Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Pekelen van druivenbladeren

Featured Replies

Geplaatst:

Mellie ik weet dat we het een tijd geleden over druivenblad hebben gehad. Ik wil graag wat van mijn eigen druivenblad bewaren, wat doe jij? Invriezen of blancheren of wat dan ook, ik weet het niet meer, heb wel gezocht, niet gevonden🧐

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

@Appelvrouw

Ik pekel ze. Zo doen Turkse mensen het. Geen idee of iets anders ermee ook kan.

 

Rolletjes van blad maken. Gewoon plukken en bladeren op elkaar, allemaal dezelfde kant op, goede kant boven. Dan als je vindt dat het een goede stapel is, oprollen met een vingertopje zout erin. Dus niet een hand, dat het in je handpalm zit, maar wat je met je vingers kunt oppakken. Dan oprollen en in een afsluitbare emmer/pot. Net zolang vullen tot het vol is. Dan nog een handje zout erover.

Aanvullen met water en een paar bladeren die je niet oprolt, maar gewoon neerlegt. Dan een steen erop. Laten staan tot gebruik. Blijft jaren goed.

 

Als je het wilt gebruiken, dan pak je een de hoeveelheid blaadjes. De bovenste zijn soms snotterig, soms beschimmeld. Weggooien. Rest is prima. Nacht in water laten. Dan afspoelen en klaar voor gebruik.

 

Wil dit weekend zelf ook plukken. Zijn bij mij nog iets aan de kleine kant. Kan er dan nog wat foto’s van posten als je dat fijner vindt.

Geplaatst:
  • Auteur

O mooi dank je wel. Best een goede uitleg denk ik, maar ja graag met foto’s erbij, zal je verhaal nog iets duidelijker maken!

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

  • 2 weken later...
Geplaatst:

@ appelvrouw
Gisteren druivenbladeren geplukt. Vond ze afgelopen weekend toch te klein en hoe kleiner, hoe meer werk. En het is al verschrikkelijk veel werk..!

12c4fa3bf31d8a1c895f6c55c8ba81b4.jpg

Let er wel op bij het I maken van druivenbladeren, dat het blad niet harig is en dun!
Anders kun je het niet eten. Zijn erg draderig en vies. Wil je niet. Dus wel echt op letten!

Geplaatst:
  • Auteur

Duidelijk met de foto’s. Maar nog wel een vraag over het afsluiten..geen deksel dus? Als ik het in een weckpot doe bv? En water tot bovenaan? Thanks!

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Mét deksel bewaren! Je hoeft niet te ontluchten zoals bv zuurkool. Soms komt er kaam op, kun je afscheppen, maar het is het handigst als je de boel gewoon met rust laat. Morgen ga ik weer plukken. Mijn bidon is pas half vol. Overigens kun je de bladeren natuurlijk ook vers gebruiken. Dat is wel echt het allerlekkerst! Plukken en overgieten met kokend water. Dan vullen.
Belachelijk lekker.

Yotam Ottolenghi heeft trouwens ook een recept wat heel lekker is. Ook een aanrader.

Geplaatst:
  • Auteur

Als je die bladeren vers gebruikt, overgiet met kokend water, kan je ze dan nog even bewaren?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Hoe lang is even voor jou?

Ik gebruik het binnen 2 dagen. Op de 2e dag moet het verwerkt zijn en garen.

Geplaatst:
  • Auteur

Ok thanks! Nog één foto als t kan van je bladeren in je bidon? Ik ga straks aan de slag ermee.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:
  • Auteur

Ok, gedaan. De druivenbladeren zijn niet erg groot, maar kleine hapjes zijn misschien ook leuk. Ik heb de grootste genomen. Water uit de fles want er zit bleek in ons water op het moment. Rolletjes dichtgemaakt met touw anders gingen ze meteen weer open. Alleen die steen erop..dat heb ik dus niet echt. Stenen uit de tuin is allemaal kalksteen. 
Lie komt met een oplossing, een stukje marmer uit zijn stenen verzameling

 

image.thumb.jpg.57c3dcc9407246156a2416e0cf1b345d.jpg

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

1ea2a83f4669c69308ca58bfeec577c0.jpg

 

Zo ziet de mijne eruit. Ga nu weer plukken. In zo’n kleine pot zou ik de steen laten voor wat het is hoor. Maar goed opgelost met dat stukje marmer. [emoji1305]

 

Edit

Ps: kleine blaadjes vullen is echt heel veel werk. Je moet je voorstellen dat ik voor 5 man als voorafje -dus niet als een hoofdgerecht!- wel 6 u aan het vullen ben. Dus kleine blaadjes wil je niet, want dan ben je nóg langer bezig. En die dikke rollen wil je ook niet. Brrrrr. Krijg daar spontaan kippenvel van. Zó smerig vind ik dat. Een heel ander mondgevoel en papperig wordt het dan.

 

Succes in elk geval. Leuk project!

Geplaatst:
  • Auteur

Ja ik ben benieuwd. Ik heb de grootste bladeren genomen die ik had, uit de kas, die waren het mooist, niet harig, mooie kleur groen en dun. Bedenk me nu dat ik nog een druif heb aan de weg..die heeft ook vaak mooi blad. Ga ik nog even kijken, er kan nog wel een rolletje bij.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

bfc900cb96f53fea3bb6d6778ec9336e.jpg

Zo. Ben ook weer klaar voor vandaag. Volgende week nog een x vullen en dan zit ik wel goed. Kan nog tot september dan verse eten.

  • 2 jaar later...
Geplaatst:

Dank voor dit gesprek!! Nu, twee jaar later, heb ik er ook veel aan :-)

aangepast door VerSch
Typefout

  • 2 maanden later ...
Geplaatst:

En dit topic even laten ontwaken want heb druiven mogen plukken bij een buurvrouw, wat stekken afgeknipt en ter worteling gelegd, en dus ook een stapel blad over. Die gaan nu in het zout op de Mellie methode. :mrgreen:

Geplaatst:

Als je ze uit het zout haalt tzt, goed afspoelen met ruim water.

Geplaatst:

Het is wel erg laat in het seizoen @Erny. Ik denk dat de bladeren te hard en oud zijn. Hoewel ik bij dit weer nog nieuw blad aan een druivelaar zie groeien. Maar die zijn mini. Het oude blad begint al te verkleuren hier. 

Geplaatst:

Ik heb ook nog heel veel vers blad eraan zitten… denk dat het weer gewoon nog meezit. Nog geen tekenen van herfst, maar het is wel een eindig proces. Moet wel lekker blijven. Het hoeft niet op als het nergens naar smaakt hè?! [emoji51]

Geplaatst:

Het zijn mooie lichtgroene verse blaadjes hoor. Van de nieuwe ranken. :cool:

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.