j Wat heb je dan zoal ingemaakt? Ik leef nog steeds.... misschien helpt dat? Ben je bang voor zuur uitgeslagen dingen? Of schimmel? Of meer de dingen die je misschien niet kan ruiken/zien. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 19 januari 201213 j Auteur Ja vertel Eva! Je weet we zijn gek op foto`s!Gaat het over soep of fruit of groenten? We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 19 januari 201213 j Hihi m'n moeder zegt net dat je anders je schoonmoeder als eerste kan laten proeven Maar gewoon pot openmaken en ruiken. Als 't niet oke is merk je dat vrij snel.Schimmel kan je zien. Mocht je misselijk worden of aan de diaree raken...cola helpt geweldig http://mijnmakkelijkemoestuintje.punt.nl
Geplaatst: 19 januari 201213 j uit de diepvries aubergines gebruikt voor een lekkere vegetarische aubergine schote.
Geplaatst: 19 januari 201213 j Hoi Eva, Ik ken die negatieve berichten ook en weckken is zeker een discussie waard. (Alvast sorry als dat hier off topic is)Al een tijdje geleden ben ik gaan struinen op het net. Je kunt 1000en pagina's info vinden. Waardoor je niet meer weet wat waar is. Maar onderstaande bronnen zijn mijn inziens betrouwbaar. Het is niet veilig om groenten te wecken. Ook het bewaren van zelfgemaakte knoflook op olie is niet veilig. Kijk voor meer informatie op de website van het Voedingscentrum.Bron: http://www.vwa.nl/onderwerpen/gevaren/dossier/clostridium-botulinum/wat-kunnen-consumenten-doenWecken is alleen een geschikte conserveermethode voor fruit. Vanwege het risico van botulisme, raadt het Voedingscentrum het af om groente te wecken. Invriezen van groente is wel veilig. OmschrijvingDe botulisme bacterie (Clostridium botulinum) is een sporenvormende bacterie die bestand is tegen koken. Deze bacterie groeit alleen goed in een omgeving zonder lucht. Een pot met geweckte groente is hiervoor dus een ideale omgeving. De groei van de botulisme bacterie is onzichtbaar, er verandert niets aan de kleur, geur of smaak. Tijdens de groei vormt de bacterie botuline, een gifstof die een dodelijke voedselvergiftiging kan veroorzaken. Deze giftstof wordt onschadelijk als het geweckte voedsel een kwartier wordt gekookt. Het wecken van groente is hierdoor echt af te raden omdat dit langdurige koken zeer nadelig is voor de kwaliteit en voedingswaarde. Het wecken van fruit is wel veilig omdat fruit veel voedingszuren bevat. De botulisme bacterie kan niet groeien in een zure omgeving. Sporen van de bacterie kunnen daardoor geen schade aanrichten in potten geweckt fruit of zelfgemaakte jam. Bij het wecken en maken van jam is het belangrijk erop te letten dat pannen, potten, rubberen ringen, deksels en (pol)lepels goed schoon zijn.Bron: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/trefwoord/wecken.aspx Een hele hap tekst, maar wel duidelijk, informatief en betrouwbaar. Vandaar dat ik mijn groentes invries en alleen fruit weck.
Geplaatst: 20 januari 201213 j De groei van de botulisme bacterie is onzichtbaar, er verandert niets aan de kleur, geur of smaak. Tijdens de groei vormt de bacterie botuline, een gifstof die een dodelijke voedselvergiftiging kan veroorzaken. Deze giftstof wordt onschadelijk als het geweckte voedsel een kwartier wordt gekookt. Het wecken van groente is hierdoor echt af te raden omdat dit langdurige koken zeer nadelig is voor de kwaliteit en voedingswaarde. Yups, daar gaat het om dus...ik ben niet bang voor schimmel of dat iets zuur is geworden, mijn neus doet het uitstekend...maar dat rottige botulisme! die ruik je niet, proef je niet en je ziet er ook nog eens niets van.dit stukje hierboven helpt me dus duidelijk niet van mijn probleem af....
Geplaatst: 20 januari 201213 j Dan maak je toch soep van je gewekte groente. Er staat bij dat het allemaal onschadelijk wordt gemaakt door een kwartier te koken. Gevolg: Inmaak van vorig jaar is op zonder weggooien Volgend jaar stop je de groente gewoon in de diepvries. Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu
Geplaatst: 21 januari 201213 j Dat van dat botulisme wist ik niet Ik had het wel gelezen bij Diana dat je geen takjes kruiden en knoflook in olie moest doen omdat je daar dus ziek van kunt worden. Ook botulisme gevaar. Ik snap nu dat je twijfelt met opeten. En als je het heel goed gaat doorkoken dan verdwijnen ook je vitamientjes toch? http://mijnmakkelijkemoestuintje.punt.nl
Geplaatst: 22 januari 201213 j ik had al wel wat van botulisme gehoord maar stoorde me er nog niet aan...later, toen ik al geweckt had begon het te knagen.en ja, als ik mijn groenten nu 15 minuten ga koken....hmm...ik weet gewoon niet wat ik er mee aan moet.aan de ene kant is het gevaarlijk, aan de andere kant; Jorieke leeft ook nog en eigenlijk hoor ik nooit iets over doden door wecken. gedroogde kruiden kun je wel in olie doen hoor
Geplaatst: 22 januari 201213 j Tja, gaan alleen bejaarden en kinderen er dood van, en heet het bij de rest gewoon voedselvergiftiging? Ook heel vervelend... maar ik heb idd nog nooit gehoord dat er iemand dood is gegaan (of ziek is geweest) van zijn weckvoorraad.Nu ken ik ook bijna geen weckers Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 22 januari 201213 j naar ik begreep schijnt het zelden voor te komen. De kans is groter als je vossen op je tuin hebt lopen heb ik begrepen. Dat hebben wij op het complex dus ik vries mijn voorraad. Mijn tuinbuuf weckt wel en die leeft nog steeds En ik zou het ook wel willen. Nou hoor ik ook verschillende berichten dat een snelkookpan zou werken of langer in de oven maar ik weet niet of dat zo is. Ik vind het lastig want ik zou graag mijn eigen tomaten sausen willen wecken. Heb hier een aantal boekjes over hoe je je oogst het best kan bewaren liggen. Wat ik daar uit begrijp is dat bij commerciel wecken de boel tot 121 graden celcius wordt verwarmt voor 3 minuten. Op die manier onstaat er druk die nodig is. Hier stel een boekje dat het in de snelkookpan dus zou moeten kunnen en dat genoeg bescherming zou bieden. Als je iets inmaakt op basis van azijn schijn je het risico van botulisme niet te hebben als ik het goed heb begrepen. Overigens is het extreem zeldzaam in de laatste 25 jaar in de UK waren er 33 mensen mee geinfecteerd die geregstreerd staan dan, waarvan 26 veroorzaakt warden door een commercial produces hazelnoot yoghurt fabrikant.
Geplaatst: 22 januari 201213 j oh ja het moet dan wel een snelkookpan zijn die geschikt is voor wecken en die temperatuur haalt. Wat gebruik jij Jorieke?
Geplaatst: 22 januari 201213 j http://www.ext.colostate.edu/pubs/foodnut/09348.html aardig linkje van de Colorado University nadeel dat het amerikaanse maten en graden zijn.
Geplaatst: 22 januari 201213 j @Nicolette: Tomaten kan je dan wel weer veilig wecken volgens mij, omdat daar weer goede zuren in zitten. Net als in fruit. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 22 januari 201213 j Als er maar 33 mensen de laatste 25 jaar in de UK waren geregistreerd dan lijkt het me dat als je hygiënisch wekt de kans op botulisme zowat niet bestaat. Want in de UK wordt er meer geweckt dan hier en er wonen veeel meer mensen.
Geplaatst: 22 januari 201213 j http://www.infectieziektebulletin.be/defaultSubsite.aspx?id=10692 dit gaat over belgië maar zo weinig komt t dus voor
Geplaatst: 23 januari 201213 j Shit... ben toch gaan lezen... klinkt helemaal niet goed! Met ambachtelijk ingezouten ham en worst kan het dus ook fout gaan. Lekker is dat... Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.