Jorieke123 Geplaatst: 9 maart 2012 Geplaatst: 9 maart 2012 Ik heb al een keer eerder kaas gemaakt (maaaaaaaaaaanden geleden), en ben er nu weer mee bezig. Het zuursel is goed zuur, stremsel is net nieuw, maar toch wil de kaas niet stremmen. Na de 30 minuten is het nog steeds gewoon een grote pan vol melk Ik heb de boel nog iets meer verwarmd, en hoop dat het nu gaat stremmen... Ik kan het me van de vorige keer niet meer helemaal herinneren, staat me bij dat dat toen ook niet helemaal wou. Dat is verdorie nog maar de 1e, en minst moeilijke stap van het kaasmaken... Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
geedee Geplaatst: 9 maart 2012 Geplaatst: 9 maart 2012 Ik heb in een grijs verleden ook een keer kaas gemaakt bij een mevrouw in de buurt die dat ook altijd deed...zij had zelf koeien en ik weet nog dat ze zei dat je van verschillende partijen melk de kaas moest maken...had ook iets met zuur te maken...zij nam melk van s avonds en van s morgens . Of het ook van verschillende koeien moest weet ik niet meer. Misschien was dat de vorige keer bij jou anders dan nu? Quote
Jorieke123 Geplaatst: 9 maart 2012 Auteur Geplaatst: 9 maart 2012 De vorige keer heb ik kaas gemaakt van melk uit de supermarkt Ik heb net even gekeken, en de melk is al dikker! De 'breuk' is nog niet helemaal scherp, maar nog wat brokkelig, dus ik laat het nog even staan. De temp was dus waarschijnlijk wat te laag. Zo stom dat ik dat niet meer weet van de vorige keer (wat er toen precies minder goed ging...) Dit is melk van de boer, en ik heb het vanmorgen al afgeroomd. Zometeen de wrongel maar eens snijden, en even zoeken waar de kaasvormpjes ook alweer liggen Vanaf nu wil ik zeker elke 2 weken kaas maken, dus dan moet het allemaal wat makkelijker gaan Niet meer met het boekje er naast. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
geedee Geplaatst: 9 maart 2012 Geplaatst: 9 maart 2012 Schrijf je hier nu alles maar op en dan kun je over 2 weken ff kijken wat je allemaal gedaan hebt. Quote
thea Geplaatst: 9 maart 2012 Geplaatst: 9 maart 2012 (aangepast) als je (echte )zuursel gebruikt dit is het recept3 lt melkaanzuren :zuursel 1 %melk op strem temp brengen 29"cstremsel toevoegen 12 druppelsstremtijd 30 minsnijden 10 minnawarmen 32"croeren 10 minwei afscheppen 1/3 gedna warmen 2de maal 35"croeren 10 minwei afscheppen tot wrongelroeren 10 minlaten rijpen 20 min.daarna in vat persen. Daarom maak ik nu kaas van Kefir zachte kaas 30/35"c harde kaas met wrongel 65/70 "cik hoop dat je hier genoeg aan heb .Ik heb anders ook wel het boekje kaas je kaasje ,deze mag je wel overnemen voor 6,00 euro? 9 maart 2012 aangepast door Gast Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
Jorieke123 Geplaatst: 9 maart 2012 Auteur Geplaatst: 9 maart 2012 Nou, poeh.. ze zitten in hun vormpjes hoor. Een normale kaas, en een komijnenkaas. En een ravage aan vieze pannen en lepels en zeven en en en.Zometeen het persgewicht verhogen, dan 3,5 uur wat anders kunnen doen. Ga nu even naar buiten, iedereen is buiten aan het werk behalve ik! Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Geplaatst: 10 maart 2012 Auteur Geplaatst: 10 maart 2012 @Thea: Dank je. Ik heb dat boekje zelf, en vind het niet echt makkelijk leesbaar. Leg jij kaasjes in een pekelbad? Of smeer je ze in met zout? Edit: Voor een pekelbad heb ik wel heel veel zout nodig... 4 kilo voor een pekelbad van 18 liter Zelfs voor een klein pekelbadje heb ik te weinig zout in huis. Grr... moet ik nog weer naar de supermarkt. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Geplaatst: 10 maart 2012 Auteur Geplaatst: 10 maart 2012 Oh en nog iets: Hoe krijg ik de wei helemaal zuiver? Ik heb daar nog wat room af kunnen scheppen, maar er blijft altijd wat achter. Door een koffiefilter wil niet, het loopt amper door. Kaasdoek is misschien dan weer niet fijn genoeg? Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
geedee Geplaatst: 10 maart 2012 Geplaatst: 10 maart 2012 Voor een pekelbad heb ik wel heel veel zout nodig... 4 kilo voor een pekelbad van 18 liter Zelfs voor een klein pekelbadje heb ik te weinig zout in huis. Grr... moet ik nog weer naar de supermarkt. Ik moest toen ik die kaas maakte, elke dag de buitenkant insmeren met zout....gewoon eetlepel zout op m'n handen , insmeren, kaas keren en weer insmeren. Dat moet gedurende een tijdje maar ik weet niet meer hoelang . De kaas was uiteindelijk zout genoeg, weet ik me nog te herinneren(eigenlijk een beetje té) Quote
Jorieke123 Geplaatst: 10 maart 2012 Auteur Geplaatst: 10 maart 2012 Thanks Geedee, dat is inderdaad ook een optie, en dat heb ik nu maar ook gedaan. Het moet 3 dagen volgens mijn boekje, er staat niet hoe vaak per dag. Een pekelbad is dan wel makkelijker, de kaasjes scheiden nog wat vocht uit dus dat moet ik nu steeds weghalen. De pekel kan je wel bewaren, en weer gebruiken voor de volgende kaas. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
thea Geplaatst: 10 maart 2012 Geplaatst: 10 maart 2012 Één keer een pekelbad maken deze kan je opvangen en bewaren voor de volgende keer.En met de wei ik heb een vaste plastic koffie filter die ik ook voor de kefir gebruikt kan zo op de wekfles. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
Jorieke123 Geplaatst: 10 maart 2012 Auteur Geplaatst: 10 maart 2012 @Thea: Ja, zo'n plastic koffiefilterding heb ik ook. Maar de wei liep er maar even door, en stopte daarna bijna helemaal met doorlopen. Voor bijv. weipannenkoeken zal het vast geen ramp zijn als er nog wat vet in zit... Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Delphiob Geplaatst: 10 maart 2012 Geplaatst: 10 maart 2012 Zelf gebruik ik ipv zuursel gewoon karnemelk, werkt perfect. vandaag van 18 liter geitenmelk verkaas. dus over 3 weken heerlijke geitenkaas als het is gelukt. Als pekkelen heb ik gewoon een plastic emmer staan met pekkel die al meer dan een jaar oud is onderhand, af en to zout toevoegen en wat vocht eruit halen. de smaak wordt zelf beter als hij ouder is. daarnaast pekkel ik ze over het algemeen maar 6 a 8 uur. daarna wordt het toch te snel te zout en eet het eigelijk lieft zo jong mogelijke. ouder dan 6 weken red het vaak niet. Quote The greatest mistake you can make in life is to be continually fearing you will make one. Elbert Hubbard (1856 - 1915)
Jorieke123 Geplaatst: 11 maart 2012 Auteur Geplaatst: 11 maart 2012 Bedankt! Zo'n pekelbadje ga ik dan ook maar maken morgen. Zodra ik een berg zout heb gekocht Heb je nog een makkelijke manier om te bepalen of de pekel goed is? (zonder officiële pekelweger/meter?)Er staan wel wat tips in mijn boekje, maar die schrijver doet er zo moeilijk over... Ik heb trouwens net weicake gemaakt, aan de hand van het recept in 'kaas je kaasje'. En dat is vreemd spul! Heel massief, en de 1e hap was nogal teleurstellend. Je verwacht: cake. Maar het gaat meer richting... ehm... spekkoek qua massief, met de 'luchtigheid' en het gevoel van veel te zwaar brood.Poeh... misschien morgen, als ie af is gekoeld, lekkerder? Of even wennen. Kan ook De kaasjes zijn in ieder geval mooi van vorm, ik moet alleen eens op zoek naar iets goeds om ze mee te persen. Wat gebruiken jullie? 1 zijde van de kaasjes is namelijk nog wat hobbelig. Alsof het niet goed is geperst. En nu ik ze steeds insmeer met zout, gaat daar steeds zout in zitten. Dat moet ik er vast nog even uit borstelen voordat ik ze ga coaten? Ik heb 1 komijnen kaasje gemaakt, en een normale. Morgen haalt Joep weer een flinke emmer melk bij de (iets verderop-)buurman. Ik wil nu elke week, of elke 2 weken kaas maken, dan kunnen we even vooruit En hoef ik van de zomer minder te maken, dan sta ik al genoeg in de keuken voor jam/siroop/sap/etc. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Delphiob Geplaatst: 12 maart 2012 Geplaatst: 12 maart 2012 Weet niet hoe groot de kaasjes zijn, ik gebruik een witte afsluitbaar plasic emmer als pekkelbad, daar passen met gemak 4 kaasjes in van een pond. en dan is 4 kilo zout wel erg veel. De onderkant blijf onregelmatig, dat is nadeel van de gebruik van de kaasdoek. goed vouwen kan helpen maar soms gaat het wel mis. bijsnijden kan helpen, maar dat is alleen uiterlijk, voor de smaak maakt het niet uit, voor het persen gebruik ik 2 kaaspersjes met een fleswater eraan, pekelweger schijnt een ei goed te werken. maar een weger is natuurlijk wel beter. ook moet ik zeggen dat het zonder ook goed lukt. Mocht je nog wrongel overhebben, de kippen doen er een moord voor. Quote The greatest mistake you can make in life is to be continually fearing you will make one. Elbert Hubbard (1856 - 1915)
thea Geplaatst: 12 maart 2012 Geplaatst: 12 maart 2012 ik heb een echte kaas vorm die je zonder doek gebruikt ,ik leg er een loden gewicht op (wel beschermd). Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
Jorieke123 Geplaatst: 12 maart 2012 Auteur Geplaatst: 12 maart 2012 Ik heb witte plastic kaasvormpjes, waar je wel even kaasdoek in moet doen.Het pekelbad met 4 kilo zout is er 1 van een liter of 20. Zal voor mijn kaasjes gehalveerd kunnen worden denk ik? Of zelfs terug gebracht naar 1/3. Ik heb 1 kaasje van 400 gram en 1 van 700 gram. Zo'n kaaspers moet Joep maar eens in elkaar knutselen. Ze zijn ook wel te koop bij levenvanhetland.nl, maar voor zo'n simpel ontwerp vind ik ze duur. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
thea Geplaatst: 12 maart 2012 Geplaatst: 12 maart 2012 Gaat er om dat de kaasjes in het bad beetje vrij liggen .2cm vrij van de bodem en de rand van de emmer .Kan je zo uit rekenen of je met 2 liter al kan werken. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
Jorieke123 Geplaatst: 12 maart 2012 Auteur Geplaatst: 12 maart 2012 Ik ga eens op zoek naar een mooie bak. We hebben ons oordeel over de weicake wat bijgesteld. Met een beetje fantasie smaakt het naar zo'n massieve boterkoek. Dat binnenste van de koek dan... En dat is wel mooi, aangezien er 0% boter in de cake zit. Morgen nog maar eens maken met verse wei, en misschien lekker wat kruiden er door. Zodat het een kruidcake wordt. We hebben ook wat limonade aangelengd met de wei. Maar de wei is al wat ouder, en dus zuurder, en dus niet zo lekker meer. Morgen heb ik weer verse wei (deze was van vrijdag... wel in de koelkast bewaard uiteraard) dus dan proberen we dat nog eens. De smaak ging erg naar Taksi (niet zo raar... ) maar de na-geur (via je neus uit ademen na een slok.) was nu echt niet meer lekker. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
thea Geplaatst: 12 maart 2012 Geplaatst: 12 maart 2012 Van de wei poffert maken,daar zit ook geen boter in.Kan heel goed ,wat ik ook wel doe is muffins bakken met wei of mosterd soep. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
Jorieke123 Geplaatst: 12 maart 2012 Auteur Geplaatst: 12 maart 2012 Heb je daar recepten van Thea? Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
thea Geplaatst: 12 maart 2012 Geplaatst: 12 maart 2012 Poffert kan ook: het recept: 250 gr zelfrijzend bakmeel /2 dl lauwe melk /120 gr rozijnen of krenten of samen /1 ei mespuntje zout/zakje vanille suiker .alles roeren tot een stevige deeg (brooddeeg) . deeg in de poffertvorm de helft van de trommel vullen.dan in een pan met water (niet helemaal onder water).ongeveer 1 uur water aan de kook houden .Poffertvorm voor het gebruik insmeren met boter en dan vorm en deksel met paneermeel of gries bestrooien. Recept kruidkoek:250 gr bloem 100gr boter 200 gr donkere bastersuiker 1. 1/2 dl melk ( ik gebruikte 2.1/2 kefir) 4 theel bakpoeder 4 theel kaneel 1 theel kruidnagelgruis 1/2 theel peper 1/2 gesarpte nootmuskaat 1/2 zout of 4 theel koekkruiden en.100gr sukade en krenten.2 uur in de pan. Muffins 100 gr bloem 100 gr volkoren meel 2 el havervlokken en 2 theel bakpoeder grondig mengen. 2 eieren kloppen achtereenvolgens 120 gr bruine suiker 100 gr gesmolten boter (hoef niet dan ietsje meer wei) ,200gr zure room ( wei of ook wel te sterke kefir) 50 ml melk.alles goed mengen en dan door de bloemmengsel kloppen.Het deeg niet te lang kloppen ,zodat de muffins mooi luchtig worden .15 min laten rusten in de papierenvormpjes 2/3 vullen en dan bessen erover verdelen 200 gram bessen (bos/zwart/rode/appelbes div kan allemaal) Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
Jorieke123 Geplaatst: 13 maart 2012 Auteur Geplaatst: 13 maart 2012 Bij die poffert gebruik je dan 2 dl wei in plaats van de 2 dl lauwe melk? Ik zet dus steeds wat zwaars op de kaasvormpjes. Maar weet niet helemaal of dat wel net zo goed werkt. Het 'gewicht' lijkt zo licht? Door de hefboom van het houten persje, vergroot je natuurlijk het gewicht. Maar hoeveel ik dan moet gebruiken aan gewicht, zonder pers, is me niet duidelijk. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
thea Geplaatst: 13 maart 2012 Geplaatst: 13 maart 2012 Ja de eenheid van wei is melk.De pers op deze manier aldoor zwaarder maken met grote stenen werken (keukendoek).1 dan2 dan3 enz Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
Jorieke123 Geplaatst: 18 maart 2012 Auteur Geplaatst: 18 maart 2012 Hier mijn 4 kaasjes: Overmorgen maak ik er weer 2 Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.