Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

De afgelopen zomer viel ietwat nat uit, maar de bramenoogst was enorm en ook de appeloogst was groter dan ooit (1boom). Afgelopen herfst heb ik met veel plezier bramenjam en appelcompote gemaakt en het viel niet tegen.

 

De appelcompote is wel lekker, maar iets te lang gekookt, dus is het meer appelmoes geworden en ietsje teveel kaneel gebruikt.De appelcompote krijgt daarom een 6.

 

De bramenjam had ik dit jaar gefilterd en de jam zonder pitjes is stukken lekkerder. De zelfgemaakte jam viel uiteindelijk toch duurder uit dan verwacht omdat ik een flinke scheut warme bramensap over mijn broek gooide en dat spul is er niet uit te krijgen. Leermomentje=die keukenschorten zijn er om gebruikt te worden Maar de bramenjam is super lekker en een dikke 8. De "bestellingen" van de familie zijn al weer binnen voor de komende oogst.

 

Maar goed, de laatste pot jam is vandaag aangebroken en we hebben nog maar 1 pot compote. Dus het wordt weer hoog tijd dat er weer van alles gaat groeien in de moestuin.

Geplaatst:

haha, tja, ik moet ook nodig een nieuw schort. mijn oude zit onder de vlekken die ik er niet meer uitkrijg...de volgende keer neem ik zo'n plastic schort!

 

de bramenjam heb ik ook gezeefd! vind mijn man een stuk prettiger

ook mijn jam is nu allemaal op...

de appelmoes zit in pot maar zoals alles wat ik geweckt heb durf ik het nog niet te eten.

Geplaatst:

De bramenjam had ik dit jaar gefilterd en de jam zonder pitjes is stukken lekkerder.

 

Dat vind ik nu helemaal andersom! Bramen en frambozenjam met pitjes, heerlijk!

Zelf heb ik nog wel 20 potten jam, maar die zijn ruim op voor de eerste nw jam wordt gemaakt. Alhoewel, ik heb nog witte bessen in de vriezer..daar kan ik wel een een jammetje mee maken...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Ja, in frambozen zitten pitjes. Had deze zomer een stuk van een vulling eruit en was toen knap irritant. Toen ik het aan tandaarts vertelde heeft hij maar mijn vulling gemaakt. Nergens geen last meer van.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Geplaatst:

ik had een 'binnenboordbeugel' erg lastig met pitjes...

hij is er dit jaar uitgeknapt toen ik een toffe at

 

maar eh jongens (en meisjes)...

ik heb een vervelend probleem waar ik serieus hulp bij nodig heb.

ik durf mijn inmaak niet te eten!

sinds ik allemaal verhalen heb gehoord en gelezen durf ik het niet meer aan...

hoe krijg ik dat idee weer uit mijn hoofd?

Geplaatst:

Hoi Eva,

 

Ik ken die negatieve berichten ook en weckken is zeker een discussie waard. (Alvast sorry als dat hier off topic is)

Al een tijdje geleden ben ik gaan struinen op het net. Je kunt 1000en pagina's info vinden. Waardoor je niet meer weet wat waar is.

 

Maar onderstaande bronnen zijn mijn inziens betrouwbaar.

Het is niet veilig om groenten te wecken. Ook het bewaren van zelfgemaakte knoflook op olie is niet veilig. Kijk voor meer informatie op de website van het Voedingscentrum.

Bron: http://www.vwa.nl/onderwerpen/gevaren/dossier/clostridium-botulinum/wat-kunnen-consumenten-doen

Wecken is alleen een geschikte conserveermethode voor fruit. Vanwege het risico van botulisme, raadt het Voedingscentrum het af om groente te wecken. Invriezen van groente is wel veilig.

Omschrijving

De botulisme bacterie (Clostridium botulinum) is een sporenvormende bacterie die bestand is tegen koken. Deze bacterie groeit alleen goed in een omgeving zonder lucht. Een pot met geweckte groente is hiervoor dus een ideale omgeving.

 

De groei van de botulisme bacterie is onzichtbaar, er verandert niets aan de kleur, geur of smaak. Tijdens de groei vormt de bacterie botuline, een gifstof die een dodelijke voedselvergiftiging kan veroorzaken. Deze giftstof wordt onschadelijk als het geweckte voedsel een kwartier wordt gekookt.

 

Het wecken van groente is hierdoor echt af te raden omdat dit langdurige koken zeer nadelig is voor de kwaliteit en voedingswaarde.

 

Het wecken van fruit is wel veilig omdat fruit veel voedingszuren bevat. De botulisme bacterie kan niet groeien in een zure omgeving. Sporen van de bacterie kunnen daardoor geen schade aanrichten in potten geweckt fruit of zelfgemaakte jam.

 

Bij het wecken en maken van jam is het belangrijk erop te letten dat pannen, potten, rubberen ringen, deksels en (pol)lepels goed schoon zijn.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/trefwoord/wecken.aspx

 

Een hele hap tekst, maar wel duidelijk, informatief en betrouwbaar.

Vandaar dat ik mijn groentes invries en alleen fruit weck.

Geplaatst:

De groei van de botulisme bacterie is onzichtbaar, er verandert niets aan de kleur, geur of smaak. Tijdens de groei vormt de bacterie botuline, een gifstof die een dodelijke voedselvergiftiging kan veroorzaken. Deze giftstof wordt onschadelijk als het geweckte voedsel een kwartier wordt gekookt.

 

Het wecken van groente is hierdoor echt af te raden omdat dit langdurige koken zeer nadelig is voor de kwaliteit en voedingswaarde.

 

 

 

 

Yups, daar gaat het om dus...

ik ben niet bang voor schimmel of dat iets zuur is geworden, mijn neus doet het uitstekend...

maar dat rottige botulisme! die ruik je niet, proef je niet en je ziet er ook nog eens niets van.

dit stukje hierboven helpt me dus duidelijk niet van mijn probleem af....

Geplaatst:

Dan maak je toch soep van je gewekte groente. Er staat bij dat het allemaal onschadelijk wordt gemaakt door een kwartier te koken.

 

Gevolg: Inmaak van vorig jaar is op zonder weggooien

 

Volgend jaar stop je de groente gewoon in de diepvries.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Geplaatst:

Dat van dat botulisme wist ik niet

 

Ik had het wel gelezen bij Diana dat je geen takjes kruiden en knoflook in olie moest doen omdat je daar dus ziek van kunt worden. Ook botulisme gevaar.

 

Ik snap nu dat je twijfelt met opeten. En als je het heel goed gaat doorkoken dan verdwijnen ook je vitamientjes toch?

Geplaatst:

ik had al wel wat van botulisme gehoord maar stoorde me er nog niet aan...

later, toen ik al geweckt had begon het te knagen.

en ja, als ik mijn groenten nu 15 minuten ga koken....hmm...

ik weet gewoon niet wat ik er mee aan moet.

aan de ene kant is het gevaarlijk, aan de andere kant; Jorieke leeft ook nog en eigenlijk hoor ik nooit iets over doden door wecken.

 

gedroogde kruiden kun je wel in olie doen hoor

Geplaatst:

naar ik begreep schijnt het zelden voor te komen. De kans is groter als je vossen op je tuin hebt lopen heb ik begrepen. Dat hebben wij op het complex dus ik vries mijn voorraad. Mijn tuinbuuf weckt wel en die leeft nog steeds En ik zou het ook wel willen. Nou hoor ik ook verschillende berichten dat een snelkookpan zou werken of langer in de oven maar ik weet niet of dat zo is. Ik vind het lastig want ik zou graag mijn eigen tomaten sausen willen wecken. Heb hier een aantal boekjes over hoe je je oogst het best kan bewaren liggen. Wat ik daar uit begrijp is dat bij commerciel wecken de boel tot 121 graden celcius wordt verwarmt voor 3 minuten. Op die manier onstaat er druk die nodig is. Hier stel een boekje dat het in de snelkookpan dus zou moeten kunnen en dat genoeg bescherming zou bieden. Als je iets inmaakt op basis van azijn schijn je het risico van botulisme niet te hebben als ik het goed heb begrepen.

 

Overigens is het extreem zeldzaam in de laatste 25 jaar in de UK waren er 33 mensen mee geinfecteerd die geregstreerd staan dan, waarvan 26 veroorzaakt warden door een commercial produces hazelnoot yoghurt fabrikant.

Geplaatst:

Als er maar 33 mensen de laatste 25 jaar in de UK waren geregistreerd dan lijkt het me dat als je hygiënisch wekt de kans op botulisme zowat niet bestaat. Want in de UK wordt er meer geweckt dan hier en er wonen veeel meer mensen.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...