Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Planten redden


Recommended Posts

Hoi

Ik heb nog een ander vraagje dat niet in het vorige topic paste. En het gaat over het redden van de plantjes die op de plek groeien waar ik straks de kleine moestuin bakken wil metselen. Er groeien over een tijdje (als ik het zou laten) namelijk heel erg veel bosviooltjes, door de jaren heen is het daar echt een wolk van prachtige viooltjes geworden die mooi is en sterk geworteld ed. Ieder jaar is het mooier en groter. En ook komen er sneeuwklokjes en narcissen op. Er groeit wat tijm en munt etc. En meestal is er veel Oost Indische kers, die ook per jaar sterker lijkt te zijn. Ik wil ze niet beschadigen.

Op het moment kan ik nog niet zien welke plant welke is, omdat ze nu nog niet zover zijn. Dus ik weet niet precies hoe ik dat het beste kan doen, op een manier die zo min mogelijk schade aanbrengt aan de planten. Moet ik ze gewoon diep uitscheppen en een ander plekje geven die vergelijkbaar is (qua zon ed) als wat ze al hadden?

Moet ik wachten tot het weer beter is?

Moet ik ze eventueel in potten doen voor een tijdje, die dicht tegen het huis aanstaan (waar het dus minder snel vriest) om ze te beschermen en dan later weer in de tuin planten op een nieuwe plek?

wat zou het beste zijn? / zijn er betere suggesties? (vast wel)

 

Groetjes,

Juna

Link to comment
Share on other sites

De sneeuwklokjes en narcissen vis je er zo tussenuit. Munt komt binnenkort al wel weer boven. En volgens mij zijn bosviooltjes en zeker de oostindische kers, 1 jarige plantjes en zaaien ze zich op dat stukje steeds uit. Het zit dus als zaad in de grond nu. En niet als overwinterend plantje. Je kunt ze dus pas verpoten als ze weer flink aan het groeien zijn.

Link to comment
Share on other sites

Hoi Jorieke bedankt voor je reactie!!

Ah je hebt gelijk, de bolletjes zou ik moeten kunnen vinden! En ik zit te denken dat ik aan de resten van de munt, misschien wel het plantje onder de grond terug vinden.

Jammer van de bosviooltjes en Oost Indische kers, al kan ik een aantal van de zaden van die laatste misschien wel vinden. Misschien wacht ik heel even op dat stukje, zodat ik de bosviooltjes kan vinden en verplaatsen. Ik vind ze erg leuk ^_^

Misschien moet ik gewoon niet al te bang zijn om het te veranderen, gewoon beginnen en lekker zoeken naar zaden en bolletjes + de oude plantjes onder de grond (wortels).

Link to comment
Share on other sites

De wortels van de munt moet je makkelijk vinden. Van de Tijm zie je vaak nog wat bruine takjes boven de grond uit steken. Ik weet niet welke tijm het is? De meeste is aardig wintergroen.. (dacht ik )

 

De zaden van de oostindische kers zijn vrij groot. Maar die van de viooltjes vind je nooit terug

Link to comment
Share on other sites

Ik denk dat ik het stuk met de viooltjes gewoon aardig ruim uitschep, en het zand 'met' (hopelijk!) zaden ergens anders neerleg. Met een beetje geluk komt het dan gewoon op. Eigenlijk is het beter dat ze eenjarig zijn, dan kan ik de wortels in ieder geval niet beschadigen. Zaden overleven wel

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...