Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Vandaag het boekje over kefir van Peter Bauwens ontvangen met een zakje waterkefir. Dus ondertussen staat er een pot in de vensterbank.

Waterkefir is een sprankelende friszure waterdrank, het bevat koolzuur en heeft een licht alcohol gehalte.

Recept:

Waterkefir bereid je in brede grote inmaakpotten, het is van belang dat de pot luchtdicht wordt afgesloten.

Doe de kefirkorrels(5 tot 10% korrels) samen met een liter water, 1 eetlepel zoetstof(suiker, honing ect.), een halve citroen en 3 vijgen(of ander zoet gedroogd fruit) in een inmaakpot. zet het op een lichte plaats, kamer temperatuur is voldoende. Na 48 uur is de kefir klaar voor gebruik. Schep de vruchten uit de pot, knijp de citroen uit en giet de drank door een doek. Haal alles tussen de korrels vandaan en spoel de korrels daarna met koud water, de korrels zijn dan weer opnieuw te gebruiken.

Doe de drank in een fles en zet ze donker weg, na een dag of 2 is de drank klaar.

Je kunt experimenteren met allerlei vruchten en kruiden, het is zelfs met vruchtensap te maken.

 

Ik houd jullie op de hoogde...

Geplaatst:

Wij doen dit altijd in de zomer en is dan echt lekker (fris). Op normale kamertemperatuur is te koud, dan smaakt het niet lekker. Ik dacht altijd dat het juist niet luftafgesloten moet... Nou ja, misschien een ander kultuurtje.

 

Ik bewaar hem 's winters in de diepvries met vlink wat suiker. Meestal overleeft hij dit.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Geplaatst:

Lichte bubbels krijg ik ook in een niet-luchtafgesloten pot. Misschien dat de alcohol dan verdampt. Juist goed met kinderen...

 

Iedereen die bij ons kwam vroeg altijd "Iek, wat is dat daar in de vensterbank?". Standaardantwoord van mijn man: "De lekkere schimmelcultuur... wil je proeven?"

 

Interessant ook dat jullie het nog 2 dagen laten staan na verwijderen van de kefir. Hier is het gelijk opdrinken want als de sis eruit is is het niet meer lekker.

 

Als de temperatuur hoger is het trouwens sneller klaar. Anders wordt het te sterk en dat is niet lekker.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Geplaatst: (aangepast)

Waterkefir moet wel afgesloten worden daarom in een wekfles kan het onsnappen .rozijntjes of hibiscus bloemen voor de rode kleur en stukje gember voor exstra smaak.

 

 

Het groeit niet zo snel als melkkefir

aangepast door Gast

http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Geplaatst:

@Thea, het is zo'n weckpot met een beugel dus wel luchtdicht afgesloten.

@Jorieke, jammer dat je het niet lekker vond, ik heb er ook geen vijgen bijgedaan maar wat extra rozijnen en suiker. En een stukje gember, schijnt ook lekker te zijn.

 

Het begint al een beetje te bubbelen...

Geplaatst:

Net alvast een lepeltje geproefd, ik vind het erg lekker. friszuur met een beetje prik, het is net ijsthee met prik.

Vanmiddag kan het gezeefd worden en dan gaat het in een fles, over 2 dagen is het dan klaar.

Geplaatst:

Oh kan rvs wel? Beïnvloed dat de smaak niet?

 

Net de kefir gezeefd en in een fles gedaan, toch alvast een glaasje geproefd. Het is erg lekker en het prikkelt een beetje op je tong, de smaak is niet zo sterk maar na 2 dagen rijpen zal er wel meer smaak aan zitten.

Geplaatst:

Ondertussen staat de 5de bereiding alweer te borrelen en bubbelen Het is nu veel sterker dan de eerste keer, als je de pot opendoet hoor je echt een knal . Het smaakt nu ook veel sterker.

Geplaatst:

De eerste paar keer gebruikten we gewone citroen, maar toen had het een vies bitter nasmaakje. Nu doen we het met biologische citroen en nu is dat smaakje verdwenen

  • 3 years later...
Geplaatst:

ff uppen

stond een artikel in de nrc en ben wel nieuwsgierig naar recente ervaringen en/of korrels...

 

kortom:

waterkefiren jullie nog?

en, hoe is het?

Geplaatst:

pot 1 is klaar: smaakt goed maar wel erg zoet

heb pot 2 gemaakt met 50 g suiker op 1,5 liter

 

heb ook gevonden hoe de korrels te drogen: max 40 graden en dan bewaren in poedersuiker in de vriezer

Geplaatst:

Gewoon een beetje prutsen op je gevoel,en dan kijken wat bevalt.Ik doe vaak nog een tweede fermentatie,zonder korrels,maar met extra fruit,voor de smaak.

Geplaatst:

dank,

heb ik gedaan, er groeien toch nog wat korrels bij die tweede ronde

 

hoeveel caloriën zitten er eigenlijk in een liter, weet je dat?

er gaat 50 g rietsuiker per liter in en wat citroen maar ik neem aan dat de korrels de suikers grotendeels verteren en omzetten in...alcohol?

Geplaatst:

Het wordt grotendeels opgegeten door de korrels,er blijft niet eens zoveel in zitten. Alcohol percentage is te verwaarlozen. Ik heb het eens gemeten,nog geen anderhalf%.Ik zoek veel recepten op op Pinterest,daar staat heel veel over kefir. En op FB waterkefirgroep staat een recept van zuurdesembrood van de overtollige korrels.

  • 4 weeks later...
Geplaatst:

heb geprobeerd overtollige korrels te drogen, op een schone theedoek, plakt alles vast.....

internet zegt : na het drogen in de refrigerator (=koelkast) of in de vriezer (= freezer) met wat poedersuiker

werkt dat allebei dan?

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...