Dennis29 Geplaatst: 23 februari 2012 Geplaatst: 23 februari 2012 Vandaag het boekje over kefir van Peter Bauwens ontvangen met een zakje waterkefir. Dus ondertussen staat er een pot in de vensterbank. Waterkefir is een sprankelende friszure waterdrank, het bevat koolzuur en heeft een licht alcohol gehalte. Recept:Waterkefir bereid je in brede grote inmaakpotten, het is van belang dat de pot luchtdicht wordt afgesloten. Doe de kefirkorrels(5 tot 10% korrels) samen met een liter water, 1 eetlepel zoetstof(suiker, honing ect.), een halve citroen en 3 vijgen(of ander zoet gedroogd fruit) in een inmaakpot. zet het op een lichte plaats, kamer temperatuur is voldoende. Na 48 uur is de kefir klaar voor gebruik. Schep de vruchten uit de pot, knijp de citroen uit en giet de drank door een doek. Haal alles tussen de korrels vandaan en spoel de korrels daarna met koud water, de korrels zijn dan weer opnieuw te gebruiken. Doe de drank in een fles en zet ze donker weg, na een dag of 2 is de drank klaar. Je kunt experimenteren met allerlei vruchten en kruiden, het is zelfs met vruchtensap te maken. Ik houd jullie op de hoogde... Quote
Kruidje Geplaatst: 23 februari 2012 Geplaatst: 23 februari 2012 Wij doen dit altijd in de zomer en is dan echt lekker (fris). Op normale kamertemperatuur is te koud, dan smaakt het niet lekker. Ik dacht altijd dat het juist niet luftafgesloten moet... Nou ja, misschien een ander kultuurtje. Ik bewaar hem 's winters in de diepvries met vlink wat suiker. Meestal overleeft hij dit. Quote Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu
Jorieke123 Geplaatst: 23 februari 2012 Geplaatst: 23 februari 2012 Ja, het moet in van die beugelweckpotten. Zodat er geen lucht in kan, maar er wel bubbels uit kunnen. Ik vond het echt niet lekker, moest er ook veel te veel dingen voor kopen (verse vijgen, sinaasappels, citroenen, etc.). Ik wil het dit jaar nog wel eens proberen met vers vruchtensap. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Kruidje Geplaatst: 23 februari 2012 Geplaatst: 23 februari 2012 Lichte bubbels krijg ik ook in een niet-luchtafgesloten pot. Misschien dat de alcohol dan verdampt. Juist goed met kinderen... Iedereen die bij ons kwam vroeg altijd "Iek, wat is dat daar in de vensterbank?". Standaardantwoord van mijn man: "De lekkere schimmelcultuur... wil je proeven?" Interessant ook dat jullie het nog 2 dagen laten staan na verwijderen van de kefir. Hier is het gelijk opdrinken want als de sis eruit is is het niet meer lekker. Als de temperatuur hoger is het trouwens sneller klaar. Anders wordt het te sterk en dat is niet lekker. Quote Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu
thea Geplaatst: 23 februari 2012 Geplaatst: 23 februari 2012 (aangepast) Waterkefir moet wel afgesloten worden daarom in een wekfles kan het onsnappen .rozijntjes of hibiscus bloemen voor de rode kleur en stukje gember voor exstra smaak. Het groeit niet zo snel als melkkefir 23 februari 2012 aangepast door Gast Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
Dennis29 Geplaatst: 23 februari 2012 Auteur Geplaatst: 23 februari 2012 @Thea, het is zo'n weckpot met een beugel dus wel luchtdicht afgesloten.@Jorieke, jammer dat je het niet lekker vond, ik heb er ook geen vijgen bijgedaan maar wat extra rozijnen en suiker. En een stukje gember, schijnt ook lekker te zijn. Het begint al een beetje te bubbelen... Quote
Dennis29 Geplaatst: 24 februari 2012 Auteur Geplaatst: 24 februari 2012 Het is nu gestopt met bubbelen... Quote
Dennis29 Geplaatst: 25 februari 2012 Auteur Geplaatst: 25 februari 2012 Er zit nu echt leven in, het bubbelt en is een klein beetje troebel geworden. Het lijkt wel of de korrels al wat gegroeid zijn. Quote
Dennis29 Geplaatst: 25 februari 2012 Auteur Geplaatst: 25 februari 2012 Net alvast een lepeltje geproefd, ik vind het erg lekker. friszuur met een beetje prik, het is net ijsthee met prik. Vanmiddag kan het gezeefd worden en dan gaat het in een fles, over 2 dagen is het dan klaar. Quote
thea Geplaatst: 25 februari 2012 Geplaatst: 25 februari 2012 Alleen rvs gebruiken en anders plastix.Zeven en lepels. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
Dennis29 Geplaatst: 25 februari 2012 Auteur Geplaatst: 25 februari 2012 Oh kan rvs wel? Beïnvloed dat de smaak niet? Net de kefir gezeefd en in een fles gedaan, toch alvast een glaasje geproefd. Het is erg lekker en het prikkelt een beetje op je tong, de smaak is niet zo sterk maar na 2 dagen rijpen zal er wel meer smaak aan zitten. Quote
Dennis29 Geplaatst: 3 maart 2012 Auteur Geplaatst: 3 maart 2012 Ondertussen staat de 5de bereiding alweer te borrelen en bubbelen Het is nu veel sterker dan de eerste keer, als je de pot opendoet hoor je echt een knal . Het smaakt nu ook veel sterker. Quote
Helly Geplaatst: 4 maart 2012 Geplaatst: 4 maart 2012 Oppassen voor exploderende flessen of potten Dennis. Ergens gelezen dat dat mogelijk is. Quote Good things come in small packages
thea Geplaatst: 4 maart 2012 Geplaatst: 4 maart 2012 bij mij nog nooit gebeurt.doe het al jaren. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
Dennis29 Geplaatst: 4 maart 2012 Auteur Geplaatst: 4 maart 2012 De eerste paar keer gebruikten we gewone citroen, maar toen had het een vies bitter nasmaakje. Nu doen we het met biologische citroen en nu is dat smaakje verdwenen Quote
RobO Geplaatst: 3 april 2015 Geplaatst: 3 april 2015 ff uppenstond een artikel in de nrc en ben wel nieuwsgierig naar recente ervaringen en/of korrels... kortom: waterkefiren jullie nog?en, hoe is het? Quote
Indy Geplaatst: 4 april 2015 Geplaatst: 4 april 2015 Zeker,het staat hier nog steeds de pot uit te bruisen.Ik vind het wel erg lekker ,vooral met grapefruit. Quote
RobO Geplaatst: 5 april 2015 Geplaatst: 5 april 2015 goed om te lezen, kan hier in de buurt wat korrles ophalen, gaan we doen Quote
RobO Geplaatst: 7 april 2015 Geplaatst: 7 april 2015 pot gemaakt: recept zegt 6 eetlepels suiker per liter...mag dat wat minder? Quote
RobO Geplaatst: 10 april 2015 Geplaatst: 10 april 2015 pot 1 is klaar: smaakt goed maar wel erg zoetheb pot 2 gemaakt met 50 g suiker op 1,5 liter heb ook gevonden hoe de korrels te drogen: max 40 graden en dan bewaren in poedersuiker in de vriezer Quote
Indy Geplaatst: 10 april 2015 Geplaatst: 10 april 2015 Gewoon een beetje prutsen op je gevoel,en dan kijken wat bevalt.Ik doe vaak nog een tweede fermentatie,zonder korrels,maar met extra fruit,voor de smaak. Quote
RobO Geplaatst: 10 april 2015 Geplaatst: 10 april 2015 dank, heb ik gedaan, er groeien toch nog wat korrels bij die tweede ronde hoeveel caloriën zitten er eigenlijk in een liter, weet je dat?er gaat 50 g rietsuiker per liter in en wat citroen maar ik neem aan dat de korrels de suikers grotendeels verteren en omzetten in...alcohol? Quote
Indy Geplaatst: 12 april 2015 Geplaatst: 12 april 2015 Het wordt grotendeels opgegeten door de korrels,er blijft niet eens zoveel in zitten. Alcohol percentage is te verwaarlozen. Ik heb het eens gemeten,nog geen anderhalf%.Ik zoek veel recepten op op Pinterest,daar staat heel veel over kefir. En op FB waterkefirgroep staat een recept van zuurdesembrood van de overtollige korrels. Quote
RobO Geplaatst: 16 april 2015 Geplaatst: 16 april 2015 dnkvalt mee denk ik, geschat 200 kcal per liter Quote
RobO Geplaatst: 9 mei 2015 Geplaatst: 9 mei 2015 heb geprobeerd overtollige korrels te drogen, op een schone theedoek, plakt alles vast.....internet zegt : na het drogen in de refrigerator (=koelkast) of in de vriezer (= freezer) met wat poedersuikerwerkt dat allebei dan? Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.