appelvrouw Posted June 24, 2021 Share Posted June 24, 2021 Mellie ik weet dat we het een tijd geleden over druivenblad hebben gehad. Ik wil graag wat van mijn eigen druivenblad bewaren, wat doe jij? Invriezen of blancheren of wat dan ook, ik weet het niet meer, heb wel gezocht, niet gevonden🧐 1 Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mellie Posted June 24, 2021 Share Posted June 24, 2021 @Appelvrouw Ik pekel ze. Zo doen Turkse mensen het. Geen idee of iets anders ermee ook kan. Rolletjes van blad maken. Gewoon plukken en bladeren op elkaar, allemaal dezelfde kant op, goede kant boven. Dan als je vindt dat het een goede stapel is, oprollen met een vingertopje zout erin. Dus niet een hand, dat het in je handpalm zit, maar wat je met je vingers kunt oppakken. Dan oprollen en in een afsluitbare emmer/pot. Net zolang vullen tot het vol is. Dan nog een handje zout erover. Aanvullen met water en een paar bladeren die je niet oprolt, maar gewoon neerlegt. Dan een steen erop. Laten staan tot gebruik. Blijft jaren goed. Als je het wilt gebruiken, dan pak je een de hoeveelheid blaadjes. De bovenste zijn soms snotterig, soms beschimmeld. Weggooien. Rest is prima. Nacht in water laten. Dan afspoelen en klaar voor gebruik. Wil dit weekend zelf ook plukken. Zijn bij mij nog iets aan de kleine kant. Kan er dan nog wat foto’s van posten als je dat fijner vindt. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted June 24, 2021 Author Share Posted June 24, 2021 O mooi dank je wel. Best een goede uitleg denk ik, maar ja graag met foto’s erbij, zal je verhaal nog iets duidelijker maken! Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mellie Posted July 8, 2021 Share Posted July 8, 2021 @ appelvrouw Gisteren druivenbladeren geplukt. Vond ze afgelopen weekend toch te klein en hoe kleiner, hoe meer werk. En het is al verschrikkelijk veel werk..! Let er wel op bij het I maken van druivenbladeren, dat het blad niet harig is en dun! Anders kun je het niet eten. Zijn erg draderig en vies. Wil je niet. Dus wel echt op letten! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted July 8, 2021 Author Share Posted July 8, 2021 Duidelijk met de foto’s. Maar nog wel een vraag over het afsluiten..geen deksel dus? Als ik het in een weckpot doe bv? En water tot bovenaan? Thanks! Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mellie Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 Mét deksel bewaren! Je hoeft niet te ontluchten zoals bv zuurkool. Soms komt er kaam op, kun je afscheppen, maar het is het handigst als je de boel gewoon met rust laat. Morgen ga ik weer plukken. Mijn bidon is pas half vol. Overigens kun je de bladeren natuurlijk ook vers gebruiken. Dat is wel echt het allerlekkerst! Plukken en overgieten met kokend water. Dan vullen. Belachelijk lekker. Yotam Ottolenghi heeft trouwens ook een recept wat heel lekker is. Ook een aanrader. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted July 9, 2021 Author Share Posted July 9, 2021 Als je die bladeren vers gebruikt, overgiet met kokend water, kan je ze dan nog even bewaren? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mellie Posted July 10, 2021 Share Posted July 10, 2021 Hoe lang is even voor jou? Ik gebruik het binnen 2 dagen. Op de 2e dag moet het verwerkt zijn en garen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted July 11, 2021 Author Share Posted July 11, 2021 Ok thanks! Nog één foto als t kan van je bladeren in je bidon? Ik ga straks aan de slag ermee. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted July 11, 2021 Author Share Posted July 11, 2021 Ok, gedaan. De druivenbladeren zijn niet erg groot, maar kleine hapjes zijn misschien ook leuk. Ik heb de grootste genomen. Water uit de fles want er zit bleek in ons water op het moment. Rolletjes dichtgemaakt met touw anders gingen ze meteen weer open. Alleen die steen erop..dat heb ik dus niet echt. Stenen uit de tuin is allemaal kalksteen. Lie komt met een oplossing, een stukje marmer uit zijn stenen verzameling Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mellie Posted July 11, 2021 Share Posted July 11, 2021 Zo ziet de mijne eruit. Ga nu weer plukken. In zo’n kleine pot zou ik de steen laten voor wat het is hoor. Maar goed opgelost met dat stukje marmer. EditPs: kleine blaadjes vullen is echt heel veel werk. Je moet je voorstellen dat ik voor 5 man als voorafje -dus niet als een hoofdgerecht!- wel 6 u aan het vullen ben. Dus kleine blaadjes wil je niet, want dan ben je nóg langer bezig. En die dikke rollen wil je ook niet. Brrrrr. Krijg daar spontaan kippenvel van. Zó smerig vind ik dat. Een heel ander mondgevoel en papperig wordt het dan. Succes in elk geval. Leuk project! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted July 11, 2021 Author Share Posted July 11, 2021 Ja ik ben benieuwd. Ik heb de grootste bladeren genomen die ik had, uit de kas, die waren het mooist, niet harig, mooie kleur groen en dun. Bedenk me nu dat ik nog een druif heb aan de weg..die heeft ook vaak mooi blad. Ga ik nog even kijken, er kan nog wel een rolletje bij. 1 Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mellie Posted July 11, 2021 Share Posted July 11, 2021 Zo. Ben ook weer klaar voor vandaag. Volgende week nog een x vullen en dan zit ik wel goed. Kan nog tot september dan verse eten. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VerSch Posted July 16, 2023 Share Posted July 16, 2023 (edited) Dank voor dit gesprek!! Nu, twee jaar later, heb ik er ook veel aan Edited July 16, 2023 by VerSch Typefout 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erny Posted September 24, 2023 Share Posted September 24, 2023 En dit topic even laten ontwaken want heb druiven mogen plukken bij een buurvrouw, wat stekken afgeknipt en ter worteling gelegd, en dus ook een stapel blad over. Die gaan nu in het zout op de Mellie methode. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mellie Posted September 24, 2023 Share Posted September 24, 2023 Als je ze uit het zout haalt tzt, goed afspoelen met ruim water. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fre3ke Posted September 24, 2023 Share Posted September 24, 2023 Het is wel erg laat in het seizoen @Erny. Ik denk dat de bladeren te hard en oud zijn. Hoewel ik bij dit weer nog nieuw blad aan een druivelaar zie groeien. Maar die zijn mini. Het oude blad begint al te verkleuren hier. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mellie Posted September 25, 2023 Share Posted September 25, 2023 Ik heb ook nog heel veel vers blad eraan zitten… denk dat het weer gewoon nog meezit. Nog geen tekenen van herfst, maar het is wel een eindig proces. Moet wel lekker blijven. Het hoeft niet op als het nergens naar smaakt hè?! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erny Posted September 25, 2023 Share Posted September 25, 2023 Het zijn mooie lichtgroene verse blaadjes hoor. Van de nieuwe ranken. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.